Sunnere mat

Caffè mocca med hint av appelsin

  • Publisert: 29.01.2017, 09:00
  • Kategori: Drikke
  • Caffè mocca er en klassiker i seg selv, men har du prøvd å tilsette litt appelsinsmak? Jeg har blitt veldig glad i kaffe (i alle varianter), og har alltid vært svak for kombinasjonen av sjokolade og appelsin... Så da jeg fant denne oppskriften var jeg ikke sen om å prøve ut caffè mocca med appelsin. Og resultatet? Supergodt! All ære til enestaaendemat for idéen, men har har du min variant. Til et glass trenger du:

    • 1 espresso (evt. sterk kaffe)
    • 1 ts freia originalkakao
    • 1/2 ts sukrin gold (evt. honning, brunt sukker eller annen søtning)
    • 1-2 ss ferskpresset appelsinsaft 
    • Ønsket mengde og type melk (jeg brukte 1,5 dl ekstra lett melk)


    Ha kakaopulver og ønsket mengde og type søtning i et kaffeglass, hell over espressoen og rør godt. Rør inn ønsket mengde appelsinsaft. Varm opp melken. Du kan bruke en melkesteamer, men har du ikke dette går det også fint uten. Jeg pleier å bruke en visp og piske kraftig til melken skummer seg. Enkelt og greit, og like godt (selv om det kanskje ikke ser like flott ut). Topp gjerne med et dryss kanel og litt revet appelsinskall og server straks!


    #kaffe #coffee #caffemocca #kaffemocca #appelsin #matglede #appelsin 

  • Publisert: 29.01.2017, 09:00
  • Kategori: Drikke
  • 0 kommentarer
  • Sitronsmoothie

  • Publisert: 23.01.2017, 07:00
  • Kategori: Drikke
  • Det er mandag igjen, og hva passer vel bedre enn å starte den nye uka med en liten C-vitamin-boost? For en liten stund siden la jeg ut en skikkelig grønn c-vitamin-boost, med kiwi og erter. I dag får du oppskriften på en deilig sitronsmoothie. Visste du forresten at sitroner inneholder omtrent dobbelt så mye C-vitamin som appelsiner?

    Til et lite glass trenger du:

    • 125g yoghurt*
    • 4-5 isbiter
    • 1 ts sukrin gold* (eller etter smak)
    • Saften av 1/2 sitron (eller etter smak) 
    • Skall fra 1/2 sitron (pass på at du bare får med det gule)


    Fremgangsmåten kan omtrent ikke bli enklere: ha alt i en blender, kjør til alt er godt blandet og isen er knust og nyt! 

    *Jeg brukte yoghurt naturell, men bruk det du foretrekker. Yoghurt med f.eks. kokossmak passer også godt! Sukrin gold kan eventuelt erstattes med honning eller annen søtning. 



    #smoothie #cvitamin #vitaminboost #vitaminer #suntoggodt #matglede #sitronsmoothie #dunnmatglede 

  • Publisert: 23.01.2017, 07:00
  • Kategori: Drikke
  • 0 kommentarer
  • Eltefritt brytebrød i langpanne

  • Publisert: 22.01.2017, 12:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker


  • I dag laget jeg halvgrovt brytebrød i langpanne. Det ble skikkelig saftig og godt! Brødet er også veldig lettvint å lage, og krever ikke elting. Du bare rører deigen sammen med en sleiv eller eventuelt kjøkkenmaskin. Supert å fryse er det også - prøv du også da vel! 

    Til en stor langpanne brukte jeg:

    • 300g hvetemel
    • 500g grovbakst av rug og hvete (ferdig melblanding som består av siktet hvetemel, grovmalt rug og grovmalt hvete)
    • 200g sammalt hvete, finmalt
    • 100g havregryn, lettkokte
    • 100g frø/kjerner (jeg brukte 50g solsikkekjerner, 25g knuste linfrø, 25g sesamfrø)
    • 1 ts havsalt 
    • 1 pakke tørrgjær
    • 1 ts sukker 
    • 9 dl vann, romtemperert
    • 1 dl (100g) yoghurt naturell


    Ha alt det tørre i en bolle og bland godt. Tilsett romtemperert vann og rør deigen lett sammen med en sleiv eller i kjøkkenmaskin. Tilsett yoghurt og rør deigen godt sammen. Deigen skal være klissete, men ikke flyte utover. Dekk til bollen med plast og et rent kjøkkenhåndkle, og sett den til heving på et lunt sted i ca. 1 time. 

