Sunnere mat

Grillspyd med scampi og kylling

  • Publisert: 25.07.2016, 14:11
  • Kategori: Middag - fisk og sjmat


  • For meg er grillmat kanskje noe av den beste sommermaten jeg kan f. Likevel har jeg ofte lyst p en litt lett og god middag, uten mye og mektig tilbehr. I dag har varmen endelig vrt her for fullt, og valget falt derfor p grillspyd med scampi og kylling med en god salat til. En enkel middag som bde er fort gjort lage, og som smaker utrolig godt!

    Grillspyd med scampi: 

    • R scampi
    • Sweet chili saus 
    • Ketjap manis (st soyasaus) 
    • Kikkoman (salt soyasaus) 
    • Sesamolje 
    • 1 fedd revet hvitlk 
    • Ferskpresset lime 

    Hvis du bruker frosne scampi, som jeg brukte her, lar du dem tine en liten stund i lunkent vann. Rens dem og ta evt. ut tarmen og ha dem over i en skl. Bland sammen ingrediensene til marinaden, og rr den godt inn sammen med scampiene. La dem ligge i marinaden en stund, alt fra en halvtime til et dgn. Husk at smakene setter seg bedre jo lengre tid scampiene fr ligge.

    Legg grillpinner i blt i ca. 20-30 minutter, eller til de er gjennomtrukket av vann, slik at de ikke tar fyr nr du legger dem p grillen. Tr deretter scampi p spydene, men vent med legge dem p grillen til du er sikker p at den er ordentlig varm. Gjr klar kylling og salat mens du venter p grillen. 

    Grillspyd med kylling:

    • Kyllingfilet, naturell 
    • Sweet chili saus 
    • Ketjap manis 
    • Ferskpresset lime 
    • Litt olje (f.eks. vita hjertego optimal) for at ikke kyllingen skal sette seg fast i grillristen 
       

    Skjr kyllingfilet i tynne strimler og bland ingrediensene til marinaden i en egen skl. Kyllingen kan ogs gjerne ligge en stund i marinade, men denne gangen trdde jeg kyllingstrimlene rett p spydene mens grillen ble varm. Deretter la jeg dem p et fat og penslet dem med marinade. 

    Legg scampi- og kyllingspyd p grillen, og la dem ligge i 3-4 minutter p hver side. Det er viktig ikke grille spydene for lenge - da vil du ende opp med seige scampi og trr kylling. Nr det gjelder salaten pleier jeg bruke det vi har i kjleskapet. I dag ble det crispy salat, reddiker, mais, sukkererter, agurk, paprika og kokt egg, servert med litt oppskret vannmelon ved siden av. 

    #sommermat #grillmat #kylling #scampi #godtno #mat #grillspyd

  • Publisert: 25.07.2016, 14:11
  • Kategori: Middag - fisk og sjmat
  • 3 kommentarer
  • Sommerlig smoothie

  • Publisert: 24.07.2016, 23:05
  • Kategori: Drikke
  • En skikkelig god smoothie passer til bde frokost, lunsj og et lite mellommltid. I dag har jeg laget en supergod, gul (eller rosa) solsmoothie som er bde frisk og stlig p en gang! Til et stort eller to sm glass trenger du flgende: 

    • 1 mango 
    • 1 appelsin 
    • 1/2 sitron 
    • Ca. 4 ss kokosmelk 
    • En neve frosne bringebr (kan slyfes)


    Ha alle ingrediensene i en blender eller lignende, og kjr til du fr en jevn masse. Her er resultatet bde med og uten bringebr. Jeg synes begge varianter er like gode, men prv deg fram og gjr det du liker best! 
     







    #smoothie #sommer #mango #bringebr #SuntOgGodt #sommer

  • Publisert: 24.07.2016, 23:05
  • Kategori: Drikke
  • 1 kommentarer
  • Spicy mangosalat

  • Publisert: 22.07.2016, 19:14
  • Kategori: Tilbehr
  • Mangosalat: 

    • 1 hel moden mango 
    • 1/2 lime, saft og skall 
    • 1/2 chili 
    • En god neve koriander


    Skrell og skjr mango i passe store terninger. Tilsett finhakket chili, saften og skallet fra en halv lime og en god neve hakket koriander. Mangosalaten kan gjerne lages litt p forhnd og f st noen timer i kjleskapet, slik at smakene fr god tid til sette seg. 

