Sunnere mat

Kanelknuter (litt sunnere)

  • Publisert: 08.10.2017, 17:23
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker


  • En regnfull søndag er den perfekte bakedag. Jeg elsker gjærbakst, og denne gangen prøvde jeg meg på å lage en litt sunnere versjon av kanelboller. Jeg er veldig selvkritisk til eget arbeid på kjøkkenet, og skal være den første til å innrømme at disse kanelknutene ikke ble spesielt pene å se på, da de fløt litt ut under steking, men de ble absolutt veldig gode, så jeg deler oppskriften likevel!Jeg har byttet ut noe av smøret med mager kesam, noe som gjør dem mer proteinrike. I tillegg har jeg byttet ut hvetemel med speltmel. Vil du lage vanlige, fine kanelboller bytter du ut speltmel med hvetemel og kesam med mer meierismør. Du kan også fint bytte ut sukrin gold med samme mengde sukker. Husk at speltmel trenger mindre elting, men mer heving, sammenlignet med vanlig hvetemel.

    Til ca. 16 kanelknuter trenger du: 

    • 300g siktet speltmel
    • 300g sammalt speltmel
    • 25g fersk gjær (evt. 1/2 pakke tørrgjær)
    • 45g sukrin gold + ca. 1/2 ss honning
    • 1 ts kardemomme
    • 3 dl melk, lunken
    • 30g meierismør, i terninger
    • 70g kesam


    Fyll: 

    • Meierismør 
    • Kanel 
    • Sukrin gold (eventuelt sukker)


    Ha speltmel, sukrin gold (evt. sukker) og kardemomme i en bolle og blad godt. Tilsett honning og melk og smuldre gjæren i bollen. Bruker du tørrgjær kan du blande den inn sammen med melet. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin med eltekrok, ca. 5-6 minutter. Ikke bekymre deg for at den ser litt tørr ut i starten, bare elt videre. Tilsett deretter smør i terninger og kesam. Elt godt til du har en smidig deig (ca. 10-15 minutter totalt), dekk til med plast og sett deigen til heving et lunt sted til den har dobbel størrelse (ca. 1 time). 

    Kjevle ut deigen til en stor, rektangulær leiv, ca. 40 x 50 cm. Ha godt med smør, sukker og kanel på deigen. Brett den 1/3 av deigen (fra langsiden) inn mot midten og brett den andre tredjedelen over den igjen. Bruk en skarp kniv og skjær 16 jevnstore strimler. Dra litt i strimmelen, tvinn den rundt seg selv og slå en knute. Evetuelt kan du lage vanlige kanelsnurrer. Legg bollene på et stekebrett kledd med bakepapir og la dem etterheve i 30-40 minutter. Når du bruker speltmel istedenfor hvetemel er det spesielt viktig at deigen får heve nok, så ta deg tid til både forheving og etterheving.  

    Sett ovnen på 220 grader, over- og undervarme. Pensle bollene med egg og la dem steke på midterste rille i 10-12 minutter. Avkjøles på rist. 

    #boller #kanelboller #kanelknuter #mat #matglede #sunnerealternativ #oppskrift #godtno #brodogkorn 

  • Publisert: 08.10.2017, 17:23
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 2 kommentarer
  • Greske pitabrød med fullkorn

  • Publisert: 17.08.2017, 22:31
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker


  • Det er endelig hverdag igjen (og snart helg), så hva passer vel bedre enn myke, greske pitabrød til middagen eller i nistepakka? Her har jeg brukt fibra fullkornsmel og hvetemel, men du kan også lage dem med bare fint hvetemel. Pitabrødene blir mykere dersom du bruker bare hvetemel, men jeg synes at fullkornsmelet bidrar til å gi dem ekstra god smak, i tillegg til at det metter bedre. Prøv deg frem og finn den versjonen du liker best! 

    Greske pitabrød blåser seg ikke opp slik at man kan fylle dem. Egentlig minner de mer om naanbrød eller tykke tortillalefser. Vil du ha oppskrift på "vanlige" pitabrød, finner du det her. Fyll pitabrødene med marinert kjøtt og grønnsaker, bruk dem ved siden av en god salat eller bruk dem som wraps eller pizzabunn. Mulighetene er mange! 

