Sunnere mat

Lun kyllingsalat med bulgur og soya

  • Publisert: 29.03.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - kylling


  • Jeg har definitivt fått en ny kyllingmiddag-favoritt! Denne bulgursalaten med kylling er full av gode smaker! For meg er ikke bare smaken, men også konsistensen viktig for at retten skal være skikkelig god. Har får du kombinasjonen av saftig og god kylling, bulgur, sprø salat og knasende peanøtter - perfekt spør du meg! Utrolig lettvint er det også, så da er det vel bare å hive seg rundt? Til en porsjon brukte jeg følgende:

    Marinade: 

    • 1,25 dl eplejuice
    • 0,25 dl brunt sukker
    • 0,25 dl soyasaus
    • 1/4 ss kvernet svart pepper
    • 1 fedd hvitløk, presset
    • 1 kyllingbryst


    Bulgursalat: 

    • 3/4 dl tørr bulgur
    • Frisk koriander
    • Grønn salat
    • Mais
    • Agurk 
    • Cherrytomater
    • Vårløk
    • Usaltede peanøtter
    • En skvis lime


    Saus: 

    • Resten av marinaden 
    • 1 ts maizena 
    • Litt kaldt vann


    Rør sammen ingrediensene til marinaden. Ha i kyllingfileten, dekk til og sett i kjøleskapet i noen timer (gjerne over natten, jo lenger jo bedre). Kyllingen stekes midt i ovnen ved 180 grader i ca. 20 minutter, eller til den er gjennomstekt. 

    Kok ønsket mengde bulgur etter anvisning på pakken. Mens bulguren koker har du resten av marinaden i en egen kjele. Gi den et lite oppkok. Rør ut maizena i litt kaldt vann og tilsett. La sausen småkoke til bulguren og kyllingen er ferdig. 

    Når bulguren er ferdig kokt tilsetter du hakket koriander, salat, mais, agurk og cherrytomater. Rist peanøtter i en tørr stekepanne. Tilsett vårløk mot slutten av steketiden (tilsett evt. en liten klype havsalt, men vær forsiktig med saltet, ettersom soyasausen er veldig salt i seg selv). Ha bulgursalat og kyllingfilet på en tallerken, ringle over sausen og topp det hele med ristede peanøtter, vårløk og en liten skvis lime. 


    #kyllingsalat #sunnmiddag #middag #middagstips #suntoggodt #mat #matglede #kylling #salat #healthy #healthyfood
     

  • Publisert: 29.03.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - kylling
  • 2 kommentarer
  • Pasta med vegetarbolognese

  • Publisert: 27.03.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - vegetar
  • Det er mandag og ny uke igjen, og hva er vel da bedre enn en ny vegetaroppskrift? Her har jeg laget en vegetarvariant av spaghetti bolognese etter inspirasjon fra Linda Stuhaug. Det er vel egentlig ikke helt riktig å kalle denne sausen for bolognese, siden den ikke inneholder kjøtt, men den er likevel kjempegod og mettende! I tillegg består den av mye av de samme smakskombinasjonene som du finner i klassisk bolognese, nemlig hvitløk, løk, gulrot, tomater og basilikum. Retten er rask og enkelt, men la den gjerne stå og putre litt ekstra hvis du har tid. Da blir den ekstra god.

    Til to porsjoner: 

    • 1 kartong linser 
    • 2-3 gulrøtter, i terninger
    • 1/2 løk, finhakket 
    • 2 fedd hvitløk, finhakket 
    • 1 boks hakkede tomater med basilikum og oregano
    • 2 ss tomatpuré
    • 1 dl vann (erstatt gjerne litt av vannet med eplejuice eller hvitvin)
    • 1/2-1 ts sukker eller honning
    • Salt og pepepr
    • Friske urter (evt. tørkede)
    • 150 - 200g spaghetti fullkorn (evt. annen pasta)
    • Revet ost 


    Skjær gulrøtter i terninger og finhakk løk og hvitløk. Ha litt olje/smør i en varm panne og stek til løken er myk og blank. Tilsett tomatpuré og la den frese med i et par minutter før du tilsetter hakkede tomater og vann/eplejuice. Nå kan du enten ha i linsene (husk å skylle dem og la dem renne godt av seg), eller du kan la tomatsausen stå og putre og godgjøre seg litt først. Spe på med litt vann hvis du synes sausen blir for tykk. La den putre videre i noen minutter etter du har tilsatt linsene og smak til med friske urter, honning/sukker, salt og pepper.

