Sunnere mat

Sportsgrøt

  • Publisert: 29.04.2017, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj


  • Jeg elsker havregrøt, og det er definitivt den beste frokosten jeg kan få. Selv om jeg liker den enkle versjonen best (havregryn kokt på melk, blandet med cottage cheese), kan det være greit med litt variasjon en gang i blant. Her har jeg erstattet 1/4 dl av havregrynene med sammalt hvete. Dette gir en mykere konsistens og god smak. 

    Til en porsjon trenger du: 

    • 2 dl melk 
    • 1/2 dl vann 
    • 3/4 dl havregryn, lettkokte
    • 1/4 dl sammal hvete, fin eller grov
    • Salt
    • Ønsket topping


    Ha melk, havregryn og sammalt hvete i en kjele. Kok opp under omrøring. Husk å røre godt så grøten ikke klumper seg. La den stå og trekke på lav varme i 7-8 minutter og smak til med salt. 

    Topp grøten med det du måtte ønske. I dag brukte jeg eple, rosiner og mandler (+ en overdose med kanel etter bildet ble tatt). 


    #melk #grøt #frokost #lunsj #porridge #mat #trening #matglede #sportsgrøt

  • Publisert: 29.04.2017, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 1 kommentarer
  • Havrepannekaker med eple

  • Publisert: 23.04.2017, 08:00
  • Kategori: Pannekaker og vafler
  • Søndag er nok for mange en pannekakedag. Disse pannekakene er proteinrike og superraske å lage, og i tillegg kan de enkelt lages både laktose- og glutenfrie for dem som ønsker det. Jeg har brukt oppskriften på havrepannekaker som jeg har postet tidligere, men med noen bittesmå justeringer. Har har jeg brukt epleskiver i pannekakerøren, noe som gjør at de minner om eplekake! Nyt pannekakene til frokost, lunsj eller kveldsmat med den beste samvittighet. 

    Til ca. 6 små pannekaker trenger du: 

    • 50g havremel 
    • 1/2 ts bakepulver 
    • Et godt dryss kanel 
    • En liten klype salt 
    • 1/2 ts honning/sukker/sukrin gold 
    • 100g kesam (original) 
    • 1 stort egg
    • Vaniljeessens
    • Vann til passe konsistens (la gjerne røren være litt tykkere enn vanlig)
    • 1 eple


    Bland havremel, bakepulver, kanel og salt i en bolle. Tilsett resten av ingrediensene (bortsett fra eplet) og rør godt. La røren hvile noen minutter på benken. Skrell eplet og skjær det i tykke skiver på tvers. Bruk en kniv til å fjerne kjernen i hver av skivene. Ha epleskivene i en bolle og dryss litt kanel over dem. Bland godt, og sørg for at kanelen fordeles jevnt mellom skivene. Legg en epleskive i pannekakerøren og vend den godt, slik at hele epleskiven dekkes. 

    Pass på at pannen er god og varm før du begynnner, og stek eplepannekaker i tørr teflonpanne ved middels varme. Avkjøles på rist. 


    #pannekaker #frokost #frokosttips #fruktno #eple #suntoggodt #matglede #mat #lunsj #lunsjtips #godtno #matprat

  • Publisert: 23.04.2017, 08:00
  • Kategori: Pannekaker og vafler
  • 3 kommentarer
  • Vegetarpizza med søtpotet

  • Publisert: 22.04.2017, 18:44
  • Kategori: Middag - vegetar
  • I dag gir jeg deg resultatet av en skikkelig opprydding i kjøkkenskapet (og latskap som førte til at jeg ikke orket å dra på butikken). Her har jeg laget en helt annerledes pizza, nemlig pizza med kikertbunn laget av kikertpannekaker, toppet med hvit pizzasaus, søtpotet, løk og ost. Høres rart ut sier du? Det er jeg i så fall helt enig i, men det smakte godt! Noen ganger må man være villig til å prøve ut rare og nye kombinasjoner for å finne frem til nye oppskrifter.

