hits

Sunnere mat

Mslimuffin med eple og kanel

  • Publisert: 02.09.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • Noen ganger kan det vre greit ha litt smmat i veska som kan spises p farten eller mellom hovedmltidene. Jeg bruker mslibarer flittig, men synes ogs det er greit med litt variasjon. For noen dager s jeg muslimuffinsene fra tulip p en kaf. Jeg husker disse muffinsene svrt godt fra jeg gikk p skolen, og fikk vann i munn bare av se dem. Disse er i utgangspunktet kanskje sunnere enn vanlige muffins, ettersom de inneholder 100 % fullkorn, men de inneholder likevel mye sukker, noe de fleste av oss kan redusere i hverdagen. Jeg ble inspirert, og tok fatt p oppgaven lage nringsrike mslimuffins med eple og kanel.

    Med noen sm grep kan baksten gjres mer nringsrik og mettende. Her har jeg brukt fullkorn fibramel istedenfor siktet hvetemel, mens smret er byttet ut med avokado og kesam. Avokado er en sunn og nringsrik frukt som inneholder mye sunt fett og gode vitaminer, mens kesam bidrar til kt proteininnhold og dermed mer mettende bakst. I tillegg har jeg tilsatt havregryn, ntter, fr og norske epler for f noen skikkelig smakfulle og nringsrike mslimuffins. Her fr du alts sunt fett, proteiner og langsomme karbohydrater i hver eneste lille muffin! 

    Jeg hadde dessverre bare sm muffinsformer i hus, men neste gang skal jeg prve med litt strre former - da blir nok resultatet ekstra saftig...

    Til ca. 12 sm (eller 6-8 store) muffins trenger du: 

    • 100g kesam 
    • 1/2 liten avokado (ca. 60g)
    • 2 egg
    • 1 dl (ca. 45g) sukrin gold 
    • 2 dl sammalt hvete/fibra fullkornsmel 
    • 1/2 dl havregryn, lettkokte 
    • 1 ts bakepulver 
    • 1 ts kanel 
    • 1/4 ts muskat 
    • En liten klype salt 
    • Ca. 0,25dl vann/melk


    Fyll: 

    • 1/2 eple i sm terninger (jeg beholder skallet p)
    • 10g rosiner
    • 15g valntter, grovhakket 
    • 10g solsikkefr 
    • 10g linfr


    Sett ovnen p 200 grader over- og undervarme. Fordel valntter og solsikkefr p et bakepapir og la dem ristes i ovnen i noen minutter mens du gjr klart resten. Dette gjr at aromaen i kommer bedre frem. 

    Pisk lett sammen egg, kesam og sukrin gold. Mos avokado til en jevn pur, ha den i eggeblandingen og pisk alt sammen. Bland de trre ingrediensene for seg selv fr du tilsetter dem i eggeblandingen og rrer alt raskt sammen. Bland rosiner, valntter, solsikkefr og linfr i en egen bolle fr du vender det inn i muffinsrren med en slikkepott sammen med eple. Rren skal vre ganske fast, men tilsett litt vann/melk (jeg brukte ca. 0,25 dl) hvis den er alt for fast. 

    Fordel rren i 12 sm muffinsformer eller 6-8 store former. Jeg bruker et muffinsbrett for vre sikker p at de beholder formen. Stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca. 15-20 minutter. Muffinsene egner seg godt til frysing. 

