hits

Sunnere mat

Bolognese

  • Publisert: 06.04.2018, 09:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • Bolgonese er en italiensk klassiker som kommer fra Bologna i Italia. Tradisjonelt skal sausen inneholde kjtt, pancetta, gulrot, stangselleri, lk, tomat, hvitvin, melk, salt og pepper, men det finnes utallige varianter. Ekte bolognese skal st og koke i minst en time, og gjerne lenger. Den blir bare bedre jo lenger den fr st. I Italia er det nok mest vanlig servere kjttsausen med tagliatelle, men bruk den pastaen du foretrekker/har tilgjengelig - gjerne fullkorn. Lag gjerne en stor porsjon nr du frst er i gang, for sausen er minst like god (om ikke bedre) dagen etter. Eventuelt kan du bruke den som pizzasaus eller til lasagne, eller som fyll i grove wraps med salat og revet ost. Sausen er ogs super fryse ned i passende porsjoner, s har du god og rask middag til en senere anledning.

    Til 4 porsjoner trenger du:

    • 400g karbonadedeig 
    • 100g bacon 
    • 1 lk 
    • 2 gulrtter
    • 2 stilker stangselleri
    • 2 fedd hvitlk 
    • 2 bokser hakkede tomater (bruk tomater av god kvalitet)
    • 2-3 dl god kraft 
    • 5 soltrkede tomater, i sm terninger
    • 2-3 rdvinsisbiter (eventuelt en god klunk rdvin eller hvitvin)
    • 2 laurbrblader
    • Krydder: salt, pepper, basilikum, oregano


    Tilbehr: 

    • nsket mengde og type pasta, gjerne fullkorn
    • Ristede pinjekjerner (eventuelt solsikkekjerner)
    • Revet parmesan eller mozarella 


    Begynn med finhakke lk, gulrtter, stangselleri og hvitlk og skjr/klipp bacon i terninger. Ha grnnsakene i en stor kjele med litt smr og la det surre noen minutter. Tilsett bacon og la alt steke til lken er gylden. Brun karbonadedeig i en egen panne og ha det deretter over i kjelen med grnnsakene og baconet. Tilsett hakede tomater, kraft, soltrkede tomater, rdvin og laurbrblad. 

    Bolognese blir best hvis den fr st og putre lenge. Minst en time, men gjerne lenger (under lokk). Spe eventuelt p med mer kraft underveis hvis du synes at sausen blir for tykk. Ta eventuelt av lokket og la den putre og redusere hvis den er for tynn. Smak til med salt, pepper og balsamico/rdvin. 

    Kok pasta etter anvisningen p pakken og rist pinjekjernene i en trr panne p middels/hy varme. Server pasta med kjttsaus og topp med revet ost og pinjekjerner. Dryss gjerne litt frisk basilikum over hvis du har det!
     

    #pasta #pastamiddag #middag #middagstips #oppskrift #godtno  #vgvektklubb #suntoggodt #matglede #mat #matblogg

  • Publisert: 06.04.2018, 09:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • 5 kommentarer
  • Hjemmelaget amerikansk gryte

  • Publisert: 12.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • De fleste kjenner vel til Amerikansk gryterett fra Toro? Det gjr i hvert fall jeg, og selv om vi aldri har spist mye ferdigmat i familien min, s er dette en av de f tingene vi spiste som jeg husker ordentlig godt. Jeg har ikke spist denne p flere r, men jeg husker hvor godt jeg synes det var, enten i seg selv, som fyll i wraps eller sammen med litt frisk salat. For litt siden fikk jeg plutselig lyst p amerikansk gryte igjen, etter at en av romkameratene i kollektivet hadde det til middag. Men siden jeg har blitt litt (les: ekstremt) sta p ikke spise ferdigmat, var det p tide prve lage det selv! Jeg googlet litt rundt og fant en oppskrift hos kriweb, og du finner link til den her. Om den smaker som posevarianten kan jeg faktisk ikke uttale meg om, ettersom jeg ikke har spist den p mange r, men godt var det i hvert fall! Jeg har gjort noen sm endringer, men totalt sett er den ganske lik oppskriften til Kristine Weber.

