hits

Sunnere mat

Blomklgrateng med skinke

  • Publisert: 05.03.2018, 08:00
  • Kategori: Middag - kjtt
  • Gratenger er perfekt hverdagsmat. Etter litt forberedelser lager gratengen seg selv i ovnen, og i mellomtiden rekker du ta oppvasken og dekke bordet. Denne blomklgratengen er sunn, rask, nringsrik og smakfull! Server den sammen med det du mtte nske, enten det er kokte poteter, pasta, ris, godt brd eller en frisk og god salat. 

    Til en person brukte jeg: 

    • 1/2 blomkl
    • 1/2 lk 
    • 50g frosne erter 
    • 150g skinke i terninger 
    • 2 dl melk 
    • 50g cottage cheese
    • 1 ss maizena 
    • Krydder: salt, pepper, paprika, hvitlk, persille, timian og estragon 
    • Revet parmesan og griljemel 


    Sett ovnen p 250 grader, over- og undervarme. Del blomkl i jevne buketter og lk i bter. Ha blomkl og lk i en kjele med kokende vann og la det koke i 2-3 minutter. Ved koke lken sammen med blomklen p forhnd slipper du den r lksmaken. Hell av vannet og skyll godt med iskaldt vann s kokeprosessen stopper. Tilsett de frosne ertene. 

    Ha melk og cottage cheese i en kjele sammen med nsket krydder og gi det et oppkok. Tilsett maizena (rrt ut i litt kaldt vann) og la sausen koke til den tykner litt. Tilsett skinke og bland godt. Tilsett grnnsakene til slutt og bland godt med en slikkepott s alt blir dekket av sausen. 

    Hell blandingen over i en ildfast form og dryss over griljemel og revet ost. Stek gratengen p midterste rille i 12-15 minutter, eller til osten er gyllen. La gratengen hvile noen minutter p kjkkenbenken fr du serverer den med godt brd og gjerne litt frisk salat. 

    #middag #hverdagsmat #suntoggodt #matglede #sunnmat #oppskrift #matblogg #middagstips #mat

  • Publisert: 05.03.2018, 08:00
  • Kategori: Middag - kjtt
  • 2 kommentarer
  • Pizza med havrebunn

  • Publisert: 13.10.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - kjtt
  • Pizza er skikkelig helgemat, men det krever gjerne litt plalegging ettersom deigen m f tid til heve. Denne pizzaen er derimot superrask og enkel lage, og perfekt lage enten man er en eller flere personer. I tillegg er den sunn og proteinrik. Bunnen er inspirert av "Norges beste fitnesspizza", men siden jeg skulle lage en litt mindre porsjon har jeg gjort noen sm endringer. Jeg har laget en "hvit" pizzasaus av philadelphiaost og sopp, noe som ble kjempegodt! Fargen er kanskje ikke s fin p grunn av soppen, men hva gjr vel det nr smaken er s bra? Lag gjerne en strre porsjon av sausen, for den kan like gjerne brukes som pastasaus dagen etter. Hvem sa sunn mat er kjedelig mat? 

    Til en liten rund pizza (en sulten eller to smsultne personer) trenger du:

    • 50g havregryn, lettkokte
    • 75g havremel
    • 1/2 ts bakepulver
    • En klype salt 
    • 1 stort egg 
    • 1 - 2 dl vann 


    Sausen: 

    • 2 champignon
    • 1 sjalottlk 
    • Hvitlkskrydder eller et lite fedd hvitlk 
    • En klype trket timan 
    • 1/4 - 1/2 ts nykvernet pepper
    • Ca. 50g philadelphiaost 
    • 3-4 ss melk 


    Topping: 

    • Revet ost 
    • Soltrket tomat (i olje, trket med hndklepapir)
    • Rdlk 
    • Vrlk
    • Strandaskinke (eller annen skinke/spekeskinke/bacon)
    • Ristede pinjekjerner eller solsikkekjerner


    Pizzabunnen: Sett ovnen p 200 grader. Rr raskt sammen alle ingrediensene til pizzabunnen i en bolle og tilsett vann til du har en seig/litt rennende masse. Bruk en slikkepott eller en skje og smr "deigen" utover en stekeplate kledd med bakepapir. Stekes midt i ovnen ved 200 grader i 10-15 minutter, slik at den stivner og begynner bli spr. Avkjl deretter i ca. 10 minutter. Dette er avgjrende for unng f en myk pizzabunn. 

    Sausen: Finhakk sjalottlk og skjr sopp i sm biter. La det hele surre i litt olje i en liten kjele til lken er blank og myk og soppen er gyllen. Tilsett hvitlk, timian og pepper og la det surre med i ytterlige 2 minutter. Trekk kjelen bort fra platen, tilsett philadelphiaos og melk og bland god. Gi det hele et raskt oppkok fr du trekker kjelen til side igjen og moser alt med en stavmikser. Tilsett mer melk/flte til passe konsistens hvis det trengs og smak eventuelt til med ekstra krydder. 

