Sunnere mat

Ovnsbakte søtpoteter

  • Publisert: 24.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - vegetar
  • Det er ingen tvil om at kombinasjonen av salt og søtt er uslåelig. Her får den søte søtpoteten selskap av salt fetaost og syrlige granateplekjerner i en mettende, vegetarisk middagsrett. Retten er god i seg selv med litt frisk salat ved siden av, men du kan også servere den som tilbehør til kjøtt, fugl eller fisk. Oppskriften er hentet fra godt.no

    Til en person: 

    • 1 mellomstor søtpotet 
    • Olivenolje 
    • Havsalt 
    • 1/2 boks (ca. 115g) kikerter, skylt og avrent 
    • 1 ts olivenolje 
    • En klype salt 


    Krydderblanding: 

    • 1/2 ts spisskummen 
    • 1/4 ts chili explosion (evt. chilipulver) 
    • 1/4 ts kanel 
    • 1/4 ts tørket koriander 
    • 1/4 ts røkt paprikapulver (evt. vanlig paprikapulver)


    Dressing: 

    • 1 ss tahini
    • 1 ss kesam 
    • 1/4 - 1/2 fedd hvitløk, finhakket 
    • 1/4 ss lime- eller sitronsaft 
    • Salt etter smak 
    • Vann til passe konsistens 


    Tilbehør: 

    • Granateplekjerner 
    • Fetaost 
    • Frisk salat 
    • Tomat i terninger 
    • Friske krydderurter, f.eks. koriander og persille 


    Sett ovnen på 200 grader. Vask og skrubb søtpoteten godt og del den i to på langs. Gni inn snittflatene med olivenolje og dryss over litt havsalt. Legg søtpotetene med snittflaten ned på en bakeplate kledd med bakepapir. Bak søtpotetene i ovnen til de er møre. Hvor lang tid dette tar avhenger av størrelsen på søtpoteten. Mine brukte 40 minutter, men sjekk dem gjerne med en skarp kniv etter ca. 30 minutter. 

    Tørk kikertene godt med litt håndklepapir. Dryss over en klype havsalt og litt olivenolje og vend kikertene godt. Ha dem i ovnen sammen med søtpotetene når det er 20-30 minutter igjen av steketiden. Vend rundt på kikertene noen ganger i løpet av steketiden slik at de blir jevnt stekt. Bland sammen krydderet og vend kikertene godt rundt i kryddermixen. 

    Rør sammen ingrediensene til dressingen og smak til med salt og lime/sitronsaft. Tilsett vann til passe konsistens. 

    Server bakte søtpoteter sammen med litt salat og topp det hele med ovnsristede kikerter, friske krydderurter, smuldret fetaost, tomat og granateplekjerner og ringle over dressingen. 




    #søtpotet #granateple #suntoggodt #matglede #trening #mat #middag #middagstips #vegetar #vegetarian #godtno #oppskrift

  • Publisert: 24.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - vegetar
  • 2 kommentarer
  • Laksewrap med avocadorøre og granteple á la matpaabordet

  • Publisert: 16.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat


  • Jeg skulle ønske jeg kunne ta æren for denne retten, men det kan jeg desverre ikke. Det er nemlig Ina med bloggen matpaabordet som står for oppskriften. Men en god oppskrift kan ikke deles for ofte, kan den vel? Du kan trykke her, og komme direkte til oppskriften hennes. Hvis ikke har jeg gjengitt den her også, slik at jeg ikke skal miste den!

    Til 3-4 personer trenger du:

    • Ca. 600g  laks
    • 2-3 ss olivenolje
    • 1 ts spisskumin
    • 1/2 ts chilipulver
    • 1 ts hvitløkskrydder 


    Avokadorøre

    • 2 store modne avokadoer
    • 1 vårløk, finhakket
    • 1 liten håndfull frisk koriander
    • Limesaft
    • Salt,pepper


    Tilbehør

    • Frø fra 1 granateple
    • 8 lefser (jeg bruker små fullkornslefser)
    • Frisk koriander
    • Vårløk, finhakket


    Sett ovnen på 200 grader. Hvis du ikke har så mye trening i å skrelle granateple kan det være lurt å begynne med dette før du setter laksen i ovnen, slik at du ikke ender opp med kald fisk.