    Mens sausen står og småputrer koker du pasta etter anvisning på pakken. Hell av vannet, dander på tallerkener, fordel tomatsausen over spaghettien og avslutt med litt revet ost, og gjerne litt frisk basilikum. 

    #spaghetti #pasta #bolognese #vegetar #vegetarbolognese #alleelskerpasta #middag #suntoggodt #kjøttfri 

  • Publisert: 27.03.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - vegetar
  • 4 kommentarer
  • Vafler til vaffeldagen

  • Publisert: 25.03.2017, 08:00
  • Kategori: Pannekaker og vafler
  • I dag, 25. mars, er det selveste vaffeldagen! Da er det vel bare å finne frem vaffeljernet og sette i gang? I Sverige har vaffelen blitt et symbol på våren, og vaffeldagen markerer et skille mellom vinter og vår. Jeg er i hvert fall veldig klar for vår, sol og varme! Disse vaflene er mettende og gode, og kan nytes både til frokost, lunsj og kveldsmat. Hva med å servere varme, nystekte vafler med litt godt pålegg til helgefrokosten? 

    Til 4 plater trenger du: 

    • 2 egg
    • 60g havremel 
    • 20g speltmel 
    • 70g naturell yoghurt 
    • 2-4 ts honning
    • 1/2 ts kardemomme
    • 1 ts bakepulver 
    • Vann eller melk til passe konsistens 


    Fremgangsmåten er enkel: Bland alle ingrediensene i en bolle til du har en jevn og fin røre. Spe på med væske til du har en passe tykk vaffelrøre. Ha litt smør i vaffeljernet og stek gylne vafler. Nyt dem som de er eller med litt godt pålegg. 





    #vafler #vaffeldagen #sunnmat #mat #matglede #oppskrift #lunsj #frokost #helg #godtno

  • Publisert: 25.03.2017, 08:00
  • Kategori: Pannekaker og vafler
  • 0 kommentarer
  • Pulled pork med guacemole og mangosalat

  • Publisert: 24.03.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - svinekjøtt


  • Pulled pork er så utrolig godt! Saftig og fullt av smak. Tradisjonell pulled pork lages gjerne av svinenakke stekt på grillen, men det trenger ikke være så vanskelig. Her har jeg laget pulled pork av koteletter i ovnen, og det er så enkelt at hvem som helst kan klare det. Maten lager (nesten) seg selv, og du trenger ikke stå på kjøkkenet for å passe på kjøttet. Pulled pork kan brukes på mange måter. Det kan serveres i hamburgerbrød eller pitabrød med coleslaw, eller hva med å lage en god salat? Her har jeg laget en variant i tortillalefser med guacemole og mangosalat. Et alternativ til mangosalat er syltet rødløk, som også er kjempegodt.

    Til to porsjoner brukte jeg:

    • 2 koteletter (ca. 400g) 
    • 2 ss rub-a-dub 
    • 1,5 dl eplejuice
    • 0,25 dl BBQ-saus (kan sløyfes, bruk i så fall litt av stekeskyen i stedet) 


    Sett ovnen på 150 grader (over- og undervarme). Gni inn kotelettene med krydderblandingen og legg dem i en ildfast form. Ha eplejuice i formen, dekk til med aluminiumsfolie og sett inn i ovnen på midterste rille i ca. 3 timer. Når kjøttet er ferdig tar du det ut av formen og legger det i en bolle. Bruk to gafler til å dra kjøttet fra hverandre og fjern eventuelle bein. Bland inn BBQ-saus. Hvis du ikke skal bruke kjøttet med en gang pakker du det inn i aluminiumsfolie. 

    Guacamole (grunnoppskrift):

    • 1 stor moden avokado 
    • 1-2 fedd hvitløk, finhakket
    • Limesaft 
    • Salt og pepper 


    Denne gangen kjørte jeg guacamolen helt glatt med en stavmikser, men du kan også mose den med en gaffel, avhengig av om du vil ha guacamole med eller uten biter. Bland sammen avokado og hvitløk, og smak til med limesaft, salt og pepper. Dekk til det du ikke bruker med en gang, slik at den ikke blir brun. Hvis du har litt til overs kan du ta vare på steinen i avokadoen og legge den i guacemolen, slik at den ikke skal bli så brun.

