Sunnere mat

Kyllingburger med agurksalat og sprø søtpotetfries

  • Publisert: 25.02.2017, 07:46
  • Kategori: Middag - kylling


  • I går laget jeg meg en skikkelig god fredagsmiddag, nemlig hjemmelaget kyllingburger med sprø søtpotetfries og agurksalat. Jeg la ut et bilde på instagram i går, og i dag kommer oppskriften. Med mange elementer ser det kanskje styrete ut, men det er det absolutt ikke! Denne gangen kjøpte jeg grove hamburgerbrød, rett og slett fordi det enkle er ofte det beste. Men lag gjerne selv hvis du ønsker det :) Jeg laget fire hamburgere av denne oppskriften, men tilpass gjerne størrelsen etter eget ønske, bare husk at burgerne bli litt mindre ved steking. Dette er altså nok til 4 porsjoner, men kanskje ikke 4 personer. Viktig forskjell det der.. Uansett:

    Agurksalat: 

    • 4 ss vann 
    • 1 ss eddik (7 %) 
    • 1 ss sukker 
    • 1/2 ts salt 
    • 1 agurk 


    Kyllingburger:

    • 400g kyllingkjøttdeig 
    • 1 egg 
    • Krydder: havsalt, pepper, chili explosion 
    • 1-2 ss BBQ-saus 


    Søtpotetfries:

    • 2 ts maizena
    • 2 ts olje 
    • 2 store søtpoteter 
    • Havsalt 


    Tilbehør: 

    • 4 hamburgerbrød 
    • Grønn salat 
    • Kremost eller dressing (jeg brukte kremost med ruccula og pesto fra Apetina)
    • Tomat i skiver 
    • Rødløk i skiver 


    For beste resultat begynner jeg med litt klargjøring dagen før eller om morgenen samme dag: skrell og skjær søtpotet i jevnstore biter, skyll dem godt, legg dem i en bolle med kaldt vann og sett i kjøleskapet frem til den skal brukes (gjerne 8-10 timer, har du ikke tid til dette kan du også bare skylde søtpotetetbitene i kaldt vann). Skjær rødløk i skiver, ha den over i en egen bolle med vann, dekk godt til og sett i kjøleskapet. Dette er selvfølgelig ikke nødvendig, men det bidrar til at løken blir litt mildere på smak.

    Sett ovnen på 225 grader, bruk gjerne varmluft hvis du kan, hvis ikke bruker du vanlig over- og undervarme. 

    Til agurksalaten: Ha vann, eddik, sukker og salt i en bolle og bland godt. Skjær agurk i tynne skiver og legg den i eddik laken. Vend agurken godt rundt i blandingen, slik at alt blir dekket, og sett til side. 

    Tørk søtpotetfries med litt håndklepapir og legg dem i en plastpose. Tilsett maizena og rist/kna godt, slik at alt blir jevnt fordelt. Tilsett deretter olje og krydder (denne gangen brukte jeg bare havsalt), og rist/kna godt slik at alt dekkes. Legg søtpotetfries på en stekeplate kledd med bakepapir. Pass på at ingen ligger oppå hverandre! La dem steke i 10-15 minutter, ta ut brettet og snu dem og stek videre i ca. 10 minutter. Åpne deretter ovnsdøren på gløtt og la dem ettersteke i ca. 10 nye minutter. Alle ovner steker forskjellig, så følg godt med underveis. Legg gjerne inn burgerbrødene sammen med søtpotetene de siste minuttene. 

    Bland sammen ingrediensene til kyllingburgerne og form dem i ønsket størrelse. Jeg laget fire burgere ut av denne oppskriften. Farsen er lettere å forme dersom du bruker litt kaldt vann på hendene. Legg burgerne over på en fjøl eller liknende dekket med plastfolie. Jeg synes det letteste er å først dele blandingen i passelige store boller, for så å forme dem idet jeg legger dem i pannen. Stek burgere på middels varme til de har fått en fin stekeskorpe på begge sider. La dem deretter ettersteke på svak varme under lokk i ca. 5 minutter, eller til de er gjennomstekt. 

    Smør litt kremost (evt. dressing) på bunnen av burgerbrødene. Fordel salat, tomatskiver og rødløk over. Legg på kyllingburgeren og topp med agurksalat. Server en skikkelig saftig, deilig kyllingburger sammen med søtpotetfries, og gjerne litt ekstra BBQ-saus. Håper det smaker! 





    #hambuger #kyllingburger #hjemmelaget #søtpotet #søtpotetfries #helg #lørdag #middag #matglede #sunnmat #frabloggerne #godtno #mat

     

  • Publisert: 25.02.2017, 07:46
  • Kategori: Middag - kylling
  • 2 kommentarer
  • Scones med eple og kanel

  • Publisert: 12.02.2017, 13:56
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker


  • Disse ble så gode! Scones er i seg selv veldig godt, men disse inneholder også revet eple og kanel. Du får nesten ufortjent god smak i forhold til hvor lite arbeid som må til. Scones trenger ikke heving, og deigen lages enkelt for hånd, uten bruk av kjøkkenmaskin. Hva med å overraske mamma på morsdagen, eller kanskje kjæresten på valentine, med lune, deilige scones?

    Til 8-10 stk trenger du:

    • 100g sammalt hvete, fin 
    • 100g hvetemel 
    • 50g mager kesam 
    • 1 egg
    • 1 dl melk 
    • 1 ts vaniljessens 
    • 1 dl havregryn, lettkokte
    • 2 ts bakepulver 
    • 2 ts kanel
    • 1 eple, revet
    • Brunt sukker (evt. vanlig sukker eller perlesukker) og kanel til toppen

    Sett ovnen på 200 grader. Bland sammalt hvete og hvetemel i en bolle. Tilsett kesam og bland godt. Pisk sammen egg, melk og vaniljeessens i en egen bolle og rør inn i deigen. Bland havregryn, bakepulver og kanel for seg og elt det deretter godt inn i deigen. Til slutt tilsetter du revet eple og elter godt til du har en jevn deig/tykk røre. 

