Sunnere mat

Hot gresskarsuppe med kokos og chili

  • Publisert: 31.10.2016, 15:25
  • Kategori: Middag - suppe


  • Her har hstvret plutselig kommet for fullt! Hva er vel bedre enn en litt hot, skikkelig god suppe etter ha vrt ute i stormen? Siden det er gresskarsesong, valgte jeg basere suppen min p gresskar i dag. Hvis du pynter med gresskar til Halloween, s kast for all del ikke innmaten! I dag laget jeg nemlig en deilig gresskarsuppe med chili og kokos, noe som kan anbefales p det varmeste. Gresskarkjttet fr en mild og stlig smak som kan minne litt om en blanding av stpotet og klrabi nr det varmebehandles. Jeg liker at suppen river litt i halsen, og har derfor brukt 1/2 stor chili, men her kan du tilpasse etter eget nske.

    Til 2-3 porsjoner: 

    • 350g gresskarkjtt, ferdig renset for skall og fr (jeg brukte butternut)
    • 1 stor gulrot eller 2 sm
    • 1/2 stor lk
    • 2 fedd hvitlk 
    • 1/2 chili
    • Ingefr etter smak
    • 5 dl kyllingbuljong, ferdig utblandet
    • 1 dl kokosmelk (jeg brukte lett)
    • Salt, pepper og koriander etter smak, eventuelt litt limesaft


    Skjr gresskar, gulrot og lk i terninger. Finhakk hvitlk og chili. Varm opp litt smr/olje i en gryte og fres lken til den er myk og blank. Tilsett chili, hvitlk og ingefr og la det hele frese videre i et par minutter til under omrring. Tilsett gresskar og gulrot og fres videre i et minutt, og hell over kyllingbuljong. La suppen f et oppkok og la den smkoke i ca. 30 minutter eller til grnnsakene er helt mre. Tiden er avhengig av hvor store biter du har skret grnnsakene i. 

    Kjr suppen jevn med en stavmikser og tilsett kokosmelk. Bruker du lett kokosmelk kan den skille seg hvis den kokes for hardt, s pass litt p. Smak til med salt og pepper, eventuelt litt limesaft. Server gjerne suppen med frisk koriander og godt brd og nyt! 

    #gresskar #suppe #gresskarsuppe #hst #hstmat #godtno #mat #halloween #vegetar #meatfree

  • Publisert: 31.10.2016, 15:25
  • Kategori: Middag - suppe
  • 2 kommentarer
  • Pumpkin spiced latte

  • Publisert: 29.10.2016, 16:08
  • Kategori: Drikke
  • Har du hrt om pumpkin spiced latte? Det skal visstnok vre amerikanernes favorittkaffe om hsten, og det kan jeg absolutt forst! Pumpkin spised latte er en kaffedrikk fra Starbucks som selges kun om hsten. Jeg har faktisk aldri kjpt den p Starbucks fr, men matinteressert som jeg er har jeg ftt med meg via diverse sosiale medier at det er en STOR greie nr den kommer p menyen i midten av september. Som de fleste andre kaffedrikker p Starbucks er dessverre denne ogs proppfull av sukker. Ikke at man ikke kan unne seg en skikkelig god kaffe en gang i blant, men skal man drikke den til hverdags fortrekker jeg i hvert fall selv at den er litt sunnere. 

    Jeg kan ikke si om kaffedrikken jeg laget i dag minner om Starbucks sin originale PSL, ettersom jeg ikke har smakt den enda (ja, jeg kommer til benytte sjansen s fort jeg kan, for deg som skulle lure p det), men jeg kan i hvert fall love deg at den smaker utrolig godt! Det hres kanskje rart ut med en drikk bestende av kaffe, gresskar, melk og krydder, men jeg anbefaler p det sterkeste at du gir den en sjanse - i tillegg fr du jo brukt gresskarkjttet til noe, hvis du er en av dem som har skret ut gresskar for pynte til halloween. 

