Sunnere mat

Hot hverdagssuppe med lompechips

  • Publisert: 17.04.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - suppe
  • Denne suppen er utrolig lettvint og veldig god, i tillegg til at den tar kort tid å lage. Skikkelig smakfull hverdagsmat. Oppskriften er hentet fra matprat.no. Tilbehøret kan varieres etter hva du liker best. Denne gangen brukte jeg ovnsstekt kyllingfilet som jeg skar i biter og to varianter av lompenachos. Eventuelt er svinekjøtt i strimler også godt! Ønsker du en vegetarvariant kan du bruke kikerter i stedet, eventuelt både kikerter og kjøtt for en mer mettende suppe. 

    Til 4 porsjoner trenger du: 

    • 2-3 gulrøtter
    • 1 løk 
    • Olje/smør til steking 
    • Salt og pepper 
    • 4 dl lett kokosmelk 
    • 1 boks hermetiske tomater, grovhakket 
    • Ca. 7,5 dl hønsebuljong (ferdig utblandet)
    • 1-2 ss rød curry paste 


    Tilbehør: 

    • 400g kyllingfilet/svinefilet eller en boks kikerter (eller begge deler!) 
    • Lomper, bruk den typen du liker best
    • Grønn pesto 
    • Revet ost 
    • Havsalt 
    • Tørket koriander 


    Skrell løk og gulrot og kutt dem i terninger. Varm opp olje/smør i en kjele og la grønnsakene frese til løken er myk og blank. Tilsett curry paste og la grønnsakene frese videre i ca. 2 minutter mens du rører godt hele tiden. Tilsett kokosmelk og gi suppen et oppkok. Tilsett deretter hakkede tomater og hønsebuljong (hold gjerne litt tilbake på væsken). La suppen småkoke i ca. 15 minutter. Kjør suppen jevn med en stavmikser. Spe eventuelt suppen med mer hønsebuljong hvis du synes den er for tykk.

    Mens suppen koker lager du lompenachos og steker kjøttet i pannen eller stekeovnen. Denne gangen brukte jeg kyllingfilet som jeg krydret med salt, pepper og koriander og stekte i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Ønsker du en vegetarvariant tilsetter du kikerter i suppen (eller direkte i suppeskålene) rett før servering. 

    Del lompene i 6-8 jevne biter. Jeg laget en variant med grønn pesto og revet ost, og en annen variant med revet ost, havsalt og tørket koriander. Legg lompebitene på en bakerist kledd med bakepapir og la dem steke i ca. 5-10 minutter (eller til osten er gylden) ved ca. 200 grader. 


    #suppe #hverdagsmat #middag #middagstips #ukemeny #spicy #curry #mat #matglede

  • Publisert: 17.04.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - suppe
  • 2 kommentarer
  • Grønnsakssuppe

  • Publisert: 20.03.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - suppe
  • Det er på tide med en vegetaroppskrift igjen, og i dag står det grønnsakssuppe på menyen hos meg. Det fine med denne suppa er at du kan variere den i det uendelige og tilpasse etter egen smak. Bruk de grønnsakene du liker best, eller bruk det du har i kjøleskapet. Vil du ha mer proteiner i suppa kan du tilsette kjøttpølse, oksekjøtt eller kanskje kikerter hvis du fortsatt ønsker en vegetarisk variant? Oppskriften er hentet fra bama, men jeg gjengir den her likevel :)

    Til to porsjoner brukte jeg:

    • 2 gulrøtter
    • 1/8 kålrot
    • 2 mellomstore poteter 
    • 1/2 persillerot 
    • 1/4 purre 
    • 1/8 hodekål
    • Ca. 1 liter grønnsaksbuljong (evt. kjøttbuljong, ferdig utblandet)
    • Salt og pepper etter smak
    • Godt brød, rundstykker eller flatbrød til servering 


    Vask og skrell alle grønnsakene. Skjør gulrøtter, kålrot, poteter og persillerot i jevne biter. Skjær purren i skiver og kålen i grove strimler. Ha alle grønnsakene over i en kjele og tilsett buljong så det drekker grønnsakene. Kok opp og la det småkoke i ca. 20 minutter, eller til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper, og server gjerne suppen sammen med nybakt brød med litt godt smør! 