    Smr sausen utover bunnen og topp med revet ost, soltrket tomat i biter og rdlk og vrklk i skiver. Stek pizzaen ved 200 grader i nye 10-15 minutter, eller til osten er gyllen. Legg en neve pinjekjerner eller solsikkekjerner inn i ovnen (ved siden av pizzaen) de siste minuttene av steketiden. 

    Etter steking: Topp pizzaen med strandaskinke, ristede kjerner og frisk basilikum og nyt! 

    #pizza #helg #sunnmat #suntoggodt #matglede #mat #oppskrift #matblogg #sunnerealternativ #helgekos #hst #fredag #friday #friyay

  • Publisert: 13.10.2017, 08:00
  • Kategori: Middag - kjtt
  • 7 kommentarer
  • Thaisalat med biff

  • Publisert: 26.08.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - kjtt


  • I gr laget jeg en skikkelig god fredagsmiddag, nemlig thaisalat med biff, nudler og hjemmelaget sprstekt lk. Det hres kanskje litt rflott ut, men er ikke vanskelig i det hele tatt! Jeg fant oppskriften p godt.no, men har gjort noen sm endringer. En rask og god middagsrett full av gode smaker. Prv den du ogs da vel! Oppskriften under er beregnet til n person. 

    Salaten: 

    • 150g biff, romtemperert
    • 65g eggnudler (jeg bruker ett "brett" per porsjon)
    • 1 gulrot 
    • Ca. 1/4 slangeagurk
    • En neve finsnittet vrlk 
    • 1 sjalottlk + hvetemel og olje til steking (eventuelt 1 ss sprstekt lk)
    • Ca. 1 ss peantter, usaltet


    Dressingen: 

    • 1/2 lime
    • 1/2 - 1 ss brunt sukker 
    • 1/2 - 1 ss soyasaus
    • 1/4 rd chili
    • 1/4 fedd hvitlk
    • 1/2 ts revet ingefr 
    • En liten neve frisk koriander


    Begynn med dressingen: Finhakk chili og hvitlk og grovhakk koriander, og ha det i en skl sammen med lime, brunt sukker soysaus og revet ingefr. Bland godt og smak til underveis. Sett dressingen til side s lenge. 

    Kok nudlene etter anvisningen p pakken og skyll dem deretter godt i iskaldt vann. 

    Skrell gulroten og skjr denne og agurken i tynne strimler. Bruk gjerne en potetskreller eller liknende. Finsnitt vrlken og ha den i en bolle sammen med gulrot, agurk og nudler. Tilsett noen spiseskjeer av dressingen og bland godt. 

    Skjr sjalottlk i tynne ringer og vend den i hvetemel. Rist av overfldig mel og ha lken i en liten kjele med litt olje i to omganger. Pass p ikke steke lken for lenge! La den deretter renne av seg p litt hndklepapir. Eventuelt kan du bruke ferdigkjpt sprstekt lk. 

    Rist usaltede peantter i en trr stekepanne og grovhakk dem. Nr alt annet er klart kan du begynne med biffen. Smelt smr p hy varme. Trk kjttet med hndklepapir og krydre med salt og pepper. Nr smret er brunaktig og har sluttet bruse kan du legge kjttet i pannen. La biffen steke 1-2 minutter eller kjttsaften s vidt begynner piple fr du snur den og lar den steke 1-2 minutter p den andre siden ogs, eller til saften pipler ut. Du fr da en medium stekt biff. Ta kjttet ut av pannen og la det hvile litt fr du skjrer det i strimler med en skarp kniv. 

    Ha nudelblandingen p en tallerken, legg p biffstrimler og sprinkle over resten av dressingen. Topp salaten med grovhakkede peantter, sprstekt lk og frisk koriander og nyt! 

    #thai #asiatisk #middag #mat #oppskrift #matglede #matblogg #salat #helg #trening #suntoggodt

  • Publisert: 26.08.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - kjtt
  • 2 kommentarer
  • Gnocchisalat med spekeskinke og mozarella

  • Publisert: 07.07.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - kjtt


  • Sommeren er godt i gang, og med late dager, varme og sol frister det ofte med en lett og sommerlig middag. I gr laget jeg gnocchisalat med spekeskinke, mozarella, basilikum og tomat. En deilig rett med italiensk preg og masse gode smaker. Gnocchi regnes egentlig som en type pasta, men hovedingrediensen er potet. Denne gangen brukte jeg finrevet parmesan og rosmarin som smakstilsetninger, men prv deg gjerne frem med andre oster og krydder. 

