hits

Sunnere mat

Sunnere fastelavnswraps

  • Publisert: 10.02.2018, 21:51
  • Kategori: Gjrbakst, brd og rundstykker
  • I morgen er det bde fastelavn og morsdag, og hva er vel bedre enn feire med deilig gjrbakst? Denne gangen har jeg laget en litt sunnere variant av de trasisjonelle hvetebollene med krem/vaniljekrem. Sukkeret er erstattet med sukrin gold. Sukrin gold er en kalorifattig sukkererstatning. Sukrin er naturlig, gir ingen blodsukkerstigning og er ikke skadelig for tennene. Videre er noe av hvetemelet erstattet med fibramel og havremel. Dette gir saftige boller som er mer mettende og fiberrike enn vanlige hveteboller. 

    Til ca. 9 boller/wraps trenger du: 

    • 2 dl melk 
    • 75g meierismr 
    • 75g kesam 
    • 1/2 pakke trrgjr
    • 80g sukrin gold 
    • 1,5 ts kardemomme
    • 50g havremel 
    • 50g fibramel 
    • 300g siktet hvetemel 


    Fyll:

    • Creme fraiche (lett eller vanlig)
    • Vaniljekvarg (evt. vaniljekrem, vaniljekesam eller vaniljeyoghurt)
    • Syltety 
    • Friske br 


    Smelt smr og tilsett melk. La blandingen bli fingervarm fr du rrer inn gjren. Ha gjrblandingen i en bakebolle sammen med kesam og sukrin gold og rr godt. 

    Bland hvetemel, fibramel, havremel og kardemomme i en egen bolle fr du har det i kjkkenmaskinen sammen med de andre ingrediensene. Elt til deigen er blank og smidig og slipper bollen. Det kan se ut som at deigen er litt for klissete, men dette blir bedre etter heving, ettersom havremelet trekker til seg mye fuktighet. La deigen heve i 1-1,5 time. 

    Del deigen i ni emner (ca. 90 gram) og form dem til runde boller. La dem etterheve i ca. 45 minutter. Deretter kan du enten steke bollene p vanlig vis ved 200 grader i 12-15 minutter, eller du kan lage fastelavnswraps som jeg har gjort her. Hvis du vil lage wraps kjevler du bollene til runde leiver med en strrelse p ca. 20 cm i diameter (ca. 2mm tykke). Stek dem p svak varme i en stekepanne til de er gjennomstekt, men ikke brune. Avkjles p rist under et rent kjkkenhndkle. 

    Bollene er gode som de er, men ogs supre fastelavnsboller eller -wraps. La dem avkjles helt fr du fyller dem. Her har jeg laget en litt lettere variant enn den tradisjonelle krem- og vaniljekrembollen. Pisk creme fraiche til krem og vend inn vaniljekvarg. Fyll deretter wraps med jordbrsyltety, creme fraiche-vaniljekrem og friske jordbr, dryss over litt melis og nyt!

    #fastelavn #sunnerealternativ #jordbr #wraps #fastelavnsbakst #fastelavnsboller #suntoggodt #mat #matglede #godtno

     

  • Publisert: 10.02.2018, 21:51
  • Kategori: Gjrbakst, brd og rundstykker
  • 0 kommentarer
  • Spinatrull med kalkun

  • Publisert: 04.02.2018, 11:38
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • Jeg er egentlig ikke spesielt glad i spinat i seg selv, men av en eller annen grunn har jeg i det siste hengt meg helt opp i spinat som tilsetning i diverse bakst og matretter. Denne gangen falt valget p spinatrull fylt med kalkun. Oppskriften p rullen er hentet fra bloggen til Camilla Drabo (link til oppskriften hennes her). I Danmark er det visstnok mest vanlig fylle spinatrullen med kremost og laks, men her har jeg fylt den med kalkunplegg og smreost. 

    Til en rull trenger du:

    • 1 pose (200g) fersk spinat, renset og vasket
    • 1,5 ss fin sammalt hvete (kan erstattes med andre melsorter) 
    • 3 egg 
    • Salt og pepper 


    Fyll:

    • Smreost med kylling (eventuelt snfrisk, philadelphiaost eller liknende)
    • Rkt kalkunplegg (eventuelt annet kjttplegg, rkelaks eller liknende) 
    • Agurk 
    • Paprika 
    • Sitronsaft, kan slyfes
    • Krydder: gresslk, salt og pepper


    Damp spinaten i ca. 10 minutter og la den renne av seg p litt hndklepapir. Sett ovnen p 200 grader, over- og undervarme. Skill eggene og ha eggeplommene i en blender/stavmikser sammen med mel, salt og pepper. Tilsett spinat og blenderen til du har en jevn masse. Pisk eggehvitene stive og vend dem inn i spinatblandingen med en slikkepott. 

    Fordel spinatmassen utover et stekebrett kledd med bakepapir. Stekes midt i ovnen i ca. 10 minutter og avkjles p rist. 

    Mens spinatbunnen avkjles kan du lage klart fyllet. Her kan du variere i det uendelige og bruke det du liker best. Her har jeg brukt smreost med kylling, men lag gjerne din egen smreost av philadelphiaost og friske urter - det blir nok enda bedre! Skjr agurk og papirka i tynne strimler/skiver med en potetskreller. 

    Nr spinatbunnen er avkjlt (etter ca. 15 minutter) vender du den over p et nytt bakepapir og drar av papiret den har blitt stekt p. Smr et lag med smreost over hele bunnen. Legg deretter p skiver av favorittplegget ditt, agurk og paprika (eventuelt andre grnnsaker/salat). Topp det hele med krydder og litt frisk sitronsaft og rull bunnen relativt stramt fra langsiden. Pakk spinatrullen inn i plastfolie og la den st kaldt noen timer, gjerne over natten. Skjr deretter rullen i skiver og server.  

    #Healthy #green #spinach #spinat #oppskrift #suntoggodt #mat #matglede #oppskrift #matblogg 

  • Publisert: 04.02.2018, 11:38
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 3 kommentarer