Sunnere mat

Thaisalat med biff

  • Publisert: 26.08.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - svinekjøtt


  • I går laget jeg en skikkelig god fredagsmiddag, nemlig thaisalat med biff, nudler og hjemmelaget sprøstekt løk. Det høres kanskje litt råflott ut, men er ikke vanskelig i det hele tatt! Jeg fant oppskriften på godt.no, men har gjort noen små endringer. En rask og god middagsrett full av gode smaker. Prøv den du også da vel! Oppskriften under er beregnet til én person. 

    Salaten: 

    • 150g biff, romtemperert
    • 65g eggnudler (jeg bruker ett "brett" per porsjon)
    • 1 gulrot 
    • Ca. 1/4 slangeagurk
    • En neve finsnittet vårløk 
    • 1 sjalottløk + hvetemel og olje til steking (eventuelt 1 ss sprøstekt løk)
    • Ca. 1 ss peanøtter, usaltet


    Dressingen: 

    • 1/2 lime
    • 1/2 - 1 ss brunt sukker 
    • 1/2 - 1 ss soyasaus
    • 1/4 rød chili
    • 1/4 fedd hvitløk
    • 1/2 ts revet ingefær 
    • En liten neve frisk koriander


    Begynn med dressingen: Finhakk chili og hvitløk og grovhakk koriander, og ha det i en skål sammen med lime, brunt sukker soysaus og revet ingefær. Bland godt og smak til underveis. Sett dressingen til side så lenge. 

    Kok nudlene etter anvisningen på pakken og skyll dem deretter godt i iskaldt vann. 

    Skrell gulroten og skjær denne og agurken i tynne strimler. Bruk gjerne en potetskreller eller liknende. Finsnitt vårløken og ha den i en bolle sammen med gulrot, agurk og nudler. Tilsett noen spiseskjeer av dressingen og bland godt. 

    Skjær sjalottløk i tynne ringer og vend den i hvetemel. Rist av overflødig mel og ha løken i en liten kjele med litt olje i to omganger. Pass på å ikke steke løken for lenge! La den deretter renne av seg på litt håndklepapir. Eventuelt kan du bruke ferdigkjøpt sprøstekt løk. 

    Rist usaltede peanøtter i en tørr stekepanne og grovhakk dem. Når alt annet er klart kan du begynne med biffen. Smelt smør på høy varme. Tørk kjøttet med håndklepapir og krydre med salt og pepper. Når smøret er brunaktig og har sluttet å bruse kan du legge kjøttet i pannen. La biffen steke 1-2 minutter eller kjøttsaften så vidt begynner å piple før du snur den og lar den steke 1-2 minutter på den andre siden også, eller til saften pipler ut. Du får da en medium stekt biff. Ta kjøttet ut av pannen og la det hvile litt før du skjærer det i strimler med en skarp kniv. 

    Ha nudelblandingen på en tallerken, legg på biffstrimler og sprinkle over resten av dressingen. Topp salaten med grovhakkede peanøtter, sprøstekt løk og frisk koriander og nyt! 

    #thai #asiatisk #middag #mat #oppskrift #matglede #matblogg #salat #helg #trening #suntoggodt

  • Publisert: 26.08.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - svinekjøtt
  • 2 kommentarer
  • Gnocchisalat med spekeskinke og mozarella

  • Publisert: 07.07.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - svinekjøtt


  • Sommeren er godt i gang, og med late dager, varme og sol frister det ofte med en lett og sommerlig middag. I går laget jeg gnocchisalat med spekeskinke, mozarella, basilikum og tomat. En deilig rett med italiensk preg og masse gode smaker. Gnocchi regnes egentlig som en type pasta, men hovedingrediensen er potet. Denne gangen brukte jeg finrevet parmesan og rosmarin som smakstilsetninger, men prøv deg gjerne frem med andre oster og krydder. 

    Gnocchi til to personer: 

    • 4-5 poteter
    • Ca. 35g mel 
    • 1 eggeplomme
    • En god klype salt 
    • 25g revet parmesan
    • Smør til steking


    Gnocchisalat: 

    • Gnocchi
    • Grønn salat
    • Cherrytomater
    • Fersk mozarella
    • God spekeskinke
    • Frisk basilikum
    • God olivenolje til servering
    • Revet parmesan
    • Nykvernet pepper
    • En skvis med sitronsaft


    Sett ovnen på 180 grader. Prikk potetene med en gaffel og la dem bakes i ovnen i 60-90 minutter, eller til de er helt møre. Avkjøl potetene litt før du deler dem i to og skraper ut innholdet med en skje. Mos potetmassen med en potetmoser eller liknende. Tilsett mel, parmesan, eggeplomme og salt. Kna massen raskt sammen til en deig. Tilsett eventuelt litt mer mel. Det er viktig å ikke arbeide for mye med deigen - da vil den bli seig!

