hits

Sunnere mat

Kremet potetsalat

  • Publisert: 06.05.2018, 15:08
  • Kategori: Tilbehør
  • Potetsalat er for mange uslåelig tilbehør til grillmaten, men den kan også brukes på brødskiva under kjøttpålegget. Det finnes mange ulike varianter å få kjøpt på markedet, både kremet og med vinagrette, i tillegg til det uendelige antall oppskrifter du kan finne på nett. Selv om jeg ikke har noe i mot å spise "vanlig", kjøpt potetsalat synes jeg det er gøy å lage min egen. Her har jeg byttet ut rømme/creme fraiche med kesam, og byttet ut vanlig majones med en lettvariant. I tillegg brukes majonesen mer som en smakstilsetning enn som en dressingbase, ettersom det er en veldig liten andel majones i forhold til kesam. Resultatet er en smakfull, proteinrik og enkel potetsalat som kan nytes med den beste samvittighet. Husk at oppskriften bare er veiledende, så tilpass kesam/majones-forholdet etter eget smak og behag! 

    Til to porsjoner trenger du:

    • 2 store/3 middels poteter
    • 1/2 syrlig eple 
    • 1/2 - 1 vårløk 
    • Ca. 2 ss finhakket persille 
    • 125g kesam (eventuelt rømme/creme fraiche)
    • 1-2 ts majones
    • Sitronsaft
    • Salt og pepper
    • En liten klype sukker/sukrin gold


    Vask potetene og kok dem til de er møre og fine. La dem avkjøles før du deler dem i passe store terninger. Jeg synes det er godt å beholde skallet på, men skrell gjerne potetene etter koking hvis du ønsker det.

    Mens potetene avkjøles kan du lage dressingen. Ha kesam og majones i en egen bolle og bland godt. Smak til med sitronsaft, salt, pepper og en klype sukker. Skjær eplet i små terninger og finhakk vårløk og persille. Bland grønnsakene med dressingen og smak den til før du vender potetene inn i dressingen. Oppbevares kaldt frem til servering. 

    #grillmat #sommer #sommermat #BBQ #tilbehør #potetsalat #mat #matblogg #oppskrift

  • Publisert: 06.05.2018, 15:08
  • Kategori: Tilbehør
  • 3 kommentarer
  • Hjemmelaget enchiladasaus

  • Publisert: 27.04.2018, 08:00
  • Kategori: Tilbehør
  • Hjemmelaget enchiladasaus er overraskende enkelt, og mange ganger bedre enn den du kjøper! I tillegg kan du smake den til så du får den akkurat slik du vil ha den. Her har jeg tatt utgangspunkt i Vegetarbloggen sin oppskrift på enchiladasaus, men jeg har gjort noen små justeringer for å tilpasse den etter egen gane. Sausen kan brukes både varm og kald, som enchiladasaus, suppebase eller dip. Her er det mange muligheter. Får du mye til overs kan fryse ned sausen i fryseposer/ziplock-poser og tine opp etter behov.

    Til en god porsjon trenger du: 

    • 0,25 dl nøytral olje 
    • 1 ss chilipulver (mitt er extra hot, smak til!) 
    • 1 ss spisskummen
    • 1 ss hvitløkspulver 
    • 1 ts løkpulver 
    • 1/2 ts røkt paprika (kan sløyfes)
    • 1 ts salt 
    • 2 ss hvetemel 
    • 2 dl ferdig utblandet buljong (jeg bruker kyllingbuljong)
    • 1 boks hakkede tomater 


    Varm opp oljen på medium varme i en tykkbunnet kjele. Ha i krydder og salt og la det surre i noen minutter. Rør inn hvetemel og spe med buljongvann mens du visper. La gjerne blandingen småkoke i 1-2 minutter når du har blandet inn all buljongen før du tilsetter hakkede tomater. La deretter sausen småkoke i ca. 10 minutter. Kjør sausen jevn med en stavmikser og smak eventuelt til med mer salt og krydder. La sausen koke litt ekstra hvis du synes den er for tynn. 

