Sunnere mat

Kremet pasta med kylling og urter

  • Publisert: 19.08.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • Jeg elsker pasta, og særlig hvis den serveres med en kremet saus. Denne oppskriften fant jeg på bloggen til Ida Gran Jansen, og den var rett og slett bare så god at jeg må dele den. Det fine med denne pastaretten er at du får en smakfull og kremet saus, men i en litt lettere variant. Fløten er nemlig byttet ut med vikingmelk, som er usøtet melk på boks. Sammen med friske urter og hakkede valnøtter er denne retten helt perfekt i mine øyne!

    Til to personer trenger du: 

    • 175-200g pasta
    • 2 kyllingfileter 
    • Salt og pepper (vær litt forsiktig med saltet hvis fonden/buljongen er veldig salt)
    • 4 champignon, skåret i biter
    • 2 fedd hvitløk, finhakket 
    • 75g fersk spinat
    • 3/4 boks vikingmelk 
    • 2-3 ts kyllingfond
    • 2-3 ts grov sennep (jeg brukte denne)
    • 1 stor neve fersk basilikum 
    • 1 vårløk, finsnittet
    • 1 stor neve valnøtter, ristet i ovnen og grovhakket


    Kok pastaen etter anvisningen på pakken og avkjøl den raskt i iskladt, rennende vann. Skjær kyllingfileter i jevne biter, krydre med salt og pepper og stek i varm panne med olje i 2-3 minutter. Tilsett champignon, hvitløk og spinat, og la det surre til spinaten faller sammen. Ha i vikingmelk og bland alt godt sammen. Smak til med kyllingfond og sennep. La blandingen småkoke til det tykner litt og smak til med salt og pepper. Hell pastaen over i sausen når sausen er ferdig slik at pastaen blir varm. Server med vårløk, fersk basilikum og valnøtter. 

    #pasta #kylling #pastamiddag #sunnmat #matglede #mat #matblogg #oppskrift 

  • Publisert: 19.08.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • 0 kommentarer
  • Hjemmelaget pasta

  • Publisert: 12.04.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • Hjemmelaget pasta! Jeg har hatt lyst til å prøve dette lenge, men har aldri fått somlet meg til det. Ikke før nå. Det var ikke spesielt vanskelig, og krever få ingredienser. I tillegg er det skikkelig stas å servere hjemmelaget pasta. Alt som er hjemmelaget smaker litt bedre, gjør det ikke? Jeg har ikke pastamaskin, og kjevlet og skar derfor pastaen for hånd. Det gikk helt fint, men det tar nok litt ekstra tid. Nå som jeg først har prøvd meg på hjemmelaget pasta kommer jeg nok til å gå til innkjøp av en pastamaskin, for deigen er rask å slenge sammen, så det er absolutt verdt det. Noe å prøve seg på i påsken kanskje?

    Til en porsjon: 

    • 1 egg 
    • Ca. 100g mel, avhengig av størrelsen på egget (jeg brukte 50/50 hvetemel og sammalt hvete, fin)


    Vei opp melet og legg det i en haug på benkplaten. Lag en liten grop i midten, og knekk i egget. Visp egget sammen med en gaffel og ta gradvis med deg litt og litt mel. Etter hvert kan du gå over til å bruke hendene. Kna deigen godt sammen. Blir den for fast tilsetter du et ekstra egg og evt. litt ekstra mel. Blir den for løs tilsetter du litt ekstra mel. Jeg brukte nok rundt 80 gram mel til et lite egg.

    Det er viktig å kna deigen godt, i 10-12 minutter (ta gjerne tiden, dette er lenger enn du tror!). Dette er avgjørende for å få en smidig og god deig som er lett å jobbe med. Pakk deretter deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskap i minst 30 minutter, gjerne lenger.

    Hvis du er så heldig å ha en pastamaskin er det bare å finne frem denne og sette i gang. Jeg hadde derimot ikke pastamaskin, men resultatet ble bra likevel. Bruk så lite mel som mulig til utbaking. Har du gjort en god eltejobb skal du ikke trenge å bruke noe særlig med mel. Jeg kjevlet ut deigen på en benkplate av tre, og kjevlet den så tynn at jeg kunne se treverket i benken gjennom pastaen. Brett den deretter i tre eller rull den sammen og skjær i strimler med en skarp kniv.

    Vend den ferdige pastaen i litt mel og kast den litt rundt, slik at melet fordeler seg jevnt utover. Jeg har ikke prøvd å droppe dette steget, men det skal visstnok forhindre at pastaen klebrer seg sammen. Kok opp en stor kjele med saltet vann. Ha i pastaen og rør rundt. Pastaen min var ferdig etter 1-2 minutter. Sil av vannet, bland inn litt olje og server pastaen med ønsket saus eller tilbehør.

    #pasta #hjemmelaget #mat #matglede #godmat #suntoggodt #middag #middagstips #godtno #matprat

  • Publisert: 12.04.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • 1 kommentarer
  • Pasta med kyllingkjøttboller og tomatsaus

  • Publisert: 08.10.2016, 19:13
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • I dag laget jeg pasta med hjemmelaget tomatsaus og kyllingkjøttboller til middag. Veldig godt og overraskende fort gjort! Og det beste er at både sausen og kjøttbollene er like gode (om ikke enda bedre) dagen etter, så du kan trygt lage en god porsjon med både saus og kjøttboller når du først er i gang, så du har til dagen etter også. Selve pastaen synes jeg er best når den er nykokt, og jeg koker derfor bare det jeg skal ha til samme dag. Jeg har brukt fullkorn tagliatelle, men bruk den pastatypen du foretrekker.