    Til et stort kaffeglass trenger du:

    • 1,5 dl valgfri melk (jeg brukte ekstra lett, men den blir nok enda bedre med fetere melk)
    • 1 ss gresskarpur*
    • 1 ss sukrin gold (evt. sirup eller brunt sukker)
    • 1/2 ts vaniljeekstrakt 
    • 1/2 ts pumpkin spice mix*
    • 1 shot espresso eller sterk kaffe


    Gresskarpur kan visstnok kjpes ferdig p hermetikkboks, men for meg viste det seg vre mye lettere kjpe et gresskar og lage det selv enn f tak i ferdig gresskarpur. Billigere er det nok ogs, for dem som bryr seg om det. Del gresskaret i to, ha litt vann i en ildfast form og legg gresskaret med snittflaten ned. La det bakes i ovnen ved 180 grader til kjttet er mrt. Skrap ut kjttet og mos det til en glatt pur med en stavmikser. Eventuelt kan du rense og skjre gresskaret i biter og koke det, men da vil du miste litt av smaken. 

    Kryddermiks: bland 2 ts malt nellik, 2 ts malt muskatntt, 2 ts malt kanel og 2 ts malt allehnde og oppbevar kryddermiksen i et krydderglass eller en lufttett boks. Denne miksen kan du bruke senere til mye annet godt, f.eks. i gresskarpai, gresskarpannekaker eller i havregrten. 

    Pumpkin Spiced Latte: ha melk, gresskarpur og sukrin gold i en kjele. Varm opp p middels varme mens du rrer hele tiden. La det bli s varmt at det begynner dampe, trekk deretter melken bort fra varmen og tilsett vaniljeekstrakt og krydder. Ha blandingen over i en blender og kjr til det skummer. Ha espresso/kaffe i et stort glass eller lignende og hell over den varme melkeblandingen. Eventuelt kan du toppe drikken med litt pisket krem og et dryss kanel. 




    #PSL #PumpkinSpicedLatte #hst #hstdrikk #godtno

  • Publisert: 29.10.2016, 16:08
  • Kategori: Drikke
  • 1 kommentarer
  • Hjemmelagde speltlomper

  • Publisert: 21.10.2016, 14:38
  • Kategori: Lomper og lefser


  • De siste rene har jeg blitt veldig glad i lomper. Jeg bruker dem bde med plegg, som wraps, tortillachips, tacoskjell, som dessert/kveldskos med smr, sukker og kanel og sikkert mye mer jeg ikke kommer p i farta. Poenget her: lomper kan brukes til s mye mer enn bare plser! Jeg synes bde speltlompene og havrelompene du fr kjpt p butikken er utrolig gode, men dessverre litt dyre. Jeg har lenge tenkt p prve lage dem selv, og i dag fikk jeg endelig ut fingeren! Resultatet? Kjempegodt, saftig, billig og enkelt ? prv selv da vel!

    Til ca. 20 lomper trenger du: 

    • 650g poteter (fr skrelling og koking) 
    • nsket meltype - mengde er avhengig av bde poteter og meltype 
    • Ca. 1 ts havsalt 

    Jeg brukte fint speltmel. Det gikk med i underkant av 150 gram til selve deigen, og litt over 50 gram til utbaking. Alts rundt 200 gram mel totalt. Her m du prve deg fram underveis. Det er bedre ha en litt ls deig og heller bruke mer mel til utbakingen. Mindre mel gir saftigere lomper. 

    Kok poteter med skallet p til de er helt mre og la dem avkjles. Skrell potetene og ha dem over i en bolle, tilsett salt og mos dem godt. Jeg brukte med vilje ikke stavmikser fordi jeg var redd for ende opp med en seig masse. I ettertid leste jeg p nettet at jo seigere potetmassen er, jo mindre mel trengs, og jo bedre blir lompene, s det skal jeg prve neste gang!

    Tilsett deretter mel, litt og litt. Elt inn s lite mel som mulig, deigen skal bare vre s fast at den s vidt kan kjevles. Form deigen til to plser og del i mindre biter. Jeg delte hver plse i 10 biter (alts 20 biter totalt).

    Jeg formet frst emnene til sm boller og trykket dem litt flate med hendene, for s kjevle dem ut. Det er vanskelig ende opp med en rund lompe hvis ikke emnet er rundt fr kjevling! Det gr an bruke en asjett som mal for f helt runde, jevne lomper, men jeg synes litt av sjarmen med hjemmebakst er at det ikke ser helt perfekt ut. Ingen av lompene mine ble like av utseende, men alle ble like gode J

    Kjevle lompene s tynt som mulig og stek dem p takke eller i en trr panne (jeg brukte teflonpanne). Stable lompene under et fuktig kjkkenhndkle s de holder seg myke og saftige.

