Sunnere mat

Gnocchisalat med spekeskinke og mozarella

  • Publisert: 07.07.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - svinekjøtt


  • Sommeren er godt i gang, og med late dager, varme og sol frister det ofte med en lett og sommerlig middag. I går laget jeg gnocchisalat med spekeskinke, mozarella, basilikum og tomat. En deilig rett med italiensk preg og masse gode smaker. Gnocchi regnes egentlig som en type pasta, men hovedingrediensen er potet. Denne gangen brukte jeg finrevet parmesan og rosmarin som smakstilsetninger, men prøv deg gjerne frem med andre oster og krydder. 

    Gnocchi til to personer: 

    • 4-5 poteter
    • Ca. 35g mel 
    • 1 eggeplomme
    • En god klype salt 
    • 25g revet parmesan
    • Smør til steking


    Gnocchisalat: 

    • Gnocchi
    • Grønn salat
    • Cherrytomater
    • Fersk mozarella
    • God spekeskinke
    • Frisk basilikum
    • God olivenolje til servering
    • Revet parmesan
    • Nykvernet pepper
    • En skvis med sitronsaft


    Sett ovnen på 180 grader. Prikk potetene med en gaffel og la dem bakes i ovnen i 60-90 minutter, eller til de er helt møre. Avkjøl potetene litt før du deler dem i to og skraper ut innholdet med en skje. Mos potetmassen med en potetmoser eller liknende. Tilsett mel, parmesan, eggeplomme og salt. Kna massen raskt sammen til en deig. Tilsett eventuelt litt mer mel. Det er viktig å ikke arbeide for mye med deigen - da vil den bli seig!

    Dryss litt mel på benken og del deigen i to. Rull begge deigklumpene til pølser på ca. 2 cm i diameter. Bruk en kniv som du drysser med litt mel og del pølsene i biter på ca. 2 cm. 

    Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann. Ha i gnocchiene (ikke ta alle på en gang) og la dem koke til de flyter opp til overflaten. Løft dem opp med en hullsleiv, la dem renne godt av seg, og ha dem over på en stor tallerken med lit olivenolje. Varm opp en stor stekepanne med en god klatt smør og stek gnocchi i flere omganger til de er gyldene. Tilsett gjerne litt rosmarin mot slutten av steketiden. 

    Del tomatene i to og mozarella i skiver. Dander på et fat sammen med salat, spekeskinke og gnocchi. Ringle over litt god olivenolje, dryss over revet parmesan og nykvernet pepper og pynt med litt frisk basilikum. Skvis gjerne litt sitronsaft over salaten før servering.




    #italiensk #italian #italianfood #food #mat #matglede #sommermat #sommer #sol #gnocchi #mozarella #godno #godmat

  • Publisert: 07.07.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - svinekjøtt
  • 1 kommentarer
  • Pulled pork med guacemole og mangosalat

  • Publisert: 24.03.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - svinekjøtt


  • Pulled pork er så utrolig godt! Saftig og fullt av smak. Tradisjonell pulled pork lages gjerne av svinenakke stekt på grillen, men det trenger ikke være så vanskelig. Her har jeg laget pulled pork av koteletter i ovnen, og det er så enkelt at hvem som helst kan klare det. Maten lager (nesten) seg selv, og du trenger ikke stå på kjøkkenet for å passe på kjøttet. Pulled pork kan brukes på mange måter. Det kan serveres i hamburgerbrød eller pitabrød med coleslaw, eller hva med å lage en god salat? Her har jeg laget en variant i tortillalefser med guacemole og mangosalat. Et alternativ til mangosalat er syltet rødløk, som også er kjempegodt.

    Til to porsjoner brukte jeg:

    • 2 koteletter (ca. 400g) 
    • 2 ss rub-a-dub 
    • 1,5 dl eplejuice
    • 0,25 dl BBQ-saus (kan sløyfes, bruk i så fall litt av stekeskyen i stedet) 


    Sett ovnen på 150 grader (over- og undervarme). Gni inn kotelettene med krydderblandingen og legg dem i en ildfast form. Ha eplejuice i formen, dekk til med aluminiumsfolie og sett inn i ovnen på midterste rille i ca. 3 timer. Når kjøttet er ferdig tar du det ut av formen og legger det i en bolle. Bruk to gafler til å dra kjøttet fra hverandre og fjern eventuelle bein. Bland inn BBQ-saus. Hvis du ikke skal bruke kjøttet med en gang pakker du det inn i aluminiumsfolie. 

    Guacamole (grunnoppskrift):

    • 1 stor moden avokado 
    • 1-2 fedd hvitløk, finhakket
    • Limesaft 
    • Salt og pepper 


    Denne gangen kjørte jeg guacamolen helt glatt med en stavmikser, men du kan også mose den med en gaffel, avhengig av om du vil ha guacamole med eller uten biter. Bland sammen avokado og hvitløk, og smak til med limesaft, salt og pepper. Dekk til det du ikke bruker med en gang, slik at den ikke blir brun. Hvis du har litt til overs kan du ta vare på steinen i avokadoen og legge den i guacemolen, slik at den ikke skal bli så brun.

    Tilbehør: 


    Ha guacamole, hjertesalat, agurk, pulled pork og mangosalat i lefsene (eller annet ønsket tilbehør) og nyt! Håper det smaker :) 





    #fredag #wraps #taco #tacofredag #pulledpork #hjemmelaget #middag #middagstips #suntoggodt #matlgede #mat #sunnmat #comfortfood

  • Publisert: 24.03.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - svinekjøtt
  • 2 kommentarer
  • hits