Sunnere mat

Adventsnurrer

  • Publisert: 22.12.2016, 20:35
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • Nå nærmer det seg jul med stormskritt, og hva er vel bedre enn lukten av julekrydder og gjærbakst? Jeg har laget litt grovere snurrer med julekrydder, og resultatet ble, om jeg så skal si det selv, helt fantastisk! Ideen er stjålet fra matpaabordet, men jeg har gjort noen justeringer i oppskriften. Her får du oppskriften på 10-12 nydelige snurrer. 

    Deigen:

    • 400g mel (jeg brukte 200g siktet spelt og 200g sammalt fin hvete)
    • 2 ts tørrgjær
    • 3 ss sukrin gold (evt. sukker)
    • ½ ts grovt havsalt
    • 1/4 ts kardemomme
    • 2 dl melk, jeg brukte ekstra lett, men bruk det du foretrekker
    • 1 egg
    • 75g meierismør


    Fyllet:

    • 1 ts malt ingefær
    • 3 ss kanel
    • 1 ts malt muskat
    • 1 ts allehånde
    • 1 ts malt nellik
    • 3 ss sukrin gold (evt. brunt sukker)


    Bland mel, tørrgjær, sukrin gold, kardemomme og havsalt i en bolle. Lager du deigen for hånd er det enkleste å smelte smøret, ha i melken og la blandingen bli lunken før du tilsetter den i deigen sammen med egget. Har du en kjøkkenmaskin med eltekrok har du lunken melk og egg i melblandingen og elter godt. Tilsett deretter kaldt, høvlet (med ostehøvel) smør litt og litt til alt er godt blandet. Dekk til bakebollen og sett til heving på et lunt sted i 60-90 minutter. 

    Bland krydderet i en egen bolle. Ta deretter 1 ss av blandingen og bland med sukrin gold/brunt sukker. Resten av krydderblandingen kan du oppbevare i et glass/en krukke og bruke til andre ting senere (i grøten, kaffen, kaker, osv). Når deigen er ferdighevet kjevler du den ut til et rektangel. Strø sukker- og krydderblandingen jevnt utover leiven og rull sammen til en pølse. Skjær pølsen i 10-12 jevnstore deler og legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir. Bruk et sugerør, en pinne eller noe annet for å presse ned i midten (du ser fine bilder med fremgangsmåte på bloggen til matpaabordet her)

    Dekk til snurrene og la dem etterheve i 30-60 minutter. Stekes ved 225 grader i 8-10 minutter eller til de er gylne og fine. Snurrene smaker aller best når de er varme og nystekte. Skal du spise dem dagen etter anbefaler jeg (som ved gjærbakst generelt) at du fryser dem ned samme dag som du lager dem. Ta dem opp fra fryseren og la dem tine på kjøkkenbenken eller varm dem litt i ovnen før du skal spise dem. 

    #julestemning #julekrydder #smakavjul #gjærbakst #nybakt #baking #bakst #mat 

  • Publisert: 22.12.2016, 20:35
  • Kategori: Gjærbakst, brød og rundstykker
  • 0 kommentarer
  • Havregrøt med smak av jul

  • Publisert: 02.12.2016, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj


  • Noen ganger er det utrolig kjekt å kunne lage frokosten klar dagen før, putte den i sekken om morgen og nyte den vel fremme på skole eller jobb. Nå som det går mot kaldere tider synes jeg det er kjempegodt med varm grøt om morgenen. Det fine med havregrøt er at den kan lages i mikroovn, noe som etter hvert finnes på de fleste skoler og arbeidsplasser. Denne havregrøten blir ekstra god hvis du gjør den klar dagen før, slik at grynene sveller i melken, men du kan også lage den samme dag som den skal spises. Du må da beregne litt lenger tid til "koking" i mirkoen. 

    Til en porsjon: 

    • 20g lettkokte havregryn 
    • 20g havrekli (evt. mer havregryn)
    • 100g mager cottage cheese (evt. vanlig cottage cheese)
    • 1,5 dl valgfri melk 
    • Ca. 1/2 ts pumpkin spice mix (jeg bruker oppskriften i dette innlegget)
    • Hakkede mandler og et godt dryss med kanel 
       

    Dag 1: Bland havregryn, havrekli, cottage cheese, melk og krydder i en boks/bolle, dekk til og sett i kjøleskapet til dagen etter. Jeg bruker en shaker-flaske. Den er veldig praktisk å ta med seg i sekken, ettersom jeg slipper å være redd for at den skal velte på vei til skolen eller ikke være helt tett. 