    #muffins #mat #matblogg #suntoggodt #norskeepler #hst #apples #sunnmat #lunsjtips #oppskrit 

  • Publisert: 02.09.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 0 kommentarer
  • Sunn og mektig sjokoladekake til lunsj

  • Publisert: 15.04.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • Det er tid for enda en kakelunsj, og denne gangen er det sjokoladekake som str for tur. Sjokolade er nok min strste svakhet nr det kommer til stsaker. Denne sjokoladekaken er ganske mrk, mektig og god, og gir definitivt en demper p stsuget. Jeg er veldig glad i den mrke kakaosmaken, men hvis du vil lage en sjokoladekake som minner mer om en "vanlig" kake kan du tilsette mer stning og eventuelt erstatte bakekakao med et lysere sjokoladepulver. Som topping brukte jeg en sjokoladekrem basert p kesam og philadelphiaost, men denne kremen gjr seg ogs godt. Tilsett gjerne litt peanttsmr i enten kaken, glasuren eller begge deler - det er kjempegodt! Bildene er dessverre ikke p sitt beste (snarere tvert imot), men det fr bare hjelpe, for oppskriften er jo tross alt det viktigste!

    Til en porsjon brukte jeg: 

    • 40g havremel 
    • 1-2 ts kakaopulver 
    • En liten klype salt 
    • 1 ts sukrin gold 
    • 1/2 ts bakepulver
    • 50g kesam
    • 1 egg 
    • Sterk kaffe (evt. melk) til passe konsistens 


    Sett ovnen p 175 grader, over- og undervarme. Bland alt det trre i en bolle fr du tilsetter kesam og egg. Rr godt og tilsett kaffe til du har en litt tykk kakerre. Hell kakerren over i en ildfast form, ca. 16 x 16 cm og stek kaken midt i ovnen i 12-15 minutter. Avkjles p rist. Det er viktig at kaken er helt avkjlt fr du har p topping. 

    Sjokoladekrem 

    • 80g kesam
    • 20g philadelphiaost
    • 1 ts kakaopulver 
    • 1/2 ts sukrin gold 
    • 1 ts sterk kaffe 


    Rr sammen kesam og Philadelphiaost og smak til med kakaopulver, stning og kaffe. Fordel kremen over kaken. Kaken br oppbevares i kjleskap hvis det enda er en stund til den skal spises, men la den gjerne st litt i romtemperatur fr den skal spises. Dryss litt ristede peantter for en mer "snickersaktig" variant. 

    #kake #sunnkake #sjokolade #chocolate #lunsj #lunsjtips #mat #matblogg #matglede #oppskrift #suntoggodt

  • Publisert: 15.04.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 0 kommentarer
  • Sunn gulrotkake til lunsj

  • Publisert: 08.04.2018, 12:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • Det er tid for enda en kakelunsj, og denne gangen er det gulrotkake som str for tur. Som jeg har nevnt i tidligere innlegg var det bakekona som fikk til begynne lage sunne kakelunsjer, og denne gangen er det gurotkake som str for tur! Bakekona bruker proteinpulver i sine kaker, men dette har jeg byttet ut med fibramel. Gulrotkake er en gammel slager jeg aldri blir lei av. Jeg synes at kanel hrer hjemme i en god gulrotkake, men tilsett gjerne andre krydder, ntter eller rosiner etter eget nske. Kardemomme er ogs godt sammen med kanelen! Topp kaken med en frisk og god sitron- eller vaniljekrem. Lag kaken i kveld og nyt en sunn og smakfull lunsj i morgen! 

    Til en porsjon trenger du: 

    • 40g havremel 
    • 10g fibramel, kan slyfes 
    • 1/2 ts bakepulver 
    • 1 ts sukrin gold 
    • Ca. 1/2 ts kanel 
    • Ca. 50g revet gulrot 
    • 1 egg 
    • Vske til passe konsistens


    Krem: Hva jeg topper kaken med varierer med hva jeg har i kjleskapet. Vanligvis bruker jeg vaniljekrem eller sitronkrem, men denne gangen ble det en blanding av kesam, lett philadelphiaost, sitronsaft og stning. 