    - se så mye deilige grønnsaker! -



    #suppe #grønnsakssuppe #suntoggodt #mat #matglede #sunnmat #vegetar #meatfree #mandag

  • Publisert: 20.03.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - suppe
  • 2 kommentarer
  • Hot gresskarsuppe med kokos og chili

  • Publisert: 31.10.2016, 15:25
  • Kategori: Middag - suppe


  • Her har høstværet plutselig kommet for fullt! Hva er vel bedre enn en litt hot, skikkelig god suppe etter å ha vært ute i stormen? Siden det er gresskarsesong, valgte jeg å basere suppen min på gresskar i dag. Hvis du pynter med gresskar til Halloween, så kast for all del ikke innmaten! I dag laget jeg nemlig en deilig gresskarsuppe med chili og kokos, noe som kan anbefales på det varmeste. Gresskarkjøttet får en mild og søtlig smak som kan minne litt om en blanding av søtpotet og kålrabi når det varmebehandles. Jeg liker at suppen river litt i halsen, og har derfor brukt 1/2 stor chili, men her kan du tilpasse etter eget ønske.

    Til 2-3 porsjoner: 

    • 350g gresskarkjøtt, ferdig renset for skall og frø (jeg brukte butternut)
    • 1 stor gulrot eller 2 små
    • 1/2 stor løk
    • 2 fedd hvitløk 
    • 1/2 chili
    • Ingefær etter smak
    • 5 dl kyllingbuljong, ferdig utblandet
    • 1 dl kokosmelk (jeg brukte lett)
    • Salt, pepper og koriander etter smak, eventuelt litt limesaft


    Skjær gresskar, gulrot og løk i terninger. Finhakk hvitløk og chili. Varm opp litt smør/olje i en gryte og fres løken til den er myk og blank. Tilsett chili, hvitløk og ingefær og la det hele frese videre i et par minutter til under omrøring. Tilsett gresskar og gulrot og fres videre i et minutt, og hell over kyllingbuljong. La suppen få et oppkok og la den småkoke i ca. 30 minutter eller til grønnsakene er helt møre. Tiden er avhengig av hvor store biter du har skåret grønnsakene i. 

    Kjør suppen jevn med en stavmikser og tilsett kokosmelk. Bruker du lett kokosmelk kan den skille seg hvis den kokes for hardt, så pass litt på. Smak til med salt og pepper, eventuelt litt limesaft. Server gjerne suppen med frisk koriander og godt brød og nyt! 

    #gresskar #suppe #gresskarsuppe #høst #høstmat #godtno #mat #halloween #vegetar #meatfree

  • Publisert: 31.10.2016, 15:25
  • Kategori: Middag - suppe
  • 2 kommentarer
  • Rødbetesuppe

  • Publisert: 12.09.2016, 17:57
  • Kategori: Middag - suppe
  • Rødbete er en typisk grønnsak som regnes som "supermat", og anbefales av kostholdseksperter. I tillegg til at den er rik på kostfiber og vitaminer (folat, B, C, E), inneholder den også flere mineraler som kalsium, kalium, jern, magnesium og sink. Det sies også at et høyt inntak av rødbete vil kunne minske sjansene for blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag. Til slutt (og kanskje viktigst av alt): den gir en utrolig god smak! I dag har det vært skikkelig høstvær, og da er det lite som smaker bedre en en skikkelig god og varm suppe. 

    Til 3-4 porsjoner trenger du:

    • 1 løk 
    • 4 fedd hvitløk 
    • 2 gulrøtter
    • 100g poteter
    • 650g rødbeter
    • Olje eller smør til steking 
    • 1 liter vann
    • 2 terninger kyllingbuljong 
    • Lime, salt og pepper etter smak 
    • Creme fraiche til servering 


    Skrell og hakk løk og hvitløk. Ha litt smør/olje i en kjele og la løk og hvitløk surre i ca. 5 minutter. 

    Skrell gulrot, potet og rødbete, og kutt grønnsakene i grove terninger. Ha dem deretter i kjelen sammen med løken og hvitløken, og la det hele surre på lav varme i ca. 10 minutter. Tilsett deretter buljongterninger og vann, og la suppen koke i 30-40 minutter (eller til grønnsakene har blitt møre) med lokket på. 

    Kjør suppen jevn og fin med en stavmikser og smak til med litt limesaft, salt og pepper. Server suppen toppet med litt creme fraiche, og gjerne litt friske krydderurter hvis du har det. Server gjerne litt godt brød ved siden av, for eksempel dette



    #mat #middag #suppe #høstmat #høst #rødbeter #rødbetesuppe #godtno
     

  • Publisert: 12.09.2016, 17:57
  • Kategori: Middag - suppe
  • 2 kommentarer
  • hits