    Pizzabunn (kikertpannekaker): 

    • 1 del vann 
    • 1 del kikertmel 
    • En liten skvett olje 
    • Ønsket krydder


    Pizzafyll: 

    • Creme fraiche (1-2 ss per pannekake, avhengig av størrelse)
    • Olivenolje
    • Løk 
    • Søtpotet 
    • Ønsket type ost


    Tilpass mengden etter behov: 1 dl vann + 1 dl kikertmel gir to pannekaker. Rør sammen ingrediensene til pannekakene og sett røren kaldt. La den hvile en god stund, gjerne over natten (minst 2 timer). Jo lenger den står, desto enklere blir det å steke pannekakene. Stek deretter pannekaker på middels varme i en teflonpanne til de er gyldne på begge sider. Tilsett gjerne salt og pepper, evt. litt pizzakrydder i pannekakerøren.

    Avkjøl pannekakene litt på rist og sett ovnen på 200 grader. Ønsker du en sprøere bunn kan du forsteke pannekakene noen minutter før du topper dem med ønsket pizzafyll. Her har jeg altså laget en vegetarvariant: smør bunnene med creme fraiche og drypp over litt god olivenolje. Skrell løk og søtpotet og kutt i skiver, så tynne som mulig. Fordel søtpotetskiver og løkringer på pizzaene. Topp med ønsket type ost, gjerne en kombinasjon av f.eks. revet gulost og cottage cheese. Stek pizzene midt i ovnen til osten er smeltet og gylden. 

    Server pizzaen sammen med litt frisk grønn salat eller spinat, hakkede, ristede nøtter, frø eller kjerner og gjerne litt ekstra søtpotetchips. Tør du prøve? 

    #pizza #vegetar #vegetarpizza #mat #matglede #trening #sunnmat #lørdag #helg #søtpotet #søtpotetpizza

  • Publisert: 22.04.2017, 18:44
  • Kategori: Middag - vegetar
  • 2 kommentarer
  • Fiskesandwich med ertedressing og syltet rødløk

  • Publisert: 21.04.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • Jeg elsker å bruke lang tid på kjøkkenet, og kan gjerne stå og bake og lage mat hele dagen hvis jeg har tid. Likevel kan det være greit med en rask middag en gang i blant. Denne fiskesandwichen gir deg en smakfull hverdagsmiddag på under 15 minutter! Kraftig inspirert av denne oppskriften fra frutimian har jeg laget en egen variant av hennes fristende fiskesandwich, her med basilikum, torsk og syltet rødløk.

    Torsken:

    • 200g torsk
    • Havremel 
    • Salt og pepper 
    • Smør og olje til steking 


    Ertedressing

    • 100g frosne erter
    • En liten håndfull frisk basilikum 
    • 1 ss kesam (original)
    • Ca. 1-2 ss kokevann


    Tilbehør: 

    • 2 skiver grovbrød (jeg bruker dette
    • Syltet rødløk 
    • Spinat 


    Begynn med å gjøre klar torsken: tørk den lett med litt håndklepapir og dryss over litt salt og pepper. Ha havremel (eller finmalt havregryn) på en tallerken og vend fisken i dette. Trykk gjerne fisken litt godt ned i havremelet, slik at det setter seg skikkelig. Ha en blanding av olje og meierismør i en stekepanne, og stek fisken over middels varme, ca. 3 minutter på hver side (avhengig av størrelse). 

    La erter og basilikum fosskoke i lettsaltet vann i ca. 3 minutter. Ta vare på litt av kokevannet, og hell av resten. Mos erter og basilikum med en stavmikser og tilsett kesam og litt av kokevannet. Smak til med salt og pepper. 

    Rist brødskivene i brødristeren eller i ovnen til de er litt gyldne og sprø. Smør et godt lag med ertedressing på en av brødskivene, ha på litt frisk spinat, legg på torsk og til slutt litt syltet rødløk før du topper det hele med den andre brødskiven. Pynt gjerne med litt frisk basilikum og server!



    #torsk #middag #godfisk #fiskemiddag #hverdagsmiddag #middagstips #matglede #mat #helse #sunnmat #suntoggodt #trening 

  • Publisert: 21.04.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 2 kommentarer
  • Hot hverdagssuppe med lompechips

  • Publisert: 17.04.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - suppe
  • Denne suppen er utrolig lettvint og veldig god, i tillegg til at den tar kort tid å lage. Skikkelig smakfull hverdagsmat. Oppskriften er hentet fra matprat.no. Tilbehøret kan varieres etter hva du liker best. Denne gangen brukte jeg ovnsstekt kyllingfilet som jeg skar i biter og to varianter av lompenachos. Eventuelt er svinekjøtt i strimler også godt! Ønsker du en vegetarvariant kan du bruke kikerter i stedet, eventuelt både kikerter og kjøtt for en mer mettende suppe. 

