hits

Sunnere mat

Eltefritt brød med gulrot og valnøtter

  • Publisert: 21.01.2018, 09:15
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Jeg fortsetter januar med å lage mer bakst med grønnsaker. I dag er det eltefritt brød i brødform som står på menyen. Brødet inneholder finrevet gulrot, noe som gir brødet mye saftighet og smak. I tillegg tilsatte jeg litt grovhakkede valnøtter for både crunch og smak. Valnøttene gjør også brødet litt mørkere i fargen. Som all annen eltefri bakst er også dette brødet utrolig lettvint å lage: det krever ikke kjøkkenmaskin, gir lite oppvask og blir ufortjent godt i forhold til hvor lite arbeidsinnsats og -tid du trenger å legge inn. 

    Til et brød trenger du: 

    • 200g siktet hvetemel
    • 270g ønsket type grovmel 
    • 1/4 ts tørrgjær
    • 30g havregryn, lettkokte 
    • 50g valnøtter, knust grovt med hendene
    • 1 stor (ca. 100g) gulrot, finrevet 
    • 4 dl vann 
    • 1 ts salt 
    • Havregryn og gresskarkjerner til topping, kan sløyfes


    Bland hvetemel, grovmel, gjær, havregryn og valnøtter i en bolle. Tilsett vann, gulrot og salt og rør godt. Deigen skal være ganske løs, men ikke flytende. Tilsett eventuelt mer mel, men husk at havregrynene gjør at deigen blir litt mer fast etter en stund. Dekk bakebollen med plast og la deigen stå til heving i romtemperatur i 8-10 timer eller over natten. 

    Sett ovnen på 260 grader over- og undervarme. Hell deigen i en brødform kledd med bakepapir, dekk til og la den etterheve i ca. 30 minutter til ovnen er varm. Dryss over litt havregryn og gresskarkjerner hvis du ønsker det. Sett brødet på midterste rille, senk temperaturen til 210 grader og la brødet steke i ca. 45 minutter. Avkjøles på rist og nytes med favorittpålegget ditt.

    #eltefritt #gulrot #5omdagen #femomdagen #oppskrift #suntoggodt #lunsjtips #hjemmebakt #matblogg #oppskriftpåbloggen 

  • Publisert: 21.01.2018, 09:15
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 2 kommentarer
  • 2 kommentarer

    Julie - Når 3 blir 5

    21.01.2018 kl.14:59

    Det så sykt godt ut! Hva slags grovmel brukte du? Jeg har havremel og byggmel - kan en av de brukes?

    Sunnere matlaging

    21.01.2018 kl.20:51

    Julie: Jeg brukte sammalt hvete og sammalt rug :) Har ikke bakt så mye med byggmel, men vil tro at det fungerer bra!

    Skriv en ny kommentar