    Sett ovnen p 175 grader over- og undervarme. Bland sammen de trre ingrediensene. Tilsett finrevet gulrot og egg og bland godt. Tilsett vann/melk til du har en blanding som minner om en litt tykk kakerre og smak eventuelt til med mer stning. Pass p at rren ikke blir for tynn da dette vil gi en trr kake. Hell rren i en liten ildfast form (ca. 16 x 16 cm) og stek midt i ovnen i 12-15 minutter. Avkjl kaken helt fr du har p kremen. Topp gjerne kaken med litt ekstra kanel og grovhakkede ntter! 

     

  • Publisert: 08.04.2018, 12:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 3 kommentarer
  • Sunn eplekake til lunsj

  • Publisert: 07.03.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • Jeg fortsetter kakekjret, og denne gangen er det en sunn og nringsrik variant av eplekake som str for tur. Jeg har alltid hatt et litt elsk-hat-forhold til eplekake. Jeg synes eplekake i seg selv er kjempegodt, men har aldri vrt srlig glad i eplebitene p grunn av konsistensen. Men eplet kan jo ikke utelates, for det er jo det som gjr eplekake til nettopp eplekake. Lsningen for meg ble derfor bruke revet eple i kakerren! Da beholder du nemlig bde saftigheten og eplesmaken du fr i en eplekake, samtidig som du slipper spise de myke eplene. Denne gangen brukte jeg halvt om halvt med revet eple og epleskiver, men det var mest for syns skyld. Du kan ogs bruke kun revet eple, eller selvsagt kun epleskiver hvis du foretrekker det. 

    Til en porsjon trenger du:

    • 40g havremel 
    • 1/2 ts bakepulver 
    • 1 ts sukrin gold 
    • 1/2 ts kanel
    • Litt vaniljesukker eller vaniljeessens, kan slyfes 
    • 1 egg
    • Ca. 1/2 eple 
    • Melk/vann til passe konsistens
    • 1/3 porsjon vaniljekrem


    Sett ovnen p 175 grader, over- og undervarme. Du kan bruke s mye eple du vil, men jeg synes et halvt eple var passe. Riv halvparten av eplet p et grovt rivjern og skjr resten i tynne skiver. Bland alle de trre ingrediensene i en bolle fr du tilsetter revet eple og egg. Tilsett vske til du har en litt tykk kakerre. Hell rren over i en ildfast form (ca. 16 x 16 cm) og pynt med epleskiver. Dryss gjerne over litt ekstra sukrin gold og kanel fr du setter kaken i ovnen. Stekes midt i ovnen i 12-15 minutter. La kaken avkjles helt fr du har p kremen. 

    Alternativer: ha gjerne litt hakkede ntter eller rosiner i kakerren hvis du liker det. Eventuelt kan du toppe kaken med bde krem og trristede ntter etter steking. Jeg kan ogs anbefale tilsette litt kanel i vaniljekremen - det blir kjempegodt! 

    #mat #matglede #godtno #vgvektklubb #suntoggodt #lunsjtips #lunsjtid #lunsj #eplekake #hverdagsdessert #matblogg #oppskrift

  • Publisert: 07.03.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 2 kommentarer
  • Krydderkake med kaffekrem til lunsj

  • Publisert: 06.03.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • Jeg lurer p om det finnes noen der ute som ikke liker krydderkake. Hvem kan vel si nei takk til en saftig formkake med deilig smak av krydder med ostekrem eller kaffekrem? Det er helt greit unne seg et kakestykke eller to til kaffen en gang i blant, men hva om du kunne kose deg med krydderkake til lunsj s ofte du ville? Her har jeg laget en sunnere variant med havremel, kesam og egg, uten sukker. Kaken ble saftig og god, og passer perfekt til lunsj sammen med en kopp te, kaffe eller et glass melk. Vanligvis bruker jeg bare kanel i krydderkake, men denne gangen har jeg tilsatt bde kardemomme, nellik og ingefr i tillegg. Bruk det krydderet du foretrekker. For en luksusvariant kan du tilsette litt hakket sjokolade eller ntter i kakerren.