    Vanligvis gjør jeg som Ina, og skjærer laksen i store terninger før den stekes. Alternativ kan du ovnssteke hele fileter for så å bruke to gafler til å flake den opp når den er ferdigstekt. Jeg gjorde det siste i dag, ettersom jeg bare hadde laksefilet med skinn. Bland olivenolje og krydder og hell det over fisken og ha den over på et stekebrett kledd med bakepapir. Brettet må være stort nok til at fisken kan ligge i ett lag. Steketiden varierer med størrelsen på bitene. Middels store biter trenger vanligvis 5-8 minutter. Bruker du hele fileter tar det ca. 15 minutter. 

    I mellomtiden lager du avokadorøre: Del avokadoene i to, ta ut steinen og bruk en skje til å skrape ut innholdet. Bruk en gaffel og mos sammen avokado, finhakket vårløk, grovhakket koriander og limesaft i en bolle. Smak til med salt og pepper. Eventuelt kan du bruke en stavmikser for å få blandingen helt smooth, men jeg synes det er godt med litt klumper. 

    Varm lefsene i ovn, stekepanne eller mikrobølgeovn. Server lune lefser med avokadorøre, tacokrydret laks og granateplekjerner. Topp gjerne med litt ekstra vårløk og koriander og kanskje en liten skvis med lime. 


    #laks #salmon #laksetaco #fisketaco #taco #fredagstaco #mat #matglede #helg #godfredag #middag #middagstips #suntoggodt 

  • Publisert: 16.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 1 kommentarer
  • Smakfull salat med mye godt

  • Publisert: 14.05.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - vegetar


  • Det har endelig blitt litt vårlig i lufta, og da frister det skikkelig med en litt lettere middag. Denne salaten må prøves! Selv om den ikke inneholder kjøtt er den overraskende mettende, og full av sunne og gode næringsstoffer. Server den fargerike salaten sammen med nystekt brød eller rundstykker med litt godt smør og nyt den i sola. 

    Til en porsjon: 

    • 50-100g blandet salat (jeg brukte ruccolamix)
    • Fetaost (jeg brukte naturell) 
    • Syltet rødløk, oppskrift her
    • Cherrytomater, delt i to
    • 1/2 stor, moden avokado
    • En neve usaltede cashewnøtter 
    • Eventuelt nykvernet salt og pepper


    Sett ovnen på 200 grader. Grovhakk nøttene og la dem ristes i ovnen på en bakeplate kledd med bakepapir i ca. 10-15 minutter, eller til de er gylne og fine. Pass godt på så ikke de svir seg - rør i nøttene et par ganger underveis. Ha salat, fetaost, syltet rødløk og cherrytomater i en bolle. Skjær avokado i tykke skiver og topp med avkjølte, ristede cashewnøtter. Smak til med nykvernet salt og pepper og nyt! 




    #salat #vegetar #avokado #middag #middagstips #mat #matglede 
     

  • Publisert: 14.05.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - vegetar
  • 1 kommentarer
  • Hjemmelaget amerikansk gryte

  • Publisert: 12.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • De fleste kjenner vel til Amerikansk gryterett fra Toro? Det gjør i hvert fall jeg, og selv om vi aldri har spist mye ferdigmat i familien min, så er dette en av de få tingene vi spiste som jeg husker ordentlig godt. Jeg har ikke spist denne på flere år, men jeg husker hvor godt jeg synes det var, enten i seg selv, som fyll i wraps eller sammen med litt frisk salat. For litt siden fikk jeg plutselig lyst på amerikansk gryte igjen, etter at en av romkameratene i kollektivet hadde det til middag. Men siden jeg har blitt litt (les: ekstremt) sta på å ikke spise ferdigmat, var det på tide å prøve å lage det selv! Jeg googlet litt rundt og fant en oppskrift hos kriweb, og du finner link til den her. Om den smaker som posevarianten kan jeg faktisk ikke uttale meg om, ettersom jeg ikke har spist den på mange år, men godt var det i hvert fall! Jeg har gjort noen små endringer, men totalt sett er den ganske lik oppskriften til Kristine Weber.

