Sunnere mat

Overnight oats med bringebær

  • Publisert: 15.07.2017, 09:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • Havregryn er og forblir en favoritt for meg - både kaldt, varmt og i bakst. Denne gangen har jeg laget overnight oats med smak av bringebær og kokos. Jeg er helt hekta på denne gode kombinasjonen, og har spist det til lunsj hver dag den siste uka. Det fine med kjøleskapsgrøt er at den er perfekt å ta med i veska hvis du ikke har tilgang på kjøleskap frem til lunsjtid. Når du bruker frosne bær gjør bærene at grøten holder seg kald, samtidig som at du får utnyttet den gode bærsaften som kommer når bærene rekker å tine.

    Du kan selvfølgelig bruke oppskriften som en grunnoppskrift, og bruke den typen yoghurt eller kesam du ønsker, og bytte ut frosne bær med andre typer bær eller frukt, nøtter, eller noe annet godt. Hvis du velger å bruke noe annet enn frosne bær eller hvis du ikke vil at bærene skal tine før du spiser grøten bør du bruke opp mot 1 dl væske. Lar du bærene tine helt holder det vanligvis med ca. 1/2 dl væske hvis du rører saften fra de tinte bærene godt inn i grøten før du spiser den.

    Til en porsjon trenger du: ​

    • 40g lettkokte havregryn 
    • 1/2 - 1 dl vann eller melk 
    • 100g valgfri yoghurt eller kesam (jeg foretrekker gresk kokosyoghurt fra Q-meieriene)
    • En klype salt 
    • Et dryss kanel 
    • 75-100g frosne bringebær (evt. ferske bær eller andre typer bær)


    Rør sammen alle ingrediensene bortsett fra bringbærene i en passene skål, dekk til og sett i kjøleskapet over natten. Noen timer før du skal spise (f.eks. når du går hjemmefra hvis du skal ha med deg grøten til lunsj) heller du frosne bringebær over grøten. Jeg synes det blir best når disse rekker å tine skikkelig. Har du grøten i romteperatur noen timer etter at du har tilsatt bringebærene blir den helt perfekt etter min mening: Grøten holder seg kald, og bringbærene tiner slik at mye av saften renner ut. Rør godt i grøten før servering og topp den med det du måtte ønske. Denne gangen toppet jeg den med frosne bringebær og grovhakkede yoghurtnøtter for å få litt helgefølelse! 


    #frokost #lunsj #lunchtime #lunsjtips #kjøleskapsgrøt #overnightoats #oats #rolledoats #lørdag #lørdagskos #suntoggodt #mat #matglede

  • Publisert: 15.07.2017, 09:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 1 kommentarer
  • Sportsgrøt

  • Publisert: 29.04.2017, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj


  • Jeg elsker havregrøt, og det er definitivt den beste frokosten jeg kan få. Selv om jeg liker den enkle versjonen best (havregryn kokt på melk, blandet med cottage cheese), kan det være greit med litt variasjon en gang i blant. Her har jeg erstattet 1/4 dl av havregrynene med sammalt hvete. Dette gir en mykere konsistens og god smak. 

    Til en porsjon trenger du: 

    • 2 dl melk 
    • 1/2 dl vann 
    • 3/4 dl havregryn, lettkokte
    • 1/4 dl sammal hvete, fin eller grov
    • Salt
    • Ønsket topping


    Ha melk, havregryn og sammalt hvete i en kjele. Kok opp under omrøring. Husk å røre godt så grøten ikke klumper seg. La den stå og trekke på lav varme i 7-8 minutter og smak til med salt. 

    Topp grøten med det du måtte ønske. I dag brukte jeg eple, rosiner og mandler (+ en overdose med kanel etter bildet ble tatt). 


