Sunnere mat

Samosa (uten frityrsteking)

  • Publisert: 29.08.2016, 18:28
  • Kategori: Middag - vegetar


  • Samosa er egentlig en frityrstekt pairett som er mest utbredt spesielt i Somalia og i Sør-Asia. Den har som regel et fyll som består av poteter, løk, erter og krydder, men kan også lages med kjøtt eller fisk. I dag er det mandag igjen, og på tide med en ny kjøttfri rett. Jeg har derfor laget vegetariske samosa i dag. Til 16 stk. trenger du: 

    Deig:

    • 2,5 dl hvetemel
    • 2,5 ss olje 
    • 0,75 dl lunkent vann

     

    Fyll: 

    • 4 mellomstore poteter 
    • 1/2 løk 
    • 75g selskapserter
    • En god neve frisk koriander 
    • Krydder du liker (jeg brukte i dag salt, pepper, paprika, karri, spisskummen og chili) 


    Begynn med deigen: ha alle ingrediensene i en bolle og kna deigen godt. Ikke bruk mer mel eller vann - når du har knadd den lenge nok vil den bli smidig og feste seg. La deigen hvile under plast i ca. 20 minutter. 

    Skjær poteter (med eller uten skall) i biter, og kok dem møre. Hell deretter av vannet, ha dem over i en annen bolle og sett dem til side. Hakk løken og stek den i kjelen til den blir blank og myk. Tilsett erter og poteter og la det surre i et par minutter. Deretter har du over masse krydder. Smak til underveis, og ikke vær redd for å bruke for mye! Ha deretter blandingen over en en stor bolle og la den avkjøle seg litt. 

    Kna deigen godt et par minutter før du deler den i 8 like store emner. Ikke bruk mel til utbaking, deigen skal være smidig og elastisk. Kjevle hvert emne så tynt du får det, for så å dele det i to med en kniv. Legg 1-2 ss av fyllet på hver av halvdelene og brett deigen sammen. Ikke tenk så mye på hvordan de ser ut, det viktigste er at du får lukket dem helt. Klem skjøtene godt sammen, slik at de ikke løsner. 

    Nå kan du varme opp olje og frityrsteke samosaene, men jeg valgte heller å steke dem i ovnen for å få et litt sunnere alternativ. Legg dem i så fall over på en bakeplate kledd med bakepapir og pensle dem med litt olje. Stek dem midt i ovnen på 220 grader i 20-30 minutter, eller til de er gylne. 

    Samosaene kan serveres enten med en frisk og mild yoghurtdipp eller en en spicy chutney, alt ettersom hva du liker best. Her har jeg servert dem med en mild yoghurtdipp som du lager enkelt mens samosaene steker: Ha 5 ss naturell yoghurt eller matyoghurt, litt frisk koriander og et halvt rødt eple (uten skall) i en blender/stavmikser og kjør til du får en jevn masse. Smak eventuelt til med litt lime- eller sitronsaft. 



    #kjøttfri #vegetar #KjøttfriMandag #samosa #mat #middag #godtno #meatfreemonday

  • Publisert: 29.08.2016, 18:28
  • Kategori: Middag - vegetar
  • 2 kommentarer
  • Laks med sommerlig salat

  • Publisert: 24.08.2016, 19:07
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat


  • Til to porsjoner trenger du: 

    • 2 laksefileter 
    • 1/2 kurv (ca. 150g) bringebær 
    • 1 mango 
    • Salat, f.eks. hjertesalat eller en blanding
    • 1 vårløk
    • Koriander 
    • Soyasaus 


    Begynn med fisken. Du kan enten skjære laksen i passende biter og steke den raskt i en panne med litt smør, salt og pepper, eller du kan steke den i hele fileter i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Mens laksen steker skjærer du mango i terninger, vårløk i ringer, kutter salat og hakker litt frisk koriander. Dander salat, mango og bringebær på en tallerken sammen med laksen og dryss over vårløk og koriander. Server gjerne med litt godt brød og en liten dæsh soyasaus til. 




