Sunnere mat

Byggrynsalat med laks og sitrondressing

  • Publisert: 26.06.2016, 19:04
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • Oppskrift til 2 personer

    Byggrynsalat

    • Ca. 1,5 dl byggryn 
    • 1 liten blomkål
    • 200g sellerirot 
    • 1 ss olje 
    • 1/2-1 ts cayennepepper 
    • 1 grønt eple 
    • 2 laksefileter 

    Dressing: 

    • Saften fra 1 sitron 
    • 1,5 ss olje 
    • 1,5 ss akasiehonning 
    • 1 neve frisk koriander 
    • 1 fedd hvitløk
    • Salt og pepper etter smak 

    Byggrynene må ligge en stund i vann før du starter. La dem gjerne ligge natten over, eller minst 6 timer. Ha byggrynene over i en sil og skyll dem godt. Kok opp 3 dl vann sammen med litt havsalt. Ha i byggryn og la dem småkoke i ca. 30 minutter. 

    Sett ovnen på 220 grader. Skrell og kutt sellerirot i små terninger og del blomkålen i små trær. Prøv å få omtrent samme størrelse på blomkål- og sellerirotbitene. Ha dem på et stekebrett og ha over olje og cayennepepper. Stek dem midt i ovnen i 10-15 minutter, eller til grønnsakene er møre. 

    Senk ovnstemperaturen til 200 grader. Krydre laksen med salt og pepper og stek den i ca. 15 minutter.

    Ha sitronsaft, olje, honning, koriander, hvitløk, salt og pepper i en liten blender eller stavmikser, og kjør til du har en jevn blanding. Skrell og skjær eplet i terninger. Til slutt blander du eple, sellerirot, brokkoli, byggryn og sitrondressing. Server med nystekt laks, og gjerne et ekstra dryss frisk koriander. 

     



    #middag #sunnmiddag #mat #laks
     

  • Publisert: 26.06.2016, 19:04
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 1 kommentarer
  • Grove baguetter

  • Publisert: 26.06.2016, 11:50
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Oppskriften gir tre baguetter

    • 100g havremel/malt havregryn
    • 100g sammalt hvete grov
    • 50g sammalt hvete fin 
    • 250g hvetemel
    • 1/2 pose (6g) tørrgjær
    • 3,5dl kaldt vann
    • 1 ss mager kesam 

     

    Bland alle de tørre ingrediensene. Tilsett deretter vann og mager kesam, og kna sammen til en jevn og fin deig. Del deigen i tre like store deler og form tre pølser på lengde med en langpanne. La dem heve i kjøleskapet over natten. 

    Ta baguettene ut fra kjøleskapet ca. en time før de skal stekes. Lag snitt med en skarp kniv og pensle med litt vann for å få en sprø overflate. Stekes ved 220 grader i ca. 15 min. La baguettene avkjøles på rist. 

    Ha på ønsket pålegg, eller spis dem som de er! Supre som tilbehør til suppe eller en god salat, eller med pålegg. Her har jeg fylt baguetten med kalkunpålegg med paprikakrydder, ost, salat, agurk og paprika.



    #gjærbakst #mat #baguetter #sunt #godt

  • Publisert: 26.06.2016, 11:50
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 1 kommentarer
  • Overnight Oats

  • Publisert: 20.06.2016, 14:04
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • Grunnoppskrift

    • 1,5 dl havregryn (små eller store)
    • 1 dl melk 
    • 1 dl mager kesam 
    • En klype salt 

    Bland alle ingrediensene godt i en bolle og ha i ønsket smakstilsetning. Ha blandingen i en boks med lokk eller dekk til med plast og sett den i kjøleskapet til dagen etter. Ha gjerne i litt cottage cheese i tillegg. Væskemengden kan da reduseres noe. 

    Min tre favoritter:

    1: Rør inn litt crunchy peanøttsmør i grunnoppskriften. Topp grøten med banan rett før servering. 
    2: Rør inn friske eller frosne bær i grunnoppskriften. Toppes med frukt eller friske bær og hakkede nøtter rett før servering. 
    3: Tilsett kanel, kardemomme og revet gulrot i oppskriften for å få et resultat som minner litt om gulrotkake. Toppes med hakkede mandler og kanel rett før servering. 

  • Publisert: 20.06.2016, 14:04
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 0 kommentarer
  • Gulrotpannekaker

  • Publisert: 20.06.2016, 13:07
  • Kategori: Pannekaker og vafler
  • Oppskriften gir 4-6 pannekaker

    • 1 egg
    • 1 finrevet gulrot 
    • 40g havregryn 
    • 1/2 ts kanel
    • 1/2 ts kardemomme
    • Vann eller melk til passe konsistens 

    Kjør alle ingrediensene i en stavmikser/blender til du får en jevn og fin blandingen. La røren svelle noen minutter på benken. Stek pannekaker i en tørr teflonpanne ved middels varme. Pannekakene smaker best når de har fått avkjølt seg litt, og er gode med både kjøttpålegg og ost. 

     

  • Publisert: 20.06.2016, 13:07
  • Kategori: Pannekaker og vafler
  • 0 kommentarer
  • hits