    #melk #grøt #frokost #lunsj #porridge #mat #trening #matglede #sportsgrøt

  • Publisert: 29.04.2017, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 1 kommentarer
  • Overnight oats med peanøttsmør og banan

  • Publisert: 12.03.2017, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • Overskriften taler vel for seg selv. I dag gir jeg dere oppskriften på overnight oats med peanøttsmør, toppet med banan. Frokosten min er alltid den samme, men når det kommer til lunsj er jeg et skikkelig periodemenneske. Nå har jeg en hang-up på overnight oats. Det er jo så utrolig lettvint, skikkelig godt, og kan varieres i det uendelige! Denne oppskriften gir etter min mening en god porsjon som metter godt. Du kan eventuelt halvere den, men da passer den nok heller som et lite mellommåltid spør du meg! Uansett: tilpass mengde etter eget behov. Grøten kan fint stå i kjøleskapet en ekstra dag eller to, så lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang, så har du til dagen etter også :) 

    Til en porsjoner trenger du:

    • 1,5 dl havregryn, lettkokte 
    • 100 g mager kesam/yoghurt naturell 
    • 1 dl melk 
    • 20 g (1 ss) peanøttsmør 
    • 1 hel banan til topping 

    Rør sammen havregryn, kesam/yoghurt, melk og peanøttsmør i en bolle, dekk til og sett i kjøleskapet over natten. Topp grøten med skivet banan og gjerne et lite dryss kanel. Nyt måltidet og nyt dagen! 

    #overnightoats #kjøleskapsgrøt #peanøttsmør #banan #matglede #sunnmat #frokost #lunsj 

  • Publisert: 12.03.2017, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 0 kommentarer
  • Godt med matpakke

  • Publisert: 01.01.2017, 16:27
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • Som student er det ikke til å legge skjul på at jeg prøver å spare litt penger der jeg kan. Mine to beste tips for å spare penger på mat må være å lage ukemeny og å ha med matpakke på skolen. Mange synes kanskje at matpakka fort kan bli kjedelig, men det er ganske utrolig hvor lite innsats som kreves for å få en litt mer spennende matpakke! Det er et nytt år, og veldig snart tid for å begynne på jobb og skole igjen. Hva med å starte det nye året med sunne og gode vaner, der du i tillegg sparer litt penger? For min del trenger ikke matpakka å være så jålete eller se veldig spennende ut, så lenge den smaker godt. Det bærer nok også bildene litt preg av. Her kommer i hvert fall noen av mine matpakkefavoritter og tips, som forhåpentligvis kan være til litt inspirasjon :) 

    #1: Hjemmebakt brød 
    Jeg bruker nesten alltid denne grunnoppskriften, og varierer frø- og meltyper etter hva jeg har i skapet. Skjær brødet i skiver når det er avkjølt og legg i fryseren. Om morgenen smører du frosne brødskiver med det du måtte ønske. Skivene tiner innen lunsjtid og brødet er ferskt og godt - nesten som nybakt! Gjør gjerne det samme med rundstykker. Gjør du dette er det slutt på tørre brødskiver og rundstykker i nistepakka! 

    #2: Grove vafler og pannekaker
    Hos meg er gulrotpannekaker en stor favoritt. Stek pannekaker dagen før og legg dem i kjøleskapet i en tett boks eller pakket i plastfolie til dagen etter. Pannekakene er gode både med ost, kjøttpålegg, cottage cheese og som de er. Er du mer glad i vafler kan jeg anbefale disse (kan fryses og tas med frosne). Ta med en banan som du skjærer i skiver når du skal spise, og du har supergod niste. 

    #3: Egg
    Egg er både sunt og godt. Lag eggerøre eller omelett dagen før og oppbevar i kjøleskapet til dagen etter og ta med til nistepakka. Hardkokte egg er også supert på maten. Kok egget dagen før, skrell det, del med eggedeler og pakk inn i plastfolie, så slipper du å ha egg utover hele nistepakka når du åpner den. 

    #4: Frukt og grønnsaker 
    Maten blir så mye mer spennende med litt frukt og grønt ved siden av! Varier med paprika, salat, agurk, diverse frukt, granateple, eller det du liker best! 

    #5: Avokadorøre/guacemole
    Skal du ha taco til middag, eller har du kanskje bare lyst på en litt mer spennende og næringsrik matpakke? Lag litt ekstra guacemole eller prøv deg på avocadorøre med kalkunpålegg (oppskrift kommer lenger ned i innlegget). Ta den med i en liten boks ved siden av brødet/knekkebrødet, så slipper du så mye søl og mykt knekkebrød. 