    #laks #godfisk #laksesalat #mat #middag #sommermat

  • Publisert: 24.08.2016, 19:07
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 1 kommentarer
  • Hjemmelaget granola

  • Publisert: 22.08.2016, 17:26
  • Kategori: Frokost og lunsj


  • Granola er utrolig godt, enten den brukes sammen med melk, yoghurt, kesam eller det du måtte ønske. Bakdelen er at granolaen du får kjøpt i butikken ofte inneholder mye sukker. Heldigvis er det veldig enkelt å lage granola selv! I tillegg til at du har full kontroll over hva den inneholder, kan du i tillegg tilpasse den og bruke de ingrediensene du liker best. Her er en enkel grunnoppskrift, der du gjerne kan bytte ut både frø, kjerner og nøtter med det du liker best. 

    • 300g havregryn (gjerne en kombinasjon av lettkokte og store) 
    • 25g solsikkekjerner
    • 25g gresskarfrø
    • 50g nøtter (f.eks. hakkede mandler, valnøtter, hasselnøtter eller det du foretrekker)
    • 1-2 ts kanel 
    • 1 klype maldonsalt 
    • 1 eple, uten skall og kjerne, skåret i biter og most med stavmikser
    • 1 eggehvite
    • Eventuelt 75-100g tørket frukt eller bær


    Sett ovnen på 175 grader (over- og undervarme). Ha havregryn, frø og kjerner, nøtter, kanel og salt i en bolle og bland godt. Tilsett eplet og rør til det er jevnt fordelt i blandingen. Pisk eggehviten til den begynner å skumme og bland den inn. Eggehviten gir ikke noe smak til granolaen, men den er med på å gjøre den ekstra sprø. Fordel deretter blandingen i et tynt lag utover en bakeplate kledd med bakepapir. Blandingen skal totalt steke i ca. 40 minutter, men pass på å røre godt et par ganger underveis slik at alt blir jevnt stekt. Hvis du vil tilsette tørket frukt eller bær, gjøres dette etter steking. Pass på at granolaen er helt avkjølt før du oppbevarer den, slik at den ikke blir myk. 



    #frokost #granola #SuntOgGodt #mat #godtno #frabloggerne

  • Publisert: 22.08.2016, 17:26
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 1 kommentarer
  • Grove scones

  • Publisert: 21.08.2016, 10:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Grove scones er superenkelt å lage, og tar ikke lenger tid enn det tar å varme opp ovnen + steking. Scones er rundtstykker bakt med bakepulver istedenfor gjær, og trenger dermed ikke heving. Kjempefint å slenge sammen når som helst, enten det skulle være til frokost, lunsj, kveldsmat, ved siden av middagen eller når du får lyst på noe godt. Scones skal egentlig være rund og flat på størrelse med en asjett, for så å deles opp i trekanter ved servering, men jeg bruker heller to spiseskjeer til å forme små boller/rundstykker, da dette går enda fortere, ettersom deigen blir ganske klissete. 

    Når det gjelder smakstilsetninger i scones er det kun fantasien som setter grenser. Noen forslag er revet appelsinskall og sjokoladebiter, bær, rosiner, ulike typer frø, ost eller ulike typer krydder. Varier smaken etter hva du skal bruke dem til! Hvilke melsorter jeg bruker varierer litt etter hva jeg har i skapet, men her har du i hvert fall en enkel grunnoppskrift:

    Oppskriften gir åtte scones:

    • 1,5 dl hvetemel 
    • 1 dl sammalt hvete, fin 
    • 1 dl sammalt rug, fin 
    • 0,5 dl havregryn, lettkokte
    • 1 ss bakepulver 
    • 1-2 ss sukker/sukrin gold (kan sløyfes)
    • 4 ss frø (f.eks. solsikkekjerner eller gresskarfrø, kan sløyfes)
    • 2 dl vann eller melk 
    • 2 ss nøytral olje 


    Sett ovnen på 250 grader, over- og undervarme. Ha alt det tørre (og eventuelle smakstilsetninger) i en bakebolle og bland godt. Tilsett deretter væsken og oljen og rør deigen raskt sammen med en skje eller sleiv. Ikke rør mer i deigen enn nødvendig - da blir den veldig klissete.

