hits

Sunnere mat

Thaisalat med biff

  • Publisert: 26.08.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - kjtt


  • I gr laget jeg en skikkelig god fredagsmiddag, nemlig thaisalat med biff, nudler og hjemmelaget sprstekt lk. Det hres kanskje litt rflott ut, men er ikke vanskelig i det hele tatt! Jeg fant oppskriften p godt.no, men har gjort noen sm endringer. En rask og god middagsrett full av gode smaker. Prv den du ogs da vel! Oppskriften under er beregnet til n person. 

    Salaten: 

    • 150g biff, romtemperert
    • 65g eggnudler (jeg bruker ett "brett" per porsjon)
    • 1 gulrot 
    • Ca. 1/4 slangeagurk
    • En neve finsnittet vrlk 
    • 1 sjalottlk + hvetemel og olje til steking (eventuelt 1 ss sprstekt lk)
    • Ca. 1 ss peantter, usaltet


    Dressingen: 

    • 1/2 lime
    • 1/2 - 1 ss brunt sukker 
    • 1/2 - 1 ss soyasaus
    • 1/4 rd chili
    • 1/4 fedd hvitlk
    • 1/2 ts revet ingefr 
    • En liten neve frisk koriander


    Begynn med dressingen: Finhakk chili og hvitlk og grovhakk koriander, og ha det i en skl sammen med lime, brunt sukker soysaus og revet ingefr. Bland godt og smak til underveis. Sett dressingen til side s lenge. 

    Kok nudlene etter anvisningen p pakken og skyll dem deretter godt i iskaldt vann. 

    Skrell gulroten og skjr denne og agurken i tynne strimler. Bruk gjerne en potetskreller eller liknende. Finsnitt vrlken og ha den i en bolle sammen med gulrot, agurk og nudler. Tilsett noen spiseskjeer av dressingen og bland godt. 

    Skjr sjalottlk i tynne ringer og vend den i hvetemel. Rist av overfldig mel og ha lken i en liten kjele med litt olje i to omganger. Pass p ikke steke lken for lenge! La den deretter renne av seg p litt hndklepapir. Eventuelt kan du bruke ferdigkjpt sprstekt lk. 

    Rist usaltede peantter i en trr stekepanne og grovhakk dem. Nr alt annet er klart kan du begynne med biffen. Smelt smr p hy varme. Trk kjttet med hndklepapir og krydre med salt og pepper. Nr smret er brunaktig og har sluttet bruse kan du legge kjttet i pannen. La biffen steke 1-2 minutter eller kjttsaften s vidt begynner piple fr du snur den og lar den steke 1-2 minutter p den andre siden ogs, eller til saften pipler ut. Du fr da en medium stekt biff. Ta kjttet ut av pannen og la det hvile litt fr du skjrer det i strimler med en skarp kniv. 

    Ha nudelblandingen p en tallerken, legg p biffstrimler og sprinkle over resten av dressingen. Topp salaten med grovhakkede peantter, sprstekt lk og frisk koriander og nyt! 

    #thai #asiatisk #middag #mat #oppskrift #matglede #matblogg #salat #helg #trening #suntoggodt

  • Publisert: 26.08.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - kjtt
  • 2 kommentarer
  • Squashpai

  • Publisert: 22.08.2017, 16:52
  • Kategori: Middag - vegetar


  • Noen ganger blir oppskrifter til litt underveis. I dag hadde jeg egentlig tenkt til lage squashpaien til matpaabordet, men med paibunn istedenfor pizzabunn. Av en eller annen grunn hadde jeg nesten ikke smr i kjleskapet, og mtte derfor prve meg frem med en erstatning. Resultatet ble en veldig god, spr og sunnere variant av en vanlig paibunn! I sin oppskrift bruker Ida fra matpaabordet gul pesto, men jeg brukte rd istedet, siden jeg ikke fant gul pesto. Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til denne paien, men resultatet ble skikkelig bra! Tenk at s f, enkle ingredienser kan gi s mye god smak! Gi den et forsk du ogs da vel:

    Paideg: 

    • 2 dl sammalt hvete, fin
    • 1 dl hvetemel 
    • 1 ts salt 
    • 2 ss sesamfr 
    • 2-3 ss kaldt vann 
    • 50g smr *
    • 100g kesam *


    Fyll: 

    • 2 squash (jeg brukte grnne, men bruk gjerne en gul og en grnn hvis du fr tak i det)
    • 2-3 ss rd pesto 
    • 1 mozarellaost (fersk)
    • Revet ost 
    • Timian, salt og pepper


    *Du kan ogs bruke kun smr og slyfe kesam - bruk da 125g smr 

    Ha sammalt hvete, hvetemel, salt og sesamfr i en bolle. Skjr smret i sm terninger og kna det inn i melblandingen sammen med kesam. Tilsett vann til passe konsistens og arbeid deigen raskt sammen. Smr en paiform (ca. 26 cm), trykk ut deigen og la den deretter st kjlig i ca. 20 minutter.