    Mangosalaten er bde frisk og god, og passer til det meste. Den kan brukes som tilbehr til middagen, eller som en egen liten smrett. Jeg synes den er spesielt god til grillmat (kanskje p grunn av de sommerlige fargene og smakene?), og i dag hadde jeg den som tilbehr til grillspyd med scampi. Den er ogs kjempegod til bde laks, kyllingfilet og svinefilet. 

    #sommer #sommermat #mangosalat #mat #mango
     

  • Publisert: 22.07.2016, 19:14
  • Kategori: Tilbehr
  • 1 kommentarer
  • Hjemmelagde krutonger

  • Publisert: 15.07.2016, 23:19
  • Kategori: Tilbehr
  • Hjemmelagde krutonger er kjempelett lage, tar kort tid, og smaker veldig godt. Det er mange fordeler med lage dem selv. For det frste er det en fin mte f brukt opp brd eller loff som begynner bli trt. En annen fordel er at du kan smakssette dem med akkurat det du selv liker best, som for eksempel urter, hvitlk eller krydder. I tillegg slipper du alt saltet og tilsetningsstoffene som ofte er i krutongene fra butikken (som ogs gjerne koster skjorta..). 

    Krutonger kan lages av de fleste typer brd. Her har jeg brukt bde spiralloff og hjemmelaget grovbrd. De passer godt i salater, supper, eller som topping p fiskeretter, og kan enten brukes samme dag, eller oppbevares i en lufttett boks. 

     

    Du trenger: 

    • Noen skiver brd/loff (gjerne daggammelt)
    • Olivenolje 
    • Urter eller krydderblaning
    • Maldonsalt (kan slyfes) 
    • Revet hvitlk (kan slyfes)


    Sett ovnen p 225 grader, over- og undervarme. Skjr skivene i terninger. Bruk den strrelsen du vil ha, men srg for at de er jevne i strrelsen, slik at krutongene steker mest mulig likt. Bland olivenolje, krydder og eventuelt revet hvitlk i en egen skl. Denne gangen brukte jeg en kryddermiks for pasta og poteter, noe som ga et veldig godt resultat etter min smak. Det er imidlertid viktig huske p at mange ferdige kryddermikser inneholder mye salt, og at du derfor ofte kan slyfe salt i tillegg til kryddermiksen. 

    Ha brdterningene og oljeblandingen i en skl og bland godt til oljen er godt fordelt. Ha deretter brdbitene over p en bakeplate kledd med bakepapir. Krutongene stekes i ca. 10 minutter (noe avhengig av mengde og strrelse). Vend krutongene et par ganger underveis til de er gylne og fine. Flg godt med mot slutten av steketiden, slik at de ikke svir seg. Dra bakepapiret over p en rist etter steking og la krutongene avkjle seg. 

     

    #krutonger #sommermat #snacks #tilbehr #mat

  • Publisert: 15.07.2016, 23:19
  • Kategori: Tilbehr
  • 0 kommentarer
  • Grove polarbrd

  • Publisert: 15.07.2016, 12:11
  • Kategori: Gjrbakst, brd og rundstykker
  •  

    Hjemmelagde polarbrd har langt bedre holdbarhet enn dem du kjper i butikken, og smaker i tillegg enda bedre!

    Til ca. 24 polarbrd trenger du:

    • 150g havremel/finmalt havregryn
    • 350g sammalt hvete, finmalt*
    • 150g sammalt rug, finmalt*
    • 300g siktet hvetemel
    • 1/2 pose (ca. 7 g) trrgjr
    • 1 ts sukker 
    • 1 ts havsalt
    • 4,5 dl melk 
    • 2 dl vann 
    • 1 dl nytral matolje (f.eks. vita hjertego' optimal, solsikkeolje e.l.)

    *Andre typer finmalt grovt mel fungerer ogs fint, s lenge det blir 500g til sammen

    Ha melk og vann i en kjele, og varm opp blandingen til den er lunken. I mellomtiden blander du alt det trre i en bakebolle. Ha melkeblandingen og olje over i bakebollen, og kjr det p lav hastighet i en kjkkenmaskin til alt er godt blandet. k deretter til middels hastighet. Deigen skal eltes ca. 10 minutter totalt. Deigen skal da vre smidig og fin. Sett deigen til heving i ca. 1 time p et lunt sted. 