    #6: Havregrøt og overnight oats/kjøleskapsgrøt
    Havregrøten blir faktisk ekstra god hvis du rører sammen ingrediensene kvelden før og lar havregrynene trekke i væsken til dagen etter (se f.eks. dette innlegget). Ta med ukokt havregrøt i en tett boks og kok den i mikroovn på jobb/skole, så har du varm og god lunsj. I tillegg har jeg alltid et krydderglass med kanel og en liten boks med hakkede mandler i sekken til topping. Har du ikke tilgang på mikroovn kan du lage kjøleskapsgrøt. Da finner du en grunnoppskrift her.

    #7: Wraps av grove tacolefser eller lomper  
    Grove tacolefser kan fylles med mye godt. Har du litt mer tid til overs kan du sette av noen timer en dag til å lage hjemmelagde speltlomper og fryse ned. Ta med deg frosne lomper til nistepakka og en liten boks med ønsket tilbehør eller pålegg ved siden av. Lompene tiner i løpet av kort tid og smaker ferskt og godt når det er tid for lunsj.

    #8: Salat
    Salat kan varieres i det uendelige, og kan være godt og mettende så lenge du sørger for å legge inn en proteinkilde. Det er også fint med litt fullkornspasta eller godt brød ved siden av. 

    #9: Ta med pålegget ved siden av
    Mykt knekkebrød er ikke særlig spennende, og det er heller ikke spesielt apetittelig med pålegg utover hele matpakka. Har du lyst på litt god ost på knekkebrødet kan du skjære deg en passende trekant av osten og pakke den i plast og heller smøre maten når du kommer frem. Mye myk ost smaker uansett best når den er romtemperert 

       
    Hjemmelagde speltlomper (trykk på bildet for oppskrift) med spinat, kalkunpålegg, egg, cherrytomater og agurk // Knekkebrød med hvit castello og granateple og leverpostei med agurk // Knekkebrød med avokadorøre og kalkunpålegg. Denne avokadorøren er så god! Kan brukes både som pålegg og i wraps til middagen // Kyllingsalat (trykk på bildet for oppskrift)

    Avokadorøre: mos sammen 2 store modne avokadoer. Smak til med finhakket vårløk (jeg bruker 1 stk), en håndfull frisk koriander, frisk limesaft, salt og pepper

    #nyttår #godtnyttår #sunnevaner #billig #sparetips #mat #suntoggodt #niste #matpakke #lunsj #sunnmat

  • Publisert: 01.01.2017, 16:27
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 0 kommentarer
  • Havregrøt med smak av jul

  • Publisert: 02.12.2016, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj


  • Noen ganger er det utrolig kjekt å kunne lage frokosten klar dagen før, putte den i sekken om morgen og nyte den vel fremme på skole eller jobb. Nå som det går mot kaldere tider synes jeg det er kjempegodt med varm grøt om morgenen. Det fine med havregrøt er at den kan lages i mikroovn, noe som etter hvert finnes på de fleste skoler og arbeidsplasser. Denne havregrøten blir ekstra god hvis du gjør den klar dagen før, slik at grynene sveller i melken, men du kan også lage den samme dag som den skal spises. Du må da beregne litt lenger tid til "koking" i mirkoen. 

    Til en porsjon: 

    • 20g lettkokte havregryn 
    • 20g havrekli (evt. mer havregryn)
    • 100g mager cottage cheese (evt. vanlig cottage cheese)
    • 1,5 dl valgfri melk 
    • Ca. 1/2 ts pumpkin spice mix (jeg bruker oppskriften i dette innlegget)
    • Hakkede mandler og et godt dryss med kanel 
       

    Dag 1: Bland havregryn, havrekli, cottage cheese, melk og krydder i en boks/bolle, dekk til og sett i kjøleskapet til dagen etter. Jeg bruker en shaker-flaske. Den er veldig praktisk å ta med seg i sekken, ettersom jeg slipper å være redd for at den skal velte på vei til skolen eller ikke være helt tett. 