    Til 4 porsjoner trenger du: 

    • 2-3 gulrøtter
    • 1 løk 
    • Olje/smør til steking 
    • Salt og pepper 
    • 4 dl lett kokosmelk 
    • 1 boks hermetiske tomater, grovhakket 
    • Ca. 7,5 dl hønsebuljong (ferdig utblandet)
    • 1-2 ss rød curry paste 


    Tilbehør: 

    • 400g kyllingfilet/svinefilet eller en boks kikerter (eller begge deler!) 
    • Lomper, bruk den typen du liker best
    • Grønn pesto 
    • Revet ost 
    • Havsalt 
    • Tørket koriander 


    Skrell løk og gulrot og kutt dem i terninger. Varm opp olje/smør i en kjele og la grønnsakene frese til løken er myk og blank. Tilsett curry paste og la grønnsakene frese videre i ca. 2 minutter mens du rører godt hele tiden. Tilsett kokosmelk og gi suppen et oppkok. Tilsett deretter hakkede tomater og hønsebuljong (hold gjerne litt tilbake på væsken). La suppen småkoke i ca. 15 minutter. Kjør suppen jevn med en stavmikser. Spe eventuelt suppen med mer hønsebuljong hvis du synes den er for tykk.

    Mens suppen koker lager du lompenachos og steker kjøttet i pannen eller stekeovnen. Denne gangen brukte jeg kyllingfilet som jeg krydret med salt, pepper og koriander og stekte i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Ønsker du en vegetarvariant tilsetter du kikerter i suppen (eller direkte i suppeskålene) rett før servering. 

    Del lompene i 6-8 jevne biter. Jeg laget en variant med grønn pesto og revet ost, og en annen variant med revet ost, havsalt og tørket koriander. Legg lompebitene på en bakerist kledd med bakepapir og la dem steke i ca. 5-10 minutter (eller til osten er gylden) ved ca. 200 grader. 


    #suppe #hverdagsmat #middag #middagstips #ukemeny #spicy #curry #mat #matglede

  • Publisert: 17.04.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - suppe
  • 2 kommentarer
  • Rødbetepesto

  • Publisert: 13.04.2017, 08:00
  • Kategori: Tilbehør
  • Du har hørt om pesto, og du har hørt om rødbeter, men har du hørt om rødbetepesto? Dette er rett og slett hjemmelaget pesto på vanlig vis, men tilsatt rødbete i tillegg. Supergodt for den som elsker rødbeter! Pestoen har mange bruksområder: server den som dipp til friske grønnsaker, ha den på brødskiva/knekkebrødet sammen med litt kjøttpålegg eller leverpostei, eller vend den inn i nykokt pasta. Den er også god til ovnsstekt torsk, kokt pasta og grønne grønnsaker. Sunt, godt og fargerikt!

    Rødbetepesto:

    • 1-2 små rødbeter (ca. 175g)
    • 1/2 - 1 fedd hvitløk 
    • 1 ss olivenolje 
    • 1/2 dl solsikkekjerner (bruk gjerne pinjekjerner i stedet)
    • 1/2 dl revet ost, helst parmesan
    • 1,5 ss hakket frisk basilikum 
    • 1,5 ss kesam original (evt. creme fraiche eller rømme)
    • Salt, pepper og sitronsaft etter smak


    Sett ovnen på 225 grader. Plasser rødbeter og hvitløk på en bit aluminiumsfolje, ha over olivenolje og pakk godt inn. Bak i ovnen i 45-60 minutter, eller til rødbetene er myke. Avkjøl og skrell rødbeter og hvitløk.