    Ha deigen over p et bakebord og del den i to. Del deretter hvert emne i ca. 12 jevnstore biter og form dem til boller. Deretter kjevles bollene flate. De skal ha en tykkelse p ca. 1/2 cm og 10-11 cm i diameter. Ha dem over p en bakeplate kledd med bakepapir og lag sm hull med spisepinner eller lignende. La dem etterheve i ca. 15 minutter. Stekes ved 225 grader midt i ovnen i ca. 9-10 minutter, eller til de er gyldne under og gjennomstekte. Avkjles p rist under et klede, slik at de holder seg myke. 



    Som med gjrbakst generelt, synes jeg at det er best oppbevare polarbrdene i fryseren etter de er avkjlt, og heller ta opp s mange jeg trenger nr de skal spises. Brdene tiner fort p benken (ca. 30 min), og kan evetnuelt ogs varmes opp p varmluft i ovnen i lpet av noen minutter. 

     

    #polarbrd #bakst #mat #hjemmebakt #godtno #SuntOgGodt

  • Publisert: 15.07.2016, 12:11
  • Kategori: Gjrbakst, brd og rundstykker
  • 0 kommentarer
  • Grove pitabrd

  • Publisert: 05.07.2016, 21:40
  • Kategori: Gjrbakst, brd og rundstykker
  • Personlig er jeg veldig glad i Hattings grove pitabrd med spelt, men disse er enda bedre! De er kjempegode p smak, og m rett og slett bare prves. Pitabrdene blser seg fint opp i ovnen slik at det dannes en luftlomme som kan fylles med det du liker best. 

    Til 12 pitabrd trenger du:

    • 7,5 dl hvetemel
    • 2,5 dl sammalt hvete, fin
    • 1 ss olivenolje 
    • 1/2 ts salt 
    • 4,5 dl lunkent vann 
    • 1/2 pose trrgjr

     

    Rr ut gjren i litt av vannet fr du tilsetter resten av vannet, olje og salt. Ha i melet og kjr i en kjkkenmaskin til du fr en jevn og smidig deig. Tilsett eventuelt mer mel eller vann hvis det er ndvendig. Dekk deigen med plast og la den heve i ca. 30 minutter. 

    Del deigen i 12 emner og form dem til boller og la dem etterheve noen minutter under plast p bakebenken. Kjevle deretter bollene runde og flate fr de legges p et stekebrett kledd med bakepapir (4 p hvert brett). La dem etterheve i minst 10 minutter. Stek dem midt i ovnen ved 250 grader i 9-12 minutter. Flg godt med mot slutten s ikke de blir brent p toppen. Avkjles p rist. 

    Vi fylte pitabrdene med hjemmelaget pulled pork, coleslaw og bbq-saus. Det fles (og smaker) s mye bedre nr alt er hjemmelaget! 



     



    #middag #godtno #mat #gjrbakst #pitabrd 

  • Publisert: 05.07.2016, 21:40
  • Kategori: Gjrbakst, brd og rundstykker
  • 2 kommentarer
  • Kaffesmoothie

  • Publisert: 05.07.2016, 17:11
  • Kategori: Drikke
  • En kaffesmoothie kan nytes bde som en god start p dagen, et lite mellommltid, som kveldskos, eller rett og slett bare nr du har lyst p noe godt. I denne kaffesmoothien har jeg brukt lett kokosmelk og banan. Kombinasjonen av kaffe, banan og kokos kan kanskje virke litt rar, men gi det en sjanse! Smak deg frem til hvor mye du nsker av de ulike smakene, her er det ingen fasit. 



     

    Til et stort glass trenger du omtrent: 

    • 1 liten kopp sterk kaffe
    • En neve isbiter (jeg bruker isbiter laget av kaffe for unng at kaffesmaken vannes ut)
    • 1/2 banan
    • 1 dl kokosmelk
    • Evt. litt kokosmasse

    Kjr frst isbitene i en blender eller knus dem p forhnd. Tilsett deretter kaffe, banan, kokosmelk og eventuelt kokosmasse og kjr til du har en jevn blanding. Smak til bde mengden og styrken p kaffen.



     



    #drikke #smoothie #kaffesmoothie

  • Publisert: 05.07.2016, 17:11
  • Kategori: Drikke
  • 3 kommentarer
  • Hjemmelaget krydderblanding

  • Publisert: 05.07.2016, 09:53
  • Kategori: Annet
  • Ok, s kan kanskje ikke denne krydderblandingen defineres som sunn, ettersom den inneholder en del bde salt og sukker. Likevel vil jeg trre pst at den er sunnere enn mange andre krydderblandinger du fr kjpt i butikken, du slipper rare tilsetningsstoffer, og du vet hva blandingen inneholder. Uansett, sunn eller ikke, det viktigste: krydderblandingen er supergod! Den kan brukes til det meste av kjtt, og er kjempegod til grillmat. 