    Til 12 store pitabrød trenger du:

    • 3,5 dl lunkent vann
    • 150g gresk yoghurt, naturell 
    • 550g fibra fullkorsmel 
    • 200g hvetemel 
    • 1/2 pose tørrgjær
    • 2 ts salt 
    • 2 ss flytende honning 
    • Ca. 1/2 dl olivenolje


    Bland alle ingrediensene i en bakebolle med eltekrok og la maskinen stå og jobbe i ca. 15 minutter til du har en blank og smidig deig. Dekk til bakebollen og la deigen heve i ca. 1 time. Del deretter deigen i 12 emner som kjevles flate. Pitabrødene stekes i tørr panne over middels varme. Her har jeg brukt grillpanne for å få brune streker på brødene, men de kan også stekes i en vanlig stekepanne. Pakk dem inn i et kjøkkenhåndkle når de er ferdigstekt, så de holder seg myke og gode.

    Pitabrødene smaker best samme dagen som de er laget, men de er også fine å fryse ned. Ta opp frosne pitabrød fra fryseren og bruk dem som pizzabunn eller varm dem i brødristeren og pensle med smeltet smør, havsalt og friske urter. Supert som snacks eller tilbehør!

    #pitabrød #gresk #mat #matglede #sunnmat #hverdag #oppskrift #middag

  • Publisert: 17.08.2017, 22:31
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 4 kommentarer
  • Divine bread

  • Publisert: 22.07.2017, 08:52
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker


  • Dette brødet er helt annerledes enn noe jeg har laget tidligere. Jeg fant oppskriften på en blogg der alt stod på hebraisk, men med hjelp fra google translate fikk fikk oversatt den. Brødet ble kalt "Divine bread", og det er ikke uten grunn. Brødet har nemlig noe av det beste fra ulike deler av verden: Deigen inneholder yoghurt, som er typisk for middelhavsmat, mens teknikken med å brette i smør stammer fra Østerrike. Brødet formes som en sirkel rundt seg selv, som er vanlig for tyrkiske bakevarer, mens det pensles med olivenolje, havsalt og rosmarin i italiensk stil. Til sammen gir dette et godt brød med stilig design som kan serveres til god ost, spekemat, suppe, salat eller alene. Her er i hvert fall oppskriften! 

    Til to brød trenger du: 

    • 1 ss tørrgjær eller 30g ferskgjær
    • 1 ss sukker 
    • 180g lunkent vann 
    • 600g siktet hvetemel 
    • 180g gresk yoghurt, naturell 
    • 70g nøytral olje 
    • 1 ts salt


    Fyll:

    • 150g mykt smør
    • 1 eggeplomme + 1 ss melk


    Topping:

    • Olivenolje (eventuelt smeltet smør)
    • Grovt salt
    • Sort pepper
    • Frisk rosmarin

    Bland gjær, sukker og vann i en egen bolle. La dette stå i ca. 5 minutter. Ha mel, olje og yoghurt i en bolle og tilsett gjærblandingen. Elt i 2 min, tilsett salt og elt videre i 5-10 min på middels hastighet. Dekk bollen med plast og kjøkkenhåndkle og la den heve i ca. en time eller til dobbel størrelse. 

    Del den ferdighevede deigen i to og kjevle ut hvert emne til et rektangel med en tykkelse på 5-7 mm. Bre mykt smør utover deigen. Bruk en skarp kniv eller et pizzahjul og skjær deigen i strimler på 1 cm (ikke skjær helt ut mot kanten). Rull sammen deigen diagonalt og form den til en sirkel. Deigen må ha plass til å heve videre, så ikke stram for mye når du ruller og former deigen. 

    Ha brødet over på en bakeplate kledd med bakepapir, dekk til og la den etterheve i ca. 30 min. Forvarm ovnen til 180 grader, over- og undervarme. Pensle deigen forsiktig med egg- og melkeblandingen og stek på midterste rille i 30-40 minutter, eller til den er gyllen. Følg godt med underveis! 

    Pensle med olivenolje eller smeltet smør med en gang du tar brødet ut av ovnen og dryss over frisk rosmarin og nykvernet salt og pepper. Server brødet som det er, til salat, spekemat eller det du foretrekker! Her har jeg servert brødet sammen med aioli og spekepølse. 