    Rist solsikkekjerner i en tørr panne og ha dem i en blender sammen med hvitløk, rødbeter, parmesan, basilikum og kesam og kjør til du har en jevn og fin pesto. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

    #pesto #hjemmelaget #rødbete #rødbetepesto #middag #middagstips #snacks #snacktime #mat #matglede #helse

  • Publisert: 13.04.2017, 08:00
  • Kategori: Tilbehør
  • 1 kommentarer
  • Hjemmelaget pasta

  • Publisert: 12.04.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • Hjemmelaget pasta! Jeg har hatt lyst til å prøve dette lenge, men har aldri fått somlet meg til det. Ikke før nå. Det var ikke spesielt vanskelig, og krever få ingredienser. I tillegg er det skikkelig stas å servere hjemmelaget pasta. Alt som er hjemmelaget smaker litt bedre, gjør det ikke? Jeg har ikke pastamaskin, og kjevlet og skar derfor pastaen for hånd. Det gikk helt fint, men det tar nok litt ekstra tid. Nå som jeg først har prøvd meg på hjemmelaget pasta kommer jeg nok til å gå til innkjøp av en pastamaskin, for deigen er rask å slenge sammen, så det er absolutt verdt det. Noe å prøve seg på i påsken kanskje?

    Til en porsjon: 

    • 1 egg 
    • Ca. 100g mel, avhengig av størrelsen på egget (jeg brukte 50/50 hvetemel og sammalt hvete, fin)


    Vei opp melet og legg det i en haug på benkplaten. Lag en liten grop i midten, og knekk i egget. Visp egget sammen med en gaffel og ta gradvis med deg litt og litt mel. Etter hvert kan du gå over til å bruke hendene. Kna deigen godt sammen. Blir den for fast tilsetter du et ekstra egg og evt. litt ekstra mel. Blir den for løs tilsetter du litt ekstra mel. Jeg brukte nok rundt 80 gram mel til et lite egg.

    Det er viktig å kna deigen godt, i 10-12 minutter (ta gjerne tiden, dette er lenger enn du tror!). Dette er avgjørende for å få en smidig og god deig som er lett å jobbe med. Pakk deretter deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskap i minst 30 minutter, gjerne lenger.

    Hvis du er så heldig å ha en pastamaskin er det bare å finne frem denne og sette i gang. Jeg hadde derimot ikke pastamaskin, men resultatet ble bra likevel. Bruk så lite mel som mulig til utbaking. Har du gjort en god eltejobb skal du ikke trenge å bruke noe særlig med mel. Jeg kjevlet ut deigen på en benkplate av tre, og kjevlet den så tynn at jeg kunne se treverket i benken gjennom pastaen. Brett den deretter i tre eller rull den sammen og skjær i strimler med en skarp kniv.

    Vend den ferdige pastaen i litt mel og kast den litt rundt, slik at melet fordeler seg jevnt utover. Jeg har ikke prøvd å droppe dette steget, men det skal visstnok forhindre at pastaen klebrer seg sammen. Kok opp en stor kjele med saltet vann. Ha i pastaen og rør rundt. Pastaen min var ferdig etter 1-2 minutter. Sil av vannet, bland inn litt olje og server pastaen med ønsket saus eller tilbehør.

    #pasta #hjemmelaget #mat #matglede #godmat #suntoggodt #middag #middagstips #godtno #matprat

  • Publisert: 12.04.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • 1 kommentarer
  • Rødbetesalat med valnøtter og cottage cheese

  • Publisert: 10.04.2017, 10:04
  • Kategori: Middag - vegetar
  • Rødbete er en grønnsak jeg har fått øynene opp for det siste året. De fleste er nok kjent med syltede rødbeter, men fersk rødbete er virkelig noe for seg selv! Den kan både kokes, stekes, bakes, moses og gratineres, og kan brukes til det meste. I dag har jeg laget en smaksrik salat med rødbeter bakt i ovnen, noe som gjør at sødmen kommer godt frem, i tillegg til at den holder seg saftig og god. Jeg er definitivt en type person som "spiser med øynene", så for meg er også fargekombinasjonen i denne salaten med på å gjøre den enda bedre.