    Dag 2: Ha blandingen over i en bolle/skål (med litt høye kanter) som tåler sterk varme og sett den i mikroen. Hvor lang tid det tar før grøten er ferdig er avhengig av styrken på mikroen og hvilken konsistens du ønsker. Jeg lar den først stå 1,5 minutt, tar den ut og rører, for så å sette den inn igjen. Kok videre i 1,5 minutt igjen, ta grøten ut og rør godt. Etter hvert vil cottage cheesen smelte helt inn i grøten, noe som blir veldig godt. Sett havregrøten tilbake i underkant av et minutt. Pass på underveis så ikke det koker over!

    Topp grøten med hakkede mandler og et godt dryss med kanel (eller annen ønsket topping) og nyt.



    #havregrøt #advent #jul #smakavjul #julestemning #godtno #godjul #matbloggsentralen #frabloggerne #fraleserne #oats

  • Publisert: 02.12.2016, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 0 kommentarer
  • Favorittfrokosten på to måter!

  • Publisert: 04.11.2016, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • Jeg er et skikkelig frokostmenneske, og synes faktisk at frokost er det beste måltidet i løpet av dagen. I hvert fall hvis jeg får havregrynene mine i en eller annen form. Nå for tiden står jeg opp veldig tidlig om morgenen, og siden jeg helst vil sove så lenge som mulig er det greit å kunne gjøre frokosten klar kvelden i forveien. 

    Frokosten min inneholder så og si alltid havregryn, melk, cottage cheese og mandler, rett og slett fordi det er det beste jeg kan tenke meg om morgenen. Da er det jo bare et stort pluss at det i tillegg er næringsrikt! Havregryn med melk gir i seg selv en fin balanse mellom proteiner, fett og langsomme karbohydrater, i tillegg til viktige vitaminer, kostfiber og mineraler som kroppen trenger. De to matvaregruppene utfyller hverandre godt. Likevel er "standardporsjonen" (som visstnok skal være 40g havregryn og 1,5 dl melk) litt for liten til at jeg kan holde meg mett til lunsj. Derfor er cottage cheese og mandler smakfulle og næringsrike ingredienser å legge til. Her får du masse proteiner og sunt fett som kroppen liker! 

    Her legger jeg først ut "standardfrokosten" min, altså det jeg helst spiser hvis jeg har god tid om morgenen. Det er så enkelt at det ikke engang kan kalles en oppskrift, men jeg legger den ut likevel, rett og slett fordi du bør smake hvor godt det er! 

    En porsjon: 

    • 40g havregryn
    • 10 mandler 
    • 100 g manger cottage cheese
    • 1,5 dl ekstra lett melk 
    • Evt. smakstilsetning


    Alternativ 1: Favorittfrokosten

    Enkelt og greit: ha havregyn, cottage cheese, iskald melk og hakkede mandler i en bolle, bland god og nyt! Jeg liker forkosten best uten noen annen form for topping, men du kan eventuelt toppe med bær, frukt eller en dæsj med kanel. Er du mer glad i varm frokost blander du alt bortsett fra mandlene i en skål. Sett i mikroen i 1 minutt. Ta ut bollen og rør godt om før du setter den inn igjen og lar mikroen gå til du synes du har passe konsistens på grøten. Det blir så godt når cottage cheese smelter inn i grøten! Pass godt på så ikke det koker over. Topp med hakkede mandler og kanel. 

    Alternativ 2: Havresmoothie

    Dag 1: Kjør havregryn og mandler i en stavmikser til alt er finmalt. Tilsett deretter cottage cheese og melk, og kjør til du har en jevn blanding. Jeg er veldig glad i den rene smaken av kun havregryn og cottage cheese, men tilsett gjerne litt kanel, kakaopulver eller andre krydder for mer smak. En annen mulighet er å tilsette litt revet gulrot (1 liten eller 1/2 stor), kardemomme og kanel. Det gir en smak som kan minne litt om gulrotkake! Kjør alt i blenderen til du har en jevn masse. Ha blandingen over på en lufttett boks eller lignende (jeg bruker en shaker) og sett den i kjøleskapet over natten. 

