Sunnere mat

Kylling med pasta, cherrytomater og vårløk

  • Publisert: 28.11.2016, 20:00
  • Kategori: Middag - kylling


  • En enklere rett skal du lete lenge etter, men fy søren så godt! I dag var jeg utrolig sulten da jeg kom hjem fra skolen, og for en gangs skyld hadde jeg faktisk ikke planlagt hva jeg skulle ha til middag. Det eneste jeg hadde gjort var å ta opp en kyllingfilet fra fryseren, for det visste jeg at jeg hadde lyst på. Resultatet ble en "man tar det man har"-pastarett med kylling. Denne retten tar ikke lenger tid enn den tiden det tar å koke pasta!

    Til en porsjon brukte jeg:

    • 75g fullkorn tagliatelle (bruk den pastaen du liker best)
    • 1 kyllingfilet
    • Meierismør til steking 
    • Krydder: jeg brukte chili explosion, pepper og paprikapulver 
    • 1/4 - 1/2 vårløk, finsnittet 
    • 4 cherrytomater 
    • Soyasaus 

    Begynn med å sette på vannet til pastaen. Mens du venter på at vannet skal koke opp gjør du klar de andre ingrediensene: skjær kyllingfilet i passende biter, finsnitt vårløken og del cherrytomatene i to. 

    Kok pasta etter anvisning på pakken. Smelt litt smør i en stekepanne og la pannen bli god og varm før du har i kyllingen (pass på så ikke smøret brenner seg). Krydre kyllingen mens du steker den. Ha over finsnittet vårløk og stek noen minutter før du har i cherrytomatene og lar dem steke med de siste minuttene. Ha over litt soyasaus og rør godt i pannen så smakene blander seg skikkelig. Sil av vannet fra pastaen, ha i en liten klatt smør og rist godt på kjelen. Smøret setter god smak, i tillegg til at det hindrer pastaen i å klebe seg. Ha pasta og kyllingen på en tallerken og server. Enklere blir det ikke! 

    Retten smaker godt som den er, men neste gang vil jeg prøve å steke noen limebåter sammen med kyllingen, og kanskje  også drysse over litt frisk koriander for et mer asiatisk preg. Prøv deg gjerne frem! 

    #middag #mat #suntoggodt #kylling #pasta #oppskrift #frabloggerne #godtno

  • Publisert: 28.11.2016, 20:00
  • Kategori: Middag - kylling
  • 0 kommentarer
  • Favorittfrokosten på to måter!

  • Publisert: 04.11.2016, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • Jeg er et skikkelig frokostmenneske, og synes faktisk at frokost er det beste måltidet i løpet av dagen. I hvert fall hvis jeg får havregrynene mine i en eller annen form. Nå for tiden står jeg opp veldig tidlig om morgenen, og siden jeg helst vil sove så lenge som mulig er det greit å kunne gjøre frokosten klar kvelden i forveien. 

    Frokosten min inneholder så og si alltid havregryn, melk, cottage cheese og mandler, rett og slett fordi det er det beste jeg kan tenke meg om morgenen. Da er det jo bare et stort pluss at det i tillegg er næringsrikt! Havregryn med melk gir i seg selv en fin balanse mellom proteiner, fett og langsomme karbohydrater, i tillegg til viktige vitaminer, kostfiber og mineraler som kroppen trenger. De to matvaregruppene utfyller hverandre godt. Likevel er "standardporsjonen" (som visstnok skal være 40g havregryn og 1,5 dl melk) litt for liten til at jeg kan holde meg mett til lunsj. Derfor er cottage cheese og mandler smakfulle og næringsrike ingredienser å legge til. Her får du masse proteiner og sunt fett som kroppen liker! 

    Her legger jeg først ut "standardfrokosten" min, altså det jeg helst spiser hvis jeg har god tid om morgenen. Det er så enkelt at det ikke engang kan kalles en oppskrift, men jeg legger den ut likevel, rett og slett fordi du bør smake hvor godt det er! 

    En porsjon: 

    • 40g havregryn
    • 10 mandler 
    • 100 g manger cottage cheese
    • 1,5 dl ekstra lett melk 
    • Evt. smakstilsetning


    Alternativ 1: Favorittfrokosten

    Enkelt og greit: ha havregyn, cottage cheese, iskald melk og hakkede mandler i en bolle, bland god og nyt! Jeg liker forkosten best uten noen annen form for topping, men du kan eventuelt toppe med bær, frukt eller en dæsj med kanel. Er du mer glad i varm frokost blander du alt bortsett fra mandlene i en skål. Sett i mikroen i 1 minutt. Ta ut bollen og rør godt om før du setter den inn igjen og lar mikroen gå til du synes du har passe konsistens på grøten. Det blir så godt når cottage cheese smelter inn i grøten! Pass godt på så ikke det koker over. Topp med hakkede mandler og kanel. 