    #mat #matglede #oppskrift #trening #matblogg #brød #divine #kosemat #sommermat #sommer #brodogkorn #godtno

  • Publisert: 22.07.2017, 08:52
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 0 kommentarer
  • Scones med eple og kanel

  • Publisert: 12.02.2017, 13:56
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker


  • Disse ble så gode! Scones er i seg selv veldig godt, men disse inneholder også revet eple og kanel. Du får nesten ufortjent god smak i forhold til hvor lite arbeid som må til. Scones trenger ikke heving, og deigen lages enkelt for hånd, uten bruk av kjøkkenmaskin. Hva med å overraske mamma på morsdagen, eller kanskje kjæresten på valentine, med lune, deilige scones?

    Til 8-10 stk trenger du:

    • 100g sammalt hvete, fin 
    • 100g hvetemel 
    • 50g mager kesam 
    • 1 egg
    • 1 dl melk 
    • 1 ts vaniljessens 
    • 1 dl havregryn, lettkokte
    • 2 ts bakepulver 
    • 2 ts kanel
    • 1 eple, revet
    • Brunt sukker (evt. vanlig sukker eller perlesukker) og kanel til toppen

    Sett ovnen på 200 grader. Bland sammalt hvete og hvetemel i en bolle. Tilsett kesam og bland godt. Pisk sammen egg, melk og vaniljeessens i en egen bolle og rør inn i deigen. Bland havregryn, bakepulver og kanel for seg og elt det deretter godt inn i deigen. Til slutt tilsetter du revet eple og elter godt til du har en jevn deig/tykk røre. 

    Fordel deigen i muffinsformer i et muffinsbrett. Strø over litt sukker og kanel. Stekes midt i ovnen i 15-20 minutter. Følg med de siste fem minuttene, men ikke la deg lure av fargen! Husk at kanelen fort gjør at sconesene ser ferdig ut selv om de fortsatt er rå inni. Er du i tvil kan du legge over et bakepapir de siste minuttene. Avkjøles på rist. 

    Server lune scones med en kopp te eller kaffe, og gjerne litt godt syltetøy. God søndag! 




    #søndag #morsdag #valentines #bakst #scones #sunnmatglede #matglede #mat #sunnmat 

  • Publisert: 12.02.2017, 13:56
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 1 kommentarer
  • Eltefritt brytebrød i langpanne

  • Publisert: 22.01.2017, 12:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker


  • I dag laget jeg halvgrovt brytebrød i langpanne. Det ble skikkelig saftig og godt! Brødet er også veldig lettvint å lage, og krever ikke elting. Du bare rører deigen sammen med en sleiv eller eventuelt kjøkkenmaskin. Supert å fryse er det også - prøv du også da vel! 

    Til en stor langpanne brukte jeg:

    • 300g hvetemel
    • 500g grovbakst av rug og hvete (ferdig melblanding som består av siktet hvetemel, grovmalt rug og grovmalt hvete)
    • 200g sammalt hvete, finmalt
    • 100g havregryn, lettkokte
    • 100g frø/kjerner (jeg brukte 50g solsikkekjerner, 25g knuste linfrø, 25g sesamfrø)
    • 1 ts havsalt 
    • 1 pakke tørrgjær
    • 1 ts sukker 
    • 9 dl vann, romtemperert
    • 1 dl (100g) yoghurt naturell


    Ha alt det tørre i en bolle og bland godt. Tilsett romtemperert vann og rør deigen lett sammen med en sleiv eller i kjøkkenmaskin. Tilsett yoghurt og rør deigen godt sammen. Deigen skal være klissete, men ikke flyte utover. Dekk til bollen med plast og et rent kjøkkenhåndkle, og sett den til heving på et lunt sted i ca. 1 time. 

    Ha deigen over på en bakeplate kledd med bakepapir. Trykk den godt utover slik at den blir liggende i et jevnt lag. Bruk et pizzahjul eller en skarp kniv, og del opp deigen. Hvis deigen er veldig seig kan det være lurt å ha litt mel på kniven/pizzahjulet. Del opp i ønsket størrelse - jeg delte min i 4 x 5 (altså 30 biter). Strø over havregryn eller frø og dekk til deigen med plast og kjøkkenhåndkle. 

    Sett ovnen på 200 grader og la brødet etterheve i ca. en halvtime eller til ovnen er varm. Brødet stekes midt i ovnen i 15-20 minutter, eller til det er gyldent på toppen og lager en hul lyd når du banker på det. Avkjøles på rist. 



