Sunnere mat

Torsk med blomkålpuré og bacon

  • Publisert: 20.08.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • Fisk er rask og sunn hverdagsmat. Her får torsken følge av blomkålpuré med potet, sprøstekt bacon, vårløk og grønne erter, i tillegg til syltet gulrot. Her har jeg hatt litt ingefær i syltelaken til gulroten. Syltet gulrot kan sløyfes, men jeg synes at den gir fiskeretten en ekstra liten piff. På kort tid har du en smakfull, enkel, sunn og rask middagsrett på bordet! Til en person brukte jeg:

    Torsken: 

    • 1-2 torskefileter 
    • Salt og pepper


    Blomkålpuré:

    • 1/2 stor blomkål 
    • 1 liten potet
    • 1 ss smør 
    • 1 ss creme fraiche 
    • Salt og pepper


    Tilbehør: 

    • 2 skiver bacon 
    • 1/2 vårløk 
    • 50g frosne erter
    • Syltet gulrot


    Jeg synes ikke det gjør noe at baconet er litt avkjølt, så jeg begynner med dette. Sett ovnen på 225 grader og stek bacon på nest øverste rille i ca. 10 minutter, eller til det er sprøtt og har fått fin farge. Snu gjerne en gang underveis. Legg inn vårløken sammen med baconet de siste minuttene av steketiden. Eventuelt kan du steke bacon og vårløk i pannen. 

    Senk ovnstemperaturen til 200 grader. Krydre fisken med salt og pepper. Ha gjerne over litt olivenolje og en skvis sitron hvis du liker det! Stek fisken i 10-15 minutter, eller til den er ferdigstekt og så vidt flaker seg. Kok opp vann til ertene. Når det er ca. 1 minutt igjen av steketiden har du ertene i vannet og lar dem fosskoke i ca. 1 minutt. 

    Del blomkål i buketter og poteten i terninger og la det koke i usaltet vann til grønnsakene er møre. Hell av kokevannet og mos grønnsakene sammen med smør og creme fraiche med en stavmikser eller liknende. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer smør eller creme fraiche. 

    Ha blomkålpuréen på tallerknen og legg torsken oppå. Topp det hele med bacon, vårløk, erter og syltet gulrot. Dryss gjerne over litt friske krydderurter rett før servering hvis du har det tilgjengelig. 

    #torsk #fisk #fiskemiddag #godfisk #hverdag #bramat #suntoggodt #matglede #trening #mat #middag #oppskrift 

  • Publisert: 20.08.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 0 kommentarer
  • Laksburger med cottage cheese-dressing

  • Publisert: 08.07.2017, 08:15
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat

  • Lakseburger er sunn og god sommermat, og kan stekes enten på grillen eller i stekepanne. Denne gangen laget jeg en dressing basert på cottage cheese. Resultatet ble en proteinrik burger full av gode smaker! Server gjerne ovnsstekte båtpoteter ved siden av burgeren. 

    Til 4 burgere trenger du:

    • 500-600g laksefilet 
    • Ønsket krydder (jeg bruker dette, kan kjøpes på Meny)
    • 4 hamburgerbrød 
    • Olje og smør til steking
    • Salat 
    • Tomat i skiver 


    Dressing 

    • 4 ss pinjekjerner
    • 1/2 - 1 agurk
    • 1/2 stor avokado
    • 2 stk vårløk
    • 2 fedd hvitløk
    • En håndfull frisk koriander
    • 3 dl cottage cheese
    • Lime
    • Salt og pepper


    Begynn med dressingen: Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de får en fin, gyllen farge og sett dem til side. Finhakk agurk, avokado, vårløk og hvitløk og bland det sammen med pinjekjerner og cottage cheese. Smak til med grovhakket koriander, lime, salt og pepper. Dekk til med plast og sett dressingen kaldt frem til servering. Jo lenger dressingen får stå, desto mer setter smakene seg, så vær litt forsiktig med lime og koriander hvis det er lenge til servering. 

    Lag lakseburgere: Finhakk laks, krydre godt og form fire burgere. Jeg brukte en hamburgerpresse til dette. Dette er ikke nødvendig, men veldig lettvint. Ha i så fall litt kaldt vann i hamburgererpressen før du begynner, så burgerne ikke skal sette seg fast. Eventuelt kan du ha litt vann på hendene og forme burgere for hånd. Stek burgere i en varm stekepanne med olje og smør eller ha dem på grillen med litt folie under. Mot slutten av steketiden kan du varme hamburgerbrødene raskt i ovnen eller på grillen. 