    Gnocchi til to personer: 

    • 4-5 poteter
    • Ca. 35g mel 
    • 1 eggeplomme
    • En god klype salt 
    • 25g revet parmesan
    • Smr til steking


    Gnocchisalat: 

    • Gnocchi
    • Grnn salat
    • Cherrytomater
    • Fersk mozarella
    • God spekeskinke
    • Frisk basilikum
    • God olivenolje til servering
    • Revet parmesan
    • Nykvernet pepper
    • En skvis med sitronsaft


    Sett ovnen p 180 grader. Prikk potetene med en gaffel og la dem bakes i ovnen i 60-90 minutter, eller til de er helt mre. Avkjl potetene litt fr du deler dem i to og skraper ut innholdet med en skje. Mos potetmassen med en potetmoser eller liknende. Tilsett mel, parmesan, eggeplomme og salt. Kna massen raskt sammen til en deig. Tilsett eventuelt litt mer mel. Det er viktig ikke arbeide for mye med deigen - da vil den bli seig!

    Dryss litt mel p benken og del deigen i to. Rull begge deigklumpene til plser p ca. 2 cm i diameter. Bruk en kniv som du drysser med litt mel og del plsene i biter p ca. 2 cm. 

    Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann. Ha i gnocchiene (ikke ta alle p en gang) og la dem koke til de flyter opp til overflaten. Lft dem opp med en hullsleiv, la dem renne godt av seg, og ha dem over p en stor tallerken med lit olivenolje. Varm opp en stor stekepanne med en god klatt smr og stek gnocchi i flere omganger til de er gyldene. Tilsett gjerne litt rosmarin mot slutten av steketiden. 

    Del tomatene i to og mozarella i skiver. Dander p et fat sammen med salat, spekeskinke og gnocchi. Ringle over litt god olivenolje, dryss over revet parmesan og nykvernet pepper og pynt med litt frisk basilikum. Skvis gjerne litt sitronsaft over salaten fr servering.




    #italiensk #italian #italianfood #food #mat #matglede #sommermat #sommer #sol #gnocchi #mozarella #godno #godmat

  • Publisert: 07.07.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - kjtt
  • 1 kommentarer
  • Pulled pork med guacemole og mangosalat

  • Publisert: 24.03.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - kjtt


  • Pulled pork er s utrolig godt! Saftig og fullt av smak. Tradisjonell pulled pork lages gjerne av svinenakke stekt p grillen, men det trenger ikke vre s vanskelig. Her har jeg laget pulled pork av koteletter i ovnen, og det er s enkelt at hvem som helst kan klare det. Maten lager (nesten) seg selv, og du trenger ikke st p kjkkenet for  passe p kjttet. Pulled pork kan brukes p mange mter. Det kan serveres i hamburgerbrd eller pitabrd med coleslaw, eller hva med lage en god salat? Her har jeg laget en variant i tortillalefser med guacemole og mangosalat. Et alternativ til mangosalat er syltet rdlk, som ogs er kjempegodt.

    Til to porsjoner brukte jeg:

    • 2 koteletter (ca. 400g) 
    • 2 ss rub-a-dub 
    • 1,5 dl eplejuice
    • 0,25 dl BBQ-saus (kan slyfes, bruk i s fall litt av stekeskyen i stedet) 


    Sett ovnen p 150 grader (over- og undervarme). Gni inn kotelettene med krydderblandingen og legg dem i en ildfast form. Ha eplejuice i formen, dekk til med aluminiumsfolie og sett inn i ovnen p midterste rille i ca. 3 timer. Nr kjttet er ferdig tar du det ut av formen og legger det i en bolle. Bruk to gafler til dra kjttet fra hverandre og fjern eventuelle bein. Bland inn BBQ-saus. Hvis du ikke skal bruke kjttet med en gang pakker du det inn i aluminiumsfolie. 

    Guacamole (grunnoppskrift):

    • 1 stor moden avokado 
    • 1-2 fedd hvitlk, finhakket
    • Limesaft 
    • Salt og pepper 


    Denne gangen kjrte jeg guacamolen helt glatt med en stavmikser, men du kan ogs mose den med en gaffel, avhengig av om du vil ha guacamole med eller uten biter. Bland sammen avokado og hvitlk, og smak til med limesaft, salt og pepper. Dekk til det du ikke bruker med en gang, slik at den ikke blir brun. Hvis du har litt til overs kan du ta vare p steinen i avokadoen og legge den i guacemolen, slik at den ikke skal bli s brun.

    Tilbehr: 


    Ha guacamole, hjertesalat, agurk, pulled pork og mangosalat i lefsene (eller annet nsket tilbehr) og nyt! Hper det smaker :) 





    #fredag #wraps #taco #tacofredag #pulledpork #hjemmelaget #middag #middagstips #suntoggodt #matlgede #mat #sunnmat #comfortfood

  • Publisert: 24.03.2017, 09:00
  • Kategori: Middag - kjtt
  • 2 kommentarer