    Til 3-4 porsjoner trenger du: 

    • 400g karbonadedeig
    • 1/2 liten løk 
    • 1 boks hakkede tomater 
    • 2 ss ketchup 
    • 1 ss maizena
    • 1/2 boks mais (liten)kri
    • 1 rød paprika
    • Ca. 125g fullkornsris (eller annen ris)


    Krydderblanding:

    • 2 ts paprikapulver 
    • 1-2 ts cummin 
    • 2 ts sukker, sukrin gold eller honning
    • 1 ts salt
    • 1/2 ts pepper 
    • 1/2 ts chilipulver


    Kok ris etter anvisning på pakken (evt. kan du ha den rett i gryta, men da må du tilsette ekstra væske). Stek karbonadedeig og løk i en gryte/stor panne til løken er myk og blank. Tilsett krydderblandingen og la blandingen frese videre i noen minutter. Tilsett deretter hakkede tomater, ketchup og maizena blandet ut i litt kaldt vann. Mot slutten tilsetter du mais, paprika og ris. Blir gryteretten for tørr kan du enten skylle ut tomatboksen med litt vann eller tilsette litt ferdig utblandet buljong. Server gryteretten som den er, i wraps, med litt godt brød eller sammen med en frisk salat. God middag og god fredag! 






    #amerikansk #amerikanskgryte #gryterett #karbonadedeig #middag #middagstips #helg #mat #matglede #sunnmat #fredag 

  • Publisert: 12.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • 1 kommentarer
  • Cookies med sjokolade og cashewnøtter

  • Publisert: 10.05.2017, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker


  • Jeg baker veldig sjelden med helsekostprodukter. Jeg mener nemlig at når man først baker, skal det være ekte vare. Denne gangen har jeg likevel prøvd meg på litt sunnere cookies der jeg har erstattet sukkeret med sukrin gold. I tillegg har jeg byttet ut hvetemel med finmalt sammalt hvete og havregryn. Så man kan vel kalle dette for "sunnifiserte cookies"? Uansett, de ble skikkelig gode, om jeg skal få si det selv! Det finnes lite som er bedre enn lune cookies med et glass iskald melk. Bytt gjerne ut sukrin gold med brunt sukker dersom du ønsker det, og bruk den meltypen du ønsker. Valget er ditt. 

    Ca. 6 cookies:

    • 30g mykt meierismør
    • 1 egg
    • 30g sukrin gold
    • 5 dråper vaniljeessens 
    • 40g sammalt hvete, fin
    • 20g havregryn, lettkokte
    • 1/2 ts bakepulver 
    • En klype salt
    • 60-100g fyll*

    *Jeg brukte kokesjokolade og usaltede cashewnøtter som jeg ristet i ovnen i noen minutter 

    Sett ovnen på 180 grader. Pisk smør, sukrin gold, vaniljeessens og sukker til en jevn masse. Ikke bry deg om det skiller seg litt. Bland sammalt hvete, havregryn, bakepulver og salt i en egen bolle før det tilsettes i røren. Bland godt. Tilsett deretter grovhakket sjokolade, nøtter, tørket frukt eller det du måtte ønske (brunostbiter er kjempegodt!). Legg klatter på en bakeplate kledd med bakepapir. Jeg brukte i underkant av en spiseskje røre til hver cookie. Pass på at det er god plass mellom dem, slik at de kan flyte ut. Stek cookies midt i ovnen ved 180 grader i 10-12 minutter. Avkjøl på rist. Nyt cookies med et glass iskald melk! 

    #cookies #helathy #healthyfood #mat #matglede #lørdag #godtno 

  • Publisert: 10.05.2017, 08:00
  • Kategori: Kjeks og kaker
  • 3 kommentarer
  • Laks med blomkålris og spicy soyasaus

  • Publisert: 09.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • Ute etter en rask, sunn og enkel fiskemiddag? I så fall trenger du ikke lete lenger! Denne retten er full av gode smaker, og er ferdig på 15-20 minutter. Laks med spicy soyasaus er en stor favoritt hos meg, og det er trinesmatblogg som skal ha æren for denne. Denne gangen serverte jeg den med blokålris og ristede peanøtter. Det var skikkelig godt, og jeg kommer definitivt til å lage det igjen. Trine bruker hvitløk i soyasausen. Her har jeg hvitløken i blomkålrisen istedet, men gjør som du vil. Ha hvitløk både i blomkålrisen og i soyasausen for den saks skyld. 