    #brød #mat #brodogkorn #hjemmebakst #hjemmelaget #bakst #grovbrød #langpannebrød #matpakkebrød #matpakke #niste #rundstykker #godtno

  • Publisert: 22.01.2017, 12:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 1 kommentarer
  • Adventsnurrer

  • Publisert: 22.12.2016, 20:35
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Nå nærmer det seg jul med stormskritt, og hva er vel bedre enn lukten av julekrydder og gjærbakst? Jeg har laget litt grovere snurrer med julekrydder, og resultatet ble, om jeg så skal si det selv, helt fantastisk! Ideen er stjålet fra matpaabordet, men jeg har gjort noen justeringer i oppskriften. Her får du oppskriften på 10-12 nydelige snurrer. 

    Deigen:

    • 400g mel (jeg brukte 200g siktet spelt og 200g sammalt fin hvete)
    • 2 ts tørrgjær
    • 3 ss sukrin gold (evt. sukker)
    • ½ ts grovt havsalt
    • 1/4 ts kardemomme
    • 2 dl melk, jeg brukte ekstra lett, men bruk det du foretrekker
    • 1 egg
    • 75g meierismør


    Fyllet:

    • 1 ts malt ingefær
    • 3 ss kanel
    • 1 ts malt muskat
    • 1 ts allehånde
    • 1 ts malt nellik
    • 3 ss sukrin gold (evt. brunt sukker)


    Bland mel, tørrgjær, sukrin gold, kardemomme og havsalt i en bolle. Lager du deigen for hånd er det enkleste å smelte smøret, ha i melken og la blandingen bli lunken før du tilsetter den i deigen sammen med egget. Har du en kjøkkenmaskin med eltekrok har du lunken melk og egg i melblandingen og elter godt. Tilsett deretter kaldt, høvlet (med ostehøvel) smør litt og litt til alt er godt blandet. Dekk til bakebollen og sett til heving på et lunt sted i 60-90 minutter. 

    Bland krydderet i en egen bolle. Ta deretter 1 ss av blandingen og bland med sukrin gold/brunt sukker. Resten av krydderblandingen kan du oppbevare i et glass/en krukke og bruke til andre ting senere (i grøten, kaffen, kaker, osv). Når deigen er ferdighevet kjevler du den ut til et rektangel. Strø sukker- og krydderblandingen jevnt utover leiven og rull sammen til en pølse. Skjær pølsen i 10-12 jevnstore deler og legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir. Bruk et sugerør, en pinne eller noe annet for å presse ned i midten (du ser fine bilder med fremgangsmåte på bloggen til matpaabordet her)

    Dekk til snurrene og la dem etterheve i 30-60 minutter. Stekes ved 225 grader i 8-10 minutter eller til de er gylne og fine. Snurrene smaker aller best når de er varme og nystekte. Skal du spise dem dagen etter anbefaler jeg (som ved gjærbakst generelt) at du fryser dem ned samme dag som du lager dem. Ta dem opp fra fryseren og la dem tine på kjøkkenbenken eller varm dem litt i ovnen før du skal spise dem. 

    #julestemning #julekrydder #smakavjul #gjærbakst #nybakt #baking #bakst #mat 

  • Publisert: 22.12.2016, 20:35
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 0 kommentarer
  • Eltefritt grytebrød (grunnoppskrift)

  • Publisert: 11.09.2016, 19:53
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker

  •  

    Det er lite som smaker bedre enn lunkent hjemmebakt brød med litt godt pålegg til en litt sen frokost eller lunsj. Jeg trengte bare å lage ett eltefritt grytebrød fra Trines matblogg før jeg ble helt hektet. Det er kjempegodt, i tillegg til at det er utrolig lettvint! For meg som er student er det også kjekt å kunne bake eget brød istedenfor å kjøpe det, da det blir noen kroner billigere. Vinn-vinn! Bruk 5 minutter om kvelden før du legger deg til å røre sammen deigen, og stek deilig brød på morgenen dagen etter, etter hiv deigen sammen på morgenen, for så å steke brødet på kvelden. Enklere blir det vel ikke?