    Til en porsjon trenger du

    • 40g havremel 
    • 1 ts sukrin gold 
    • 1/2 ts bakepulver 
    • 1/2 ts vaniljeessens, vaniljesukker eller liknende 
    • En liten klype salt 
    • Krydder: jeg brukte 1/2 ts kanel, 1/2 ts kardemomme og et lite dryss nellik og ingefr 
    • 1 egg 
    • 50g kesam 
    • Vann/melk til passe konsistens 
    • 1/3 porsjon vaniljekrem, tilsatt litt sterk kaffe og sukrin gold

     

    Sett ovnen p ca. 175 grader, over- og undervarme. Bland alt det trre i en bolle. Tilsett deretter egg og kesam og rr godt. Tilsett vske til du har en konsistens som minner om en litt tykk kakerre. Ha rren over i en liten ildfast form (ca. 16 x 16 cm) og la den steke midt i ovnen i 12-15 minutter. Avkjl helt fr du har p kremen. 

    #krydderkake #sunnlunsj #lunsjtips #hverdagsdessert #suntoggodt #mat #matblogg #oppskrift #godtno #vgvektklubb

  • Publisert: 06.03.2018, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 1 kommentarer
  • Sunn brkake med sitronkrem

  • Publisert: 01.03.2018, 21:12
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • Er du lei av den samme gamle matpakka? Da br du prve deg p en sunn kake til lunsj! Jeg har de siste ukene prvd meg p lage kake i diverse varianter, og har kommet frem til en grunnoppskrift jeg synes fungerer bra. Til n har jeg laget brkake, gulrotkake og eplekake, og krydderkake og sjokoladekake ligger i planene. I dag skal jeg gi deg oppskriften p en sunn, mettende og smakfull brkake med et hint av vanilje og kanel. Her har jeg toppet kaken med en proteinrik sitronkrem, som jeg synes passet veldig godt til kaken. 

    Til en porsjon trenger du: 

    • 40g havremel 
    • 1/2 ts bakepulver 
    • 1-2 ts sukrin gold (avhengig av hvor stt du liker det)
    • 1/2 - 1 ts vaniljeessens (eventuelt vaniljesukker)
    • En klype havsalt 
    • Et godt dryss kanel, kan slyfes 
    • 1 egg 
    • 50g kikertpur (kan erstattes med kesam)
    • Melk/vann til passe konsistens 
    • nsket mengde frosne br (jeg brukte 40-50g frosne skogsbr) 
    • 1/3 porsjon sitronkrem 


    Sett ovnen p 175 grader, over- og undervarme. Bland havremel, bakepulver, sukrin gold, havsalt og kanel i en bolle. Tilsett egg, vaniljeessens og kikertpur og rr til alt er godt blandet. Tilsett vske til konsistensen likner en litt tykk kakerre. Hell blandingen over i en ildfast form (ca. 16 x 16 cm) og dryss over frosne br. Dryss gjerne over litt ekstra sukrin gold fr du setter formen i ovnen. Stekes midt i ovnen i 12-15 minutter. La kaken avkjles helt fr du har p kremen. Topp gjerne kaken med litt hakkede ntter og nyt kake til lunsj med god samvittighet! 

    - Fr steking -

    - Etter steking -

    #suntoggodt #hverdagsdessert #lunsj #lunsjtips #kake #oppskrift #sunnkake #matglede  

     

  • Publisert: 01.03.2018, 21:12
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 0 kommentarer
  • Cookies med sjokolade og cashewntter

  • Publisert: 10.05.2017, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker


  • Jeg baker veldig sjelden med helsekostprodukter. Jeg mener nemlig at nr man frst baker, skal det vre ekte vare. Denne gangen har jeg likevel prvd meg p litt sunnere cookies der jeg har erstattet sukkeret med sukrin gold. I tillegg har jeg byttet ut hvetemel med finmalt sammalt hvete og havregryn. S man kan vel kalle dette for "sunnifiserte cookies"? Uansett, de ble skikkelig gode, om jeg skal f si det selv! Det finnes lite som er bedre enn lune cookies med et glass iskald melk. Bytt gjerne ut sukrin gold med brunt sukker dersom du nsker det, og bruk den meltypen du nsker. Valget er ditt. 

