Sunnere mat

Hot gresskarsuppe med kokos og chili

  • Publisert: 31.10.2016, 15:25
  • Kategori: Middag - suppe


  • Her har høstværet plutselig kommet for fullt! Hva er vel bedre enn en litt hot, skikkelig god suppe etter å ha vært ute i stormen? Siden det er gresskarsesong, valgte jeg å basere suppen min på gresskar i dag. Hvis du pynter med gresskar til Halloween, så kast for all del ikke innmaten! I dag laget jeg nemlig en deilig gresskarsuppe med chili og kokos, noe som kan anbefales på det varmeste. Gresskarkjøttet får en mild og søtlig smak som kan minne litt om en blanding av søtpotet og kålrabi når det varmebehandles. Jeg liker at suppen river litt i halsen, og har derfor brukt 1/2 stor chili, men her kan du tilpasse etter eget ønske.

    Til 2-3 porsjoner: 

    • 350g gresskarkjøtt, ferdig renset for skall og frø (jeg brukte butternut)
    • 1 stor gulrot eller 2 små
    • 1/2 stor løk
    • 2 fedd hvitløk 
    • 1/2 chili
    • Ingefær etter smak
    • 5 dl kyllingbuljong, ferdig utblandet
    • 1 dl kokosmelk (jeg brukte lett)
    • Salt, pepper og koriander etter smak, eventuelt litt limesaft


    Skjær gresskar, gulrot og løk i terninger. Finhakk hvitløk og chili. Varm opp litt smør/olje i en gryte og fres løken til den er myk og blank. Tilsett chili, hvitløk og ingefær og la det hele frese videre i et par minutter til under omrøring. Tilsett gresskar og gulrot og fres videre i et minutt, og hell over kyllingbuljong. La suppen få et oppkok og la den småkoke i ca. 30 minutter eller til grønnsakene er helt møre. Tiden er avhengig av hvor store biter du har skåret grønnsakene i. 

    Kjør suppen jevn med en stavmikser og tilsett kokosmelk. Bruker du lett kokosmelk kan den skille seg hvis den kokes for hardt, så pass litt på. Smak til med salt og pepper, eventuelt litt limesaft. Server gjerne suppen med frisk koriander og godt brød og nyt! 

    #gresskar #suppe #gresskarsuppe #høst #høstmat #godtno #mat #halloween #vegetar #meatfree

  • Publisert: 31.10.2016, 15:25
  • Kategori: Middag - suppe
  • 2 kommentarer
  • Pumpkin spiced latte

  • Publisert: 29.10.2016, 16:08
  • Kategori: Drikke
  • Har du hørt om pumpkin spiced latte? Det skal visstnok være amerikanernes favorittkaffe om høsten, og det kan jeg absolutt forstå! Pumpkin spised latte er en kaffedrikk fra Starbucks som selges kun om høsten. Jeg har faktisk aldri kjøpt den på Starbucks før, men matinteressert som jeg er har jeg fått med meg via diverse sosiale medier at det er en STOR greie når den kommer på menyen i midten av september. Som de fleste andre kaffedrikker på Starbucks er dessverre denne også proppfull av sukker. Ikke at man ikke kan unne seg en skikkelig god kaffe en gang i blant, men skal man drikke den til hverdags fortrekker jeg i hvert fall selv at den er litt sunnere. 

    Jeg kan ikke si om kaffedrikken jeg laget i dag minner om Starbucks sin originale PSL, ettersom jeg ikke har smakt den enda (ja, jeg kommer til å benytte sjansen så fort jeg kan, for deg som skulle lure på det), men jeg kan i hvert fall love deg at den smaker utrolig godt! Det høres kanskje rart ut med en drikk bestående av kaffe, gresskar, melk og krydder, men jeg anbefaler på det sterkeste at du gir den en sjanse - i tillegg får du jo brukt gresskarkjøttet til noe, hvis du er en av dem som har skåret ut gresskar for å pynte til halloween. 

