hits

Sunnere mat

Bolognese

  • Publisert: 06.04.2018, 09:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • Bolgonese er en italiensk klassiker som kommer fra Bologna i Italia. Tradisjonelt skal sausen inneholde kjøtt, pancetta, gulrot, stangselleri, løk, tomat, hvitvin, melk, salt og pepper, men det finnes utallige varianter. Ekte bolognese skal stå og koke i minst en time, og gjerne lenger. Den blir bare bedre jo lenger den får stå. I Italia er det nok mest vanlig å servere kjøttsausen med tagliatelle, men bruk den pastaen du foretrekker/har tilgjengelig - gjerne fullkorn. Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang, for sausen er minst like god (om ikke bedre) dagen etter. Eventuelt kan du bruke den som pizzasaus eller til lasagne, eller som fyll i grove wraps med salat og revet ost. Sausen er også super å fryse ned i passende porsjoner, så har du god og rask middag til en senere anledning.

    Til 4 porsjoner trenger du:

    • 400g karbonadedeig 
    • 100g bacon 
    • 1 løk 
    • 2 gulrøtter
    • 2 stilker stangselleri
    • 2 fedd hvitløk 
    • 2 bokser hakkede tomater (bruk tomater av god kvalitet)
    • 2-3 dl god kraft 
    • 5 soltørkede tomater, i små terninger
    • 2-3 rødvinsisbiter (eventuelt en god klunk rødvin eller hvitvin)
    • 2 laurbærblader
    • Krydder: salt, pepper, basilikum, oregano


    Tilbehør: 

    • Ønsket mengde og type pasta, gjerne fullkorn
    • Ristede pinjekjerner (eventuelt solsikkekjerner)
    • Revet parmesan eller mozarella 


    Begynn med å finhakke løk, gulrøtter, stangselleri og hvitløk og skjær/klipp bacon i terninger. Ha grønnsakene i en stor kjele med litt smør og la det surre noen minutter. Tilsett bacon og la alt steke til løken er gylden. Brun karbonadedeig i en egen panne og ha det deretter over i kjelen med grønnsakene og baconet. Tilsett hakede tomater, kraft, soltørkede tomater, rødvin og laurbærblad. 

    Bolognese blir best hvis den får stå og putre lenge. Minst en time, men gjerne lenger (under lokk). Spe eventuelt på med mer kraft underveis hvis du synes at sausen blir for tykk. Ta eventuelt av lokket og la den putre og redusere hvis den er for tynn. Smak til med salt, pepper og balsamico/rødvin. 

    Kok pasta etter anvisningen på pakken og rist pinjekjernene i en tørr panne på middels/høy varme. Server pasta med kjøttsaus og topp med revet ost og pinjekjerner. Dryss gjerne litt frisk basilikum over hvis du har det!
     

    #pasta #pastamiddag #middag #middagstips #oppskrift #godtno  #vgvektklubb #suntoggodt #matglede #mat #matblogg

  • Publisert: 06.04.2018, 09:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • 5 kommentarer
  • Hjemmelaget amerikansk gryte

  • Publisert: 12.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • De fleste kjenner vel til Amerikansk gryterett fra Toro? Det gjør i hvert fall jeg, og selv om vi aldri har spist mye ferdigmat i familien min, så er dette en av de få tingene vi spiste som jeg husker ordentlig godt. Jeg har ikke spist denne på flere år, men jeg husker hvor godt jeg synes det var, enten i seg selv, som fyll i wraps eller sammen med litt frisk salat. For litt siden fikk jeg plutselig lyst på amerikansk gryte igjen, etter at en av romkameratene i kollektivet hadde det til middag. Men siden jeg har blitt litt (les: ekstremt) sta på å ikke spise ferdigmat, var det på tide å prøve å lage det selv! Jeg googlet litt rundt og fant en oppskrift hos kriweb, og du finner link til den her. Om den smaker som posevarianten kan jeg faktisk ikke uttale meg om, ettersom jeg ikke har spist den på mange år, men godt var det i hvert fall! Jeg har gjort noen små endringer, men totalt sett er den ganske lik oppskriften til Kristine Weber.