    Tilbehør: 


    Ha guacamole, hjertesalat, agurk, pulled pork og mangosalat i lefsene (eller annet ønsket tilbehør) og nyt! Håper det smaker :) 





    #fredag #wraps #taco #tacofredag #pulledpork #hjemmelaget #middag #middagstips #suntoggodt #matlgede #mat #sunnmat #comfortfood

  • Publisert: 24.03.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - svinekjøtt
  • 2 kommentarer
  • Syltet rødløk

  • Publisert: 22.03.2017, 10:00
  • Kategori: Tilbehør


  • Syltet rødløk smaker utrolig godt til både kjøtt og fisk, på brødskiva eller knekkebrødet, i salaten og til grillmaten. Med andre ord: syltet rødløk passer til det meste! Et sursøtt, crispy tilbehør som holder seg lenge i kjøleskapet. Syltelaken kan krydres med andre smaker (la i så fall krydderet koke med fra starten av), men den er også god som den er!

    Du trenger:

    • 0,5 dl eddik (7 %) 
    • 1 dl sukker 
    • 1,5 dl vann 
    • 2 rødløk 


    Ha eddik, vann og sukker i en kjele og gi det hele et oppkok. I mellomtiden skjærer du rødløk i tynne skiver. Skru av varmen når blandingen koker, tilsett rødløk, ha på et lokk og la kjelen stå slik i 2-3 timer. Vanskeligere er det ikke! Ha rødløken over på et lufttett glass eller en krukke og oppbevar den i kjøleskapet. 



    #tilbehør #rødløk #syltet #hjemmelaget #mat #matglede #syltetrødløk #sunnmat #suntoggodt #hjemmelaget #godtno

  • Publisert: 22.03.2017, 10:00
  • Kategori: Tilbehør
  • 2 kommentarer
  • Grønnsakssuppe

  • Publisert: 20.03.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - suppe
  • Det er på tide med en vegetaroppskrift igjen, og i dag står det grønnsakssuppe på menyen hos meg. Det fine med denne suppa er at du kan variere den i det uendelige og tilpasse etter egen smak. Bruk de grønnsakene du liker best, eller bruk det du har i kjøleskapet. Vil du ha mer proteiner i suppa kan du tilsette kjøttpølse, oksekjøtt eller kanskje kikerter hvis du fortsatt ønsker en vegetarisk variant? Oppskriften er hentet fra bama, men jeg gjengir den her likevel :)

    Til to porsjoner brukte jeg:

    • 2 gulrøtter
    • 1/8 kålrot
    • 2 mellomstore poteter 
    • 1/2 persillerot 
    • 1/4 purre 
    • 1/8 hodekål
    • Ca. 1 liter grønnsaksbuljong (evt. kjøttbuljong, ferdig utblandet)
    • Salt og pepper etter smak
    • Godt brød, rundstykker eller flatbrød til servering 


    Vask og skrell alle grønnsakene. Skjør gulrøtter, kålrot, poteter og persillerot i jevne biter. Skjær purren i skiver og kålen i grove strimler. Ha alle grønnsakene over i en kjele og tilsett buljong så det drekker grønnsakene. Kok opp og la det småkoke i ca. 20 minutter, eller til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper, og server gjerne suppen sammen med nybakt brød med litt godt smør! 

    - se så mye deilige grønnsaker! -



    #suppe #grønnsakssuppe #suntoggodt #mat #matglede #sunnmat #vegetar #meatfree #mandag

  • Publisert: 20.03.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - suppe
  • 2 kommentarer
  • Hjemmelagde crispy kyllingnuggets

  • Publisert: 18.03.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - kylling


  • I går laget jeg meg en skikkelig fredagsmiddag, nemlig hjemmelagde kyllingnuggets med søtpotetfries, salat og hjemmelaget dip. Jeg har tidligere lagt ut oppskrift på sprø og gode søtpotetfries her. Du har kanskje fått med deg at kyllingnuggets ikke nødvendigvis inneholder kun kyllingkjøtt? Og at frityroljen ikke er det beste man kan få i seg? Men kyllingnuggets trenger ikke være så usunt og smake frityrolje og gatekjøkken! Her har jeg lage nuggets av ren kyllingfilet, og frityrstekingen er byttet ut med ovnssteking. Skikkelig saftige og gode ble de også, om jeg skal få si det selv :)

    Til en porsjon brukte jeg:

    • 1 kyllingfilet
    • 1 egg 
    • Ca. 1/2 dl knuste tortillachips (evt. strøkavring)
    • Ca. 1/2 dl hvetemel


    Sett ovnen på 220 grader (over- og undervarme). Skjær kyllingfileten i jevne strimler eller biter. Ha egget i en liten skål og pisk det lett med en gaffel. Ha mel, salt og pepper på en egen tallerken (bruker du saltede tortillachips dropper du saltet). Ha også tortillachips (eller strøkavring) på en egen tallerken.