    #mexikansk #enchiladas #oppskrift #mat #matglede #matprat #godtno #matblogg #helg #fredag #friyay #weekend #kosemat #comfortfood 

  • Publisert: 27.04.2018, 08:00
  • Kategori: Tilbehør
  • 1 kommentarer
  • Korianderpesto

  • Publisert: 23.04.2018, 08:00
  • Kategori: Tilbehør
  • Jeg vet ikke helt om jeg bør kalle dette for en pesto eller en paste. Konsistensen skulle nok vært mer flytende hvis jeg skal kunne kalle det for en pesto, men ingrediensene minner i hvert fall om en slags pesto basert på koriander istedenfor basilikum. Ønsker du mer pesto-konsistens kan du tilsette mer olivenolje. Jeg ville ha et litt asiatisk preg og tilsatte derfor litt sesamolje og limesaft. Sesamolje kan sløyfes, men det er med på å fremheve nøttesmaken. Jeg har verken tilsatt hvitløk eller parmesan (som du oftest finner i "vanlig" pesto), men tilsett gjerne dette i tillegg avhengig av hva den skal brukes til.  

    Du trenger: 

    • 1 potte koriander (blader og stilker) 
    • En neve (ca. 12 stk) mandler 
    • 1/2 ts sesamolje 
    • Ca 1 ss limesaft (kan erstattes med sitronsaft)
    • Salt og pepper 
    • Olivenolje 
    • Eventuelt ekstra smakstilsetning: 1-2 fedd hvitløk, revet parmesan


    Rist mandlene i ovnen ved ca. 180 grader i 5-10 minutter eller til mandlene begynner å bli lett gylne. Ha koriander, mandler sesamolje, limesaft og litt olivenolje i en blender med kniver. Hvis du vil bruke parmesan og/eller hvitløk has dette i blenderen samtidig med de andre ingrediensene. Tilsett mer olivenolje til du har ønsket konsistens og smak til med salt, pepper og eventuelt mer limesaft. Oppbevares i kjøleskap. 

    Du kan bruke pestoen i de fleste tilfeller der du ville brukt vanlig pesto. Med sitt asiatiske preg synes jeg den passer særlig godt til scampi, kylling og svin. Den er også super å vende inn i nykokt pasta sammen med litt av pastavannet. 

    #koriander #pest #mat #tilbehør #oppskrift #matblogg #middag #middagstips #godtno #suntoggodt #matglede #bramat #grønnmandag #meatfree #vegetarian 

  • Publisert: 23.04.2018, 08:00
  • Kategori: Tilbehør
  • 2 kommentarer
  • Rask og enkel coleslaw

  • Publisert: 18.04.2018, 08:00
  • Kategori: Tilbehør
  • Grillsesongen er allerede i gang igjen, og da passer det jo godt med en oppskrift på coleslaw. Coleslaw blir som oftest brukt som tilbehør til grillmat, men lag gjerne opp en god porsjon når du først er i gang, for den er også helt super som påleggssalat. Denne gangen har jeg brukt rød hodekål istedenfor den tradisjonelle kålen som vanligvis brukes. Jeg synes dette gir en nydelig farge og ekstra god smak, men du kan fint bytte ut rød hodekål med vanlig hodekål. Dette er en enkel grunnoppskrift, men tilsett gjerne andre grønnsaker og krydder etter eget smak og behag. 

    Som tilbehør til to personer trenger du: 

    • Ca. 150g rødkål (kan erstattes med vanlig grønn hodekål)
    • 1 gulrot 
    • 1/2 syrlig eple
    • 1 dl creme fraiche
    • 1/2 dl majones
    • 1-2 ss sitronsaft og/eller hvitvinseddik
    • Salt, pepper og sukker 


    Skjær rødkål og eple i tynne strimler og riv gulroten på den grove siden av rivjernet og bland grønnsakene i en stor bolle. I en egen skål rører du sammen creme fraiche og creme fraiche. Smak til dressingen med sitronsaft/hvitvinseddik (jeg bruker helst en blanding av disse to), salt, pepper og en klype sukker. Ha dressingen over i bollen med grønnsakene og vend det hele sammen med en slikkepott. Oppbevar i kjøleskap frem til servering. 

