Sunnere mat

Hjemmelaget sjokoladepålegg

  • Publisert: 17.03.2017, 12:20
  • Kategori: Pålegg


  • God fredag! Tidligere har jeg lagt ut oppskrift på peanøttsmør, men da jeg hadde litt hasselnøtter til overs hadde jeg lyst til å prøve meg på sjokoladepålegg med hasselnøtter. Nugatti og nutella sies å være "nøttepålegg med sjokoladesmak", men som du kanskje vet består disse påleggene av mest sukker, og noen få prosent hasselnøtter. Dette sjokoladepålegget består derimot av mest hasselnøtter og er søtet med honning. Det som er så fint med alt som er hjemmelaget er at du kan justere underveis så du får det akkurat slik du liker det best, både når det gjelder sødme og sjokoladesmak. Pålegget smaker ikke som nutella eller nugatti, men det smaker likevel veldig godt, bare prøv selv!

    Du trenger: 

    • 175g hasselnøtter
    • 1/2 ts havsalt 
    • 1-2 ss kakaopulver
    • 1-2 ss honning


    Rist hasselnøtter på 200 grader i ca. 5-10 minutter. Nøttene skal begynne å lukte og bli litt gyldne, men pass godt på så de ikke blir brent. La nøttene avkjøles litt før du gnir av skallet. Dette er ikke veldig nøye, men prøv i hvert fall å få av skallet som sitter løst. Bruk eventuelt et rent kjøkkenhåndkle. Ha deretter hasselnøttene over i en blender/stavmikser. 

    Kjør nøttene til du har en flytende masse. Blandet blir først finmalt, så blir den tykk og litt klumpete, men bare fortsett. Etter hvert vil nøttene begynne å slippe ut fett, og du får til slutt en helt flytende blanding. Stopp gjerne mikseren litt underveis så den ikke skal gå varm, for meg tok det ca. 5 minutter. 

    Smak deretter til med salt, honning og kakao. Ta gjerne litt mindre enn du tror du trenger først, slik at du kan smake deg frem til å få sjokoladepålegget akkurat slik du liker det. Hell blandingen over på et glass og oppbevar i romtemperatur 



    #sjokolade #sjokoladepålegg #fredag #helg #nugatti #nutella #nugattizero #sunnmat #matglede #mat #suntoggodt

  • Publisert: 17.03.2017, 12:20
  • Kategori: Pålegg
  • 1 kommentarer
  • Hjemmelaget peanøttsmør

  • Publisert: 04.09.2016, 16:26
  • Kategori: Pålegg


  • Hjemmelaget nøttesmør er veldig enkelt å lage, og utrolig godt. Det krever kun nøtter, eventuell smakstilsetning og en god stavmikser eller blender. I dag har jeg laget peanøttsmør, men du kan også lage nøttesmør av for eksempel mandler eller cashewnøtter. Bruk de nøttene du liker best! Jeg har brukt usaltede peanøtter med skall. De er altså ikke ristet i olje på forhånd. Dette kan være vanskelig å få tak i hvis du drar til en vanlig matvarebutikk, men du får tak i det i de fleste innvandrerbutikker. 

    Du trenger:

    • 250g usaltede peanøtter 
    • Ca. 0,5 - 1 ts maldonsalt (eller etter smak)


    Først bør nøttene ristet (med mindre du bruker ferdigristede nøtter). Dette gjør at smakene kommer bedre frem. Sett ovnen på 180 grader og fordel peanøttene jevnt utover en bakeplate kledd med bakepapir. La dem steke i ca. 10-15 minutter, eller til de blir lett gylne. Pass godt på underveis, slik at de ikke svir seg! Jeg rørte i nøttene ca. hvert femte minutt. 

    Bruker du peanøtter med skall er det nå på tide å skrelle dem. Jeg brukte såkalte "pink peanuts", som har et tynt skall på utsiden. Etter ristingen løsner skallet enkelt fra nøttene. Eventuelt kan du gni nøttene i et rent kjøkkenhåndkle, men jeg synes det er like greit å bare gjøre det for hånd. 

    Ha de avkjølte peanøttene i en kraftig stavmikser. Jeg har i halvparten av gangen, slik at det går litt fortere. Først blir nøttene finmalt, deretter begynner de å slippe ut fett. Ønsker du crunchy peanøttsmør kan du ta til side et par skjeer med nøtter før du kjører mikseren videre. Du trenger altså ikke å tilsette olje eller noe annet flytende, bare la maskinen gå lenge nok. Massen vil bli mer flytende jo lenger du kjører. Dette kan ta litt tid avhengig av mengde, og stopp gjerne opp litt underveis for å skrape litt ned fra kantene med en slikkepott. 

    Tilsett ønsket smakstilsetning. Jeg synes peanøttsmør blir best når det kun er tilsatt havsalt, men du kan også tilsette for eksempel litt vaniljeessens eller kakaopulver. Smak til underveis, slik at du får nøttesmøret passe salt etter din egen smak. Hel peanøttsmøret over i et glass og oppbevar i kjøleskap. 

    #peanøttsmør #pålegg #hjemmelaget #mat #peanøtter

  • Publisert: 04.09.2016, 16:26
  • Kategori: Pålegg
  • 1 kommentarer
  • hits