    Ha deigen over på en bakeplate kledd med bakepapir. Trykk den godt utover slik at den blir liggende i et jevnt lag. Bruk et pizzahjul eller en skarp kniv, og del opp deigen. Hvis deigen er veldig seig kan det være lurt å ha litt mel på kniven/pizzahjulet. Del opp i ønsket størrelse - jeg delte min i 4 x 5 (altså 30 biter). Strø over havregryn eller frø og dekk til deigen med plast og kjøkkenhåndkle. 

    Sett ovnen på 200 grader og la brødet etterheve i ca. en halvtime eller til ovnen er varm. Brødet stekes midt i ovnen i 15-20 minutter, eller til det er gyldent på toppen og lager en hul lyd når du banker på det. Avkjøles på rist. 



    #brød #mat #brodogkorn #hjemmebakst #hjemmelaget #bakst #grovbrød #langpannebrød #matpakkebrød #matpakke #niste #rundstykker #godtno

  • Publisert: 22.01.2017, 12:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 1 kommentarer
  • Cottage cheese-"dip"

  • Publisert: 21.01.2017, 20:37
  • Kategori: Tilbehør
  • Jeg liker å eksperimentere litt og prøve ut nytt tilbehør ved siden av middagen. Denne gangen laget jeg en slags "dip" som jeg selv syntes ble ganske god. Jeg brukte mager cottage cheese, men du kan gjerne erstatte dette med kesam, yoghurt, rømme eller creme fraiche. Bruk det du liker best, for dette er selve basen. Selv foretrekker jeg egentlig rømme eller creme fraiche, men i mangel på begge deler ble det altså cottage cheese denne gangen. Det fungerte likevel overraskende bra! Jeg moste cottage cheese med en gaffel for en få en litt mer dip-aktig konsistens. 

    Friske urter og fersk ingefær er (dessverre) ikke noe jeg alltid har i hus, men krydder kan også gjøre nytten. Her har jeg satt opp to varianter. Som du kan se består den ene av krydder, mens den andre består av "ferske" ingredienser. Selv holder jeg en knapp versjon nummer 2, men versjon nummer 1 er absolutt full av gode smaker den også! Smak deg frem til den balansen du selv ønsker mellom de ulike smakene. 

    Versjon 1:

    • Mager cottage cheese 
    • Hvitløkspulver 
    • Chili explosion 
    • Malt ingefær
    • Tørket koriander 
    • Havsalt


    Versjon 2: 

    • Mager cottage cheese 
    • Finhakket hvitløk 
    • Finhakket chili 
    • Revet ingefær 
    • Frisk koriander 
    • Havsalt 
       

    - Dippen har mange bruksområder! Her har jeg brukt den til samosa, men den er også god til for eksempel potetbåter, fisk eller fugl - 

    #samosa #vegetar #tilbehør #mat #matglede #sunnmatglede #oppskrift #suntoggodt #sunnmat

  • Publisert: 21.01.2017, 20:37
  • Kategori: Tilbehør
  • 3 kommentarer
  • Kremet kyllingsalat med fullkornspasta

  • Publisert: 18.01.2017, 19:04
  • Kategori: Middag - kylling


  • Denne kyllingsalaten ble bare så utrolig god! Den er kremet, men likevel lett, og full av gode smaker. Salaten passer både til lunsj og middag, og er ekstra god med en skive ferskt brød med smør ved siden av. Oppskriften fant jeg her, men har gjort noen bittesmå endringer. 