    Til en porsjon brukte jeg: 

    • 1/2 dl byggryn (husk at disse må bløtlegges dagen i forveien)
    • Akasiehonning 
    • Sitronsaft
    • Ca. 200g rødbeter (2 små) 
    • 1 fedd hvitløk 
    • Olivenolje
    • Tørkede krydderurter: rosmarin og persille 
    • Salt og pepper 
    • 2-3 gode never vasket spinat
    • 100g cottage cheese (fetaost er også kjempegodt!)
    • En neve valnøtter 


    Sett ovnen på 200 grader. Skrell rødbeter og del dem i små båter. Jeg brukte ganske små rødbeter, og delte hver av dem i 8-10 biter. Ha dem i en bolle sammen med finhakket hvitløk, olivenolje, krydderurter (gjerne friske hvis du har det!), salt og pepper og bland godt. Ha blandingen over på et stykke med aluminiumsfolie, pakk inn og sett midt i ovnen i 45-60 minutter, eller til rødbetene er møre og fine. 

    I mellomtiden koker du bulgur. Følg anvisningen på pakken når det gjelder bløtlegging og koking, da dette kan variere litt ut fra hvilken type du bruker. Eventuelt kan du bruke byggris, bulgur, couscous, quinoa eller det du måtte foretrekke. Trekk kjelen bort fra platen når grynene er ferdig kokt og tilsett honning, sitronsaft og havsalt etter smak. 

    Ha spinat, cottage cheese, byggryn, rødbeter og valnøtter på en tallerken, og topp det hele med litt akasiehonning og et dryss havsalt. Server gjerne sammen med nystekt brød med litt godt smør. Ha en super mandag! 



    #meatfree #kjøttfri #mandag #vegetar #vegetarmiddag #rødbeter #suntoggodt #matglede #ukemeny #mat #middag #middagstips #påske

  • Publisert: 10.04.2017, 10:04
  • Kategori: Middag - vegetar
  • 2 kommentarer
  • Appelsinfromasj

  • Publisert: 05.04.2017, 08:00
  • Kategori: Dessert
  • Det er onsdag og lillelørdag, og hva passer vel da bedre enn en ny dessertoppskrift? Denne appelsinfromasjen er en en frisk og god dessert som kan nytes hver dag med god samvittighet. Jeg synes at appelsinene er så gode og søte nå for tiden at det ikke var nødvendig med noen form før søtning, men dette bestemmer du selv. Oppskriften er inspirert av lindastuhag, som så mye annet av det jeg har på bloggen. 

    Til to porsjoner: 

    • 150g kesam 
    • 1 egghvite 
    • 2 gelatinplater
    • Saften fra en stor appelsin (ca. 70-100g) 
    • Evt. litt finrevet appelsinskall for ekstra smak


    Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i ca. 5 minutter. 

    Press ut saften av appelsinen og sett 2-3 ss til side. Rør resten av appelsinsaften sammen med kesam og appelsinskall og pisk godt til du har en klumpfri blanding. Jeg er ikke så glad i at det blir for søtt, og appelsinen min var veldig søt og god i utgangspunktet, så jeg brukte ikke sukker, men smak på blandingen og tilsett evt. litt sukker hvis du synes det er nødvendig. 

    Varm opp appelsinsaften i mikroovnen, press ut vannet fra de bløtlagte gelatinplatene, ha dem i den varme appelsinsaften og rør rundt til de har smeltet godt inn i appelsinsaften. Hell den varme appelsinsaften over i kesamblandingen i en tynn stråle mens du rører.

    Stivpisk eggehviten og bruk en slikkepott til å vende den inn i appelsinblandingen. Det kan virke litt vanskelig i begynnelsen, men etter hvert vil du få en jevn og fin masse. Hell i to porsjonsformer (evt. en større form) og sett kjølig. Hvor lang tid det tar før moussen stivner avhenger av størrelsen på formen men beregn ca. 2-3 timer dersom du bruker porsjonsformer. 

    Appelsinfromasjen er god i seg selv, men den blir ekstra god med litt fersk appelsin og revet kokesjokolade. Eventuelt kan du også pynte den med friske bær og et dryss kanel. 

    #fromasj #dessert #sunndessert #suntoggodt #sunnmat #appelsin #påske #appelsinfromasj #mat #matglede #treningsglede #trening #helse #lillelørdag

  • Publisert: 05.04.2017, 08:00
  • Kategori: Dessert
  • 0 kommentarer
  • hits