    Dag 2: Ta smoothieblandingen ut av kjøleskapet, tilsett iskaldt vann (eller eventuelt melk) og rør godt til du synes du har passe konsistens og nyt! 

    Du kan også lage havresmoothien samme dag som den skal drikkes, men jeg vil da anbefale og tilsette en neve (ca. 5 stk) isbiter sammen med melk og cottage cheese. 


    #frokost #mat #godtno #påfarta #sunnmat #suntoggodt #grøt #havregryn #mat 

  • Publisert: 04.11.2016, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 0 kommentarer
  • Sprø knekkebrød

  • Publisert: 13.10.2016, 18:04
  • Kategori: Frokost og lunsj


  • Hva med å lage en god porsjon med hjemmelagde knekkebrød? Disse knekkebrødene ble skikkelig sprø og smakfulle! Disse er utrolig lettvinte å lage, og passer like godt til frokost eller lunsj som ved siden av en god suppe eller som snacks. 

    Til ca. 72 stk (24 pr. brett):

    • 2 dl sammalt rug (100g)
    • 2 dl havregryn, lettkokte
    • 2 dl havrekli
    • 2 dl sesamfrø
    • 2 dl solsikkefrø
    • 1 dl linfrø
    • 2 ts salt
    • 7 dl vann


    Sett stekeovnen på 175 grader. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle, rør inn vannet til alt er godt blandet og la blandingen stå og svelle på benken i ca. 10 minutter.

    Fordel massen utover tre stekebrett kledd med bakepapir. Det kan se ut til at du har for lite masse per brett, men husk at du må smøre massen utover i et jevnt og tynt lag for å få skikkelig sprø knekkebrød. Jeg la over et bakepapir, for så å bruke et annet stekebrett til å presse ned med. Fjern deretter bakepapiret forsiktig igjen. Dette er ikke nødvendig, men kan være med på å gi deg et ekstra jevnt og fint resultat.

    Sett brettet i stekeovnen i ca. 10 minutter. Har du en ovn med varmluftfunksjon kan du steke alle brettene på en gang (bytt gjerne plass på dem underveis). Hvis ikke kan du bruke vanlig over- og undervarme og steke et og et brett (som jeg har gjort her). Begge deler fungerer bra! Ta brettet/brettene ut av ovnen igjen og skjær i passe store biter. Jeg fikk 24 stk per brett (6 x 4), men bruk den størrelsen du foretrekker. Sett knekkebrødene inn i ovnen igjen og la dem steke i ca. 30 minutter (følg godt med mot slutten så ikke de svir seg). Åpne ovnsdøren noen ganger underveis for å slippe ut vanndamp.

    Del knekkebrødene fra hverandre og avkjøl på rist. Hvis de ikke er helt sprø enda kan du eventuelt skru ned temperaturen til 100 grader og sette dem inn i ovnen igjen (på rist). La dem avkjøles helt før du legger dem i en lufttett boks, kakeboks eller lignende.

    #knekkebrød #hjemmelaget #suntoggodt #cottagecheese #mat #godtno #suntoggodt

  • Publisert: 13.10.2016, 18:04
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 0 kommentarer
  • Overnight oats med klementin

  • Publisert: 14.09.2016, 18:38
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • Jeg elsker havregryn i alle varianter: til frokost med iskald melk, havregrøt, i smoothies, kaker eller bakst eller som sprø topping på f.eks. fiskeretter. Jeg har tidligere laget flere varianter av overnight oats (eller kjøleskapsgrøt), men i dag prøvde jeg ut en helt ny (for meg) variant, nemlig overnight oats med klementin. Med både klementin og kanel ga den meg nesten litt julestemning! Friskt og godt var det i hvert fall. Bruk et par minutter om kvelden til å røre den sammen og stå opp til ferdig frokost (eller kanskje lunsj?) dagen etter. 