     

    Blandingen kalles "rub-a-dub", og bestr av flgende ingredienser:

    • 5 ss paprikapulver 
    • 2 ss salt 
    • 2 ss brunt sukker 
    • 2 ss chilipulver 
    • 1 ss pepper 
    • 1 ss trket oregano 
    • 1 ss lkpulver 
    • 1 ts kajennepepper

     

    Bland alle ingrediensene godt og oppbevar kryddermixen i en lufttett boks eller et krydderglass. Det gr ogs an tilsette 1 ss hvitlkspulver, men jeg synes det er like greit rive noen fedd med hvitlk idet jeg skal bruke blandingen. I dag ble krydderblandingen testet ut til pulled pork, som var kjempegodt! 



     

  • Publisert: 05.07.2016, 09:53
  • Kategori: Annet
  • 0 kommentarer
  • Kremet pastasalat med saftig foccacia

  • Publisert: 02.07.2016, 19:09
  • Kategori: Middag - pastaretter


  • Denne pastasalaten er bde rask lage, lettvint og sist men ikke minst supergod! I tillegg kan den gjerne lages dagen i forveien, noe som gjr det hele enda bedre! 

    Pastasalat: 

    • 350g fusilli fullkorn 
    • 1 agurk 
    • 3/4 - 1 purre 
    • 2 store eller 3 sm paprika (gjerne en av hver farge; rd, grnn og gul)
    • 1 stor maisboks (eller to sm, ca. 400g totalt)
    • 1 boks bogskinke eller en pakke kokt skinke
    • 1 pakke bacon (ca. 150g)
    • 3 dl lettrmme 
    • 1 pose majones (ca. 160g)
    • Grillkrydder 
    • 2 store fedd revet hvitlk 

     

    Kok pasta etter anvisning p pakken og la den avkjle seg. Skyll den gjerne i iskaldt vann. I mellomtiden lager du dressingen i en egen bolle ved blande sammen rmme, majones, grillkrydder og hvitlk. Smak til underveis, men husk at smakene blir kraftigere jo lenger pastasalaten fr st. 

    Skjr opp agurk, paprika, bogskinke og bacon i terninger, og purren i ringer. Bland grnnsakene, bogskinken, pastaen og dressingen i en stor bolle. Baconet kan enten blandes inn i salaten, eller brukes p toppen. Serveres med f.eks. foccacia, hjemmelaget grovbrd eller baguetter. 

    Foccacia: 

    • 1 kg hvetemel 
    • 1 pose trrgjr
    • 1 ss salt 
    • 1 ss sukker 
    • 1-2 ss honning
    • 9,5 dl lunkent vann 

     

    Sikt mel og gjr sammen i to omganger. Dette er med p gjre foccaciaen mer luftig. Tilsett deretter sukker og salt og bland godt. Rr ut honningen i vannet, tilsett vannet i melblandingen og bland godt, gjerne ved hjelp av en kjkkenmaskin (jeg bruker K-spaden p kenwoodmaskinen, ettersom deigen blir veldig ls).* Dekk til bakebollen med plast og et kjkkenhndle og la den heve i ca. 1 time. 

    Ha den ferdighevede deigen i en langpanne kledd med bakepapir og bruk en slikkepott til dra den godt ut i kantene. Ha litt olje p fingrene og lag groper i foccaciaen. Ha deretter over godt med olivenolje. Husk at det er olivenoljen som gjr foccaciaen ekstra saftig, s ikke vr redd for bruke for mye. Topp deretter med nsket krydder, f.eks. en blanding av havsalt, timian, rosmarin, basilikum, oregano og hvitlk. 

    La foccaciaen etterheve i ca. 15 minutter, fr den stekes ved 220 grader i 15-20 minutter midt i ovnen, til den har ftt en gyllen skorpe.

    *Tips: det er ogs veldig godt ha oliven eller soltrkede tomater i mindre biter i deigen. Dette rres eventuelt inn i deigen fr den settes til heving. 





     

     

     

     

  • Publisert: 02.07.2016, 19:09
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • 2 kommentarer
  • hits