    Skal du bruke lompene i lpet av de nrmeste dagene kan du pakke dem inn i et kjkkenhndkle i en plastpose. Hvis ikke er de supre fryse ned. Jeg ruller sammen n og n og legger dem i en frysepose. Da er det enkelt ta opp akkurat s mange jeg trenger, uten at de klistrer seg sammen. Lompene tiner i lpet av kort tid i kjleskapet eller p kjkkenbenken.

    #lomper #hjemmelaget #tradisjonsbakst #mat #SuntOgGodt #godtno #tradisjon #turmat #frabloggerne #matbloggsentralen 

  • Publisert: 21.10.2016, 14:38
  • Kategori: Lomper og lefser
  • 0 kommentarer
  • Amerikansk kjttpai

  • Publisert: 16.10.2016, 10:00
  • Kategori: Middag - kjtt
  • Jeg foretrekker at maten jeg spiser til hverdags er sunn og variert, i tillegg til at den helst skal se litt fin ut. Men viktigst av alt: det skal smake godt! Det har lite for seg lage et mltid som ser helt fantastisk ut hvis ikke de rette smakene er p plass. I dag laget jeg amerikansk kjttpai, som er en god gammel slager jeg har vrt veldig glad i helt siden jeg var liten. Derfor var jeg i utgangspunktet litt skeptisk til "tulle" med oppskriften og gjre den sunnere. Man skal vre forsiktig med endre for mye p gode gamle tradisjonsmiddager! Men jeg prvde meg fram og laget en litt sunnere versjon av kjttpaien. Resultatet ble en proteinrik pai som ble minst like god! S her er oppskriften p en litt modifisert utgave av den gode gamle amerikanske kjttpaien. Oppskriften passer godt til en stor paiform: 

    Til lokket:

    • 100g hvetemel
    • 25g sammalt hvete, fin 
    • 50g kaldt meierismr 
    • 50g mager kesam
    • 1 ts eddik 
    • 1 ss iskaldt vann 
    • 1 klype salt


    Til fyllet: 

    • 400g karbonadedeig 
    • 1 stor lk 
    • 2-3 ts sennep (jeg bruker Bergbys) 
    • 1 ss soyasaus (kikkoman) 
    • 200g mager cottage cheese (eller vanlig)
    • Salt og pepper


    Begynn med deigen: bland hvetemel, sammalt hvete og salt. smuldre kaldt smr og kesam i melet med fingrene til en kornet masse. Tilsett iskaldt vann og eddik og arbeid deigen raskt sammen. La den ligge kaldt i minst 1 time eller over natten.

    Surr hakket lk og karbonadedeig til kjttet er smkornet og har ftt litt farge. Tilsett soyasaus og sennep. La kjttet surre et par minutter under omrring. Ta s stekepannen av varmen og rr inn cottage cheese. Smak til med salt og pepper.

    Fyll kjttblandingen i en smurt paiform. Kjevle ut deigen og legg den som et lokk over formen. Stekes ved 225-250 grader i ca. 20 minutter p midterste rille. Pailokket skal vre sprtt og gyllent.

    - Fr steking -

    - Etter steking -
    (Jeg glemte tiden litt, s paien ble litt godt stekt, men ingen skade skjedd for smaken!)

    #kjttpai #pai #tradisjonsmat #godtno #mat #middag #hst #sndag #sunnmat

  • Publisert: 16.10.2016, 10:00
  • Kategori: Middag - kjtt
  • 0 kommentarer
  • Spr knekkebrd

  • Publisert: 13.10.2016, 18:04
  • Kategori: Frokost og lunsj


  • Hva med lage en god porsjon med hjemmelagde knekkebrd? Disse knekkebrdene ble skikkelig spr og smakfulle! Disse er utrolig lettvinte lage, og passer like godt til frokost eller lunsj som ved siden av en god suppe eller som snacks. 

    Til ca. 72 stk (24 pr. brett):

    • 2 dl sammalt rug (100g)
    • 2 dl havregryn, lettkokte
    • 2 dl havrekli
    • 2 dl sesamfr
    • 2 dl solsikkefr
    • 1 dl linfr
    • 2 ts salt
    • 7 dl vann


    Sett stekeovnen p 175 grader. Bland alle de trre ingrediensene i en bolle, rr inn vannet til alt er godt blandet og la blandingen st og svelle p benken i ca. 10 minutter.

    Fordel massen utover tre stekebrett kledd med bakepapir. Det kan se ut til at du har for lite masse per brett, men husk at du m smre massen utover i et jevnt og tynt lag for f skikkelig spr knekkebrd. Jeg la over et bakepapir, for s bruke et annet stekebrett til presse ned med. Fjern deretter bakepapiret forsiktig igjen. Dette er ikke ndvendig, men kan vre med p gi deg et ekstra jevnt og fint resultat.