    Retten ser riktignok ikke så flott ut.. Jeg var faktisk i tvil om den skulle publiseres eller ikke, siden fotokunnskapene mine ikke er gode nok til at jeg klarte å få til et fint bilde. Etter litt frem og tilbake kom jeg fram til at det viktigste er at maten smaker godt, og at denne retten derfor fortjener å publiseres likevel. Pynt gjerne opp med litt friske urter og revet ost hvis du har, det setter prikken over i-en på en skikkelig pastarett!

    Tomatsaus:

    • 1 løk
    • 2 fedd hvitløk (eller etter smak)
    • 1 boks gode hakkede tomater (bedre tomater gir bedre smak!)
    • 1 ss ketchup eller tomatpuré
    • Salt og pepper
    • Friske eller tørkede krydderurter (jeg brukte basilikum og oregano)
    • Evt. annet krydder (jeg brukte pastakrydder fra Cemo gourmet og paprikapulver)
    • Evt. litt sukker


    Finhakk løk og fres i litt olje til den er myk og blank. Tilsett finhakket hvitløk og la det surre med et par minutter. Tilsett hakkede tomater og tomatpuré/ketchup og kok opp. La sausen småkoke så lenge du har tid og smak til med salt, pepper, krydder og eventuelt litt sukker. Jeg ville ha en glatt saus, og bruke derfor stavmikser for å kjøre den jevn og fin, men du kan også ha den som den er. Spe eventuelt med litt vann hvis du synes at sausen blir for tykk. Sausen holder seg i kjøleskap i rundt en uke hvis du heller den over på et glass eller en boks med lokk. 

    Kyllingkjøttboller:

    • 400g kyllingkjøttdeig
    • 2 fedd hvitløk
    • ½ finhakket chili
    • 1 egg
    • Salt
    • Pepper


    Bland alle ingrediensene godt og bruk to skjeer til å forme små kjøttboller. Jeg brukte ca. en god teskje/en liten spiseskje til én kjøttbolle og fikk 20 stk. Når kan du enten steke kjøttbollene i litt smør i en stekepanne, eller du kan steke dem i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter (avhengig av størrelse). 

    #pasta #tomatsaus #kjøttboller #hjemmelaget #middag #mat #godtno #kyllingkjøttboller #kylling

  • Publisert: 08.10.2016, 19:13
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • 2 kommentarer
  • Kremet pastasalat med saftig foccacia

  • Publisert: 02.07.2016, 19:09
  • Kategori: Middag - pastaretter


  • Denne pastasalaten er både rask å lage, lettvint og sist men ikke minst supergod! I tillegg kan den gjerne lages dagen i forveien, noe som gjør det hele enda bedre! 

    Pastasalat: 

    • 350g fusilli fullkorn 
    • 1 agurk 
    • 3/4 - 1 purre 
    • 2 store eller 3 små paprika (gjerne en av hver farge; rød, grønn og gul)
    • 1 stor maisboks (eller to små, ca. 400g totalt)
    • 1 boks bogskinke eller en pakke kokt skinke
    • 1 pakke bacon (ca. 150g)
    • 3 dl lettrømme 
    • 1 pose majones (ca. 160g)
    • Grillkrydder 
    • 2 store fedd revet hvitløk 

     

    Kok pasta etter anvisning på pakken og la den avkjøle seg. Skyll den gjerne i iskaldt vann. I mellomtiden lager du dressingen i en egen bolle ved å blande sammen rømme, majones, grillkrydder og hvitløk. Smak til underveis, men husk at smakene blir kraftigere jo lenger pastasalaten får stå. 

    Skjær opp agurk, paprika, bogskinke og bacon i terninger, og purren i ringer. Bland grønnsakene, bogskinken, pastaen og dressingen i en stor bolle. Baconet kan enten blandes inn i salaten, eller brukes på toppen. Serveres med f.eks. foccacia, hjemmelaget grovbrød eller baguetter. 

    Foccacia: 

    • 1 kg hvetemel 
    • 1 pose tørrgjær
    • 1 ss salt 
    • 1 ss sukker 
    • 1-2 ss honning
    • 9,5 dl lunkent vann 

     

    Sikt mel og gjær sammen i to omganger. Dette er med på å gjøre foccaciaen mer luftig. Tilsett deretter sukker og salt og bland godt. Rør ut honningen i vannet, tilsett vannet i melblandingen og bland godt, gjerne ved hjelp av en kjøkkenmaskin (jeg bruker K-spaden på kenwoodmaskinen, ettersom deigen blir veldig løs).* Dekk til bakebollen med plast og et kjøkkenhåndle og la den heve i ca. 1 time. 

    Ha den ferdighevede deigen i en langpanne kledd med bakepapir og bruk en slikkepott til å dra den godt ut i kantene. Ha litt olje på fingrene og lag groper i foccaciaen. Ha deretter over godt med olivenolje. Husk at det er olivenoljen som gjør foccaciaen ekstra saftig, så ikke vær redd for å bruke for mye. Topp deretter med ønsket krydder, f.eks. en blanding av havsalt, timian, rosmarin, basilikum, oregano og hvitløk. 

    La foccaciaen etterheve i ca. 15 minutter, før den stekes ved 220 grader i 15-20 minutter midt i ovnen, til den har fått en gyllen skorpe.

    *Tips: det er også veldig godt å ha oliven eller soltørkede tomater i mindre biter i deigen. Dette røres eventuelt inn i deigen før den settes til heving. 





     

     

     

     

  • Publisert: 02.07.2016, 19:09
  • Kategori: Middag - pastaretter
  • 2 kommentarer
  • hits