    Server lakseburger i hamburgerbrød med cottage cheese-dressing, salat og tomat. Press gjerne litt ekstra lime over burgeren rett før servering og nyt en sommerlig og lett middag. 


    #sommermat #laks #salmon #lakseburger #grillmat #sommer #mat #hamburger #cottagecheese #sunnmat #matglede #matformuskler #matprat #godtno

  • Publisert: 08.07.2017, 08:15
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 2 kommentarer
  • Laksewrap med avocadorøre og granteple á la matpaabordet

  • Publisert: 16.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat


  • Jeg skulle ønske jeg kunne ta æren for denne retten, men det kan jeg desverre ikke. Det er nemlig Ina med bloggen matpaabordet som står for oppskriften. Men en god oppskrift kan ikke deles for ofte, kan den vel? Du kan trykke her, og komme direkte til oppskriften hennes. Hvis ikke har jeg gjengitt den her også, slik at jeg ikke skal miste den!

    Til 3-4 personer trenger du:

    • Ca. 600g  laks
    • 2-3 ss olivenolje
    • 1 ts spisskumin
    • 1/2 ts chilipulver
    • 1 ts hvitløkskrydder 


    Avokadorøre

    • 2 store modne avokadoer
    • 1 vårløk, finhakket
    • 1 liten håndfull frisk koriander
    • Limesaft
    • Salt,pepper


    Tilbehør

    • Frø fra 1 granateple
    • 8 lefser (jeg bruker små fullkornslefser)
    • Frisk koriander
    • Vårløk, finhakket


    Sett ovnen på 200 grader. Hvis du ikke har så mye trening i å skrelle granateple kan det være lurt å begynne med dette før du setter laksen i ovnen, slik at du ikke ender opp med kald fisk.

    Vanligvis gjør jeg som Ina, og skjærer laksen i store terninger før den stekes. Alternativ kan du ovnssteke hele fileter for så å bruke to gafler til å flake den opp når den er ferdigstekt. Jeg gjorde det siste i dag, ettersom jeg bare hadde laksefilet med skinn. Bland olivenolje og krydder og hell det over fisken og ha den over på et stekebrett kledd med bakepapir. Brettet må være stort nok til at fisken kan ligge i ett lag. Steketiden varierer med størrelsen på bitene. Middels store biter trenger vanligvis 5-8 minutter. Bruker du hele fileter tar det ca. 15 minutter. 

    I mellomtiden lager du avokadorøre: Del avokadoene i to, ta ut steinen og bruk en skje til å skrape ut innholdet. Bruk en gaffel og mos sammen avokado, finhakket vårløk, grovhakket koriander og limesaft i en bolle. Smak til med salt og pepper. Eventuelt kan du bruke en stavmikser for å få blandingen helt smooth, men jeg synes det er godt med litt klumper. 

    Varm lefsene i ovn, stekepanne eller mikrobølgeovn. Server lune lefser med avokadorøre, tacokrydret laks og granateplekjerner. Topp gjerne med litt ekstra vårløk og koriander og kanskje en liten skvis med lime. 


    #laks #salmon #laksetaco #fisketaco #taco #fredagstaco #mat #matglede #helg #godfredag #middag #middagstips #suntoggodt 

  • Publisert: 16.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 1 kommentarer
  • Laks med blomkålris og spicy soyasaus

  • Publisert: 09.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • Ute etter en rask, sunn og enkel fiskemiddag? I så fall trenger du ikke lete lenger! Denne retten er full av gode smaker, og er ferdig på 15-20 minutter. Laks med spicy soyasaus er en stor favoritt hos meg, og det er trinesmatblogg som skal ha æren for denne. Denne gangen serverte jeg den med blokålris og ristede peanøtter. Det var skikkelig godt, og jeg kommer definitivt til å lage det igjen. Trine bruker hvitløk i soyasausen. Her har jeg hvitløken i blomkålrisen istedet, men gjør som du vil. Ha hvitløk både i blomkålrisen og i soyasausen for den saks skyld. 