    Dette er en grunnoppskrift på eltefritt grytebrød. Bruk den som utgangspunkt og bruk de meltypene du foretrekker. Bruk gjerne litt rosiner, nøtter eller andre frø og kjerner enn dem som er listet opp nedenfor, eller erstatt litt av melet med litt müsli. Skal du bruke brødet til suppe eller kanskje til ostesmørbrød kan det være godt å tilsette litt krydder i deigen. For å lage loff bruker du samme oppskrift, men lager deigen med bare fint hvetemel og uten frø. Variasjonsmulighetene er mange, og det er kun fantasien som setter grenser. Smak deg frem og lag ditt favorittbrød. 

    Til et brød (ca. 24 cm i diameter) trenger du: 

    • 300g hvetemel 
    • 300g valgfri tørrvare (jeg bruker gjerne en blanding av lettkokte havregryn, sammalt rug og sammalt hvete) 
    • 50g gresskarkjerner 
    • 50g solsikkefrø
    • 25g sesamfrø
    • 25g linfrø
    • 1 ts maldonsalt 
    • 1/4 ts tørrgjær 
    • 1/4 ts sukker 
    • 5 dl vann, gjerne lunkent 


    Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle og bland godt. Tilsett deretter vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv. Deigen skal være litt klissete. Dekk til bollen med plast eller et lokk og la den heve i romtemperatur i 12-20 timer. 

    Når deigen er ferdighevet skal den slås ned før den etterhever. Bruk en slikkepott eller lignende til å "brette" brødet i bakebollen. Dekk til deigen igjen og la den etterheve i 1-2 timer. 

    Sett ovnen på 250 grader når det er ca. 1/2 time igjen av hevetiden. Sett samtidig gryta med lokk inn i ovnen. Pass på av både gryta og lokket tåler den høye temperaturen. Jeg bruker en emaljert støpejernsgryte fra le creuset med en diameter på 24 cm. Du kan også bruke en vanlig jerngryte som ikke er emaljert, men jeg vil da anbefale å smøre den lett med et tynt lag nøytral olje før du setter gryta i ovnen, så du er sikker på at brødet ikke setter seg fast.

    Når brødet er ferdighevet heller du det forsiktig over i den glovarme gryta. Det spiller ingen rolle om deigen ikke ser ut til å ligge helt fint, men rist eventuelt litt på gryta for at deigen skal legge seg mer jevnt utover. Sett på lokket og stek brødet på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta deretter av lokket, skru ned temperaturen til 225 grader og stek videre i 5-15 minutter, eller til brødet har fått en gyllen farge. Følg med de siste minuttene. Er du i tvil om brødet er ferdig stekt kan du banke litt på undersiden av det. Hvis det gir en "hul" lyd er brødet ferdigstekt. Avkjøles på rist. 



    #grytebrød #eltefritt #gjærbakst #brød #grovbrød #godtbrød

  • Publisert: 11.09.2016, 19:53
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 0 kommentarer
  • Grove scones

  • Publisert: 21.08.2016, 10:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Grove scones er superenkelt å lage, og tar ikke lenger tid enn det tar å varme opp ovnen + steking. Scones er rundtstykker bakt med bakepulver istedenfor gjær, og trenger dermed ikke heving. Kjempefint å slenge sammen når som helst, enten det skulle være til frokost, lunsj, kveldsmat, ved siden av middagen eller når du får lyst på noe godt. Scones skal egentlig være rund og flat på størrelse med en asjett, for så å deles opp i trekanter ved servering, men jeg bruker heller to spiseskjeer til å forme små boller/rundstykker, da dette går enda fortere, ettersom deigen blir ganske klissete. 

    Når det gjelder smakstilsetninger i scones er det kun fantasien som setter grenser. Noen forslag er revet appelsinskall og sjokoladebiter, bær, rosiner, ulike typer frø, ost eller ulike typer krydder. Varier smaken etter hva du skal bruke dem til! Hvilke melsorter jeg bruker varierer litt etter hva jeg har i skapet, men her har du i hvert fall en enkel grunnoppskrift:

    Oppskriften gir åtte scones:

    • 1,5 dl hvetemel 
    • 1 dl sammalt hvete, fin 
    • 1 dl sammalt rug, fin 
    • 0,5 dl havregryn, lettkokte
    • 1 ss bakepulver 
    • 1-2 ss sukker/sukrin gold (kan sløyfes)
    • 4 ss frø (f.eks. solsikkekjerner eller gresskarfrø, kan sløyfes)
    • 2 dl vann eller melk 
    • 2 ss nøytral olje 


    Sett ovnen på 250 grader, over- og undervarme. Ha alt det tørre (og eventuelle smakstilsetninger) i en bakebolle og bland godt. Tilsett deretter væsken og oljen og rør deigen raskt sammen med en skje eller sleiv. Ikke rør mer i deigen enn nødvendig - da blir den veldig klissete.