    Til et stort kaffeglass trenger du:

    • 1,5 dl valgfri melk (jeg brukte ekstra lett, men den blir nok enda bedre med fetere melk)
    • 1 ss gresskarpuré*
    • 1 ss sukrin gold (evt. sirup eller brunt sukker)
    • 1/2 ts vaniljeekstrakt 
    • 1/2 ts pumpkin spice mix*
    • 1 shot espresso eller sterk kaffe


    Gresskarpuré kan visstnok kjøpes ferdig på hermetikkboks, men for meg viste det seg å være mye lettere å kjøpe et gresskar og lage det selv enn å få tak i ferdig gresskarpuré. Billigere er det nok også, for dem som bryr seg om det. Del gresskaret i to, ha litt vann i en ildfast form og legg gresskaret med snittflaten ned. La det bakes i ovnen ved 180 grader til kjøttet er mørt. Skrap ut kjøttet og mos det til en glatt puré med en stavmikser. Eventuelt kan du rense og skjære gresskaret i biter og koke det, men da vil du miste litt av smaken. 

    Kryddermiks: bland 2 ts malt nellik, 2 ts malt muskatnøtt, 2 ts malt kanel og 2 ts malt allehånde og oppbevar kryddermiksen i et krydderglass eller en lufttett boks. Denne miksen kan du bruke senere til mye annet godt, f.eks. i gresskarpai, gresskarpannekaker eller i havregrøten. 

    Pumpkin Spiced Latte: ha melk, gresskarpuré og sukrin gold i en kjele. Varm opp på middels varme mens du rører hele tiden. La det bli så varmt at det begynner å dampe, trekk deretter melken bort fra varmen og tilsett vaniljeekstrakt og krydder. Ha blandingen over i en blender og kjør til det skummer. Ha espresso/kaffe i et stort glass eller lignende og hell over den varme melkeblandingen. Eventuelt kan du toppe drikken med litt pisket krem og et dryss kanel. 




    #PSL #PumpkinSpicedLatte #høst #høstdrikk #godtno

  • Publisert: 29.10.2016, 16:08
  • Kategori: Drikke
  • 1 kommentarer
  • Hjemmelagde speltlomper

  • Publisert: 21.10.2016, 14:38
  • Kategori: Lomper og lefser


  • De siste årene har jeg blitt veldig glad i lomper. Jeg bruker dem både med pålegg, som wraps, tortillachips, tacoskjell, som dessert/kveldskos med smør, sukker og kanel og sikkert mye mer jeg ikke kommer på i farta. Poenget her: lomper kan brukes til så mye mer enn bare pølser! Jeg synes både speltlompene og havrelompene du får kjøpt på butikken er utrolig gode, men dessverre litt dyre. Jeg har lenge tenkt på å prøve å lage dem selv, og i dag fikk jeg endelig ut fingeren! Resultatet? Kjempegodt, saftig, billig og enkelt ? prøv selv da vel!

    Til ca. 20 lomper trenger du: 

    • 650g poteter (før skrelling og koking) 
    • Ønsket meltype - mengde er avhengig av både poteter og meltype 
    • Ca. 1 ts havsalt 

    Jeg brukte fint speltmel. Det gikk med i underkant av 150 gram til selve deigen, og litt over 50 gram til utbaking. Altså rundt 200 gram mel totalt. Her må du prøve deg fram underveis. Det er bedre å ha en litt løs deig og heller bruke mer mel til utbakingen. Mindre mel gir saftigere lomper. 

    Kok poteter med skallet på til de er helt møre og la dem avkjøles. Skrell potetene og ha dem over i en bolle, tilsett salt og mos dem godt. Jeg brukte med vilje ikke stavmikser fordi jeg var redd for å ende opp med en seig masse. I ettertid leste jeg på nettet at jo seigere potetmassen er, jo mindre mel trengs, og jo bedre blir lompene, så det skal jeg prøve neste gang!

    Tilsett deretter mel, litt og litt. Elt inn så lite mel som mulig, deigen skal bare være så fast at den så vidt kan kjevles. Form deigen til to pølser og del i mindre biter. Jeg delte hver pølse i 10 biter (altså 20 biter totalt).

    Jeg formet først emnene til små boller og trykket dem litt flate med hendene, for så å kjevle dem ut. Det er vanskelig å ende opp med en rund lompe hvis ikke emnet er rundt før kjevling! Det går an å bruke en asjett som mal for å få helt runde, jevne lomper, men jeg synes litt av sjarmen med hjemmebakst er at det ikke ser helt perfekt ut. Ingen av lompene mine ble like av utseende, men alle ble like gode J

    Kjevle lompene så tynt som mulig og stek dem på takke eller i en tørr panne (jeg brukte teflonpanne). Stable lompene under et fuktig kjøkkenhåndkle så de holder seg myke og saftige.

