Sunnere mat

Hjemmelagde speltlomper

  • Publisert: 21.10.2016, 14:38
  • Kategori: Lomper og lefser


  • De siste rene har jeg blitt veldig glad i lomper. Jeg bruker dem bde med plegg, som wraps, tortillachips, tacoskjell, som dessert/kveldskos med smr, sukker og kanel og sikkert mye mer jeg ikke kommer p i farta. Poenget her: lomper kan brukes til s mye mer enn bare plser! Jeg synes bde speltlompene og havrelompene du fr kjpt p butikken er utrolig gode, men dessverre litt dyre. Jeg har lenge tenkt p prve lage dem selv, og i dag fikk jeg endelig ut fingeren! Resultatet? Kjempegodt, saftig, billig og enkelt ? prv selv da vel!

    Til ca. 20 lomper trenger du: 

    • 650g poteter (fr skrelling og koking) 
    • nsket meltype - mengde er avhengig av bde poteter og meltype 
    • Ca. 1 ts havsalt 

    Jeg brukte fint speltmel. Det gikk med i underkant av 150 gram til selve deigen, og litt over 50 gram til utbaking. Alts rundt 200 gram mel totalt. Her m du prve deg fram underveis. Det er bedre ha en litt ls deig og heller bruke mer mel til utbakingen. Mindre mel gir saftigere lomper. 

    Kok poteter med skallet p til de er helt mre og la dem avkjles. Skrell potetene og ha dem over i en bolle, tilsett salt og mos dem godt. Jeg brukte med vilje ikke stavmikser fordi jeg var redd for ende opp med en seig masse. I ettertid leste jeg p nettet at jo seigere potetmassen er, jo mindre mel trengs, og jo bedre blir lompene, s det skal jeg prve neste gang!

    Tilsett deretter mel, litt og litt. Elt inn s lite mel som mulig, deigen skal bare vre s fast at den s vidt kan kjevles. Form deigen til to plser og del i mindre biter. Jeg delte hver plse i 10 biter (alts 20 biter totalt).

    Jeg formet frst emnene til sm boller og trykket dem litt flate med hendene, for s kjevle dem ut. Det er vanskelig ende opp med en rund lompe hvis ikke emnet er rundt fr kjevling! Det gr an bruke en asjett som mal for f helt runde, jevne lomper, men jeg synes litt av sjarmen med hjemmebakst er at det ikke ser helt perfekt ut. Ingen av lompene mine ble like av utseende, men alle ble like gode J

    Kjevle lompene s tynt som mulig og stek dem p takke eller i en trr panne (jeg brukte teflonpanne). Stable lompene under et fuktig kjkkenhndkle s de holder seg myke og saftige.

    Skal du bruke lompene i lpet av de nrmeste dagene kan du pakke dem inn i et kjkkenhndkle i en plastpose. Hvis ikke er de supre fryse ned. Jeg ruller sammen n og n og legger dem i en frysepose. Da er det enkelt ta opp akkurat s mange jeg trenger, uten at de klistrer seg sammen. Lompene tiner i lpet av kort tid i kjleskapet eller p kjkkenbenken.

    #lomper #hjemmelaget #tradisjonsbakst #mat #SuntOgGodt #godtno #tradisjon #turmat #frabloggerne #matbloggsentralen 

  • Publisert: 21.10.2016, 14:38
  • Kategori: Lomper og lefser
  • 0 kommentarer
  • Ingen kommentarer

    Skriv en ny kommentar

    hits