    For å lage scones på den tradisjonelle måten: del deigen i to og form to runde emner. Legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir og bruk en skarp, melet kniv til å lage to dype snitt i kryss på hvert av emnene

    For en raskere versjon: bruk to spiseskjeer til å forme runde boller og legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir. Trykk dem gjerne litt flate med baksiden av skjeen. 

    Stekes ved 250 grader, midt i ovnen i 8-10 minutter, eller til du får en hul lyd når du banker litt forsiktig på undersiden av dem. Avkjøles på rist. Scones nytes best når de er nystekte. Skal du ikke spise dem med en gang vil jeg anbefale å fryse dem. Ta dem opp litt før du skal spise dem og la dem tine litt i ovnen på varmluft, og de vil smake nystekt igjen. Server med litt smør, krem, syltetøy, skinke eller annet godt pålegg og nyt.



     

    #rundstykker #scones #grovbakst #søndagsfrokost #frokost #lunsj #mat 

  • Publisert: 21.08.2016, 10:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 0 kommentarer
  • Proteinrundstykker

  • Publisert: 16.08.2016, 08:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Det er snart skolestart, og hva er vel bedre å fylle matboksen med en litt skikkelig saftig og god hjemmebakst? Disse proteinrike rundstykkene slenger du raskt sammen. Det eneste utstyret du trenger er en stavmikser.

    Oppskriften gir 8 rundstykker

    • 2 egg
    • 250g cottage cheese
    • 250g havregryn 
    • 1,5 ts bakepulver
    • En klype havsalt 

    Forvarm ovnen til 200 grader. Kjør alle ingrediensene sammen med en stavmikser. Bruk to spiseskjeer eller hendene til å forme åtte rundstykker av deigen. Klem dem gjerne litt flate før steking. Rundstykkene stedes på midterste rille i ca. 20 minutter, og avkjøles på rist.

    Hvis du ikke spiser alle rundstykkene samme dag, så frys dem gjerne ned. Hvis du skal bruke dem i nisteboksen er det lurt å ta dem opp litt før du skal smøre matpakken, slik at de rekker å tine akkurat nok til at du får delt dem med en skarp kniv. Ha på ønsket pålegg mens de fortsatt er frosne, og de vil smake som ferske når det er tid for lunsj! 



    #proteinrundstykker #niste #lunsjtips #rundstykker #mat #godtno

  • Publisert: 16.08.2016, 08:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 1 kommentarer
  • Pestobrød med hvitløk og soltørket tomat

  • Publisert: 12.08.2016, 22:28
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Dette brødet ble utrolig godt! Grovbrødet er fylt med grønn pesto, soltørkede tomater, hvitløk og revet ost, og kan nytes enten som det er eller som tilbehør til for eksempel grillmat, suppe eller en god salat. Oppskriften fant jeg her. Dette er det du trenger til et stort brød

    Deig: 

    • 200g havremel 
    • 200g sammalt hvete, fin 
    • 200g hvetemel 
    • 150g sammalt rug, fin 
    • 1 pk tørrgjær 
    • 1 ts salt 
    • 2 ts honning
    • 50g smør
    • 4,5 dl melk 
    • 1 egg + 1 egg til pensling


    Fyll: 

    • Grønn pesto 
    • Hvitløk 
    • Soltørket tomat, i olje, avrent og skåret i mindre biter
    • Revet ost (brukte her Norvegia, men bruk den typen du liker best)


    Bland alt det tørre i en bolle. Smelt smøret i en kjele og ha i melken. Ha i honningen og varm opp til blandingen er ca. 37 grader. Visp et egg for seg. Ha melkeblandingen og egget over i bakebollen sammen med de tørre ingrediensene og elt godt. Dekk deretter bollen og la deigen heve i ca. 1 time.  