    For å lage scones på den tradisjonelle måten: del deigen i to og form to runde emner. Legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir og bruk en skarp, melet kniv til å lage to dype snitt i kryss på hvert av emnene

    For en raskere versjon: bruk to spiseskjeer til å forme runde boller og legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir. Trykk dem gjerne litt flate med baksiden av skjeen. 

    Stekes ved 250 grader, midt i ovnen i 8-10 minutter, eller til du får en hul lyd når du banker litt forsiktig på undersiden av dem. Avkjøles på rist. Scones nytes best når de er nystekte. Skal du ikke spise dem med en gang vil jeg anbefale å fryse dem. Ta dem opp litt før du skal spise dem og la dem tine litt i ovnen på varmluft, og de vil smake nystekt igjen. Server med litt smør, krem, syltetøy, skinke eller annet godt pålegg og nyt.



     

    #rundstykker #scones #grovbakst #søndagsfrokost #frokost #lunsj #mat 

  • Publisert: 21.08.2016, 10:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 0 kommentarer
  • Proteinrundstykker

  • Publisert: 16.08.2016, 08:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Det er snart skolestart, og hva er vel bedre å fylle matboksen med en litt skikkelig saftig og god hjemmebakst? Disse proteinrike rundstykkene slenger du raskt sammen. Det eneste utstyret du trenger er en stavmikser.

    Oppskriften gir 8 rundstykker

    • 2 egg
    • 250g cottage cheese
    • 250g havregryn 
    • 1,5 ts bakepulver
    • En klype havsalt 

    Forvarm ovnen til 200 grader. Kjør alle ingrediensene sammen med en stavmikser. Bruk to spiseskjeer eller hendene til å forme åtte rundstykker av deigen. Klem dem gjerne litt flate før steking. Rundstykkene stedes på midterste rille i ca. 20 minutter, og avkjøles på rist.

    Hvis du ikke spiser alle rundstykkene samme dag, så frys dem gjerne ned. Hvis du skal bruke dem i nisteboksen er det lurt å ta dem opp litt før du skal smøre matpakken, slik at de rekker å tine akkurat nok til at du får delt dem med en skarp kniv. Ha på ønsket pålegg mens de fortsatt er frosne, og de vil smake som ferske når det er tid for lunsj! 



    #proteinrundstykker #niste #lunsjtips #rundstykker #mat #godtno

  • Publisert: 16.08.2016, 08:00
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 1 kommentarer
  • Falafel

  • Publisert: 15.08.2016, 16:00
  • Kategori: Middag - vegetar


  •  

    Som student lager jeg kjøttfri middag en (eller helst to) ganger i uka. Det lønner seg økonomisk, i tillegg til at det tvinger meg til å bli mer kreativ i matveien. Det gjør at jeg stadig vekk oppdager nye retter og smakskombinasjoner. For meg har kikerter blitt en stor favoritt. Det er både proteinrikt, billig, næringsrikt og mettende. Kikerter kan brukes i blant annet supper, salater eller gryteretter, eller i falafel, som jeg har brukt dem til i dag. Har du ikke prøvd det før er det virkelig på tide. En oppskrift på falafel kan varieres mye når det gjelder krydder og andre smakstilsetninger, men jeg pleier i hvert fall alltid å tilsette en type grønnsak i "deigen". Her har du oppskriften på en skikkelig grønn middag (i dobbel forstand): 

    • 1 boks kikerter (240g) 
    • 2-3 ss kikertmel (eventuelt annet mel) 
    • 1 fedd hvitløk 
    • Krydder (bruk det du foretrekker - jeg hadde i dag paprikapulver, grillkrydder, persille, salt, kardemomme) 
    • En god håndfull vasket spinat 


    Skyll kikertene og la dem renne godt av seg. Ha deretter spinat, kikerter, kikertmel, hvitløk og krydder i en kraftig blender eller stavmikser, og kjør helt til du får en jevn og fin masse. Form deretter massen til små, runde boller med hendene og trykk dem litt flate. Jeg bruker ca. 1 ss per falafel, og fikk 9 stykker. 