    Til 3-4 porsjoner trenger du: 

    • 400g karbonadedeig
    • 1/2 liten løk 
    • 1 boks hakkede tomater 
    • 2 ss ketchup 
    • 1 ss maizena
    • 1/2 boks mais (liten)kri
    • 1 rød paprika
    • Ca. 125g fullkornsris (eller annen ris)


    Krydderblanding:

    • 2 ts paprikapulver 
    • 1-2 ts cummin 
    • 2 ts sukker, sukrin gold eller honning
    • 1 ts salt
    • 1/2 ts pepper 
    • 1/2 ts chilipulver


    Kok ris etter anvisning på pakken (evt. kan du ha den rett i gryta, men da må du tilsette ekstra væske). Stek karbonadedeig og løk i en gryte/stor panne til løken er myk og blank. Tilsett krydderblandingen og la blandingen frese videre i noen minutter. Tilsett deretter hakkede tomater, ketchup og maizena blandet ut i litt kaldt vann. Mot slutten tilsetter du mais, paprika og ris. Blir gryteretten for tørr kan du enten skylle ut tomatboksen med litt vann eller tilsette litt ferdig utblandet buljong. Server gryteretten som den er, i wraps, med litt godt brød eller sammen med en frisk salat. God middag og god fredag! 






    #amerikansk #amerikanskgryte #gryterett #karbonadedeig #middag #middagstips #helg #mat #matglede #sunnmat #fredag 

  • Publisert: 12.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • 1 kommentarer
  • Amerikansk kjøttpai

  • Publisert: 16.10.2016, 10:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • Jeg foretrekker at maten jeg spiser til hverdags er sunn og variert, i tillegg til at den helst skal se litt fin ut. Men viktigst av alt: det skal smake godt! Det har lite for seg å lage et måltid som ser helt fantastisk ut hvis ikke de rette smakene er på plass. I dag laget jeg amerikansk kjøttpai, som er en god gammel slager jeg har vært veldig glad i helt siden jeg var liten. Derfor var jeg i utgangspunktet litt skeptisk til å "tulle" med oppskriften og gjøre den sunnere. Man skal være forsiktig med å endre for mye på gode gamle tradisjonsmiddager! Men jeg prøvde meg fram og laget en litt sunnere versjon av kjøttpaien. Resultatet ble en proteinrik pai som ble minst like god! Så her er oppskriften på en litt modifisert utgave av den gode gamle amerikanske kjøttpaien. Oppskriften passer godt til en stor paiform: 

    Til lokket:

    • 100g hvetemel
    • 25g sammalt hvete, fin 
    • 50g kaldt meierismør 
    • 50g mager kesam
    • 1 ts eddik 
    • 1 ss iskaldt vann 
    • 1 klype salt


    Til fyllet: 

    • 400g karbonadedeig 
    • 1 stor løk 
    • 2-3 ts sennep (jeg bruker Bergbys) 
    • 1 ss soyasaus (kikkoman) 
    • 200g mager cottage cheese (eller vanlig)
    • Salt og pepper


    Begynn med deigen: bland hvetemel, sammalt hvete og salt. smuldre kaldt smør og kesam i melet med fingrene til en kornet masse. Tilsett iskaldt vann og eddik og arbeid deigen raskt sammen. La den ligge kaldt i minst 1 time eller over natten.

    Surr hakket løk og karbonadedeig til kjøttet er småkornet og har fått litt farge. Tilsett soyasaus og sennep. La kjøttet surre et par minutter under omrøring. Ta så stekepannen av varmen og rør inn cottage cheese. Smak til med salt og pepper.

    Fyll kjøttblandingen i en smurt paiform. Kjevle ut deigen og legg den som et lokk over formen. Stekes ved 225-250 grader i ca. 20 minutter på midterste rille. Pailokket skal være sprøtt og gyllent.

    - Før steking -

    - Etter steking -
    (Jeg glemte tiden litt, så paien ble litt godt stekt, men ingen skade skjedd for smaken!)

    #kjøttpai #pai #tradisjonsmat #godtno #mat #middag #høst #søndag #sunnmat

  • Publisert: 16.10.2016, 10:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • 0 kommentarer