    Når deigen er ferdighevet kjevler du den ut til et stort rektangel. Foreløpig vil det se ut som at deigen er alt for stor for brødformen, men det vil ordne seg når du former brødet. Smør et jevnt lag med pesto utover deigen og strø over finhakket hvitløk, soltørket tomat og revet ost. Rull deretter deigen sammen fra langsiden. Ta en skarp kniv og del pølsen i to på langs, men la den henge sammen øverst. Legg høyre del over venstre, og gjenta. Fortsett på denne måten til du har tvinnet hele deigen. 

    Ha Brødet over i en brødform kledd med bakepapir, dekk til med plastfolie og la den etterheve i ca. 45 minutter. Pensle deretter det ferdighevede brødet forsiktig med et pisket egg og strø over litt ekstra revet ost. Stek brødet på nest nederste rille ved 180 grader i ca. 45 minutter. Avkjøles på rist. 

    Før steking

    Etter steking

    #brød #godtbrød #grovbrød #sommermat #mat #godtno

  • Publisert: 12.08.2016, 22:28
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 1 kommentarer
  • Cloudbread

  • Publisert: 01.08.2016, 21:32
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Cloudbread har blitt brødet "alle" snakker om. Kanskje ikke så rart når man ser på næringsinnholdet? Det er nemlig glutenfritt og kan lages laktosefritt. I tillegg inneholder det mye proteiner, nesten ikke karbohydrater og er kalorifattig. Det er også raskt å lage, og trenger ikke heving. Brødet er veldig luftig, og kan enten lages nøytralt, eller smaksettes med tørkede krydderurter. Det smaker godt både som det er og med pålegg. 

    Til ca. 6 stk trenger du:

    • 3 egg
    • 3 ss (50g) mager kesam
    • 1/2 ts bakepulver 
    • 1 klype salt, kan sløyfes 
    • Krydder (jeg brukte tørket oregano, basilikum og paprikakrydder)


    Sett ovnen på 150 grader (over- og undervarme). Skill eggene, og pisk eggehvitene stive. Det er veldig viktig at du ikke får noe av plommen i eggehvitene, da vil du ikke klare å vispe dem stive. 

    Ha eggeplommer, kesam, salt, bakepulver og krydder/krydderurter i en annen bolle, og rør godt til du har en jevn blanding. Vil du ha en nøytral smak dropper du krydderet. Vend deretter eggeplommeblandingen forsiktig inn i eggehvitene med en slikkepott. 

    Bruk for eksempel to spiseskjeer og legg små hauger med røren på et stekebrett kledd med bakepapir. Jeg fikk seks brød på størrelse med et hamburgerbrød. Sett dem midt i ovnen og stek i 25-30 minutter, eller til de er gylne. Følg godt med mot slutten av steketiden (etter ca. 20 minutter), da steketiden vil variere med størrelsen på brødene. 

    Ta brettet ut av ovnen og la brødene avkjøle seg på brettet. De vil da synke litt sammen. Nyt brødene som de er, eller ha på litt godt pålegg!

    #cloudbread #SuntOgGodt #mat #godtno #treningsmat #lunsj
     

  • Publisert: 01.08.2016, 21:32
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 3 kommentarer
  • Grove polarbrød

  • Publisert: 15.07.2016, 12:11
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  •  

    Hjemmelagde polarbrød har langt bedre holdbarhet enn dem du kjøper i butikken, og smaker i tillegg enda bedre!

    Til ca. 24 polarbrød trenger du:

    • 150g havremel/finmalt havregryn
    • 350g sammalt hvete, finmalt*
    • 150g sammalt rug, finmalt*
    • 300g siktet hvetemel
    • 1/2 pose (ca. 7 g) tørrgjær
    • 1 ts sukker 
    • 1 ts havsalt
    • 4,5 dl melk 
    • 2 dl vann 
    • 1 dl nøytral matolje (f.eks. vita hjertego' optimal, solsikkeolje e.l.)

    *Andre typer finmalt grovt mel fungerer også fint, så lenge det blir 500g til sammen

    Ha melk og vann i en kjele, og varm opp blandingen til den er lunken. I mellomtiden blander du alt det tørre i en bakebolle. Ha melkeblandingen og olje over i bakebollen, og kjør det på lav hastighet i en kjøkkenmaskin til alt er godt blandet. Øk deretter til middels hastighet. Deigen skal eltes ca. 10 minutter totalt. Deigen skal da være smidig og fin. Sett deigen til heving i ca. 1 time på et lunt sted. 