    Til to porsjoner:

    • 2-3 laksefileter 
    • Smør 
    • 1/4 løk 
    • 1 fedd hvitløk
    • 1 blomkålhode
    • Nykvernet pepper
    • Usaltede peanøtter
    • Grønne grønnsaker til servering, f.eks asparges eller sukkererter


    Spicy soyasaus:

    • 2 ss olivenolje 
    • 2 ss soyasaus
    • 1/4 finhakket chilli
    • 1/2 ts honning
    • 1/4 - 1/2 vårløk, finhakket
    • Frisk koriander, finhakket
    • Et lite dryss tørket ingefær eller litt frisk revet ingefær
    • 1/4 - 1/2 lime, saft og skall (smak deg frem)


    Sett ovnen på 180 grader. Krydre laksen med salt og pepper og stek den midt i ovnen i ca. 15 minutter eller til den er gjennomstekt. Legg peanøttene inn i ovnen (atskilt fra laksen) de siste 5-10 minuttene (pass godt på så de ikke blir brent!).

    I mellomtiden lager du blomkålrisen: Finhakk løk og hvitløk. Ha litt smør i en gryte og la løk og hvitløk surre over middels varme til løken er blank og myk. Riv blomkål på den grove siden av rivjernet eller kjør den raskt i en stavmikser med kniver. Ha blomkålen i gryta sammen med løken og krydre med pepper. La det surre i 2-3 minutter. Tilsett en liten skvett vann hvis blomkålrisen virker tørr. 

    Til sausen blandes olje, soyasaus, chili, honning og vårløk i en bolle. Smak til med lime, koriander og ingefær. 

    Server laks med blomkålris, spicy soyasaus og grønne grønnsaker, og topp retten med ristede peanøtter.


    #blomkål #blomkålris #laks #middag #middagstips #godmat #godtno #godfisk #mat #matglede #sunnmatglede

  • Publisert: 09.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 1 kommentarer
  • Laks med lun bønnesalat

  • Publisert: 02.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • Det er endelig mai, og med varme og fint vær frister det med lette middager. Denne retten er lett, syrlig, smakfull og fargerik, i tillegg til at den er veldig rask å lage! Har du tilgang på grill må du gjerne grille laksen istedenfor å ovnssteke den - det er ekstra godt. 

    Til to personer: 

    • 2-3 laksefileter
    • 1 liten slangeagruk
    • 1 ss bergbys sennep eller 1 ss dijonsennep + 1 ts honning
    • 1 ss olivenolje
    • 1/2 boks hvite bønner
    • 1/2 boks brune bønner 
    • 1/2 dl finhakket dill 
    • Salt og pepper
    • 1/2 lime


    Sett ovnen på 180 grader. Krydre laksen med salt og pepper og la den stekes i 15-20 minutter eller til den er gjennomstekt. I mellomtiden lager du bønnesalaten: ha sennep, olje, limesaft, honning, salt og pepper i en gryte. Skyll bønnene godt og la dem renne av seg før du har dem i gryta sammen med dillen. La blandingen stå og putre til laksen er ferdig. Skjær agurk i skiver eller terninger og vend inn i bønnesalaten det siste minuttet. Eventuelt kan du servere agurken ved siden av. Server laks med varm bønnesalat og gjerne litt ekstra lime.


    #laks #bønner #bønnesalat #suntoggodt #hverdagsmiddag #middagstips #mat #matglede #middag #sunnmiddag #hverdagsmat #godfisk

  • Publisert: 02.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 2 kommentarer
  • Fiskesandwich med ertedressing og syltet rødløk

  • Publisert: 21.04.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • Jeg elsker å bruke lang tid på kjøkkenet, og kan gjerne stå og bake og lage mat hele dagen hvis jeg har tid. Likevel kan det være greit med en rask middag en gang i blant. Denne fiskesandwichen gir deg en smakfull hverdagsmiddag på under 15 minutter! Kraftig inspirert av denne oppskriften fra frutimian har jeg laget en egen variant av hennes fristende fiskesandwich, her med basilikum, torsk og syltet rødløk.

