hits

Sunnere mat

Sunn og mektig sjokoladekake til lunsj

  • Publisert: 15.04.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • Det er tid for enda en kakelunsj, og denne gangen er det sjokoladekake som står for tur. Sjokolade er nok min største svakhet når det kommer til søtsaker. Denne sjokoladekaken er ganske mørk, mektig og god, og gir definitivt en demper på søtsuget. Jeg er veldig glad i den mørke kakaosmaken, men hvis du vil lage en sjokoladekake som minner mer om en "vanlig" kake kan du tilsette mer søtning og eventuelt erstatte bakekakao med et lysere sjokoladepulver. Som topping brukte jeg en sjokoladekrem basert på kesam og philadelphiaost, men denne kremen gjør seg også godt. Tilsett gjerne litt peanøttsmør i enten kaken, glasuren eller begge deler - det er kjempegodt! Bildene er dessverre ikke på sitt beste (snarere tvert imot), men det får bare hjelpe, for oppskriften er jo tross alt det viktigste!

    Til en porsjon brukte jeg: 

    • 40g havremel 
    • 1-2 ts kakaopulver 
    • En liten klype salt 
    • 1 ts sukrin gold 
    • 1/2 ts bakepulver
    • 50g kesam
    • 1 egg 
    • Sterk kaffe (evt. melk) til passe konsistens 


    Sett ovnen på 175 grader, over- og undervarme. Bland alt det tørre i en bolle før du tilsetter kesam og egg. Rør godt og tilsett kaffe til du har en litt tykk kakerøre. Hell kakerøren over i en ildfast form, ca. 16 x 16 cm og stek kaken midt i ovnen i 12-15 minutter. Avkjøles på rist. Det er viktig at kaken er helt avkjølt før du har på topping. 

    Sjokoladekrem 

    • 80g kesam
    • 20g philadelphiaost
    • 1 ts kakaopulver 
    • 1/2 ts sukrin gold 
    • 1 ts sterk kaffe 


    Rør sammen kesam og Philadelphiaost og smak til med kakaopulver, søtning og kaffe. Fordel kremen over kaken. Kaken bør oppbevares i kjøleskap hvis det enda er en stund til den skal spises, men la den gjerne stå litt i romtemperatur før den skal spises. Dryss litt ristede peanøtter for en mer "snickersaktig" variant. 

    #kake #sunnkake #sjokolade #chocolate #lunsj #lunsjtips #mat #matblogg #matglede #oppskrift #suntoggodt

  • Publisert: 15.04.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 0 kommentarer
  • Sunn gulrotkake til lunsj

  • Publisert: 08.04.2018, 12:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • Det er tid for enda en kakelunsj, og denne gangen er det gulrotkake som står for tur. Som jeg har nevnt i tidligere innlegg var det bakekona som fikk til å begynne å lage sunne kakelunsjer, og denne gangen er det gurotkake som står for tur! Bakekona bruker proteinpulver i sine kaker, men dette har jeg byttet ut med fibramel. Gulrotkake er en gammel slager jeg aldri blir lei av. Jeg synes at kanel hører hjemme i en god gulrotkake, men tilsett gjerne andre krydder, nøtter eller rosiner etter eget ønske. Kardemomme er også godt sammen med kanelen! Topp kaken med en frisk og god sitron- eller vaniljekrem. Lag kaken i kveld og nyt en sunn og smakfull lunsj i morgen! 

    Til en porsjon trenger du: 

    • 40g havremel 
    • 10g fibramel, kan sløyfes 
    • 1/2 ts bakepulver 
    • 1 ts sukrin gold 
    • Ca. 1/2 ts kanel 
    • Ca. 50g revet gulrot 
    • 1 egg 
    • Væske til passe konsistens


    Krem: Hva jeg topper kaken med varierer med hva jeg har i kjøleskapet. Vanligvis bruker jeg vaniljekrem eller sitronkrem, men denne gangen ble det en blanding av kesam, lett philadelphiaost, sitronsaft og søtning. 

    Sett ovnen på 175 grader over- og undervarme. Bland sammen de tørre ingrediensene. Tilsett finrevet gulrot og egg og bland godt. Tilsett vann/melk til du har en blanding som minner om en litt tykk kakerøre og smak eventuelt til med mer søtning. Pass på at røren ikke blir for tynn da dette vil gi en tørr kake. Hell røren i en liten ildfast form (ca. 16 x 16 cm) og stek midt i ovnen i 12-15 minutter. Avkjøl kaken helt før du har på kremen. Topp gjerne kaken med litt ekstra kanel og grovhakkede nøtter! 