    Til en porsjon trenger du: 

    • 1 kyllingfilet 
    • 50-75g fullkornspasta 
    • 2 ss yoghurt naturell
    • 1 ts sennep 
    • Salt og pepper 
    • En liten skvis sitron, kan sløyfes 
    • En neve røde druer
    • En god neve grønn salat, gjerne ulike typer 
    • Ønsket type nøtter/frø/kjerner

    Krydre kyllingfileten med salt og pepper og bak den i ovnen ved 180 grader i ca. 20 minutter (eller til den er gjennomstekt - steketiden varierer med størrelsen på kyllingfileten). I mellomtiden koker du pasta etter anvisningen på pakken. 

    Rør sammen yoghurt og sennep og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Skjær kyllingfileten i mindre biter og ha den i en bolle sammen med den ferdigkokte pastaen. Ha over dressingen og bland godt. Til slutt vender du inn grønn salat og druer. Topp kyllingsalaten med litt hakkede nøtter eller frø og nyt! Server gjerne sammen med et stykke godt, ferskt brød. 


    #matglede #sunnmat #kremet #kyllingsalat #pastasalat #kremetkyllingsalat #kremetpastasalat #godtno #treningsmat #suntoggodt
     

  • Publisert: 18.01.2017, 19:04
  • Kategori: Middag - kylling
  • 1 kommentarer
  • Sukkerfri kakao

  • Publisert: 15.01.2017, 09:46
  • Kategori: Drikke


  • I dag er det skikkelig snøvær her i Trondheim. Etter å ha vært ute noen timer i det friske været på en søndag synes jeg det er ekstra godt å kose seg med en varm kopp kakao. Noe som kanskje overrasker mange er at kakao faktisk kan være sunt i tillegg til at det smaker godt, bare du lager den på "riktig" måte. Kakaobønner inneholder nemlig antioksidanter, som bygger opp immunforsvaret og forebygger sykdommer. Det skal faktisk være bedre å spise/drikke mat som inneholder antioksidanter enn å ta antioksidanter i pilleform! I tilegg inneholder melken gode næringsstoffer. Lag kakaoen uten sukker og lettere melk, og du har et sunnere alternativ til den vanlige posekakaoen. I denne kakaoen bruker jeg original kakao, noe som gir en ganske mørk kakaosmak. Til en kopp med fyldig, mørk kakao trenger du følgende:

    • 2,5 dl ekstra lett melk, evt. annen melk
    • 3 ts usøtet kakaopulver (jeg bruker original kakao)
    • 2 ts sukrin gold 
    • En liten klype salt*
    • Et dryss kanel*
    • Noen dråper vaniljeessens*

    Ha melk i en kjele og tilsett kakaopulver, sukrin gold og salt. Rør godt og la det hele koke opp. Smak eventuelt til med kanel og vaniljeessens underveis. Nyt kakaoen alene som den er, eller kanskje sammen med siste rest fra julebaksten? :) Ha en god søndag! 

    Tips/alternativer: 

    • *Salt, kanel og vaniljeessens kan droppes,sløyfes, men jeg synes det gir en ekstra god smak. I tillegg vil saltet fremheve sjokoladesmaken
    • Hold igjen litt på søtning og kakao og smak til underveis 
    • Erstatt gjerne noe av melken med kokosmelk for en mer fyldig variant
    • Bruk gjerne andre smakstilsetninger, f.eks. litt finhakket chili eller revet appelsinskall


    #kakao #sukkerfri #suntoggodt #antioksidanter #drikke #varmdrikke #vinter #kos

  • Publisert: 15.01.2017, 09:46
  • Kategori: Drikke
  • 0 kommentarer
  • Hjemmelagde grissini

  • Publisert: 13.01.2017, 13:21
  • Kategori: Snacks
  • Til ca. 24 stk trenger du:

    • 1/2 pakke gjær, fersk eller tørr 
    • 3 dl lunkent vann 
    • 1/2 dl olivenolje
    • 1 ts havsalt 
    • 450g hvetemel
    • Revet ost, maldonsalt og ønsket krydder til topping


    Sett ovnen på 200 grader (helst varmluft). Bland ut gjæren i vannet (uavhengig av om du bruker fersk- eller tørrgjær). Tilsett deretter olje, salt og hvetemelk og elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok til du har en smidig og elastisk deig. Dekk til med plast eller et rent kjøkkenhåndkle og la deigen hvile i ca. 30 minutter. 