    Sett ovnen p 220 grader. Prikk paiskallet med en gaffel og la det steke p nederste rille i ca. 20 minutter til det fr fin farge. 

    Senk ovnstemperaturen til 200 grader. Smr den forstekte paibunnen med pesto og fordel ca. 2/3 av mozarellaen over. Ha ogs over litt revet ost. 

    Skjr squashen p langs og bruk en ostehvel eller mandolin for skjre den i strimler, slik at du fr en farget og en "ufarget" kant. Begynn med legge en spiral i midten med den fargede kanten opp, og jobb deg utover til hele paipunnen er dekket. La gjerne spiralen vre litt ls, slik at du fr plass til dytte resten av mozarella-osten ned innimellom. Str litt revet ost p toppen og krydre med pepper og timian. 

    Stek paien midt i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter, eller til osten bobler og er gyllen. La paien avkjles litt fr servering. 

    #vegetar #vegetarian #meatfree #mat #matglede #oppskrift #middag #sunnmat #suntoggodt #hverdag #pai #matblogg #matprat #brodogkorn

  • Publisert: 22.08.2017, 16:52
  • Kategori: Middag - vegetar
  • 2 kommentarer
  • Torsk med blomklpur og bacon

  • Publisert: 20.08.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjmat
  • Fisk er rask og sunn hverdagsmat. Her fr torsken flge av blomklpur med potet, sprstekt bacon, vrlk og grnne erter, i tillegg til syltet gulrot. Her har jeg hatt litt ingefr i syltelaken til gulroten. Syltet gulrot kan slyfes, men jeg synes at den gir fiskeretten en ekstra liten piff. P kort tid har du en smakfull, enkel, sunn og rask middagsrett p bordet! Til en person brukte jeg:

    Torsken: 

    • 1-2 torskefileter 
    • Salt og pepper


    Blomklpur:

    • 1/2 stor blomkl 
    • 1 liten potet
    • 1 ss smr 
    • 1 ss creme fraiche 
    • Salt og pepper


    Tilbehr: 

    • 2 skiver bacon 
    • 1/2 vrlk 
    • 50g frosne erter
    • Syltet gulrot


    Jeg synes ikke det gjr noe at baconet er litt avkjlt, s jeg begynner med dette. Sett ovnen p 225 grader og stek bacon p nest verste rille i ca. 10 minutter, eller til det er sprtt og har ftt fin farge. Snu gjerne en gang underveis. Legg inn vrlken sammen med baconet de siste minuttene av steketiden. Eventuelt kan du steke bacon og vrlk i pannen. 

    Senk ovnstemperaturen til 200 grader. Krydre fisken med salt og pepper. Ha gjerne over litt olivenolje og en skvis sitron hvis du liker det! Stek fisken i 10-15 minutter, eller til den er ferdigstekt og s vidt flaker seg. Kok opp vann til ertene. Nr det er ca. 1 minutt igjen av steketiden har du ertene i vannet og lar dem fosskoke i ca. 1 minutt. 

    Del blomkl i buketter og poteten i terninger og la det koke i usaltet vann til grnnsakene er mre. Hell av kokevannet og mos grnnsakene sammen med smr og creme fraiche med en stavmikser eller liknende. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer smr eller creme fraiche. 

    Ha blomklpuren p tallerknen og legg torsken opp. Topp det hele med bacon, vrlk, erter og syltet gulrot. Dryss gjerne over litt friske krydderurter rett fr servering hvis du har det tilgjengelig. 