     

  • Publisert: 08.04.2018, 12:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 3 kommentarer
  • Sunn eplekake til lunsj

  • Publisert: 07.03.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • Jeg fortsetter kakekjøret, og denne gangen er det en sunn og næringsrik variant av eplekake som står for tur. Jeg har alltid hatt et litt elsk-hat-forhold til eplekake. Jeg synes eplekake i seg selv er kjempegodt, men har aldri vært særlig glad i eplebitene på grunn av konsistensen. Men eplet kan jo ikke utelates, for det er jo det som gjør eplekake til nettopp eplekake. Løsningen for meg ble derfor å bruke revet eple i kakerøren! Da beholder du nemlig både saftigheten og eplesmaken du får i en eplekake, samtidig som du slipper å spise de myke eplene. Denne gangen brukte jeg halvt om halvt med revet eple og epleskiver, men det var mest for syns skyld. Du kan også bruke kun revet eple, eller selvsagt kun epleskiver hvis du foretrekker det. 

    Til en porsjon trenger du:

    • 40g havremel 
    • 1/2 ts bakepulver 
    • 1 ts sukrin gold 
    • 1/2 ts kanel
    • Litt vaniljesukker eller vaniljeessens, kan sløyfes 
    • 1 egg
    • Ca. 1/2 eple 
    • Melk/vann til passe konsistens
    • 1/3 porsjon vaniljekrem


    Sett ovnen på 175 grader, over- og undervarme. Du kan bruke så mye eple du vil, men jeg synes et halvt eple var passe. Riv halvparten av eplet på et grovt rivjern og skjær resten i tynne skiver. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle før du tilsetter revet eple og egg. Tilsett væske til du har en litt tykk kakerøre. Hell røren over i en ildfast form (ca. 16 x 16 cm) og pynt med epleskiver. Dryss gjerne over litt ekstra sukrin gold og kanel før du setter kaken i ovnen. Stekes midt i ovnen i 12-15 minutter. La kaken avkjøles helt før du har på kremen. 

    Alternativer: ha gjerne litt hakkede nøtter eller rosiner i kakerøren hvis du liker det. Eventuelt kan du toppe kaken med både krem og tørristede nøtter etter steking. Jeg kan også anbefale å tilsette litt kanel i vaniljekremen - det blir kjempegodt! 

    #mat #matglede #godtno #vgvektklubb #suntoggodt #lunsjtips #lunsjtid #lunsj #eplekake #hverdagsdessert #matblogg #oppskrift

  • Publisert: 07.03.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 2 kommentarer
  • Krydderkake med kaffekrem til lunsj

  • Publisert: 06.03.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • Jeg lurer på om det finnes noen der ute som ikke liker krydderkake. Hvem kan vel si nei takk til en saftig formkake med deilig smak av krydder med ostekrem eller kaffekrem? Det er helt greit å unne seg et kakestykke eller to til kaffen en gang i blant, men hva om du kunne kose deg med krydderkake til lunsj så ofte du ville? Her har jeg laget en sunnere variant med havremel, kesam og egg, uten sukker. Kaken ble saftig og god, og passer perfekt til lunsj sammen med en kopp te, kaffe eller et glass melk. Vanligvis bruker jeg bare kanel i krydderkake, men denne gangen har jeg tilsatt både kardemomme, nellik og ingefær i tillegg. Bruk det krydderet du foretrekker. For en luksusvariant kan du tilsette litt hakket sjokolade eller nøtter i kakerøren.

    Til en porsjon trenger du

    • 40g havremel 
    • 1 ts sukrin gold 
    • 1/2 ts bakepulver 
    • 1/2 ts vaniljeessens, vaniljesukker eller liknende 
    • En liten klype salt 
    • Krydder: jeg brukte 1/2 ts kanel, 1/2 ts kardemomme og et lite dryss nellik og ingefær 
    • 1 egg 
    • 50g kesam 
    • Vann/melk til passe konsistens 
    • 1/3 porsjon vaniljekrem, tilsatt litt sterk kaffe og sukrin gold

     

    Sett ovnen på ca. 175 grader, over- og undervarme. Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett deretter egg og kesam og rør godt. Tilsett væske til du har en konsistens som minner om en litt tykk kakerøre. Ha røren over i en liten ildfast form (ca. 16 x 16 cm) og la den steke midt i ovnen i 12-15 minutter. Avkjøl helt før du har på kremen. 