    #snartsommer #grillmat #tilbehør #coleslaw #oppskrift #mat #matglede #matblogg #godtno #bramat #suntoggodt #sunnmatglede #sommer #sommermat

  • Publisert: 18.04.2018, 08:00
  • Kategori: Tilbehør
  • 0 kommentarer
  • Karamelliserte epler

  • Publisert: 12.01.2018, 10:27
  • Kategori: Tilbehør
  • Selv om juletiden med småkaker og annet søtt er forbi kjenner jeg ofte at søtsuget melder seg. Selv om det er lov til å kose seg litt ekstra en gang i blant kan det være greit med noen litt sunnere alternativer. Årets første oppskrift blir derfor et sunt alternativ som tilfredsstiller søtsuget - nemlig karamelliserte epler med kanel! Idéen og oppskriften kommer fra Linda Stuhaug. Så utrolig godt og enkelt, med både sødme, syrlighet og kanel. Eplene kan brukes til mye, for eksempel kjøleskapsgrøt, havregrøt, cottage cheese, yoghurt, pannekaker eller vafler, eller det du måtte finne på. Serverer du eplene med vaniljeyoghurt, crunchy granola og litt hakkede nøtter har du plutselig en supergod og sunn dessert.

    Du trenger:

    • 1 eple
    • 1/2 - 1 ss sukrin gold 
    • Masse kanel 


    Skjær eplet i jevne, små terninger og ha dem i en bolle som tåler å stå i mikroovnen. Strø over sukrin gold og kanel. Bak eplebitene på full styrke i mikroovnen i 2-3 minutter til de er møre og gode. Stopp gjerne underveis for å være sikker på at du får dem akkurat så myke du vil ha dem. Eplene smaker like godt varme som kalde! 

    #suntoggodt #kanel #jul #julekos #christmas #food #mat #matblogg #matglede

  • Publisert: 12.01.2018, 10:27
  • Kategori: Tilbehør
  • 3 kommentarer
  • Brokkolisalat

  • Publisert: 10.07.2017, 16:26
  • Kategori: Tilbehør
  • Brokkolisalat er supert tilbehør til grillmaten! I dag serverte jeg den til grillet svinefilet, men den passer like godt til fugl og fisk som til kjøtt. Eller hva med å tilsette litt bulgur, couscous eller quinoa og servere den som en egen rett? Mulighetene er mange! Jeg synes brokkolisalaten blir aller best hvis rødløken har fått ligge i vann noen timer (ferdig oppkuttet) i forveien. Da blir den knasende sprø og mindre sterk i smaken. Hvis jeg bruker kun brokkolisalat som tilbehør til maten beregner jeg en brokkoli til to personer. Serverer du den sammen med f.eks. poteter kan du regne tre-fire personer på en stor brokkoli. 

    Du trenger: 

    • 3/4 dl majones 
    • 1 dl lettrømme 
    • 1/2 - 1 ss sukker
    • 1/2 - 1 ss hvitvinseddik eller eplecidereddik 
    • 1/2 rødløk i terninger
    • 1 brokkoli i små buketter
    • 1 pakke (ca. 140g) bacon 
    • 50g rosiner
    • 24g pinjekjerner, solsikkefrø eller nøtter 


    Sett ovnen på 250 grader, over- og undervarme. Kle et stekebrett med bakepapir og spre baconskivene utover. Når ovnen er varm setter du stekebrettet på nest øverste rille. La baconet steke i ca. 10 minutter, eller til du ser at det knitrer og har fått fin farge. Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne mens du venter og sett dem til side. Ta baconet ut av ovnen (vær obs på at baconfettet kan sprute litt!) og legg det over på håndklepapir så det får renne av seg og forblir sprøtt. 

    Mens du venter på at bacon og pinjekjerner skal avkjøles lager du dressingen: Ha majones, rømme, sukker og eddik i en bolle og bland godt. Smak deg frem og se hvor salt/sur du vil ha dressingen. Del brokkolien i buketter og skjær rødløk i terninger. Skjær kaldt, sprøstekt bacon i mindre biter. Ha brokkoli, rødløk, bacon, rosiner og pinjekjerner i en bolle (hold gjerne av litt til pynt) og hell over dressingen. Blandt godt og sett kaldt frem til servering. 