    Ha deigen på et lett melet underlag og del den i to like store emner. Del hvert emne i 12 like store biter (altså 24 biter totalt). Trill hver bit til en lang, tynn pølse. Du kan ha dem naturelle og legge dem rett på et stekebrett kledd med bakepapir, men jeg synes grissinene blir best med litt ost og krydder. For å få osten til å sitte fast er det lurt å pensle pølsene forsiktig med litt kaldt vann. Rull dem deretter i smaksrik, finrevet ost (f.eks. Jarlsberg eller Parmesan) og legg dem på stekebrettet. Dryss over maldonsalt og krydder etter smak (jeg brukte tørket timian). Husk å ha litt avstand mellom "pølsene".

    Stek grissiner på midterste rille i ca. 12-15 minutter og avkjøl på rist. Ønsker du et enda sprøere resultat kan du sette end temperaturen og øke steketiden. Oppbevar avkjølte grissini i en kakeboks eller lignende. De holder seg en god stund og blir sprøere jo lenger de får ligge. 

    Server grissini som de er, sammen med et ostefat, surr litt spekeskinke rundt eller lag en deilig dip. 


    #grissini #snacks #ostogvin #snack #mat #godtno #tilbehør #cheese

  • Publisert: 13.01.2017, 13:21
  • Kategori: Snacks
  • 0 kommentarer
  • Lakselasagne

  • Publisert: 11.01.2017, 18:41
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • Lakselasagne er en ting jeg har hatt lyst til å prøve ut lenge, og endelig fikk jeg gjort det. Resultatet ble kjempebra! Kombinasjonen av laks, spinat og creme fraiche er utrolig god. Lasagnen er laget med lomper istedenfor pastaplater, og bruker derfor kortere tid i ovnen enn vanlig lasagne. Retten krever minimalt med arbeid og tid. Server lasagnen sammen med litt frisk salat, og du har en deilig middag for hele familien. Lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, så du har til lunsj/middag dagen etter. Oppskriften fant jeg på bloggen til lindastuhaug

    Til 2 store eller 3 små porsjoner trenger du:

    • 3 laksefileter á 125g
    • 200g frisk spinat
    • 1 fedd hvitløk, finhakket
    • 1 boks (3dl) creme fraiche
    • 3 lomper 
    • Muskat, salt og pepper
    • Revet ost 
    • Salat til servering


    Legg laksefiletene på en langpanne kledd med bakepapir og forstek dem midt i ovnen på ca. 180 grader i 10 minutter. Varm opp en panne med en klatt smør og la spinat og hvitløk surre til spinaten faller litt sammen. Tilsett creme fraiche og la det surre til du har en fyldig saus. Smak til med muskat, salt og pepper. 

    Riv laksen litt fra hverandre med to gafler og fordel ca. halvparten i bunnen av en ildfast form. Det er ikke nødvendig å smøre formen. Legg over lomper (jeg brukte 1,5 lompe per lag), halvparten av spinatsausen og resten av laksen. Legg et nytt lag med lomper, ha over resten av spinatsausen og avslutt med revet ost. Sett formen i midten av ovnen og la den steke ved 180-200 grader til osten er smeltet og gyllen, ca. 15-20 minutter. 


    #lasagne #fiskemiddag #godfisk #godtno #fisk #laks #laksemiddag #sunnmat #matglede #mat #middag #SuntOgGodt

  • Publisert: 11.01.2017, 18:41
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 1 kommentarer
  • Grønn smoothie

  • Publisert: 09.01.2017, 07:00
  • Kategori: Drikke


  • Denne perioden av året er definitivt sesongen for forkjølelse og sår hals. Hva er vel da bedre enn å starte uka med en skikkelig C-vitamin-boost? Denne smoothien er proppfull av C-vitamin, folat og kalsium. Start uka med en grønn og næringsrik smoothie ved siden av frokosten! 

