Sunnere mat

Eltefritt grytebrd (grunnoppskrift)

  • Publisert: 11.09.2016, 19:53
  • Kategori: Gjrbakst, brd og rundstykker

  •  

    Det er lite som smaker bedre enn lunkent hjemmebakt brd med litt godt plegg til en litt sen frokost eller lunsj. Jeg trengte bare lage ett eltefritt grytebrd fra Trines matblogg fr jeg ble helt hektet. Det er kjempegodt, i tillegg til at det er utrolig lettvint! For meg som er student er det ogs kjekt kunne bake eget brd istedenfor kjpe det, da det blir noen kroner billigere. Vinn-vinn! Bruk 5 minutter om kvelden fr du legger deg til rre sammen deigen, og stek deilig brd p morgenen dagen etter, etter hiv deigen sammen p morgenen, for s steke brdet p kvelden. Enklere blir det vel ikke?

    Dette er en grunnoppskrift p eltefritt grytebrd. Bruk den som utgangspunkt og bruk de meltypene du foretrekker. Bruk gjerne litt rosiner, ntter eller andre fr og kjerner enn dem som er listet opp nedenfor, eller erstatt litt av melet med litt msli. Skal du bruke brdet til suppe eller kanskje til ostesmrbrd kan det vre godt tilsette litt krydder i deigen. For lage loff bruker du samme oppskrift, men lager deigen med bare fint hvetemel og uten fr. Variasjonsmulighetene er mange, og det er kun fantasien som setter grenser. Smak deg frem og lag ditt favorittbrd. 

    Til et brd (ca. 24 cm i diameter) trenger du: 

    • 300g hvetemel 
    • 300g valgfri trrvare (jeg bruker gjerne en blanding av lettkokte havregryn, sammalt rug og sammalt hvete) 
    • 50g gresskarkjerner 
    • 50g solsikkefr
    • 25g sesamfr
    • 25g linfr
    • 1 ts maldonsalt 
    • 1/4 ts trrgjr 
    • 1/4 ts sukker 
    • 5 dl vann, gjerne lunkent 


    Ha alle de trre ingrediensene i en bakebolle og bland godt. Tilsett deretter vannet og rr deigen raskt sammen med en sleiv. Deigen skal vre litt klissete. Dekk til bollen med plast eller et lokk og la den heve i romtemperatur i 12-20 timer. 

    Nr deigen er ferdighevet skal den sls ned fr den etterhever. Bruk en slikkepott eller lignende til "brette" brdet i bakebollen. Dekk til deigen igjen og la den etterheve i 1-2 timer. 

    Sett ovnen p 250 grader nr det er ca. 1/2 time igjen av hevetiden. Sett samtidig gryta med lokk inn i ovnen. Pass p av bde gryta og lokket tler den hye temperaturen. Jeg bruker en emaljert stpejernsgryte fra le creuset med en diameter p 24 cm. Du kan ogs bruke en vanlig jerngryte som ikke er emaljert, men jeg vil da anbefale smre den lett med et tynt lag nytral olje fr du setter gryta i ovnen, s du er sikker p at brdet ikke setter seg fast.

    Nr brdet er ferdighevet heller du det forsiktig over i den glovarme gryta. Det spiller ingen rolle om deigen ikke ser ut til ligge helt fint, men rist eventuelt litt p gryta for at deigen skal legge seg mer jevnt utover. Sett p lokket og stek brdet p nederste rille i ca. 30 minutter. Ta deretter av lokket, skru ned temperaturen til 225 grader og stek videre i 5-15 minutter, eller til brdet har ftt en gyllen farge. Flg med de siste minuttene. Er du i tvil om brdet er ferdig stekt kan du banke litt p undersiden av det. Hvis det gir en "hul" lyd er brdet ferdigstekt. Avkjles p rist. 



    #grytebrd #eltefritt #gjrbakst #brd #grovbrd #godtbrd

  • Publisert: 11.09.2016, 19:53
  • Kategori: Gjrbakst, brd og rundstykker
  • 0 kommentarer
  • Ingen kommentarer

    Skriv en ny kommentar

    hits