    #brokkolisalat #tilbehør #grillmat #suntoggodt #mat #matglede #treningsglede #godmat #godtno #matprat 

  • Publisert: 10.07.2017, 16:26
  • Kategori: Tilbehør
  • 1 kommentarer
  • Rødbetepesto

  • Publisert: 13.04.2017, 08:00
  • Kategori: Tilbehør
  • Du har hørt om pesto, og du har hørt om rødbeter, men har du hørt om rødbetepesto? Dette er rett og slett hjemmelaget pesto på vanlig vis, men tilsatt rødbete i tillegg. Supergodt for den som elsker rødbeter! Pestoen har mange bruksområder: server den som dipp til friske grønnsaker, ha den på brødskiva/knekkebrødet sammen med litt kjøttpålegg eller leverpostei, eller vend den inn i nykokt pasta. Den er også god til ovnsstekt torsk, kokt pasta og grønne grønnsaker. Sunt, godt og fargerikt!

    Rødbetepesto:

    • 1-2 små rødbeter (ca. 175g)
    • 1/2 - 1 fedd hvitløk 
    • 1 ss olivenolje 
    • 1/2 dl solsikkekjerner (bruk gjerne pinjekjerner i stedet)
    • 1/2 dl revet ost, helst parmesan
    • 1,5 ss hakket frisk basilikum 
    • 1,5 ss kesam original (evt. creme fraiche eller rømme)
    • Salt, pepper og sitronsaft etter smak


    Sett ovnen på 225 grader. Plasser rødbeter og hvitløk på en bit aluminiumsfolje, ha over olivenolje og pakk godt inn. Bak i ovnen i 45-60 minutter, eller til rødbetene er myke. Avkjøl og skrell rødbeter og hvitløk.

    Rist solsikkekjerner i en tørr panne og ha dem i en blender sammen med hvitløk, rødbeter, parmesan, basilikum og kesam og kjør til du har en jevn og fin pesto. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

    #pesto #hjemmelaget #rødbete #rødbetepesto #middag #middagstips #snacks #snacktime #mat #matglede #helse

  • Publisert: 13.04.2017, 08:00
  • Kategori: Tilbehør
  • 1 kommentarer
  • Syltet rødløk

  • Publisert: 22.03.2017, 10:00
  • Kategori: Tilbehør


  • Syltet rødløk smaker utrolig godt til både kjøtt og fisk, på brødskiva eller knekkebrødet, i salaten og til grillmaten. Med andre ord: syltet rødløk passer til det meste! Et sursøtt, crispy tilbehør som holder seg lenge i kjøleskapet. Syltelaken kan krydres med andre smaker (la i så fall krydderet koke med fra starten av), men den er også god som den er!

    Du trenger:

    • 0,5 dl eddik (7 %) 
    • 1 dl sukker 
    • 1,5 dl vann 
    • 2 rødløk 


    Ha eddik, vann og sukker i en kjele og gi det hele et oppkok. I mellomtiden skjærer du rødløk i tynne skiver. Skru av varmen når blandingen koker, tilsett rødløk, ha på et lokk og la kjelen stå slik i 2-3 timer. Vanskeligere er det ikke! Ha rødløken over på et lufttett glass eller en krukke og oppbevar den i kjøleskapet. 



    #tilbehør #rødløk #syltet #hjemmelaget #mat #matglede #syltetrødløk #sunnmat #suntoggodt #hjemmelaget #godtno

  • Publisert: 22.03.2017, 10:00
  • Kategori: Tilbehør
  • 2 kommentarer
  • Cottage cheese-"dip"

  • Publisert: 21.01.2017, 20:37
  • Kategori: Tilbehør
  • Jeg liker å eksperimentere litt og prøve ut nytt tilbehør ved siden av middagen. Denne gangen laget jeg en slags "dip" som jeg selv syntes ble ganske god. Jeg brukte mager cottage cheese, men du kan gjerne erstatte dette med kesam, yoghurt, rømme eller creme fraiche. Bruk det du liker best, for dette er selve basen. Selv foretrekker jeg egentlig rømme eller creme fraiche, men i mangel på begge deler ble det altså cottage cheese denne gangen. Det fungerte likevel overraskende bra! Jeg moste cottage cheese med en gaffel for en få en litt mer dip-aktig konsistens. 

    Friske urter og fersk ingefær er (dessverre) ikke noe jeg alltid har i hus, men krydder kan også gjøre nytten. Her har jeg satt opp to varianter. Som du kan se består den ene av krydder, mens den andre består av "ferske" ingredienser. Selv holder jeg en knapp versjon nummer 2, men versjon nummer 1 er absolutt full av gode smaker den også! Smak deg frem til den balansen du selv ønsker mellom de ulike smakene. 