    Til to porsjoner:

    • 2-3 laksefileter 
    • Smør 
    • 1/4 løk 
    • 1 fedd hvitløk
    • 1 blomkålhode
    • Nykvernet pepper
    • Usaltede peanøtter
    • Grønne grønnsaker til servering, f.eks asparges eller sukkererter


    Spicy soyasaus:

    • 2 ss olivenolje 
    • 2 ss soyasaus
    • 1/4 finhakket chilli
    • 1/2 ts honning
    • 1/4 - 1/2 vårløk, finhakket
    • Frisk koriander, finhakket
    • Et lite dryss tørket ingefær eller litt frisk revet ingefær
    • 1/4 - 1/2 lime, saft og skall (smak deg frem)


    Sett ovnen på 180 grader. Krydre laksen med salt og pepper og stek den midt i ovnen i ca. 15 minutter eller til den er gjennomstekt. Legg peanøttene inn i ovnen (atskilt fra laksen) de siste 5-10 minuttene (pass godt på så de ikke blir brent!).

    I mellomtiden lager du blomkålrisen: Finhakk løk og hvitløk. Ha litt smør i en gryte og la løk og hvitløk surre over middels varme til løken er blank og myk. Riv blomkål på den grove siden av rivjernet eller kjør den raskt i en stavmikser med kniver. Ha blomkålen i gryta sammen med løken og krydre med pepper. La det surre i 2-3 minutter. Tilsett en liten skvett vann hvis blomkålrisen virker tørr. 

    Til sausen blandes olje, soyasaus, chili, honning og vårløk i en bolle. Smak til med lime, koriander og ingefær. 

    Server laks med blomkålris, spicy soyasaus og grønne grønnsaker, og topp retten med ristede peanøtter.


    #blomkål #blomkålris #laks #middag #middagstips #godmat #godtno #godfisk #mat #matglede #sunnmatglede

  • Publisert: 09.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 1 kommentarer
  • Hjertesalat med bønnesalsa og guacamole

  • Publisert: 05.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - vegetar


  • Det blir nok lenge til jeg spiser vanlig taco igjen, for dette var skikkelig godt! Her har jeg laget en vegetarvariant av den kjente og kjære fredagstacoen og byttet ut tacolefsene med hjertesalat. Sprøtt, friskt, sunt og godt (og ikke minst: billig)! Tomatsalsaen fant jeg på bloggen til dedication.blogg.no, der hun bruker den til bifftaco. Det er nok også kjempegodt! Her har du min variant. Oppskriften holder til 2 personer. 

    Tomatsalsa:

    • 4 tomater
    • 1/2 løk
    • 1 stor ss ketchup
    • 1 ss tacokrydder (jeg bruker dette
    • 1/4 dl vann
    • 1 boks kidneybønner, skylt og avrent


    Tilbehør: 

    • Mais 
    • Syltet rødløk 
    • Hjemmelaget guacamole 
    • Revet ost 
    • Rømme eller kesam


    Skjær tomater og løk i jevnstore, små terninger, og ha det i en gryte sammen med ketchup, tacokrydder og vann. Gi det salsaen et oppkok, og la den småkoke i ca. 5 minutter. Tilsett kidneybønner og la det hele småkoke i ytterligere 2-3 minutter, eller til bønnene er varme. 

    I mellomtiden kan du lage guacamole. Denne gangen brukte jeg avocado, salt, pepper, hvitløk og en liten skvis lime. Jeg vet at det finnes mange forskjellige oppskrifter på guacamole der ute (og du får også kjøpt det ferdig), så bruk den du liker best. 

    Skyll hjertesalaten godt og tørk dem med litt håndklepapir. Fyll salatbladene med bønnesalsa, mais, guacamole, og revet ost og topp med syltet rødløk. Server gjerne med rømme eller kesam og litt ekstra guacamole og bønnesalsa ved siden av! 






    #taco #vegetar #fredag #helg #fredagstaco #vegetartaco #mat #matglede #trening #sunnmat

  • Publisert: 05.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - vegetar
  • 0 kommentarer
  • Proteinpannekaker

  • Publisert: 03.05.2017, 20:01
  • Kategori: Pannekaker og vafler


  • Onsdag og lillelørdag! Da passer det med en ny pannekakeoppskrift. Ikke at du trenger en unnskyldning for å spise disse pannekakene, for de er både sunne, gode og naturlig rike på proteiner. Disse er supre både til frokost, lunsj, i matpakka og til kveldsmat. Så hva venter du på?