    #torsk #fisk #fiskemiddag #godfisk #hverdag #bramat #suntoggodt #matglede #trening #mat #middag #oppskrift 

  • Publisert: 20.08.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjmat
  • 0 kommentarer
  • Kremet pasta med kylling og urter

  • Publisert: 19.08.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • Jeg elsker pasta, og srlig hvis den serveres med en kremet saus. Denne oppskriften fant jeg p bloggen til Ida Gran Jansen, og den var rett og slett bare s god at jeg m dele den. Det fine med denne pastaretten er at du fr en smakfull og kremet saus, men i en litt lettere variant. Flten er nemlig byttet ut med vikingmelk, som er ustet melk p boks. Sammen med friske urter og hakkede valntter er denne retten helt perfekt i mine yne!

    Til to personer trenger du: 

    • 175-200g pasta
    • 2 kyllingfileter 
    • Salt og pepper (vr litt forsiktig med saltet hvis fonden/buljongen er veldig salt)
    • 4 champignon, skret i biter
    • 2 fedd hvitlk, finhakket 
    • 75g fersk spinat
    • 3/4 boks vikingmelk 
    • 2-3 ts kyllingfond
    • 2-3 ts grov sennep (jeg brukte denne)
    • 1 stor neve fersk basilikum 
    • 1 vrlk, finsnittet
    • 1 stor neve valntter, ristet i ovnen og grovhakket


    Kok pastaen etter anvisningen p pakken og avkjl den raskt i iskladt, rennende vann. Skjr kyllingfileter i jevne biter, krydre med salt og pepper og stek i varm panne med olje i 2-3 minutter. Tilsett champignon, hvitlk og spinat, og la det surre til spinaten faller sammen. Ha i vikingmelk og bland alt godt sammen. Smak til med kyllingfond og sennep. La blandingen smkoke til det tykner litt og smak til med salt og pepper. Hell pastaen over i sausen nr sausen er ferdig slik at pastaen blir varm. Server med vrlk, fersk basilikum og valntter. 

    #pasta #kylling #pastamiddag #sunnmat #matglede #mat #matblogg #oppskrift 

  • Publisert: 19.08.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • 0 kommentarer
  • Greske pitabrd med fullkorn

  • Publisert: 17.08.2017, 22:31
  • Kategori: Gjrbakst, brd og rundstykker


  • Det er endelig hverdag igjen (og snart helg), s hva passer vel bedre enn myke, greske pitabrd til middagen eller i nistepakka? Her har jeg brukt fibra fullkornsmel og hvetemel, men du kan ogs lage dem med bare fint hvetemel. Pitabrdene blir mykere dersom du bruker bare hvetemel, men jeg synes at fullkornsmelet bidrar til gi dem ekstra god smak, i tillegg til at det metter bedre. Prv deg frem og finn den versjonen du liker best! 

    Greske pitabrd blser seg ikke opp slik at man kan fylle dem. Egentlig minner de mer om naanbrd eller tykke tortillalefser. Vil du ha oppskrift p "vanlige" pitabrd, finner du det her. Fyll pitabrdene med marinert kjtt og grnnsaker, bruk dem ved siden av en god salat eller bruk dem som wraps eller pizzabunn. Mulighetene er mange! 

    Til 12 store pitabrd trenger du:

    • 3,5 dl lunkent vann
    • 150g gresk yoghurt, naturell 
    • 550g fibra fullkorsmel 
    • 200g hvetemel 
    • 1/2 pose trrgjr
    • 2 ts salt 
    • 2 ss flytende honning 
    • Ca. 1/2 dl olivenolje


    Bland alle ingrediensene i en bakebolle med eltekrok og la maskinen st og jobbe i ca. 15 minutter til du har en blank og smidig deig. Dekk til bakebollen og la deigen heve i ca. 1 time. Del deretter deigen i 12 emner som kjevles flate. Pitabrdene stekes i trr panne over middels varme. Her har jeg brukt grillpanne for f brune streker p brdene, men de kan ogs stekes i en vanlig stekepanne. Pakk dem inn i et kjkkenhndkle nr de er ferdigstekt, s de holder seg myke og gode.

    Pitabrdene smaker best samme dagen som de er laget, men de er ogs fine fryse ned. Ta opp frosne pitabrd fra fryseren og bruk dem som pizzabunn eller varm dem i brdristeren og pensle med smeltet smr, havsalt og friske urter. Supert som snacks eller tilbehr!

    #pitabrd #gresk #mat #matglede #sunnmat #hverdag #oppskrift #middag

  • Publisert: 17.08.2017, 22:31
  • Kategori: Gjrbakst, brd og rundstykker
  • 4 kommentarer