    Til to små glass trenger du: 

    • 1 kiwi 
    • 2 dl frosne, grønne erter
    • 2 dl yoghurt naturell 
    • 0,5 dl kaldt vann 
    • 1/2 - 1 lime, saften (smak deg frem)


    Skrell og skjær kiwi i grove biter. Ha kiwi, erter, yoghurt, vann og limesaft i en blender eller stavmikser og kjør til du har en jevn og fyldig masse. Hell opp i glass og server. 




    #smoothie #veganuary #grønn #frokost #mat #drikke #matblogg #gogreen

  • Publisert: 09.01.2017, 07:00
  • Kategori: Drikke
  • 0 kommentarer
  • Kremet pasta med spinat og scampi

  • Publisert: 07.01.2017, 22:11
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • Denne kremete pastaen med spinat og scampi ble bare så god! Skikkelig deilig lørdagsmiddag spør du meg, og med melk istedenfor fløte blir den heller ikke så mektig som kremet pasta ofte kan bli. Prøv da vel! 

    Til en porsjon brukte jeg: 

    • 12 scampi 
    • Ca. 1 ts meierismør og 1 ts olivenolje til steking 
    • 1 fedd hvitløk 
    • Salt og pepper 
    • 1 dl melk 
    • 1 dl god kyllingkraft eller buljong 
    • Ønsket mengde og type pasta (jeg brukte fullkorn spaghetti)
    • 2-3 never frisk spinat 
    • Italiensk pastakrydder (rosmarin, basilikum, timian, oregano) 
    • 1/2 dl finrevet ost (jeg brukte jarlsberg, men bruk den typen du foretrekker)
      + litt ekstra til servering hvis ønskelig


    Ha smør og olivenolje i en varm panne. Tilsett finhakket hvitløk og scampi og krydre med salt og pepper. Stek til scampiene er rosa og ferdigstekt, og legg dem til side, men ikke vask pannen. Ha melk, kyllingkraft og pasta i samme panne som du brukte til scampien og kok pastaen etter oppgitt antall minutter på pakken eller til den er al dente. Rør underveis så pastaen ikke kleber seg sammen. 

    Så fort pastaen er al dente tilsetter du spinat og ost. Krydre og smak til med salt, pepper og pastakrydder og rør til spinaten detter litt sammen og alt er dekket i saus. Tilsett scampi og rør til alt er godt blandet og server straks! Ha gjerne over litt ekstra finrevet ost ved servering. 




    #pasta #scampi #middag #mat #italiensk #suntoggodt #godtno #matblogg #frabloggerne

  • Publisert: 07.01.2017, 22:11
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 0 kommentarer
  • Godt med matpakke

  • Publisert: 01.01.2017, 16:27
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • Som student er det ikke til å legge skjul på at jeg prøver å spare litt penger der jeg kan. Mine to beste tips for å spare penger på mat må være å lage ukemeny og å ha med matpakke på skolen. Mange synes kanskje at matpakka fort kan bli kjedelig, men det er ganske utrolig hvor lite innsats som kreves for å få en litt mer spennende matpakke! Det er et nytt år, og veldig snart tid for å begynne på jobb og skole igjen. Hva med å starte det nye året med sunne og gode vaner, der du i tillegg sparer litt penger? For min del trenger ikke matpakka å være så jålete eller se veldig spennende ut, så lenge den smaker godt. Det bærer nok også bildene litt preg av. Her kommer i hvert fall noen av mine matpakkefavoritter og tips, som forhåpentligvis kan være til litt inspirasjon :) 

    #1: Hjemmebakt brød 
    Jeg bruker nesten alltid denne grunnoppskriften, og varierer frø- og meltyper etter hva jeg har i skapet. Skjær brødet i skiver når det er avkjølt og legg i fryseren. Om morgenen smører du frosne brødskiver med det du måtte ønske. Skivene tiner innen lunsjtid og brødet er ferskt og godt - nesten som nybakt! Gjør gjerne det samme med rundstykker. Gjør du dette er det slutt på tørre brødskiver og rundstykker i nistepakka! 