    Skal du bruke lompene i løpet av de nærmeste dagene kan du pakke dem inn i et kjøkkenhåndkle i en plastpose. Hvis ikke er de supre å fryse ned. Jeg ruller sammen én og én og legger dem i en frysepose. Da er det enkelt å ta opp akkurat så mange jeg trenger, uten at de klistrer seg sammen. Lompene tiner i løpet av kort tid i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken.

    #lomper #hjemmelaget #tradisjonsbakst #mat #SuntOgGodt #godtno #tradisjon #turmat #frabloggerne #matbloggsentralen 

  • Publisert: 21.10.2016, 14:38
  • Kategori: Lomper og lefser
  • 0 kommentarer
  • Amerikansk kjøttpai

  • Publisert: 16.10.2016, 10:00
  • Kategori: Middag - kjøtt
  • Jeg foretrekker at maten jeg spiser til hverdags er sunn og variert, i tillegg til at den helst skal se litt fin ut. Men viktigst av alt: det skal smake godt! Det har lite for seg å lage et måltid som ser helt fantastisk ut hvis ikke de rette smakene er på plass. I dag laget jeg amerikansk kjøttpai, som er en god gammel slager jeg har vært veldig glad i helt siden jeg var liten. Derfor var jeg i utgangspunktet litt skeptisk til å "tulle" med oppskriften og gjøre den sunnere. Man skal være forsiktig med å endre for mye på gode gamle tradisjonsmiddager! Men jeg prøvde meg fram og laget en litt sunnere versjon av kjøttpaien. Resultatet ble en proteinrik pai som ble minst like god! Så her er oppskriften på en litt modifisert utgave av den gode gamle amerikanske kjøttpaien. Oppskriften passer godt til en stor paiform: 

    Til lokket:

    • 100g hvetemel
    • 25g sammalt hvete, fin 
    • 50g kaldt meierismør 
    • 50g mager kesam
    • 1 ts eddik 
    • 1 ss iskaldt vann 
    • 1 klype salt


    Til fyllet: 

    • 400g karbonadedeig 
    • 1 stor løk 
    • 2-3 ts sennep (jeg bruker Bergbys) 
    • 1 ss soyasaus (kikkoman) 
    • 200g mager cottage cheese (eller vanlig)
    • Salt og pepper


    Begynn med deigen: bland hvetemel, sammalt hvete og salt. smuldre kaldt smør og kesam i melet med fingrene til en kornet masse. Tilsett iskaldt vann og eddik og arbeid deigen raskt sammen. La den ligge kaldt i minst 1 time eller over natten.

    Surr hakket løk og karbonadedeig til kjøttet er småkornet og har fått litt farge. Tilsett soyasaus og sennep. La kjøttet surre et par minutter under omrøring. Ta så stekepannen av varmen og rør inn cottage cheese. Smak til med salt og pepper.

    Fyll kjøttblandingen i en smurt paiform. Kjevle ut deigen og legg den som et lokk over formen. Stekes ved 225-250 grader i ca. 20 minutter på midterste rille. Pailokket skal være sprøtt og gyllent.

    - Før steking -

    - Etter steking -
    (Jeg glemte tiden litt, så paien ble litt godt stekt, men ingen skade skjedd for smaken!)

    #kjøttpai #pai #tradisjonsmat #godtno #mat #middag #høst #søndag #sunnmat

  • Publisert: 16.10.2016, 10:00
  • Kategori: Middag - kjøtt
  • 0 kommentarer
  • Sprø knekkebrød

  • Publisert: 13.10.2016, 18:04
  • Kategori: Frokost og lunsj


  • Hva med å lage en god porsjon med hjemmelagde knekkebrød? Disse knekkebrødene ble skikkelig sprø og smakfulle! Disse er utrolig lettvinte å lage, og passer like godt til frokost eller lunsj som ved siden av en god suppe eller som snacks. 

    Til ca. 72 stk (24 pr. brett):

    • 2 dl sammalt rug (100g)
    • 2 dl havregryn, lettkokte
    • 2 dl havrekli
    • 2 dl sesamfrø
    • 2 dl solsikkefrø
    • 1 dl linfrø
    • 2 ts salt
    • 7 dl vann


    Sett stekeovnen på 175 grader. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle, rør inn vannet til alt er godt blandet og la blandingen stå og svelle på benken i ca. 10 minutter.

    Fordel massen utover tre stekebrett kledd med bakepapir. Det kan se ut til at du har for lite masse per brett, men husk at du må smøre massen utover i et jevnt og tynt lag for å få skikkelig sprø knekkebrød. Jeg la over et bakepapir, for så å bruke et annet stekebrett til å presse ned med. Fjern deretter bakepapiret forsiktig igjen. Dette er ikke nødvendig, men kan være med på å gi deg et ekstra jevnt og fint resultat.