    Torsken:

    • 200g torsk
    • Havremel 
    • Salt og pepper 
    • Smør og olje til steking 


    Ertedressing

    • 100g frosne erter
    • En liten håndfull frisk basilikum 
    • 1 ss kesam (original)
    • Ca. 1-2 ss kokevann


    Tilbehør: 

    • 2 skiver grovbrød (jeg bruker dette
    • Syltet rødløk 
    • Spinat 


    Begynn med å gjøre klar torsken: tørk den lett med litt håndklepapir og dryss over litt salt og pepper. Ha havremel (eller finmalt havregryn) på en tallerken og vend fisken i dette. Trykk gjerne fisken litt godt ned i havremelet, slik at det setter seg skikkelig. Ha en blanding av olje og meierismør i en stekepanne, og stek fisken over middels varme, ca. 3 minutter på hver side (avhengig av størrelse). 

    La erter og basilikum fosskoke i lettsaltet vann i ca. 3 minutter. Ta vare på litt av kokevannet, og hell av resten. Mos erter og basilikum med en stavmikser og tilsett kesam og litt av kokevannet. Smak til med salt og pepper. 

    Rist brødskivene i brødristeren eller i ovnen til de er litt gyldne og sprø. Smør et godt lag med ertedressing på en av brødskivene, ha på litt frisk spinat, legg på torsk og til slutt litt syltet rødløk før du topper det hele med den andre brødskiven. Pynt gjerne med litt frisk basilikum og server!



    #torsk #middag #godfisk #fiskemiddag #hverdagsmiddag #middagstips #matglede #mat #helse #sunnmat #suntoggodt #trening 

  • Publisert: 21.04.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 2 kommentarer
  • Lakselasagne

  • Publisert: 11.01.2017, 18:41
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • Lakselasagne er en ting jeg har hatt lyst til å prøve ut lenge, og endelig fikk jeg gjort det. Resultatet ble kjempebra! Kombinasjonen av laks, spinat og creme fraiche er utrolig god. Lasagnen er laget med lomper istedenfor pastaplater, og bruker derfor kortere tid i ovnen enn vanlig lasagne. Retten krever minimalt med arbeid og tid. Server lasagnen sammen med litt frisk salat, og du har en deilig middag for hele familien. Lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, så du har til lunsj/middag dagen etter. Oppskriften fant jeg på bloggen til lindastuhaug

    Til 2 store eller 3 små porsjoner trenger du:

    • 3 laksefileter á 125g
    • 200g frisk spinat
    • 1 fedd hvitløk, finhakket
    • 1 boks (3dl) creme fraiche
    • 3 lomper 
    • Muskat, salt og pepper
    • Revet ost 
    • Salat til servering


    Legg laksefiletene på en langpanne kledd med bakepapir og forstek dem midt i ovnen på ca. 180 grader i 10 minutter. Varm opp en panne med en klatt smør og la spinat og hvitløk surre til spinaten faller litt sammen. Tilsett creme fraiche og la det surre til du har en fyldig saus. Smak til med muskat, salt og pepper. 

    Riv laksen litt fra hverandre med to gafler og fordel ca. halvparten i bunnen av en ildfast form. Det er ikke nødvendig å smøre formen. Legg over lomper (jeg brukte 1,5 lompe per lag), halvparten av spinatsausen og resten av laksen. Legg et nytt lag med lomper, ha over resten av spinatsausen og avslutt med revet ost. Sett formen i midten av ovnen og la den steke ved 180-200 grader til osten er smeltet og gyllen, ca. 15-20 minutter. 


    #lasagne #fiskemiddag #godfisk #godtno #fisk #laks #laksemiddag #sunnmat #matglede #mat #middag #SuntOgGodt

  • Publisert: 11.01.2017, 18:41
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 1 kommentarer
  • Kremet pasta med spinat og scampi

  • Publisert: 07.01.2017, 22:11
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • Denne kremete pastaen med spinat og scampi ble bare så god! Skikkelig deilig lørdagsmiddag spør du meg, og med melk istedenfor fløte blir den heller ikke så mektig som kremet pasta ofte kan bli. Prøv da vel! 