    Dryss litt mel på benken og del deigen i to. Rull begge deigklumpene til pølser på ca. 2 cm i diameter. Bruk en kniv som du drysser med litt mel og del pølsene i biter på ca. 2 cm. 

    Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann. Ha i gnocchiene (ikke ta alle på en gang) og la dem koke til de flyter opp til overflaten. Løft dem opp med en hullsleiv, la dem renne godt av seg, og ha dem over på en stor tallerken med lit olivenolje. Varm opp en stor stekepanne med en god klatt smør og stek gnocchi i flere omganger til de er gyldene. Tilsett gjerne litt rosmarin mot slutten av steketiden. 

    Del tomatene i to og mozarella i skiver. Dander på et fat sammen med salat, spekeskinke og gnocchi. Ringle over litt god olivenolje, dryss over revet parmesan og nykvernet pepper og pynt med litt frisk basilikum. Skvis gjerne litt sitronsaft over salaten før servering.




    #italiensk #italian #italianfood #food #mat #matglede #sommermat #sommer #sol #gnocchi #mozarella #godno #godmat

  • Publisert: 07.07.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - svinekjøtt
  • 1 kommentarer
  • Pulled pork med guacemole og mangosalat

  • Publisert: 24.03.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - svinekjøtt


  • Pulled pork er så utrolig godt! Saftig og fullt av smak. Tradisjonell pulled pork lages gjerne av svinenakke stekt på grillen, men det trenger ikke være så vanskelig. Her har jeg laget pulled pork av koteletter i ovnen, og det er så enkelt at hvem som helst kan klare det. Maten lager (nesten) seg selv, og du trenger ikke stå på kjøkkenet for å passe på kjøttet. Pulled pork kan brukes på mange måter. Det kan serveres i hamburgerbrød eller pitabrød med coleslaw, eller hva med å lage en god salat? Her har jeg laget en variant i tortillalefser med guacemole og mangosalat. Et alternativ til mangosalat er syltet rødløk, som også er kjempegodt.

    Til to porsjoner brukte jeg:

    • 2 koteletter (ca. 400g) 
    • 2 ss rub-a-dub 
    • 1,5 dl eplejuice
    • 0,25 dl BBQ-saus (kan sløyfes, bruk i så fall litt av stekeskyen i stedet) 


    Sett ovnen på 150 grader (over- og undervarme). Gni inn kotelettene med krydderblandingen og legg dem i en ildfast form. Ha eplejuice i formen, dekk til med aluminiumsfolie og sett inn i ovnen på midterste rille i ca. 3 timer. Når kjøttet er ferdig tar du det ut av formen og legger det i en bolle. Bruk to gafler til å dra kjøttet fra hverandre og fjern eventuelle bein. Bland inn BBQ-saus. Hvis du ikke skal bruke kjøttet med en gang pakker du det inn i aluminiumsfolie. 

    Guacamole (grunnoppskrift):

    • 1 stor moden avokado 
    • 1-2 fedd hvitløk, finhakket
    • Limesaft 
    • Salt og pepper 


    Denne gangen kjørte jeg guacamolen helt glatt med en stavmikser, men du kan også mose den med en gaffel, avhengig av om du vil ha guacamole med eller uten biter. Bland sammen avokado og hvitløk, og smak til med limesaft, salt og pepper. Dekk til det du ikke bruker med en gang, slik at den ikke blir brun. Hvis du har litt til overs kan du ta vare på steinen i avokadoen og legge den i guacemolen, slik at den ikke skal bli så brun.

    Tilbehør: 


    Ha guacamole, hjertesalat, agurk, pulled pork og mangosalat i lefsene (eller annet ønsket tilbehør) og nyt! Håper det smaker :) 





    #fredag #wraps #taco #tacofredag #pulledpork #hjemmelaget #middag #middagstips #suntoggodt #matlgede #mat #sunnmat #comfortfood

  • Publisert: 24.03.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - svinekjøtt
  • 2 kommentarer
  • hits