    Sett brettet i stekeovnen i ca. 10 minutter. Har du en ovn med varmluftfunksjon kan du steke alle brettene på en gang (bytt gjerne plass på dem underveis). Hvis ikke kan du bruke vanlig over- og undervarme og steke et og et brett (som jeg har gjort her). Begge deler fungerer bra! Ta brettet/brettene ut av ovnen igjen og skjær i passe store biter. Jeg fikk 24 stk per brett (6 x 4), men bruk den størrelsen du foretrekker. Sett knekkebrødene inn i ovnen igjen og la dem steke i ca. 30 minutter (følg godt med mot slutten så ikke de svir seg). Åpne ovnsdøren noen ganger underveis for å slippe ut vanndamp.

    Del knekkebrødene fra hverandre og avkjøl på rist. Hvis de ikke er helt sprø enda kan du eventuelt skru ned temperaturen til 100 grader og sette dem inn i ovnen igjen (på rist). La dem avkjøles helt før du legger dem i en lufttett boks, kakeboks eller lignende.

    #knekkebrød #hjemmelaget #suntoggodt #cottagecheese #mat #godtno #suntoggodt

  • Publisert: 13.10.2016, 18:04
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 0 kommentarer
  • Pasta med kyllingkjøttboller og tomatsaus

  • Publisert: 08.10.2016, 19:13
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • I dag laget jeg pasta med hjemmelaget tomatsaus og kyllingkjøttboller til middag. Veldig godt og overraskende fort gjort! Og det beste er at både sausen og kjøttbollene er like gode (om ikke enda bedre) dagen etter, så du kan trygt lage en god porsjon med både saus og kjøttboller når du først er i gang, så du har til dagen etter også. Selve pastaen synes jeg er best når den er nykokt, og jeg koker derfor bare det jeg skal ha til samme dag. Jeg har brukt fullkorn tagliatelle, men bruk den pastatypen du foretrekker.

    Retten ser riktignok ikke så flott ut.. Jeg var faktisk i tvil om den skulle publiseres eller ikke, siden fotokunnskapene mine ikke er gode nok til at jeg klarte å få til et fint bilde. Etter litt frem og tilbake kom jeg fram til at det viktigste er at maten smaker godt, og at denne retten derfor fortjener å publiseres likevel. Pynt gjerne opp med litt friske urter og revet ost hvis du har, det setter prikken over i-en på en skikkelig pastarett!

    Tomatsaus:

    • 1 løk
    • 2 fedd hvitløk (eller etter smak)
    • 1 boks gode hakkede tomater (bedre tomater gir bedre smak!)
    • 1 ss ketchup eller tomatpuré
    • Salt og pepper
    • Friske eller tørkede krydderurter (jeg brukte basilikum og oregano)
    • Evt. annet krydder (jeg brukte pastakrydder fra Cemo gourmet og paprikapulver)
    • Evt. litt sukker


    Finhakk løk og fres i litt olje til den er myk og blank. Tilsett finhakket hvitløk og la det surre med et par minutter. Tilsett hakkede tomater og tomatpuré/ketchup og kok opp. La sausen småkoke så lenge du har tid og smak til med salt, pepper, krydder og eventuelt litt sukker. Jeg ville ha en glatt saus, og bruke derfor stavmikser for å kjøre den jevn og fin, men du kan også ha den som den er. Spe eventuelt med litt vann hvis du synes at sausen blir for tykk. Sausen holder seg i kjøleskap i rundt en uke hvis du heller den over på et glass eller en boks med lokk. 

    Kyllingkjøttboller:

    • 400g kyllingkjøttdeig
    • 2 fedd hvitløk
    • ½ finhakket chili
    • 1 egg
    • Salt
    • Pepper


    Bland alle ingrediensene godt og bruk to skjeer til å forme små kjøttboller. Jeg brukte ca. en god teskje/en liten spiseskje til én kjøttbolle og fikk 20 stk. Når kan du enten steke kjøttbollene i litt smør i en stekepanne, eller du kan steke dem i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter (avhengig av størrelse). 

    #pasta #tomatsaus #kjøttboller #hjemmelaget #middag #mat #godtno #kyllingkjøttboller #kylling

  • Publisert: 08.10.2016, 19:13
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • 2 kommentarer
  • hits