    Til en porsjon brukte jeg: 

    • 12 scampi 
    • Ca. 1 ts meierismør og 1 ts olivenolje til steking 
    • 1 fedd hvitløk 
    • Salt og pepper 
    • 1 dl melk 
    • 1 dl god kyllingkraft eller buljong 
    • Ønsket mengde og type pasta (jeg brukte fullkorn spaghetti)
    • 2-3 never frisk spinat 
    • Italiensk pastakrydder (rosmarin, basilikum, timian, oregano) 
    • 1/2 dl finrevet ost (jeg brukte jarlsberg, men bruk den typen du foretrekker)
      + litt ekstra til servering hvis ønskelig


    Ha smør og olivenolje i en varm panne. Tilsett finhakket hvitløk og scampi og krydre med salt og pepper. Stek til scampiene er rosa og ferdigstekt, og legg dem til side, men ikke vask pannen. Ha melk, kyllingkraft og pasta i samme panne som du brukte til scampien og kok pastaen etter oppgitt antall minutter på pakken eller til den er al dente. Rør underveis så pastaen ikke kleber seg sammen. 

    Så fort pastaen er al dente tilsetter du spinat og ost. Krydre og smak til med salt, pepper og pastakrydder og rør til spinaten detter litt sammen og alt er dekket i saus. Tilsett scampi og rør til alt er godt blandet og server straks! Ha gjerne over litt ekstra finrevet ost ved servering. 




    #pasta #scampi #middag #mat #italiensk #suntoggodt #godtno #matblogg #frabloggerne

  • Publisert: 07.01.2017, 22:11
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 0 kommentarer
  • Laks med sommerlig salat

  • Publisert: 24.08.2016, 19:07
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat


  • Til to porsjoner trenger du: 

    • 2 laksefileter 
    • 1/2 kurv (ca. 150g) bringebær 
    • 1 mango 
    • Salat, f.eks. hjertesalat eller en blanding
    • 1 vårløk
    • Koriander 
    • Soyasaus 


    Begynn med fisken. Du kan enten skjære laksen i passende biter og steke den raskt i en panne med litt smør, salt og pepper, eller du kan steke den i hele fileter i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Mens laksen steker skjærer du mango i terninger, vårløk i ringer, kutter salat og hakker litt frisk koriander. Dander salat, mango og bringebær på en tallerken sammen med laksen og dryss over vårløk og koriander. Server gjerne med litt godt brød og en liten dæsh soyasaus til. 




    #laks #godfisk #laksesalat #mat #middag #sommermat

  • Publisert: 24.08.2016, 19:07
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 1 kommentarer
  • Hjemmelaget sushi

  • Publisert: 13.08.2016, 22:54
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat


  • Sushi er både sunt og utrolig godt. Det finnes mange ulike typer sushi, og her kommer oppskriften på noen av mine favoritter. Jeg har endelig fått prøvd meg på å lage hjemmelaget sushi, og jeg ble overrasket over hvor lett det faktisk var! Det eneste som kreves er litt planlegging, gode råvarer og god hygiene. 

    Når du skal lage sushi er det ekstra viktig med god hygiene, i tillegg til at fisken bør holdes kald så mye av tiden som mulig. Siden fisken skal spises rå, skal den ligge i fryseren i minst et døgn (gjerne lengre) før den brukes til sushi. Et unntak er hvis du bruker salmalaks av sashimi-kvalitet, som kan brukes som den er uten at den fryses først.

    Jeg har laget nigiri, to varianter av makiruller og uramaki. Begynn med sushirisen, siden den skal avkjøles helt før du kan begynne å lage sushien. Når du etterpå skal jobbe med sushirisen er det lurt å ha en skål med kaldt vann tilsatt litt riseddik stående klar på benken til å dyppe fingrene i dersom risen klistrer seg fast til hendene. 

    Sushiris til fire personer (ca. 60 biter): 

    • 500g sushiris
    • 10 ss riseddik
    • 2 ts salt 
    • 2 ts sukker


    Kok sushirisen etter anvisningen på pakken. Ha deretter riseddik, salt og sukker i en egen kasserolle og gi det hele et lite oppkok. Ha sushirisen over i en stor bolle (jo større jo bedre - risen skal avkjøles raskt, men ikke i kjøleskap), og hell over "marinaden". Bland den forsiktig inn med en gaffel, men pass godt på å ikke røre så mye at risen moses. Rør et par ganger underveis mens risen avkjøles. 