    Versjon 1:

    • Mager cottage cheese 
    • Hvitløkspulver 
    • Chili explosion 
    • Malt ingefær
    • Tørket koriander 
    • Havsalt


    Versjon 2: 

    • Mager cottage cheese 
    • Finhakket hvitløk 
    • Finhakket chili 
    • Revet ingefær 
    • Frisk koriander 
    • Havsalt 
       

    - Dippen har mange bruksområder! Her har jeg brukt den til samosa, men den er også god til for eksempel potetbåter, fisk eller fugl - 

    #samosa #vegetar #tilbehør #mat #matglede #sunnmatglede #oppskrift #suntoggodt #sunnmat

  • Publisert: 21.01.2017, 20:37
  • Kategori: Tilbehør
  • 3 kommentarer
  • Spicy mangosalat

  • Publisert: 22.07.2016, 19:14
  • Kategori: Tilbehør
  • Mangosalat: 

    • 1 hel moden mango 
    • 1/2 lime, saft og skall 
    • 1/2 chili 
    • En god neve koriander


    Skrell og skjær mango i passe store terninger. Tilsett finhakket chili, saften og skallet fra en halv lime og en god neve hakket koriander. Mangosalaten kan gjerne lages litt på forhånd og få stå noen timer i kjøleskapet, slik at smakene får god tid til å sette seg. 

    Mangosalaten er både frisk og god, og passer til det meste. Den kan brukes som tilbehør til middagen, eller som en egen liten smårett. Jeg synes den er spesielt god til grillmat (kanskje på grunn av de sommerlige fargene og smakene?), og i dag hadde jeg den som tilbehør til grillspyd med scampi. Den er også kjempegod til både laks, kyllingfilet og svinefilet. 

    #sommer #sommermat #mangosalat #mat #mango
     

  • Publisert: 22.07.2016, 19:14
  • Kategori: Tilbehør
  • 1 kommentarer
  • Hjemmelagde krutonger

  • Publisert: 15.07.2016, 23:19
  • Kategori: Tilbehør
  • Hjemmelagde krutonger er kjempelett å lage, tar kort tid, og smaker veldig godt. Det er mange fordeler med å lage dem selv. For det første er det en fin måte å få brukt opp brød eller loff som begynner å bli tørt. En annen fordel er at du kan smakssette dem med akkurat det du selv liker best, som for eksempel urter, hvitløk eller krydder. I tillegg slipper du alt saltet og tilsetningsstoffene som ofte er i krutongene fra butikken (som også gjerne koster skjorta..). 

    Krutonger kan lages av de fleste typer brød. Her har jeg brukt både spiralloff og hjemmelaget grovbrød. De passer godt i salater, supper, eller som topping på fiskeretter, og kan enten brukes samme dag, eller oppbevares i en lufttett boks. 

     

    Du trenger: 

    • Noen skiver brød/loff (gjerne daggammelt)
    • Olivenolje 
    • Urter eller krydderblaning
    • Maldonsalt (kan sløyfes) 
    • Revet hvitløk (kan sløyfes)


    Sett ovnen på 225 grader, over- og undervarme. Skjær skivene i terninger. Bruk den størrelsen du vil ha, men sørg for at de er jevne i størrelsen, slik at krutongene steker mest mulig likt. Bland olivenolje, krydder og eventuelt revet hvitløk i en egen skål. Denne gangen brukte jeg en kryddermiks for pasta og poteter, noe som ga et veldig godt resultat etter min smak. Det er imidlertid viktig å huske på at mange ferdige kryddermikser inneholder mye salt, og at du derfor ofte kan sløyfe salt i tillegg til kryddermiksen. 

    Ha brødterningene og oljeblandingen i en skål og bland godt til oljen er godt fordelt. Ha deretter brødbitene over på en bakeplate kledd med bakepapir. Krutongene stekes i ca. 10 minutter (noe avhengig av mengde og størrelse). Vend krutongene et par ganger underveis til de er gylne og fine. Følg godt med mot slutten av steketiden, slik at de ikke svir seg. Dra bakepapiret over på en rist etter steking og la krutongene avkjøle seg. 

     

    #krutonger #sommermat #snacks #tilbehør #mat

  • Publisert: 15.07.2016, 23:19
  • Kategori: Tilbehør
  • 0 kommentarer