    #krydderkake #sunnlunsj #lunsjtips #hverdagsdessert #suntoggodt #mat #matblogg #oppskrift #godtno #vgvektklubb

  • Publisert: 06.03.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 1 kommentarer
  • Cookies med sjokolade og cashewnøtter

  • Publisert: 10.05.2017, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker


  • Jeg baker veldig sjelden med helsekostprodukter. Jeg mener nemlig at når man først baker, skal det være ekte vare. Denne gangen har jeg likevel prøvd meg på litt sunnere cookies der jeg har erstattet sukkeret med sukrin gold. I tillegg har jeg byttet ut hvetemel med finmalt sammalt hvete og havregryn. Så man kan vel kalle dette for "sunnifiserte cookies"? Uansett, de ble skikkelig gode, om jeg skal få si det selv! Det finnes lite som er bedre enn lune cookies med et glass iskald melk. Bytt gjerne ut sukrin gold med brunt sukker dersom du ønsker det, og bruk den meltypen du ønsker. Valget er ditt. 

    Ca. 6 cookies:

    • 30g mykt meierismør
    • 1 egg
    • 30g sukrin gold
    • 5 dråper vaniljeessens 
    • 40g sammalt hvete, fin
    • 20g havregryn, lettkokte
    • 1/2 ts bakepulver 
    • En klype salt
    • 60-100g fyll*

    *Jeg brukte kokesjokolade og usaltede cashewnøtter som jeg ristet i ovnen i noen minutter 

    Sett ovnen på 180 grader. Pisk smør, sukrin gold, vaniljeessens og sukker til en jevn masse. Ikke bry deg om det skiller seg litt. Bland sammalt hvete, havregryn, bakepulver og salt i en egen bolle før det tilsettes i røren. Bland godt. Tilsett deretter grovhakket sjokolade, nøtter, tørket frukt eller det du måtte ønske (brunostbiter er kjempegodt!). Legg klatter på en bakeplate kledd med bakepapir. Jeg brukte i underkant av en spiseskje røre til hver cookie. Pass på at det er god plass mellom dem, slik at de kan flyte ut. Stek cookies midt i ovnen ved 180 grader i 10-12 minutter. Avkjøl på rist. Nyt cookies med et glass iskald melk! 

    #cookies #helathy #healthyfood #mat #matglede #lørdag #godtno 

  • Publisert: 10.05.2017, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 3 kommentarer
  • Sprø havrekjeks

  • Publisert: 03.09.2016, 15:26
  • Kategori: Kjeks og kaker


  • Det er endelig lørdag, og i dag startet jeg dagen med å lage havrekjeks. De ble sprø og gode, og i tillegg er de sukkerfrie! Kjeksene er gode i seg selv, men de er også supre med pålegg, for eksempel gulost, brunost, cottage cheese eller syltetøy. De holder seg lenge, og er derfor perfekt å ha på lur i skapet i tilfelle du skulle få lyst på noe godt.

    Til ca. 15 havrekjeks trenger du: 

    • 3 dl havregryn, lettkokte 
    • 1 dl melk (jeg brukte ekstra lett)
    • 40g meierismør, smeltet
    • 1 ts bakepulver
    • 1 - 2 ss sukrin gold (evt. sukker)
    • 1 ss sammalt hvete, fin
    • 1/4 ts maldonsalt 
    • Smakstilsetning: kanel, kardemomme og/eller noen dråper vaniljeessens 


    Hell melken over havregrynene og la det trekke i ca. 5 minutter. Bland deretter inn smeltet smør og de resterende ingrediensene. Ha litt mel (valgfri type, jeg brukte fin sammalt hvete) på benken og kjevle deigen forsiktig ut til den har en tykkelse på 2-4 mm. Deigen virker litt løs i begynnelsen, men bare vær litt tålmodig og kjevle den forsiktig, så går det fint. Jeg brukte et glass til å stikke ut runde havrekjeks, men du kan også bruke andre former eller bare skjære dem i firkanter med en kniv. 

    Bruk en tynn stekespade eller en ostehøvel til å flytte kjeksene over på en bakeplate kledd med bakepapir. Stek kjeksene på 180 grader i ca. 15 minutter, eller til de har blitt gylne i kantene. Skru av ovnen, åpne ovnsdøra og la kjeksene stå på ettervarmen i ca. 1 time. Avkjøl helt på rist og oppbevar kjeksene i en boks i romtemperatur. 




    #havrekjeks #lørdag #mat #suntoggodt #sukkerfri #kjeks 

  • Publisert: 03.09.2016, 15:26
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 1 kommentarer