    #2: Grove vafler og pannekaker
    Hos meg er gulrotpannekaker en stor favoritt. Stek pannekaker dagen før og legg dem i kjøleskapet i en tett boks eller pakket i plastfolie til dagen etter. Pannekakene er gode både med ost, kjøttpålegg, cottage cheese og som de er. Er du mer glad i vafler kan jeg anbefale disse (kan fryses og tas med frosne). Ta med en banan som du skjærer i skiver når du skal spise, og du har supergod niste. 

    #3: Egg
    Egg er både sunt og godt. Lag eggerøre eller omelett dagen før og oppbevar i kjøleskapet til dagen etter og ta med til nistepakka. Hardkokte egg er også supert på maten. Kok egget dagen før, skrell det, del med eggedeler og pakk inn i plastfolie, så slipper du å ha egg utover hele nistepakka når du åpner den. 

    #4: Frukt og grønnsaker 
    Maten blir så mye mer spennende med litt frukt og grønt ved siden av! Varier med paprika, salat, agurk, diverse frukt, granateple, eller det du liker best! 

    #5: Avokadorøre/guacemole
    Skal du ha taco til middag, eller har du kanskje bare lyst på en litt mer spennende og næringsrik matpakke? Lag litt ekstra guacemole eller prøv deg på avocadorøre med kalkunpålegg (oppskrift kommer lenger ned i innlegget). Ta den med i en liten boks ved siden av brødet/knekkebrødet, så slipper du så mye søl og mykt knekkebrød. 

    #6: Havregrøt og overnight oats/kjøleskapsgrøt
    Havregrøten blir faktisk ekstra god hvis du rører sammen ingrediensene kvelden før og lar havregrynene trekke i væsken til dagen etter (se f.eks. dette innlegget). Ta med ukokt havregrøt i en tett boks og kok den i mikroovn på jobb/skole, så har du varm og god lunsj. I tillegg har jeg alltid et krydderglass med kanel og en liten boks med hakkede mandler i sekken til topping. Har du ikke tilgang på mikroovn kan du lage kjøleskapsgrøt. Da finner du en grunnoppskrift her.

    #7: Wraps av grove tacolefser eller lomper  
    Grove tacolefser kan fylles med mye godt. Har du litt mer tid til overs kan du sette av noen timer en dag til å lage hjemmelagde speltlomper og fryse ned. Ta med deg frosne lomper til nistepakka og en liten boks med ønsket tilbehør eller pålegg ved siden av. Lompene tiner i løpet av kort tid og smaker ferskt og godt når det er tid for lunsj.

    #8: Salat
    Salat kan varieres i det uendelige, og kan være godt og mettende så lenge du sørger for å legge inn en proteinkilde. Det er også fint med litt fullkornspasta eller godt brød ved siden av. 

    #9: Ta med pålegget ved siden av
    Mykt knekkebrød er ikke særlig spennende, og det er heller ikke spesielt apetittelig med pålegg utover hele matpakka. Har du lyst på litt god ost på knekkebrødet kan du skjære deg en passende trekant av osten og pakke den i plast og heller smøre maten når du kommer frem. Mye myk ost smaker uansett best når den er romtemperert 

       
    Hjemmelagde speltlomper (trykk på bildet for oppskrift) med spinat, kalkunpålegg, egg, cherrytomater og agurk // Knekkebrød med hvit castello og granateple og leverpostei med agurk // Knekkebrød med avokadorøre og kalkunpålegg. Denne avokadorøren er så god! Kan brukes både som pålegg og i wraps til middagen // Kyllingsalat (trykk på bildet for oppskrift)

    Avokadorøre: mos sammen 2 store modne avokadoer. Smak til med finhakket vårløk (jeg bruker 1 stk), en håndfull frisk koriander, frisk limesaft, salt og pepper

    #nyttår #godtnyttår #sunnevaner #billig #sparetips #mat #suntoggodt #niste #matpakke #lunsj #sunnmat

  • Publisert: 01.01.2017, 16:27
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 0 kommentarer
  • hits