    Til 3-4 porsjoner trenger du: 

    • 400g karbonadedeig
    • 1/2 liten lk 
    • 1 boks hakkede tomater 
    • 2 ss ketchup 
    • 1 ss maizena
    • 1/2 boks mais (liten)kri
    • 1 rd paprika
    • Ca. 125g fullkornsris (eller annen ris)


    Krydderblanding:

    • 2 ts paprikapulver 
    • 1-2 ts cummin 
    • 2 ts sukker, sukrin gold eller honning
    • 1 ts salt
    • 1/2 ts pepper 
    • 1/2 ts chilipulver


    Kok ris etter anvisning p pakken (evt. kan du ha den rett i gryta, men da m du tilsette ekstra vske). Stek karbonadedeig og lk i en gryte/stor panne til lken er myk og blank. Tilsett krydderblandingen og la blandingen frese videre i noen minutter. Tilsett deretter hakkede tomater, ketchup og maizena blandet ut i litt kaldt vann. Mot slutten tilsetter du mais, paprika og ris. Blir gryteretten for trr kan du enten skylle ut tomatboksen med litt vann eller tilsette litt ferdig utblandet buljong. Server gryteretten som den er, i wraps, med litt godt brd eller sammen med en frisk salat. God middag og god fredag! 






    #amerikansk #amerikanskgryte #gryterett #karbonadedeig #middag #middagstips #helg #mat #matglede #sunnmat #fredag 

  • Publisert: 12.05.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • 1 kommentarer
  • Amerikansk kjttpai

  • Publisert: 16.10.2016, 10:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • Jeg foretrekker at maten jeg spiser til hverdags er sunn og variert, i tillegg til at den helst skal se litt fin ut. Men viktigst av alt: det skal smake godt! Det har lite for seg lage et mltid som ser helt fantastisk ut hvis ikke de rette smakene er p plass. I dag laget jeg amerikansk kjttpai, som er en god gammel slager jeg har vrt veldig glad i helt siden jeg var liten. Derfor var jeg i utgangspunktet litt skeptisk til "tulle" med oppskriften og gjre den sunnere. Man skal vre forsiktig med endre for mye p gode gamle tradisjonsmiddager! Men jeg prvde meg fram og laget en litt sunnere versjon av kjttpaien. Resultatet ble en proteinrik pai som ble minst like god! S her er oppskriften p en litt modifisert utgave av den gode gamle amerikanske kjttpaien. Oppskriften passer godt til en stor paiform: 

    Til lokket:

    • 100g hvetemel
    • 25g sammalt hvete, fin 
    • 50g kaldt meierismr 
    • 50g mager kesam
    • 1 ts eddik 
    • 1 ss iskaldt vann 
    • 1 klype salt


    Til fyllet: 

    • 400g karbonadedeig 
    • 1 stor lk 
    • 2-3 ts sennep (jeg bruker Bergbys) 
    • 1 ss soyasaus (kikkoman) 
    • 200g mager cottage cheese (eller vanlig)
    • Salt og pepper


    Begynn med deigen: bland hvetemel, sammalt hvete og salt. smuldre kaldt smr og kesam i melet med fingrene til en kornet masse. Tilsett iskaldt vann og eddik og arbeid deigen raskt sammen. La den ligge kaldt i minst 1 time eller over natten.

    Surr hakket lk og karbonadedeig til kjttet er smkornet og har ftt litt farge. Tilsett soyasaus og sennep. La kjttet surre et par minutter under omrring. Ta s stekepannen av varmen og rr inn cottage cheese. Smak til med salt og pepper.

    Fyll kjttblandingen i en smurt paiform. Kjevle ut deigen og legg den som et lokk over formen. Stekes ved 225-250 grader i ca. 20 minutter p midterste rille. Pailokket skal vre sprtt og gyllent.

    - Fr steking -

    - Etter steking -
    (Jeg glemte tiden litt, s paien ble litt godt stekt, men ingen skade skjedd for smaken!)

    #kjttpai #pai #tradisjonsmat #godtno #mat #middag #hst #sndag #sunnmat

  • Publisert: 16.10.2016, 10:00
  • Kategori: Middag - karbonadedeig
  • 0 kommentarer