    Ha litt olje i en stekepanne og stek falaflene ved middels varme til de får en gyllen farge. Falaflene blir sprø på utsiden og myke inni. De kan spises både varme og kalde. Server dem for eksempel i wraps, eller ved siden av en salat med litt hjemmelaget chilidressing som jeg har gjort her. 

    Skal du ikke spise alle med en gang, synes jeg det beste er å pakke dem inn i litt plastfolie ustekt og oppbevare dem i kjøleskapet, men du kan også oppbevare stekte falafler i kjøleskapet i noen dager. 



    #falafel #meatfreemonday #kjøttfri #SuntOgGodt #vegetar #mat #middag 

  • Publisert: 15.08.2016, 16:00
  • Kategori: Middag - vegetar
  • 0 kommentarer
  • Hjemmelaget sushi

  • Publisert: 13.08.2016, 22:54
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat


  • Sushi er både sunt og utrolig godt. Det finnes mange ulike typer sushi, og her kommer oppskriften på noen av mine favoritter. Jeg har endelig fått prøvd meg på å lage hjemmelaget sushi, og jeg ble overrasket over hvor lett det faktisk var! Det eneste som kreves er litt planlegging, gode råvarer og god hygiene. 

    Når du skal lage sushi er det ekstra viktig med god hygiene, i tillegg til at fisken bør holdes kald så mye av tiden som mulig. Siden fisken skal spises rå, skal den ligge i fryseren i minst et døgn (gjerne lengre) før den brukes til sushi. Et unntak er hvis du bruker salmalaks av sashimi-kvalitet, som kan brukes som den er uten at den fryses først.

    Jeg har laget nigiri, to varianter av makiruller og uramaki. Begynn med sushirisen, siden den skal avkjøles helt før du kan begynne å lage sushien. Når du etterpå skal jobbe med sushirisen er det lurt å ha en skål med kaldt vann tilsatt litt riseddik stående klar på benken til å dyppe fingrene i dersom risen klistrer seg fast til hendene. 

    Sushiris til fire personer (ca. 60 biter): 

    • 500g sushiris
    • 10 ss riseddik
    • 2 ts salt 
    • 2 ts sukker


    Kok sushirisen etter anvisningen på pakken. Ha deretter riseddik, salt og sukker i en egen kasserolle og gi det hele et lite oppkok. Ha sushirisen over i en stor bolle (jo større jo bedre - risen skal avkjøles raskt, men ikke i kjøleskap), og hell over "marinaden". Bland den forsiktig inn med en gaffel, men pass godt på å ikke røre så mye at risen moses. Rør et par ganger underveis mens risen avkjøles. 

    Nigiri (20 biter):

    • Salmalaks
    • Sesamfrø (ristet i tørr panne og avkjølt)
    • Litt wasabi 
    • Limeskall (kan sløyfes)


    Du kan enten bruke en nigiriform, eller forme ovale "baller" med hendene. Hvis du bruker en form kan det være lurt å fukte den litt for hver gang du skal ha oppi en ny porsjon med sushiris, slik at den ikke fester seg så lett til formen. Ha deretter en liten dråpe med wasabi midt på risballen for at fisken skal feste seg litt lettere. Skjær fisken i 2-3 mm skiver på skrå, mot trevlene i fiskekjøttet. Legg en skive laks over hver risball og dryss over litt sesamfrø. Dryss eventuelt litt revet limeskall over nigiri-bitene hvis du ønsker det. 

    Maki og uramaki (40 biter):

    • Bambusmatte 
    • Noriark 
    • Salmalaks 
    • Scampi (stekt eller kokt) 
    • Avokado 
    • Mango 
    • Agurk 
    • Vårløk
    • Ristede sesamfrø 


    Denne gangen ble scampien marinert, og deretter stekt i panne for mer smak, men du kan også koke dem. Husk å fjerne tarmen fra scampien dersom dette ikke er gjort fra før av. Siden jeg stekte scampien beholdt den en sammenkrøllet form, og jeg delte dem derfor i to på tvers på midten, for så å legge dem ved siden av hverandre i to rader, ettersom de var ganske små. Har du derimot store scampi, kan du tre dem på spyd på langs, slik at de rettes ut mest mulig, for så å koke dem. Legg dem i isvann rett etter koking, slik at de ikke blir seige. Lager du dem på denne måten kan du også bruke dem til nigiri. 