    Ca. 6 cookies:

    • 30g mykt meierismr
    • 1 egg
    • 30g sukrin gold
    • 5 drper vaniljeessens 
    • 40g sammalt hvete, fin
    • 20g havregryn, lettkokte
    • 1/2 ts bakepulver 
    • En klype salt
    • 60-100g fyll*

    *Jeg brukte kokesjokolade og usaltede cashewntter som jeg ristet i ovnen i noen minutter 

    Sett ovnen p 180 grader. Pisk smr, sukrin gold, vaniljeessens og sukker til en jevn masse. Ikke bry deg om det skiller seg litt. Bland sammalt hvete, havregryn, bakepulver og salt i en egen bolle fr det tilsettes i rren. Bland godt. Tilsett deretter grovhakket sjokolade, ntter, trket frukt eller det du mtte nske (brunostbiter er kjempegodt!). Legg klatter p en bakeplate kledd med bakepapir. Jeg brukte i underkant av en spiseskje rre til hver cookie. Pass p at det er god plass mellom dem, slik at de kan flyte ut. Stek cookies midt i ovnen ved 180 grader i 10-12 minutter. Avkjl p rist. Nyt cookies med et glass iskald melk! 

    #cookies #helathy #healthyfood #mat #matglede #lrdag #godtno 

  • Publisert: 10.05.2017, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 3 kommentarer
  • Spr havrekjeks

  • Publisert: 03.09.2016, 15:26
  • Kategori: Kjeks og kaker


  • Det er endelig lrdag, og i dag startet jeg dagen med lage havrekjeks. De ble spr og gode, og i tillegg er de sukkerfrie! Kjeksene er gode i seg selv, men de er ogs supre med plegg, for eksempel gulost, brunost, cottage cheese eller syltety. De holder seg lenge, og er derfor perfekt ha p lur i skapet i tilfelle du skulle f lyst p noe godt.

    Til ca. 15 havrekjeks trenger du: 

    • 3 dl havregryn, lettkokte 
    • 1 dl melk (jeg brukte ekstra lett)
    • 40g meierismr, smeltet
    • 1 ts bakepulver
    • 1 - 2 ss sukrin gold (evt. sukker)
    • 1 ss sammalt hvete, fin
    • 1/4 ts maldonsalt 
    • Smakstilsetning: kanel, kardemomme og/eller noen drper vaniljeessens 


    Hell melken over havregrynene og la det trekke i ca. 5 minutter. Bland deretter inn smeltet smr og de resterende ingrediensene. Ha litt mel (valgfri type, jeg brukte fin sammalt hvete) p benken og kjevle deigen forsiktig ut til den har en tykkelse p 2-4 mm. Deigen virker litt ls i begynnelsen, men bare vr litt tlmodig og kjevle den forsiktig, s gr det fint. Jeg brukte et glass til stikke ut runde havrekjeks, men du kan ogs bruke andre former eller bare skjre dem i firkanter med en kniv. 

    Bruk en tynn stekespade eller en ostehvel til flytte kjeksene over p en bakeplate kledd med bakepapir. Stek kjeksene p 180 grader i ca. 15 minutter, eller til de har blitt gylne i kantene. Skru av ovnen, pne ovnsdra og la kjeksene st p ettervarmen i ca. 1 time. Avkjl helt p rist og oppbevar kjeksene i en boks i romtemperatur. 




    #havrekjeks #lrdag #mat #suntoggodt #sukkerfri #kjeks 

  • Publisert: 03.09.2016, 15:26
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 1 kommentarer