    Alternativ 2: Havresmoothie

    Dag 1: Kjør havregryn og mandler i en stavmikser til alt er finmalt. Tilsett deretter cottage cheese og melk, og kjør til du har en jevn blanding. Jeg er veldig glad i den rene smaken av kun havregryn og cottage cheese, men tilsett gjerne litt kanel, kakaopulver eller andre krydder for mer smak. En annen mulighet er å tilsette litt revet gulrot (1 liten eller 1/2 stor), kardemomme og kanel. Det gir en smak som kan minne litt om gulrotkake! Kjør alt i blenderen til du har en jevn masse. Ha blandingen over på en lufttett boks eller lignende (jeg bruker en shaker) og sett den i kjøleskapet over natten. 

    Dag 2: Ta smoothieblandingen ut av kjøleskapet, tilsett iskaldt vann (eller eventuelt melk) og rør godt til du synes du har passe konsistens og nyt! 

    Du kan også lage havresmoothien samme dag som den skal drikkes, men jeg vil da anbefale og tilsette en neve (ca. 5 stk) isbiter sammen med melk og cottage cheese. 


    #frokost #mat #godtno #påfarta #sunnmat #suntoggodt #grøt #havregryn #mat 

  • Publisert: 04.11.2016, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 0 kommentarer
  • Sopp- og byggrynsrisotto

  • Publisert: 01.11.2016, 18:50
  • Kategori: Middag - vegetar
  • Denne retten er definitivt et eksempel på at god mat ikke alltid ser like flott ut. Jeg fikk det i hvert fall ikke til med mine (litt dårlige) fotokunnskaper.. Maten så bedre ut da den kom på tallerkenen, men da hadde jeg allerede rukket å bli så sulten at jeg ikke orket å vente lenger, for det luktet jo så godt! Uansett, i dag deler jeg oppskriften på en skikkelig god sopprisotto. Risotto kan brukes til så mangt, og det fine er at du tilsetter akkurat det du vil. Liker du ikke sopp kan du for eksempel ha i spinat, grønnsaker, kjøttdeig eller andre krydder, eller du kan lage den "naturell" og heller servere den sammen med spennende tilbehør. Valget er ditt - og jeg håper virkelig at du vil prøve ut oppskriften selv om den kanskje ikke ser ut til å være den mest tiltalende retten - du vil ikke angre. Dårlige bilder stopper nemlig ikke meg i å dele en god oppskrift :) 

    Til 1 person: 

    • 50 gram byggryn (tørrvekt)
    • 1/4 løk eller 1-2 sjalottløk, finhakket
    • 1 fedd hvitløk
    • Ca. 1/2 ss smør til steking
    • 2,5 dl buljong (jeg bruker kyllingbuljong - selv til fisk, men grønnsaksbuljong kan også brukes)
    • Sopp (jeg synes en blanding av diverse skogssopp er veldig godt, men tilpass både mengde og type sopp etter egen smak)
    • Evt. litt salt og pepper etter smak (husk at buljong ofte inneholder mye salt!)

    Legg byggryn i vann som etter anvisning på pakken. Jeg brukte Møllerens byggryn, som skulle ligge i bløt i 8-10 timer (jeg lot dem ligge over natten og frem til middag dagen etter). Hell deretter vannet av de bløtlagte byggrynene og skyll dem godt i et dørslag. 

    Finhakk løk og hvitløk. Smelt ca. 1/2 ss smør i en panne/gryte. La løken surre i smøret til den blir myk og blank, tilsett hvitløken og la det hele surre ytterligere to minutter under omrøring. Pass på så hvitløken ikke svir seg. Tilsett grynene og la dem surre med i ca. 1 minutt, før du tilsetter litt av kyllingbuljongen. Rør jevnlig og la mesteparten av buljongen koke inn før du tilsetter mer. Gjenta til du har brukt opp all buljongen, eller til du synes du har passe konsistens på grynene. Tilsett sopp etter eget ønske mot slutten av koketiden. For en mer kremet variant kan du også tilsette litt revet parmesan. Synes du fortsatt at grynene har for mye tyggemotstand når du har brukt opp resten av buljongen, tilsetter du bare litt til. Smak til med salt og pepper. 

    Jeg synes risottoen passer til det meste, men at den gjør seg spesielt bra til hvit fisk eller kylling. For en vegetarisk variant kan du eventuelt tilsette en boks kikerter mot slutten av koketiden. Kok eventuelt litt grønnsaker ved siden av, f.eks. aspargesbønner, sukkererter eller brokkoli, og server! 

    #byggrynsrisotto #risotto #vegetar #godmiddag #mat #høstmat #høst #sopp #kantareller #godtno

  • Publisert: 01.11.2016, 18:50
  • Kategori: Middag - vegetar
  • 1 kommentarer
  • hits