    Skjær laks, avokado, mango og agruk i strimler og vårløk i ringer. Dekk bambusmatten med plastfilm. For å lage makiruller legger du et noriark rett på den plastkledde bambusmatten. Den glatte siden av arket skal vende ned mot bambusmatten. Ha over et tynt lag med sushiris, men ikke helt ut til kantene. Deretter er det kun fantasien som setter grenser. Jeg fylte noen av rullene med scampi, mango, agurk og vårløk, mens de andre ble fylt med laks, avokado og mango. Et lite tips er å legge den bløtest grønnsaken nærmest deg selv, deretter scampi/fisk, og til slutt den mest faste grønnsaken lengst unna. Dette gjør rullingen lettere. Bruk bambusmatten til å rulle makirullen sammen så stramt som mulig. Oppbevar den ferdige rullen i kjøleskapet til du er ferdig med alle rullene. 

    Det å lage uramaki (omvendt maki) kan kanskje se komplisert ut, men det er det ikke. Det eneste du trenger er litt trening. Har du aldri laget maki eller uramaki før vil jeg anbefale å prøve på maki først, for å få inn teknikken, men når du først har rullet et par ruller er det enkelt å lage begge deler. 

    For å lage en rull med uramaki trenger du bare et halvt noriark. Del arket i to på kortsiden, slik at du ender opp med et mer rektangulært ark.Jeg synes denne filmen gir en god og enkel beskrivelse av fremgangsmetoden. 

    Bruk en skarp kniv for å dele rullene. Del først rullen i to på midten, del hver av de to halvdelene på midten igjen, for så å gjøre det enda en gang. Du vil altså ende opp med åtte biter per rull. Det kan være lurt å skylle/vaske kniven underveis, ettersom risen er ganske klebrig. Legg rullene på et serveringsfat med snittflaten ned og dryss over litt ristede sesamfrø. 

    Server sushi med syltet ingefær, sushi-soyasaus (vanlig kikkoman fungerer også fint), wasabi og chilimajones. Chilimajones lager du enkelt selv ved å blande majones og ønsket mengde chilisaus. 



    #sushi #SuntOgGodt #middag #fisk #mat

  • Publisert: 13.08.2016, 22:54
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 3 kommentarer
  • Pestobrød med hvitløk og soltørket tomat

  • Publisert: 12.08.2016, 22:28
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Dette brødet ble utrolig godt! Grovbrødet er fylt med grønn pesto, soltørkede tomater, hvitløk og revet ost, og kan nytes enten som det er eller som tilbehør til for eksempel grillmat, suppe eller en god salat. Oppskriften fant jeg her. Dette er det du trenger til et stort brød

    Deig: 

    • 200g havremel 
    • 200g sammalt hvete, fin 
    • 200g hvetemel 
    • 150g sammalt rug, fin 
    • 1 pk tørrgjær 
    • 1 ts salt 
    • 2 ts honning
    • 50g smør
    • 4,5 dl melk 
    • 1 egg + 1 egg til pensling


    Fyll: 

    • Grønn pesto 
    • Hvitløk 
    • Soltørket tomat, i olje, avrent og skåret i mindre biter
    • Revet ost (brukte her Norvegia, men bruk den typen du liker best)


    Bland alt det tørre i en bolle. Smelt smøret i en kjele og ha i melken. Ha i honningen og varm opp til blandingen er ca. 37 grader. Visp et egg for seg. Ha melkeblandingen og egget over i bakebollen sammen med de tørre ingrediensene og elt godt. Dekk deretter bollen og la deigen heve i ca. 1 time.  