    Oppskriften gir 6-8 pannekaker, avhengig av størrelse:

    • 2 egg 
    • 2 ss (ca. 50g) cottage cheese 
    • 4 ss (ca. 40g) havregryn 
    • 1/2 ts bakepulver 
    • En klype salt
    • Evt. ønsket smakstilsetning: f.eks. kanel, kardemomme og/eller vaniljeessens


    Kjør alle ingrediensene i en stavmikser/blender til du får en jevn og fin blanding. La røren svelle på benken i noen minutter. I mellomtiden kan du varme opp en teflonpanne. Stek små pannekaker (ca. en god spiseskje røre per pannekake) i en tørr teflonpanne på middels varme. Avkjøles på rist og nytes med favorittpålegget ditt! 





    #pancakes #pancakeday #pannekaker #lillelørdag #mat #matglede #oppskrift #trening #muskelmat #suntoggodt #cottagecheese #healthy #healthyfood

  • Publisert: 03.05.2017, 20:01
  • Kategori: Pannekaker og vafler
  • 3 kommentarer
  • Laks med lun bønnesalat

  • Publisert: 02.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • Det er endelig mai, og med varme og fint vær frister det med lette middager. Denne retten er lett, syrlig, smakfull og fargerik, i tillegg til at den er veldig rask å lage! Har du tilgang på grill må du gjerne grille laksen istedenfor å ovnssteke den - det er ekstra godt. 

    Til to personer: 

    • 2-3 laksefileter
    • 1 liten slangeagruk
    • 1 ss bergbys sennep eller 1 ss dijonsennep + 1 ts honning
    • 1 ss olivenolje
    • 1/2 boks hvite bønner
    • 1/2 boks brune bønner 
    • 1/2 dl finhakket dill 
    • Salt og pepper
    • 1/2 lime


    Sett ovnen på 180 grader. Krydre laksen med salt og pepper og la den stekes i 15-20 minutter eller til den er gjennomstekt. I mellomtiden lager du bønnesalaten: ha sennep, olje, limesaft, honning, salt og pepper i en gryte. Skyll bønnene godt og la dem renne av seg før du har dem i gryta sammen med dillen. La blandingen stå og putre til laksen er ferdig. Skjær agurk i skiver eller terninger og vend inn i bønnesalaten det siste minuttet. Eventuelt kan du servere agurken ved siden av. Server laks med varm bønnesalat og gjerne litt ekstra lime.


    #laks #bønner #bønnesalat #suntoggodt #hverdagsmiddag #middagstips #mat #matglede #middag #sunnmiddag #hverdagsmat #godfisk

  • Publisert: 02.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 2 kommentarer
  • Vegetarkaker

  • Publisert: 01.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - vegetar
  • Er du på jakt etter en skikkelig god vegetarmiddag kan jeg anbefale disse vegetarkakene med squash og ost. Server dem gjerne sammen med ovnsstekte båtpoteter og frisk salat. Flinke Frutimian skal ha all ære for oppskriften, som du finner her. Jeg har ikke gjort en eneste endring, rett og slett fordi det ikke var nødvendig. Her har jeg gjengitt oppskriften hennes. 

    Til 8 vegetarkaker trenger du:

    • 650 g squash (2 medium store squash)
    • 1 ts salt
    • 100 g ost
    • ½-¼ rød chili
    • 1 fedd hvitløk
    • ½ potte dill
    • 75 g hvetemel
    • 75 g havregryn
    • 1 ts bakepulver
    • 1 ts paprikapuulver
    • ¼ ts chiliflak
    • nykvernet pepper
    • 2 egg
    • 2 ss olje til steking


    Riv squashen på den grove siden av rivjernet, ha den over i et dørslag og dryss over salt. Bland sammen og la det stå i ca. 15 minutter. Dette gjør at væsken i squashen trekkes ut. 

    Riv osten grovt og finhakk chilli, hvitløk og dill. Ha det i en bolle sammen med mel, havregryn, bakepulver, paprikapulver, chiliflak og pepper. Klem ut væsken fra squashen og ha den i bollen med de andre ingrediensene. Tilsett eggene og bland det hele godt sammen.

    Varm opp oljen i en stekepanne. Ha litt vann på hendene og form deigen til 8 kaker. Stek dem på middels varme i ca. 4 minutter på hver side, til det er sprø og gyldne på begge sider. Server med ovnsstekte båtpoteter og frisk salat (eller det du måtte ønske) og nyt! 






    #vegetar #vegetarkaker #vegetarmiddag #middag #middagstips #mat #matglede #mandag #trening #mai

  • Publisert: 01.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - vegetar
  • 2 kommentarer
  • hits