    Nigiri (20 biter):

    • Salmalaks
    • Sesamfrø (ristet i tørr panne og avkjølt)
    • Litt wasabi 
    • Limeskall (kan sløyfes)


    Du kan enten bruke en nigiriform, eller forme ovale "baller" med hendene. Hvis du bruker en form kan det være lurt å fukte den litt for hver gang du skal ha oppi en ny porsjon med sushiris, slik at den ikke fester seg så lett til formen. Ha deretter en liten dråpe med wasabi midt på risballen for at fisken skal feste seg litt lettere. Skjær fisken i 2-3 mm skiver på skrå, mot trevlene i fiskekjøttet. Legg en skive laks over hver risball og dryss over litt sesamfrø. Dryss eventuelt litt revet limeskall over nigiri-bitene hvis du ønsker det. 

    Maki og uramaki (40 biter):

    • Bambusmatte 
    • Noriark 
    • Salmalaks 
    • Scampi (stekt eller kokt) 
    • Avokado 
    • Mango 
    • Agurk 
    • Vårløk
    • Ristede sesamfrø 


    Denne gangen ble scampien marinert, og deretter stekt i panne for mer smak, men du kan også koke dem. Husk å fjerne tarmen fra scampien dersom dette ikke er gjort fra før av. Siden jeg stekte scampien beholdt den en sammenkrøllet form, og jeg delte dem derfor i to på tvers på midten, for så å legge dem ved siden av hverandre i to rader, ettersom de var ganske små. Har du derimot store scampi, kan du tre dem på spyd på langs, slik at de rettes ut mest mulig, for så å koke dem. Legg dem i isvann rett etter koking, slik at de ikke blir seige. Lager du dem på denne måten kan du også bruke dem til nigiri. 

    Skjær laks, avokado, mango og agruk i strimler og vårløk i ringer. Dekk bambusmatten med plastfilm. For å lage makiruller legger du et noriark rett på den plastkledde bambusmatten. Den glatte siden av arket skal vende ned mot bambusmatten. Ha over et tynt lag med sushiris, men ikke helt ut til kantene. Deretter er det kun fantasien som setter grenser. Jeg fylte noen av rullene med scampi, mango, agurk og vårløk, mens de andre ble fylt med laks, avokado og mango. Et lite tips er å legge den bløtest grønnsaken nærmest deg selv, deretter scampi/fisk, og til slutt den mest faste grønnsaken lengst unna. Dette gjør rullingen lettere. Bruk bambusmatten til å rulle makirullen sammen så stramt som mulig. Oppbevar den ferdige rullen i kjøleskapet til du er ferdig med alle rullene. 

    Det å lage uramaki (omvendt maki) kan kanskje se komplisert ut, men det er det ikke. Det eneste du trenger er litt trening. Har du aldri laget maki eller uramaki før vil jeg anbefale å prøve på maki først, for å få inn teknikken, men når du først har rullet et par ruller er det enkelt å lage begge deler. 

    For å lage en rull med uramaki trenger du bare et halvt noriark. Del arket i to på kortsiden, slik at du ender opp med et mer rektangulært ark.Jeg synes denne filmen gir en god og enkel beskrivelse av fremgangsmetoden. 

    Bruk en skarp kniv for å dele rullene. Del først rullen i to på midten, del hver av de to halvdelene på midten igjen, for så å gjøre det enda en gang. Du vil altså ende opp med åtte biter per rull. Det kan være lurt å skylle/vaske kniven underveis, ettersom risen er ganske klebrig. Legg rullene på et serveringsfat med snittflaten ned og dryss over litt ristede sesamfrø. 

    Server sushi med syltet ingefær, sushi-soyasaus (vanlig kikkoman fungerer også fint), wasabi og chilimajones. Chilimajones lager du enkelt selv ved å blande majones og ønsket mengde chilisaus. 



    #sushi #SuntOgGodt #middag #fisk #mat

  • Publisert: 13.08.2016, 22:54
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 3 kommentarer
  • Grillspyd med scampi og kylling

  • Publisert: 25.07.2016, 14:11
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat


  • For meg er grillmat kanskje noe av den beste sommermaten jeg kan få. Likevel har jeg ofte lyst på en litt lett og god middag, uten mye og mektig tilbehør. I dag har varmen endelig vært her for fullt, og valget falt derfor på grillspyd med scampi og kylling med en god salat til. En enkel middag som både er fort gjort å lage, og som smaker utrolig godt!