    Ha deigen over på et bakebord og del den i to. Del deretter hvert emne i ca. 12 jevnstore biter og form dem til boller. Deretter kjevles bollene flate. De skal ha en tykkelse på ca. 1/2 cm og 10-11 cm i diameter. Ha dem over på en bakeplate kledd med bakepapir og lag små hull med spisepinner eller lignende. La dem etterheve i ca. 15 minutter. Stekes ved 225 grader midt i ovnen i ca. 9-10 minutter, eller til de er gyldne under og gjennomstekte. Avkjøles på rist under et klede, slik at de holder seg myke. 



    Som med gjærbakst generelt, synes jeg at det er best å oppbevare polarbrødene i fryseren etter de er avkjølt, og heller ta opp så mange jeg trenger når de skal spises. Brødene tiner fort på benken (ca. 30 min), og kan evetnuelt også varmes opp på varmluft i ovnen i løpet av noen minutter. 

     

    #polarbrød #bakst #mat #hjemmebakt #godtno #SuntOgGodt

  • Publisert: 15.07.2016, 12:11
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 0 kommentarer
  • Grove pitabrød

  • Publisert: 05.07.2016, 21:40
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Personlig er jeg veldig glad i Hattings grove pitabrød med spelt, men disse er enda bedre! De er kjempegode på smak, og må rett og slett bare prøves. Pitabrødene blåser seg fint opp i ovnen slik at det dannes en luftlomme som kan fylles med det du liker best. 

    Til 12 pitabrød trenger du:

    • 7,5 dl hvetemel
    • 2,5 dl sammalt hvete, fin
    • 1 ss olivenolje 
    • 1/2 ts salt 
    • 4,5 dl lunkent vann 
    • 1/2 pose tørrgjær

     

    Rør ut gjæren i litt av vannet før du tilsetter resten av vannet, olje og salt. Ha i melet og kjør i en kjøkkenmaskin til du får en jevn og smidig deig. Tilsett eventuelt mer mel eller vann hvis det er nødvendig. Dekk deigen med plast og la den heve i ca. 30 minutter. 

    Del deigen i 12 emner og form dem til boller og la dem etterheve noen minutter under plast på bakebenken. Kjevle deretter bollene runde og flate før de legges på et stekebrett kledd med bakepapir (4 på hvert brett). La dem etterheve i minst 10 minutter. Stek dem midt i ovnen ved 250 grader i 9-12 minutter. Følg godt med mot slutten så ikke de blir brent på toppen. Avkjøles på rist. 

    Vi fylte pitabrødene med hjemmelaget pulled pork, coleslaw og bbq-saus. Det føles (og smaker) såå mye bedre når alt er hjemmelaget! 



     



    #middag #godtno #mat #gjærbakst #pitabrød 

  • Publisert: 05.07.2016, 21:40
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 2 kommentarer
  • Grove baguetter

  • Publisert: 26.06.2016, 11:50
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Oppskriften gir tre baguetter

    • 100g havremel/malt havregryn
    • 100g sammalt hvete grov
    • 50g sammalt hvete fin 
    • 250g hvetemel
    • 1/2 pose (6g) tørrgjær
    • 3,5dl kaldt vann
    • 1 ss mager kesam 

     

    Bland alle de tørre ingrediensene. Tilsett deretter vann og mager kesam, og kna sammen til en jevn og fin deig. Del deigen i tre like store deler og form tre pølser på lengde med en langpanne. La dem heve i kjøleskapet over natten. 

    Ta baguettene ut fra kjøleskapet ca. en time før de skal stekes. Lag snitt med en skarp kniv og pensle med litt vann for å få en sprø overflate. Stekes ved 220 grader i ca. 15 min. La baguettene avkjøles på rist. 

    Ha på ønsket pålegg, eller spis dem som de er! Supre som tilbehør til suppe eller en god salat, eller med pålegg. Her har jeg fylt baguetten med kalkunpålegg med paprikakrydder, ost, salat, agurk og paprika.



    #gjærbakst #mat #baguetter #sunt #godt

  • Publisert: 26.06.2016, 11:50
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 1 kommentarer
  • hits