    Fordel deigen i muffinsformer i et muffinsbrett. Strø over litt sukker og kanel. Stekes midt i ovnen i 15-20 minutter. Følg med de siste fem minuttene, men ikke la deg lure av fargen! Husk at kanelen fort gjør at sconesene ser ferdig ut selv om de fortsatt er rå inni. Er du i tvil kan du legge over et bakepapir de siste minuttene. Avkjøles på rist. 

    Server lune scones med en kopp te eller kaffe, og gjerne litt godt syltetøy. God søndag! 




    #søndag #morsdag #valentines #bakst #scones #sunnmatglede #matglede #mat #sunnmat 

  • Publisert: 12.02.2017, 13:56
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 1 kommentarer
  • Rullekake med friske bær

  • Publisert: 08.02.2017, 12:00
  • Kategori: Dessert

  • Rullekake er en gammel klassiker, og jeg tror det må være den kaken jeg og søsteren min bakte mest da vi var mindre. Det er jo så utrolig lettvint! Det fine er at du kan fylle den med nesten hva som helst - enten det måtte være syltetøy, friske bær, kremer, sjokoladefyll, is eller noe annet godt. Jeg kan vel ikke kalle denne rullekaken for en "tradisjonell rullekake", i og med at jeg ikke har den typiske sukkerbrød-bunnen, men det er en kake, og den rulles sammen, så det er vel fortsatt en rullekake? Jeg synes i hvert fall at denne varianten ble minst like god som sukkerbrødvarianten! I tillegg er den både proteinrik og sukkerfri. Prøv den du også da vel!

    Rullekake:

    • 2 eggehviter (ca. 75g) 
    • 15g sukrin gold  
    • 1 ts maizena 
    • 1/2 ts eddik


    Sett ovnen på 175 grader (over- og undervarme). Stivpisk eggehviter og sukrin gold (eventuelt annen type søtning). Vend deretter inn maizena og edikk med en slikkepott. Bre marengsen jevnt utover en liten stekeplate kledd med bakepapir. Stekes midt i ovnen i ca. 10-15 minutter, eller til den er gylden. Følg godt med underveis! Hvelv marengsbunnen over på et nytt bakepapir og dra av det gamle. La den avkjøles helt før du fyller den.

    Fyll: 

    • 100g mager kesam
    • Sukrin gold etter smak
    • vaniljeessens etter smak 
    • Friske bringebær


    På grunn av mangel på vaniljekesam brukte jeg mager kesam som jeg smakte til med sukrin gold og vaniljeessens, men bruk gjerne vaniljekesam eller det du måtte foretrekke. Smør kesam utover bunnen, ha over friske bær, rull sammen fra langsiden og nyt med god samvittighet! Håper det smaker :)

    #matglede #mat #sunnmat #sunnbakst #morsdag #rullekake #valentines #bringebær #godtno #matbloggsentralen

  • Publisert: 08.02.2017, 12:00
  • Kategori: Dessert
  • 1 kommentarer
  • Havrepannekaker

  • Publisert: 05.02.2017, 10:00
  • Kategori: Pannekaker og vafler
  • I dag er det søndag, og hva passer vel da bedre med en god porsjon med pannekaker? Jeg synes at havrepannekaker ofte kan bli litt kjedelige på både smak og konsistens, men disse var skikkelig saftige og gode! Jeg fant oppskriften på bloggen til lindastuhaug, som er en av mine favorittmatbloggere. Oppskriften og hennes tips for gode havrepannekaker finner du her. Oppskriften nedenfor er så godt som den samme, men jeg bruker ikke proteinpulver i mine. Linda anbefaler å bruke original kesam fremfor mager, og det må jeg absolutt si meg enig i, nå som jeg har prøvd begge deler! Pannekakene blir gode uansett, men skal du ha skikkelig saftige, smakfulle pannekaker bør du bruke original kesam. Prøv deg fram og se hva du liker best!

    Pannekakene er aller best med en gang, men du kan fint lage dem om kvelden og ta dem med i nistepakka dagen etter. Supergode både med og uten pålegg :)

    Til 1 porsjon brukte: 

    • 100g kesam (bruk original for skikkelig saftige pannekaker!)
    • 1 egg 
    • 50g havremel
    • Et dryss kanel og kardemomme 
    • 1/2 ts bakepulver 
    • 1 ts sukrin gold 
    • Vann til passe konsistens


    Bland alle ingrediensene til røren i en bolle og la den svelle i noen minutter. Har du ikke havremel lager du det enkelt ved å finmale havregryn i en blender/stavmikser eller liknende. Lag gjerne opp en god porsjon med havremel når du først er i gang, så har du til senere. Juster veskemengden til du har en fyldig pannekakerøre. 

    Stek pannekaker ved middelsvarme. Pass på at pannen er varm før du har i pannekakerøren. Jeg bruker teflonpanne, og bruker derfor ikke verken smør eller olje til steking, men her må du prøve deg frem i forhold til din egen stekepanne. Ha på ønsket pålegg eller nyt dem som de er. Ha en fortsatt god søndag :)



    #søndag #pannekaker #pannekakesøndag #lunsj #frokost #matglede #mat #suntoggodt #sunnmatlglede

     

  • Publisert: 05.02.2017, 10:00
  • Kategori: Pannekaker og vafler
  • 1 kommentarer
  • hits