    Når deigen er ferdighevet kjevler du den ut til et stort rektangel. Foreløpig vil det se ut som at deigen er alt for stor for brødformen, men det vil ordne seg når du former brødet. Smør et jevnt lag med pesto utover deigen og strø over finhakket hvitløk, soltørket tomat og revet ost. Rull deretter deigen sammen fra langsiden. Ta en skarp kniv og del pølsen i to på langs, men la den henge sammen øverst. Legg høyre del over venstre, og gjenta. Fortsett på denne måten til du har tvinnet hele deigen. 

    Ha Brødet over i en brødform kledd med bakepapir, dekk til med plastfolie og la den etterheve i ca. 45 minutter. Pensle deretter det ferdighevede brødet forsiktig med et pisket egg og strø over litt ekstra revet ost. Stek brødet på nest nederste rille ved 180 grader i ca. 45 minutter. Avkjøles på rist. 

    Før steking

    Etter steking

    #brød #godtbrød #grovbrød #sommermat #mat #godtno

  • Publisert: 12.08.2016, 22:28
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 1 kommentarer
  • Cloudbread

  • Publisert: 01.08.2016, 21:32
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Cloudbread har blitt brødet "alle" snakker om. Kanskje ikke så rart når man ser på næringsinnholdet? Det er nemlig glutenfritt og kan lages laktosefritt. I tillegg inneholder det mye proteiner, nesten ikke karbohydrater og er kalorifattig. Det er også raskt å lage, og trenger ikke heving. Brødet er veldig luftig, og kan enten lages nøytralt, eller smaksettes med tørkede krydderurter. Det smaker godt både som det er og med pålegg. 

    Til ca. 6 stk trenger du:

    • 3 egg
    • 3 ss (50g) mager kesam
    • 1/2 ts bakepulver 
    • 1 klype salt, kan sløyfes 
    • Krydder (jeg brukte tørket oregano, basilikum og paprikakrydder)


    Sett ovnen på 150 grader (over- og undervarme). Skill eggene, og pisk eggehvitene stive. Det er veldig viktig at du ikke får noe av plommen i eggehvitene, da vil du ikke klare å vispe dem stive. 

    Ha eggeplommer, kesam, salt, bakepulver og krydder/krydderurter i en annen bolle, og rør godt til du har en jevn blanding. Vil du ha en nøytral smak dropper du krydderet. Vend deretter eggeplommeblandingen forsiktig inn i eggehvitene med en slikkepott. 

    Bruk for eksempel to spiseskjeer og legg små hauger med røren på et stekebrett kledd med bakepapir. Jeg fikk seks brød på størrelse med et hamburgerbrød. Sett dem midt i ovnen og stek i 25-30 minutter, eller til de er gylne. Følg godt med mot slutten av steketiden (etter ca. 20 minutter), da steketiden vil variere med størrelsen på brødene. 

    Ta brettet ut av ovnen og la brødene avkjøle seg på brettet. De vil da synke litt sammen. Nyt brødene som de er, eller ha på litt godt pålegg!

    #cloudbread #SuntOgGodt #mat #godtno #treningsmat #lunsj
     

  • Publisert: 01.08.2016, 21:32
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 3 kommentarer
  • Kyllingsalat

  • Publisert: 01.08.2016, 20:42
  • Kategori: Middag - kylling
  • En skikkelig kyllingsalat er lettvint og smakfull sommermat, og etter spør du meg, er den like god enten kyllingen er varm eller kald, så lenge den er stekt med godt krydder eller en god marinade. Kylling er magert og sunt, og raskt å tilberede, og på grunn av den milde smaken er det bare fantasien som setter grenser for hvilke smaker du kan kombinere den med. I dag har jeg krydret kyllingen med chilikrydder, kanel, karrikrydder, salt og pepper. Jeg synes denne kombinasjonen er kjempegod både til kyllingfilet og kyllingkjøttdeig! 

