hits

Sunnere mat

4-kornsgrøt med cottage cheese

  • Publisert: 28.01.2018, 19:15
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • Alle som kjenner meg godt vet at havregryn (i nesten hvilken som helst form) er det beste jeg kan få til frokost. De siste to årene har jeg spist havregrøt med cottage cheese, mandler og kanel nesten hver dag, men jeg blir bare ikke lei! Skjønn det den som kan... Likevel synes jeg det kan være gøy å variere litt og å prøve ut nye ting. Fjorland har ganske nylig kommet med en ny type grøt - nemlig 4-kornsgrøt. Jeg har ikke smakt denne selv, men reklamen gjorde likevel at jeg ble inspirert til å prøve å lage min egen 4-kornsgrøt. Resultat ble en mettende, smakfull grøt med mer tekstur enn vanlig havregrøt. Den kan faktisk nesten konkurrere med den trofaste havregrøten (i hvert fall en gang i blant). Jeg brukte 4-kornblandingen til Axa, som består av 100 % fullkorn, men du kan selvfølgelig også lage din egen 4-kornblanding hvis du ønsker det. 

    Til en porsjon brukte jeg: 

    • 40g Axa 4-korn
    • 1,5 dl melk 
    • 1 dl vann 
    • En klype salt 
    • 100g cottage cheese
    • Grovhakkede mandler og kanel 


    Ha 4-kornblanding, melk, vann og salt i en kjele. Jeg lot dette stå på kjøkkenbenken og trekke i noen timer. Dette kan sløyfes, men det gir en fyldigere grøt, i tillegg til at koketiden reduseres. Kok opp blandingen på full varme under omrøring. La grøten koke 1/2 - 1 minutt på full varme mens du rører hele tiden før du skrur ned varmen. La grøten småkoke til den har konsistensen du ønsker. Det vil ta lenger tid å koke 4-kornsgrøt enn vanlig havregrøt laget på lettkokte havregryn ettersom kornene er grovere å større, men det er verdt ventetiden.

    Ha grøten over i en skål og rør inn cottage cheese. Topp grøten med hakkede mandler og kanel (eventuelt annen topping) og nyt en sunn, mettende og smakfull frokost!

    #grøt #mat #4korn #fullkorn #suntoggodt #matblogg #oppskrift #matglede 

  • Publisert: 28.01.2018, 19:15
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 1 kommentarer
  • Eltefritt brød med gulrot og valnøtter

  • Publisert: 21.01.2018, 09:15
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Jeg fortsetter januar med å lage mer bakst med grønnsaker. I dag er det eltefritt brød i brødform som står på menyen. Brødet inneholder finrevet gulrot, noe som gir brødet mye saftighet og smak. I tillegg tilsatte jeg litt grovhakkede valnøtter for både crunch og smak. Valnøttene gjør også brødet litt mørkere i fargen. Som all annen eltefri bakst er også dette brødet utrolig lettvint å lage: det krever ikke kjøkkenmaskin, gir lite oppvask og blir ufortjent godt i forhold til hvor lite arbeidsinnsats og -tid du trenger å legge inn. 

    Til et brød trenger du: 

    • 200g siktet hvetemel
    • 270g ønsket type grovmel 
    • 1/4 ts tørrgjær
    • 30g havregryn, lettkokte 
    • 50g valnøtter, knust grovt med hendene
    • 1 stor (ca. 100g) gulrot, finrevet 
    • 4 dl vann 
    • 1 ts salt 
    • Havregryn og gresskarkjerner til topping, kan sløyfes


    Bland hvetemel, grovmel, gjær, havregryn og valnøtter i en bolle. Tilsett vann, gulrot og salt og rør godt. Deigen skal være ganske løs, men ikke flytende. Tilsett eventuelt mer mel, men husk at havregrynene gjør at deigen blir litt mer fast etter en stund. Dekk bakebollen med plast og la deigen stå til heving i romtemperatur i 8-10 timer eller over natten. 

    Sett ovnen på 260 grader over- og undervarme. Hell deigen i en brødform kledd med bakepapir, dekk til og la den etterheve i ca. 30 minutter til ovnen er varm. Dryss over litt havregryn og gresskarkjerner hvis du ønsker det. Sett brødet på midterste rille, senk temperaturen til 210 grader og la brødet steke i ca. 45 minutter. Avkjøles på rist og nytes med favorittpålegget ditt.