    Sett brettet i stekeovnen i ca. 10 minutter. Har du en ovn med varmluftfunksjon kan du steke alle brettene p en gang (bytt gjerne plass p dem underveis). Hvis ikke kan du bruke vanlig over- og undervarme og steke et og et brett (som jeg har gjort her). Begge deler fungerer bra! Ta brettet/brettene ut av ovnen igjen og skjr i passe store biter. Jeg fikk 24 stk per brett (6 x 4), men bruk den strrelsen du foretrekker. Sett knekkebrdene inn i ovnen igjen og la dem steke i ca. 30 minutter (flg godt med mot slutten s ikke de svir seg). pne ovnsdren noen ganger underveis for slippe ut vanndamp.

    Del knekkebrdene fra hverandre og avkjl p rist. Hvis de ikke er helt spr enda kan du eventuelt skru ned temperaturen til 100 grader og sette dem inn i ovnen igjen (p rist). La dem avkjles helt fr du legger dem i en lufttett boks, kakeboks eller lignende.

    #knekkebrd #hjemmelaget #suntoggodt #cottagecheese #mat #godtno #suntoggodt

  • Publisert: 13.10.2016, 18:04
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 0 kommentarer
  • Pasta med kyllingkjttboller og tomatsaus

  • Publisert: 08.10.2016, 19:13
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • I dag laget jeg pasta med hjemmelaget tomatsaus og kyllingkjttboller til middag. Veldig godt og overraskende fort gjort! Og det beste er at bde sausen og kjttbollene er like gode (om ikke enda bedre) dagen etter, s du kan trygt lage en god porsjon med bde saus og kjttboller nr du frst er i gang, s du har til dagen etter ogs. Selve pastaen synes jeg er best nr den er nykokt, og jeg koker derfor bare det jeg skal ha til samme dag. Jeg har brukt fullkorn tagliatelle, men bruk den pastatypen du foretrekker.

    Retten ser riktignok ikke s flott ut.. Jeg var faktisk i tvil om den skulle publiseres eller ikke, siden fotokunnskapene mine ikke er gode nok til at jeg klarte f til et fint bilde. Etter litt frem og tilbake kom jeg fram til at det viktigste er at maten smaker godt, og at denne retten derfor fortjener publiseres likevel. Pynt gjerne opp med litt friske urter og revet ost hvis du har, det setter prikken over i-en p en skikkelig pastarett!

    Tomatsaus:

    • 1 lk
    • 2 fedd hvitlk (eller etter smak)
    • 1 boks gode hakkede tomater (bedre tomater gir bedre smak!)
    • 1 ss ketchup eller tomatpur
    • Salt og pepper
    • Friske eller trkede krydderurter (jeg brukte basilikum og oregano)
    • Evt. annet krydder (jeg brukte pastakrydder fra Cemo gourmet og paprikapulver)
    • Evt. litt sukker


    Finhakk lk og fres i litt olje til den er myk og blank. Tilsett finhakket hvitlk og la det surre med et par minutter. Tilsett hakkede tomater og tomatpur/ketchup og kok opp. La sausen smkoke s lenge du har tid og smak til med salt, pepper, krydder og eventuelt litt sukker. Jeg ville ha en glatt saus, og bruke derfor stavmikser for kjre den jevn og fin, men du kan ogs ha den som den er. Spe eventuelt med litt vann hvis du synes at sausen blir for tykk. Sausen holder seg i kjleskap i rundt en uke hvis du heller den over p et glass eller en boks med lokk. 

    Kyllingkjttboller:

    • 400g kyllingkjttdeig
    • 2 fedd hvitlk
    • finhakket chili
    • 1 egg
    • Salt
    • Pepper


    Bland alle ingrediensene godt og bruk to skjeer til forme sm kjttboller. Jeg brukte ca. en god teskje/en liten spiseskje til n kjttbolle og fikk 20 stk. Nr kan du enten steke kjttbollene i litt smr i en stekepanne, eller du kan steke dem i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter (avhengig av strrelse). 

    #pasta #tomatsaus #kjttboller #hjemmelaget #middag #mat #godtno #kyllingkjttboller #kylling

  • Publisert: 08.10.2016, 19:13
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • 2 kommentarer
  • hits