    Grillspyd med scampi: 

    • Rå scampi
    • Sweet chili saus 
    • Ketjap manis (søt soyasaus) 
    • Kikkoman (salt soyasaus) 
    • Sesamolje 
    • 1 fedd revet hvitløk 
    • Ferskpresset lime 

    Hvis du bruker frosne scampi, som jeg brukte her, lar du dem tine en liten stund i lunkent vann. Rens dem og ta evt. ut tarmen og ha dem over i en skål. Bland sammen ingrediensene til marinaden, og rør den godt inn sammen med scampiene. La dem ligge i marinaden en stund, alt fra en halvtime til et døgn. Husk at smakene setter seg bedre jo lengre tid scampiene får ligge.

    Legg grillpinner i bløt i ca. 20-30 minutter, eller til de er gjennomtrukket av vann, slik at de ikke tar fyr når du legger dem på grillen. Træ deretter scampi på spydene, men vent med å legge dem på grillen til du er sikker på at den er ordentlig varm. Gjør klar kylling og salat mens du venter på grillen. 

    Grillspyd med kylling:

    • Kyllingfilet, naturell 
    • Sweet chili saus 
    • Ketjap manis 
    • Ferskpresset lime 
    • Litt olje (f.eks. vita hjertego optimal) for at ikke kyllingen skal sette seg fast i grillristen 
       

    Skjær kyllingfilet i tynne strimler og bland ingrediensene til marinaden i en egen skål. Kyllingen kan også gjerne ligge en stund i marinade, men denne gangen trædde jeg kyllingstrimlene rett på spydene mens grillen ble varm. Deretter la jeg dem på et fat og penslet dem med marinade. 

    Legg scampi- og kyllingspyd på grillen, og la dem ligge i 3-4 minutter på hver side. Det er viktig å ikke grille spydene for lenge - da vil du ende opp med seige scampi og tørr kylling. Når det gjelder salaten pleier jeg å bruke det vi har i kjøleskapet. I dag ble det crispy salat, reddiker, mais, sukkererter, agurk, paprika og kokt egg, servert med litt oppskåret vannmelon ved siden av. 

    #sommermat #grillmat #kylling #scampi #godtno #mat #grillspyd

  • Publisert: 25.07.2016, 14:11
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 3 kommentarer
  • Byggrynsalat med laks og sitrondressing

  • Publisert: 26.06.2016, 19:04
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • Oppskrift til 2 personer

    Byggrynsalat

    • Ca. 1,5 dl byggryn 
    • 1 liten blomkål
    • 200g sellerirot 
    • 1 ss olje 
    • 1/2-1 ts cayennepepper 
    • 1 grønt eple 
    • 2 laksefileter 

    Dressing: 

    • Saften fra 1 sitron 
    • 1,5 ss olje 
    • 1,5 ss akasiehonning 
    • 1 neve frisk koriander 
    • 1 fedd hvitløk
    • Salt og pepper etter smak 

    Byggrynene må ligge en stund i vann før du starter. La dem gjerne ligge natten over, eller minst 6 timer. Ha byggrynene over i en sil og skyll dem godt. Kok opp 3 dl vann sammen med litt havsalt. Ha i byggryn og la dem småkoke i ca. 30 minutter. 

    Sett ovnen på 220 grader. Skrell og kutt sellerirot i små terninger og del blomkålen i små trær. Prøv å få omtrent samme størrelse på blomkål- og sellerirotbitene. Ha dem på et stekebrett og ha over olje og cayennepepper. Stek dem midt i ovnen i 10-15 minutter, eller til grønnsakene er møre. 

    Senk ovnstemperaturen til 200 grader. Krydre laksen med salt og pepper og stek den i ca. 15 minutter.

    Ha sitronsaft, olje, honning, koriander, hvitløk, salt og pepper i en liten blender eller stavmikser, og kjør til du har en jevn blanding. Skrell og skjær eplet i terninger. Til slutt blander du eple, sellerirot, brokkoli, byggryn og sitrondressing. Server med nystekt laks, og gjerne et ekstra dryss frisk koriander. 

     



    #middag #sunnmiddag #mat #laks
     

  • Publisert: 26.06.2016, 19:04
  • Kategori: Middag - fisk og sjømat
  • 1 kommentarer
  • hits