    Dag 2: Ha blandingen over i en bolle/skål (med litt høye kanter) som tåler sterk varme og sett den i mikroen. Hvor lang tid det tar før grøten er ferdig er avhengig av styrken på mikroen og hvilken konsistens du ønsker. Jeg lar den først stå 1,5 minutt, tar den ut og rører, for så å sette den inn igjen. Kok videre i 1,5 minutt igjen, ta grøten ut og rør godt. Etter hvert vil cottage cheesen smelte helt inn i grøten, noe som blir veldig godt. Sett havregrøten tilbake i underkant av et minutt. Pass på underveis så ikke det koker over!

    Topp grøten med hakkede mandler og et godt dryss med kanel (eller annen ønsket topping) og nyt.



    #havregrøt #advent #jul #smakavjul #julestemning #godtno #godjul #matbloggsentralen #frabloggerne #fraleserne #oats

  • Publisert: 02.12.2016, 08:00
  • Kategori: Frokost og lunsj
  • 0 kommentarer
  • Hjemmelaget juleislatte

  • Publisert: 01.12.2016, 09:00
  • Kategori: Drikke
  • Endelig er det 1. desember! For meg betyr det at jeg endelig har lov til å kose meg med pepperkaker, julebrus, julekaffe, julemusikk og alt annet som hører julen til. Jeg har nemlig en slags "avtale" med meg selv om at alt som har med jul å gjøre er forbudt før 1. desember. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Jeg synes at alle disse juletingene blir ekstra koselig når jeg har gått og gledet meg og ventet på dem!

    Desember er riktignok tiden for å kose seg med varme drikker, som kakao, julete og god kaffe, men har du smakt juleversjonen til Tine av iskaffe? De kaller den "julelatte", og den har en deilig smak av nellik, kardemomme og kanel. Jeg synes den er utrolig god, men etter min mening er den likevel litt for søt på smak. Men hvorfor ikke lage den selv? Her har du en enkel oppskrift på en deilig juleislatte. Enkelt og godt. Du kan også lage den med varm melk og nykokt kaffe hvis du heller vil ha noe varmt i koppen. Denne oppskriften gir en juleislatte som er mye mindre søt enn Tine sin, og det er også mindre melk i forhold til kaffe. Den er altså ikke som Tines iskaffe i smaken, men likevel veldig god! Vil du ha en julelatte som smaker mer som Tine sin bruker du mer melk i forhold til kaffe og mer søtning. Tilpass etter egen gane! :) 

    Til et stort glass brukte jeg: 

    • 2 dl kokt kaffe (kald) 
    • 1 dl valgfri melk (fetere melk gir fyldigere iskaffe)
    • 1/2 ts nellik
    • 1/2 ts kardemomme 
    • 1 ts sukrin gold*
    • 1 ts kanel
    • Isbiter (kan sløyfes) 

    Jeg blandet krydder, sukrin gold og melk og lot det stå kaldt i kjøleskapet over natten. Dette er nok ikke helt nødvendig, men det gjør at smaken setter seg ekstra godt. Har du tid kan du gjerne koke opp melken med krydder og sukrin gold/sukker og la den stå og trekke en stund.Da vil den gode kryddersmaken sette seg enda bedre. 

    Ha avkjølt kryddermelk, kaffe og isbiter i en blender, kjør til du har en jevn masse, hell over i et stort kaffeglass og nyt! 



    *Sukrin gold løser seg opp i væske. Bruker du sukker eller brunt sukker vil jeg anbefale å koke opp melkeblandingen slik at sukkeret løser seg opp.

    #julestemning #krydderkaffe #islatte #julelatte #julekaffe #jul #kaffe #iskaffe #drikke #desember #tine

  • Publisert: 01.12.2016, 09:00
  • Kategori: Drikke
  • 0 kommentarer
  • hits