    Kyllingsalat er ypperlig både til lunsj og middag. I dag hadde jeg med meg en enkel variant i lunsjboksen på jobb. Den ble frisk og god, og melonen ga en ekstra god smak. Jeg brukte dette: 

    • Kyllingfilet 
    • Krydder 
    • Melon (brukte i dag piel de sapo-melon, men de fleste typer melon egner seg godt i salat) 
    • Sukkererter 
    • Agurk 
    • Mais 
    • Cherrytomater 
    • Crispy salat 
    • Fetaost 


    Skjær kyllingfilet i passende biter og stek raskt i en panne sammen med ønsket krydder. I mellomtiden skjærer du opp grønsakene. Bland kyllingfilet og grønnsaker og topp salaten med litt fetaost. Serverer du salaten til middag kan det være greit å tilsette litt kokt pasta eller godt brød for at den skal bli mer mettende. Skal du ha med salaten i lunsjboksen anbefaler jeg å avkjøle den stekte kyllingen før du har den i salaten. Da unngår du at de andre ingrediensene blir myke og slappe. 



    #kyllingsalat #lunsj #middag #sommermat #mat #godtno #sunt #kylling

  • Publisert: 01.08.2016, 20:42
  • Kategori: Middag - kylling
  • 2 kommentarer
  • Hjemmelaget iskaffe

  • Publisert: 01.08.2016, 20:22
  • Kategori: Drikke
  • Nå som sommeren er her, er det ikke alltid det frister like mye med en kopp rykende varm kaffe. En god iskaffe er derimot både oppkvikkende og forfriskende. Bakdelen er at iskaffen du kjøper i butikken eller på kaffebaren gjerne er proppfull av sukker, i tillegg til at den koster mye mer enn nødvendig. Løsningen er å lage iskaffen selv! Hjemmelaget iskaffe er utrolig godt, lettvint og best av alt - du kan lage den akkurat slik du selv liker den. 

    Du kan enten koke opp en kopp kaffe på vanlig måte, for så å avkjøle den, eller du kan kaldbrygge kaffen. Jeg synes alternativ nummer to er desidert best, men dersom du likevel går får å kjøle ned en kopp med varm kaffe, så kjøl den ned så fort som mulig for å unngå den bitre smaken.

    Kaldbrygget kaffe høres kanskje rart ut, men det er veldig enkelt. I tillegg blir kaffen mye mer rund i smaken ved å lage den på denne måten, og du slipper bitterheten som kommer hvis du avkjøler kokt/traktet kaffe. 

    Du trenger:

    • 1 del presskannekaffe eller grovmalt kaffe 
    • 4 deler kaldt vann 

    Ha kaffen i et glass eller lignende og hell over det kalde vannet. La dette stå på kjøkkenbenken i ca. 10 minutter. Rør deretter godt om, ha på lokk eller dekk til med plast og la kaffen stå i romtemperatur i 12-14 timer. Jo lenger kaffen får stå, jo mer intens kaffesmak får du. Deretter skal kaffen filtreres. Jeg pleier å plassere et kaffefilter i kaffetrakteren på vanlig måte og plassere kolben som hører til under. Da slipper du å stå og vente på at kaffen skal filtreres. Jeg heller kaffen gjennom en tesil før den havner i kaffefilteret. Når all kaffen er filtrert har du den over på en flaske eller et glass med lokk og setter den i kjøleskapet. 

    Det fine med kaldbrygget kaffe er at du gjerne kan lage en stor porsjon og oppbevare den i kjøleskapet i opptil en uke. Da har du kald kaffe klar til iskaffen din hver morgen! 

    Over til iskaffen. Jeg lager en veldig enkel versjon av iskaffen. Du trenger følgende: 

    • Kald kaffe 
    • Valgfri melk
    • Knuste isbiter
    • Eventuelt søtning


    Ha godt med knust is i et glass og hell over kald kaffe. Smak deretter til med ønsket mengde melk. Når jeg lager iskaffen med kaldbrygget kaffe synes jeg den er best som den er, uten noen form for søtning. Bruker jeg derimot vanlig, avkjølt traktekaffe tilsetter jeg gjerne litt brunt sukker for å dempe bitterheten. Prøv deg frem og nyt en avkjølende og oppkvikkende iskaffe i sommervarmen! 



    #iskaffe #drikke #sommer #godtno

     

  • Publisert: 01.08.2016, 20:22
  • Kategori: Drikke
  • 3 kommentarer
  • hits