    En liten porsjon: 

    • 30g havregryn, lettkokte 
    • 10g chiafrø 
    • 100g mager kesam 
    • 1/2 dl vann  
    • 1 ss sukrin gold
    • 1/4 ts kanel 
    • 1 liten klype salt 
    • Saft og skall fra 1/2 stor klementin 


    Rør sammen alle ingrediensene og ha blandingen i en passende bolle, skål eller lignende. Dekk til og sett i kjøleskapet over natten. Topp grøten med det du måtte ønske dagen etter. Jeg synes at kjøleskapsgrøt (og vanlig havregrøt for den saks skyld) i utgangspunktet blir litt kjedelig når det kommer til konsistens, så jeg topper den alltid med litt hakkede nøtter. I dag har jeg i tillegg toppen grøten med litt ekstra klementin og norske blåbær.



    #frokost #kjøleskapsgrøt #overnightoats #klementin #mat 

  • Publisert: 14.09.2016, 18:38
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 2 kommentarer
  • Hjemmelaget granola

  • Publisert: 22.08.2016, 17:26
  • Kategori: Frokost og lunsj


  • Granola er utrolig godt, enten den brukes sammen med melk, yoghurt, kesam eller det du måtte ønske. Bakdelen er at granolaen du får kjøpt i butikken ofte inneholder mye sukker. Heldigvis er det veldig enkelt å lage granola selv! I tillegg til at du har full kontroll over hva den inneholder, kan du i tillegg tilpasse den og bruke de ingrediensene du liker best. Her er en enkel grunnoppskrift, der du gjerne kan bytte ut både frø, kjerner og nøtter med det du liker best. 

    • 300g havregryn (gjerne en kombinasjon av lettkokte og store) 
    • 25g solsikkekjerner
    • 25g gresskarfrø
    • 50g nøtter (f.eks. hakkede mandler, valnøtter, hasselnøtter eller det du foretrekker)
    • 1-2 ts kanel 
    • 1 klype maldonsalt 
    • 1 eple, uten skall og kjerne, skåret i biter og most med stavmikser
    • 1 eggehvite
    • Eventuelt 75-100g tørket frukt eller bær


    Sett ovnen på 175 grader (over- og undervarme). Ha havregryn, frø og kjerner, nøtter, kanel og salt i en bolle og bland godt. Tilsett eplet og rør til det er jevnt fordelt i blandingen. Pisk eggehviten til den begynner å skumme og bland den inn. Eggehviten gir ikke noe smak til granolaen, men den er med på å gjøre den ekstra sprø. Fordel deretter blandingen i et tynt lag utover en bakeplate kledd med bakepapir. Blandingen skal totalt steke i ca. 40 minutter, men pass på å røre godt et par ganger underveis slik at alt blir jevnt stekt. Hvis du vil tilsette tørket frukt eller bær, gjøres dette etter steking. Pass på at granolaen er helt avkjølt før du oppbevarer den, slik at den ikke blir myk. 



    #frokost #granola #SuntOgGodt #mat #godtno #frabloggerne

  • Publisert: 22.08.2016, 17:26
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 1 kommentarer
  • Overnight Oats

  • Publisert: 20.06.2016, 14:04
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • Grunnoppskrift

    • 1,5 dl havregryn (små eller store)
    • 1 dl melk 
    • 1 dl mager kesam 
    • En klype salt 

    Bland alle ingrediensene godt i en bolle og ha i ønsket smakstilsetning. Ha blandingen i en boks med lokk eller dekk til med plast og sett den i kjøleskapet til dagen etter. Ha gjerne i litt cottage cheese i tillegg. Væskemengden kan da reduseres noe. 

    Min tre favoritter:

    1: Rør inn litt crunchy peanøttsmør i grunnoppskriften. Topp grøten med banan rett før servering. 
    2: Rør inn friske eller frosne bær i grunnoppskriften. Toppes med frukt eller friske bær og hakkede nøtter rett før servering. 
    3: Tilsett kanel, kardemomme og revet gulrot i oppskriften for å få et resultat som minner litt om gulrotkake. Toppes med hakkede mandler og kanel rett før servering. 

  • Publisert: 20.06.2016, 14:04
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 0 kommentarer
  • hits