    #eltefritt #gulrot #5omdagen #femomdagen #oppskrift #suntoggodt #lunsjtips #hjemmebakt #matblogg #oppskriftpåbloggen 

  • Publisert: 21.01.2018, 09:15
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 2 kommentarer
  • Grove, eltefrie rundstykker med spinat

  • Publisert: 14.01.2018, 08:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Jeg er veldig glad i frukt og grønt, og det er derfor sjelden et problem for meg å få i seg minst 5 om dagen. Likevel er det ikke slik for alle, og en god idé kan derfor være å «lure» litt ekstra grønnsaker inn i maten. Spinat er naturlig supermat, full av vitamin A, vitamin C, vitamin K, kostfiber og mye mer. Spinaten gir ikke smak til rundstykkene, men den bidrar derimot til at de blir ekstra saftige og næringsrike.

    Det fine med hjemmelagde rundstykker er at du kan lage dem med det du liker best. Tilpass melsorter etter hva du liker (eller har i kjøkkenskapet), og bytt gjerne ut solsikkekjerner med f.eks. gresskarfrø eller nøtter. Idéen til denne oppskriften hentet jeg herfra, men jeg har gjort noen justeringer. Her trenger du ikke kjøkkenmaskin - bare rør deigen sammen med en sleiv eller liknende, la den heve over natten og stå opp til smakfulle, saftige og næringsrike rundstykker.

    Til ca. 25 rundstykker trenger du:

    • ¾ ts tørrgjær
    • 7 dl vann, romtemperert
    • 100g solsikkekjerner
    • 200g tint spinat (veies i frossen tilstand)
    • 1 ts salt
    • 4 ss kesam (mager eller vanlig ? kan erstattes med creme fraiche)
    • 400g grovmel (jeg brukte en blanding av sammal rug, sammalt hvete, sammalt spelt og havregryn)
    • 300g siktet hvetemel


    Ha vannet i en bolle og rør ut gjæren. Press spinaten godt for å bli kvitt overflødig vann og ha den i bollen sammen med kesam, solsikkekjerner og salt. Tilsett alt det grove melet og rør godt. Tilsett deretter litt og litt hvetemel. Deigen skal være ganske bløt, men ikke helt flytende. Bland deigen godt sammen, dekk til med plast eller kjøkkenhåndkle og la den stå i minst 8-10 timer i romtemperatur.

    Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme når deigen er ferdig hevet. Bruk to spiseskjeer til å forme rundstykkene og plasser dem direkte på et stekebrett kledd med bakepapir. Jeg brukte en god ss deig (kanskje nærmere 1,5 ss) per rundstykke. Det lønner seg å gjøre dette rett før brettet går i ovnen for å unngå at deigen flyter for mye ut. Stek rundstykkene på midterste rille i 15-18 minutter og avkjøl på rist.

    #5omdagen #fruktoggrønt #godtno #suntoggodt #mat #matglede #sunnmat #oppskrift #hjemmelaget #brodogkorn #matblogg #oppskriftpåbloggen

     

  • Publisert: 14.01.2018, 08:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 3 kommentarer
  • Karamelliserte epler

  • Publisert: 12.01.2018, 10:27
  • Kategori: Tilbehør
  • Selv om juletiden med småkaker og annet søtt er forbi kjenner jeg ofte at søtsuget melder seg. Selv om det er lov til å kose seg litt ekstra en gang i blant kan det være greit med noen litt sunnere alternativer. Årets første oppskrift blir derfor et sunt alternativ som tilfredsstiller søtsuget - nemlig karamelliserte epler med kanel! Idéen og oppskriften kommer fra Linda Stuhaug. Så utrolig godt og enkelt, med både sødme, syrlighet og kanel. Eplene kan brukes til mye, for eksempel kjøleskapsgrøt, havregrøt, cottage cheese, yoghurt, pannekaker eller vafler, eller det du måtte finne på. Serverer du eplene med vaniljeyoghurt, crunchy granola og litt hakkede nøtter har du plutselig en supergod og sunn dessert.

    Du trenger:

    • 1 eple
    • 1/2 - 1 ss sukrin gold 
    • Masse kanel 


    Skjær eplet i jevne, små terninger og ha dem i en bolle som tåler å stå i mikroovnen. Strø over sukrin gold og kanel. Bak eplebitene på full styrke i mikroovnen i 2-3 minutter til de er møre og gode. Stopp gjerne underveis for å være sikker på at du får dem akkurat så myke du vil ha dem. Eplene smaker like godt varme som kalde! 

    #suntoggodt #kanel #jul #julekos #christmas #food #mat #matblogg #matglede

  • Publisert: 12.01.2018, 10:27
  • Kategori: Tilbehør
  • 3 kommentarer