    Dypp hver kyllingstrimmel i egget, så i mel, tilbake i egget, og til slutt i tortillachips. Legg de ferdige strimlene på en stekeplate kledd med bakepapir. Stekes ved 220 grader i ca 7 minutter. Steketiden avhenger av hvor store nuggets du har laget. Mens du venter på at kyllingen steker kan du kanskje røre sammen en enkel dipp? Her har jeg laget en rød og en lys dip. Den ene består av yoghurt naturell, sennep, salt og pepper. Den andre består av ketchup, worchestersaus, soyasaus og tabasco. 

    Server kyllingnuggets med søtpotetfries, dip og frisk salat. God helg! 




    #fredag #lørdag #helg #friyay #kyllingnuggets #søtpotet #mat #godmat #middagstips #matglede #sunnmatglede #suntoggodt

  • Publisert: 18.03.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - kylling
  • 3 kommentarer
  • Hjemmelaget sjokoladepålegg

  • Publisert: 17.03.2017, 12:20
  • Kategori: Pålegg


  • God fredag! Tidligere har jeg lagt ut oppskrift på peanøttsmør, men da jeg hadde litt hasselnøtter til overs hadde jeg lyst til å prøve meg på sjokoladepålegg med hasselnøtter. Nugatti og nutella sies å være "nøttepålegg med sjokoladesmak", men som du kanskje vet består disse påleggene av mest sukker, og noen få prosent hasselnøtter. Dette sjokoladepålegget består derimot av mest hasselnøtter og er søtet med honning. Det som er så fint med alt som er hjemmelaget er at du kan justere underveis så du får det akkurat slik du liker det best, både når det gjelder sødme og sjokoladesmak. Pålegget smaker ikke som nutella eller nugatti, men det smaker likevel veldig godt, bare prøv selv!

    Du trenger: 

    • 175g hasselnøtter
    • 1/2 ts havsalt 
    • 1-2 ss kakaopulver
    • 1-2 ss honning


    Rist hasselnøtter på 200 grader i ca. 5-10 minutter. Nøttene skal begynne å lukte og bli litt gyldne, men pass godt på så de ikke blir brent. La nøttene avkjøles litt før du gnir av skallet. Dette er ikke veldig nøye, men prøv i hvert fall å få av skallet som sitter løst. Bruk eventuelt et rent kjøkkenhåndkle. Ha deretter hasselnøttene over i en blender/stavmikser. 

    Kjør nøttene til du har en flytende masse. Blandet blir først finmalt, så blir den tykk og litt klumpete, men bare fortsett. Etter hvert vil nøttene begynne å slippe ut fett, og du får til slutt en helt flytende blanding. Stopp gjerne mikseren litt underveis så den ikke skal gå varm, for meg tok det ca. 5 minutter. 

    Smak deretter til med salt, honning og kakao. Ta gjerne litt mindre enn du tror du trenger først, slik at du kan smake deg frem til å få sjokoladepålegget akkurat slik du liker det. Hell blandingen over på et glass og oppbevar i romtemperatur 



    #sjokolade #sjokoladepålegg #fredag #helg #nugatti #nutella #nugattizero #sunnmat #matglede #mat #suntoggodt

  • Publisert: 17.03.2017, 12:20
  • Kategori: Pålegg
  • 1 kommentarer
  • Overnight oats med peanøttsmør og banan

  • Publisert: 12.03.2017, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • Overskriften taler vel for seg selv. I dag gir jeg dere oppskriften på overnight oats med peanøttsmør, toppet med banan. Frokosten min er alltid den samme, men når det kommer til lunsj er jeg et skikkelig periodemenneske. Nå har jeg en hang-up på overnight oats. Det er jo så utrolig lettvint, skikkelig godt, og kan varieres i det uendelige! Denne oppskriften gir etter min mening en god porsjon som metter godt. Du kan eventuelt halvere den, men da passer den nok heller som et lite mellommåltid spør du meg! Uansett: tilpass mengde etter eget behov. Grøten kan fint stå i kjøleskapet en ekstra dag eller to, så lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang, så har du til dagen etter også :) 

    Til en porsjoner trenger du:

    • 1,5 dl havregryn, lettkokte 
    • 100 g mager kesam/yoghurt naturell 
    • 1 dl melk 
    • 20 g (1 ss) peanøttsmør 
    • 1 hel banan til topping 

    Rør sammen havregryn, kesam/yoghurt, melk og peanøttsmør i en bolle, dekk til og sett i kjøleskapet over natten. Topp grøten med skivet banan og gjerne et lite dryss kanel. Nyt måltidet og nyt dagen! 

    #overnightoats #kjøleskapsgrøt #peanøttsmør #banan #matglede #sunnmat #frokost #lunsj 

  • Publisert: 12.03.2017, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 0 kommentarer
  • Konfekt med banan og peanøttsmør

  • Publisert: 03.03.2017, 17:00
  • Kategori: Snacks
  • Endelig helg! Denne konfekten er superenkel å lage, og hvis du liker banan, peanøttsmør og sjokolade kan jeg garantere deg at du liker den. Et litt sunnere alternativ til smågodtposen, også er det jo alltid gøy med noe som er hjemmelaget.

    Du trenger: 

    • Banan
    • Peanøttsmør (hjemmelaget eller kjøpt)
    • Valgfri sjokolade (her har jeg brukt freia 70 % kokesjokolade) 
    • Evt. hakkede peanøtter


    Skjær bananen i passe tykke skiver. Smør et lag med peanøttsmør på halvparten av skivene, og legg de andre skivene oppå, slik at du får sandwicher med banan og peanøttsmør. Sett dem enten i fryseren som de er, eller stikk små pinner gjennom dem først (dette gjør dem lettere å dype senere, men er ikke nødvendig). 

    Når bitene har stått en stund i fryseren smelter du sjokoladen og har den over i en bolle/kopp. 100g sjokolade holder til ca. 2 bananer. Jeg bruker helst en høy, smal kopp, slik at det blir lettere å dyppe og dekke bitene. Ta banan-sandwichene ut av fryseren og dypp dem i sjokoladen. La dem renne litt av seg før du eventuelt dypper dem i hakkede peanøtter. Sett dem deretter på en tallerken eller lignende med bakepapir. Oppbevares i kjøleskap eller fryser, men smaker best når de er helt ferske! 

    - Her har jeg tatt dem rett fra fryseren. La dem gjerne tine noen minutter på kjøkkenbenken før servering hvis du velger å oppbevare dem i fryseren -

    #lørdag #konfekt #sunnerealternativ #banan #sjokolade #peanøttsmør #godtno #suntoggodt #matglede #mat #helg #godteri #konfekt #matprat #fredag #fredagskos



     

  • Publisert: 03.03.2017, 17:00
  • Kategori: Snacks
  • 1 kommentarer
  • Hjemmelagde tortillalefser

  • Publisert: 01.03.2017, 09:00
  • Kategori: Lomper og lefser


  • Planlegger du taco til helgen? Eller har du bare lyst til å lage deg en skikkelig god wrap med masse deilig fyll? Gjør litt ekstra ut av det og prøv deg på hjemmelagde tortillalefser. Du trenger få ingredienser, og du velger selv hvor grove du vil ha dem. Ønsker du helt fine lefser bruker du bare siktet hvetemel. Ønsker du grovere lefser kan du gjøre som jeg har gjort her, og ta halvparten av hver. Lag gjerne deigen på morgenen og la den hvile i kjøleskapet frem til du skal bruke den, da blir den lettere å jobbe med. 

    Til 6-7 lefser trenger du: 

    • 1,5 dl hvetemel
    • 1,5 dl sammalt hvete, fin 
    • 1/2 ss nøytral olje
    • 1/4 - 1/2 ts salt 
    • 1 dl vann
       

    Bland mel og salt i en bolle. Tilsett olje og vann og kna godt. Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i ca. halvtime (gjerne mer).

    Del deigen i seks like store deler. Strø litt mel på bakebordet og kjevle hvert emne så tynt du klarer - jo tynnere, jo bedre. Denne gangen ville jeg ha jevne, fine lefser, og brukte derfor en tallerken på størrelse med stekepannen min som mal og skar rundt. Dette er ikke nødvendig, men du får et resultat som ser penere ut. Deigen som ble til overs knadde jeg sammen til slutt og kjevlet ut til en siste (litt mer ujevn, men med mye sjarm) lefse.

    Stek lefsene på middels varme i en tørr teflonpanne. Pass på at pannen er ordentlig varm før du har i den første lefsen. For meg tok det omtrent like lang tid å steke en lefse som å kjevle ut den neste. Legg dem raskt over i et fuktig (les vått) håndkle. Ikke bekymre deg hvis lefsene virker litt harde i starten, de vil mykne opp etter hvert. 

    - Laksewrap med kesam, salat, agurk, mais, granateplekjerner og sweet chilisaus -

    #tacolefser #tacofredag #helg #hjemmelaget #wraps #tortillas #tortillalefser #godtno #brodogkorn #middag #middagstips #matglede #sunnmat #mat

  • Publisert: 01.03.2017, 09:00
  • Kategori: Lomper og lefser
  • 1 kommentarer
  • hits